PRIJAVA ZA UČEŠĆE U ŠKOLSKOM KLIMATSKOM IZAZOVU
Da li ste spremni da postanete dizajneri Vaše budućnosti  kreirajući održivija ekološka rešenja u Srbiji?

​Ako ste učitelj (učiteljica) ili nastavnik (nastavnica), prijavite Vaše učenike na Školski klimatski izazov!

​Učešće u Školskom klimatskom izazovu je BESPLATNO.

​Za dodatne informarcije nam možete pisati na skola@kidhub.rs ili nas pozvati 064 138 96 16  / 064 128 24 26

_____________________

ŠKOLSKI IZAZOV je godišnja školska smotra najinovativnijih, ekoloških projekata učenika od 8 do 13 godina (II do VII razreda osnovnih škola) u Srbiji. Učenici rade u školskim projektnim timovima kreirajući održiva rešenja, pomoću novih tehnologija, na temu smanjenja uticaja klimatskih promena u lokalnim sredinama.


CILJEVI ŠKOLSKOG KLIMATSKOG IZAZOVA ?

1. Podsticanje učenika da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog društva znanja u 21. veku, kroz aktivno učenje – rešavanjem ekoloških izazova u realnom društvenom okruženju (eng. learning by doing) primenjujući osnovne principe „mejkers kulture“ (stvaralačkog učenja);

2. Povećanja participativnosti dece kroz društveno – angažovane teme i inkluzivniji pristupu obrazovanju, čineći obrazovne teme relevantnijim za učenike i učenice kroz projektno učenje;


3. Podsticanje razvoja veština potrebnih u 21. veku kroz saradničko rešavanje problema, naučno-tehnološku pismenost, preduzimljivost, kreativnost i kritičko mišljenje primenjujući interdisciplinaran pristup koji povezuje nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku (eng. STEAM);


4. Poboljšanje odnosa i saradnje na relaciji nastavnik – učenik – škola – roditelji - lokalna zajednica kroz zajedničke aktivnosti.


TEMA ŠKOLSKOG KLIMATSKOG IZAZOVA ?


U 2020. godini, tema Školskog izazova je „Klimatske promene i hrana“

Klimatske promene predstavljaju pretnju po bezbednost proizvodnje hrane. Visoke temperature, obilne padavine i vremenske nepogode će uticati na naše useve i zalihe hrane.

Proizvodnja hrane takođe doprinosi globalnom zagrevanju. Poljoprivreda – zajedno sa šumarstvom – odgovorna je za emitovanje otprilike četvrtine gasova staklene bašte. Uzgoj stoke takođe doprinosi globalnom zagrevanju zbog metana koje životinje oslobađaju, ali udeo ima i krčenje šuma zbog širenja pašnjaka.


Zato su teme ovogodišnjeg Školskog klimatskog izazova:

Pčele i biodiverzitet

Smanjenje upotrebe mesa

Bacanje hrane

Povećanje obradivih površina kroz inovacije


METOD RADA

Designathon Works Ⓡ je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj stvaralačkog učenja i preduzetničkih veština dece i mladih s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija. Pedstavnik ovog programa za Srbiju je KidHub dečji kreativni hab iz Beograda.


PROCES RADA I VAŽNI DATUMI

Školski klimatski izazov ima 5 faza:

1. Prijava nastavnika za Školski klimatski izazov do 25. aprila ovde, nakon čega će 26. aprila dobiti materijale za pripremu i sve potrebne informacije.

2.Priprema školskih timskih projekata u formi skica i tehničkih obrazloženja koja šalju nastavnici na skola@kidhub.rs do 25. maja

3.Organizator sa partnerima vrši odabir 10 školskih timskih projekata do 31. maja


4.Dolazak nastavnika i nastavnica sa članovima 10 školskih timova 13. juna u Beograd na finalni događaj Školskog klimatskog izazova.

Svoje finalna rešenja, timovi će predstaviti pred stručnim panelom koji čine osobe iz oblasti zaštite prirode i održivog razvoja i obrazovanja.


5.Predstavljanje 10 odabranih školskih timskih radova i prototipa na izložbi u Beogradu 20. juna

________________________

Školski klimatski izazov pokreće KidHub – dečji kreativni hab iz Beograda, pod pokroviteljstvom globalne obrazovne mreže Designathon Works iz Holandije, a u partnerstvu sa WWF Adria – Srbija, svetskom organizacijom za prirodu u projektu „Da nam klima štima“, koji podržava Vlada Švedske.


Školski izazov je koncipiran u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, dokumentom „Okvir digitalnih kompetencija – Nastavnik za digitalno doba“ koji je pripremilo Ministaratvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zakonom o zaštiti životne sredine koji je pripremilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i u skladu sa globalnom Agendom za održivi razvoj do 2030. godine čiji je Srbija potpisnik i uz uvažavanje Deklaracije o pravima deteta, Ujedinjenih nacija iz 1959.
Ime i prezime učitelja (učiteljice) ili nastavnika (nastavnice) za učešće u Školskom klimatskom izazovu?
Mejl adresa učitelja (učiteljice) ili nastavnika (nastavnice) za učešće u Školskom klimatskom izazovu?
Broj mobilnog telefona učitelja (učiteljice) ili nastavnika (nastavnice) za učešće u Školskom klimatskom izazovu?
Osnovna škola u kojoj radite (Grad, selo, puna adresa i poštanski broj)?
Vi ste učitelj (učiteljica) ili nastavnik (nastavnica)?
Clear selection
Zašto se prijavljujete za učešće u Školskom klimatskom izazovu ? (Molimo Vas da budete detaljniji)
Zašto smatrate da je važno unapređenje znanja i podizanje svesti o životnoj sredini i uticaju klimatskih promena?
Koje savremene inovativne metode rada koristote u Vašoj učionici?
Šta Vas najviše zanima da unapredite u svom radu kroz učešće u Školskom klimatskom izazovu?
Clear selection
Da li ste zainteresovani da Vam na mejl pošaljemo materijale za rad sa učenicima i pripremu školskih timova za Školski klimatski izazov?Ukoliko je Vaš odgovor DA, materijale šaljemo 26. aprila na Vašu e-mail adresu.
Clear selection
Da li se obavezujete da ćete Vaše đake pripremiti za učešće u Školskom klimatskom izazovu u skladu sa svim pravilima organizatora i partnera događaja?
Clear selection
Clear selection
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy