Besedo imajo mladi - Umberto Galimberti v Ljubljani (24. 4.)
KORISTNOST NEKORISTNEGA
BESEDO IMAJO MLADI - predavanje slovitega italijanskega filozofa Umberta Galimbertija

V sredo, 24. aprila 2019, bomo ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma prisluhnili besedam filozofa Umberta Galimbertija, avtorja uspešnic Grozljivi gost: nihilizem in mladi ter O ljubezni.

Pogovor z gostom bo sledil njegovi zadnji knjigi Besedo imajo mladi, ki nam odstre marsikatero skrivnost o mladih našega časa, morda žrtvovani, nikakor pa izgubljeni generaciji. »Poslušajmo mlade,« pravi Galimberti, »in se pogovarjajmo z njimi. Razumeli jih bomo bolje kot po branju ugotovitev psihologov, sociologov, učiteljev, vzgojiteljev, ki govorijo o njih.«
Galimberti je oster in kritičen, vendar ne moralizira, za stanje ne krivi mladih, temveč bralcu predstavi širši družbeni kontekst.
Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Matejka Grgič. Pogovor bo iz italijanščine tolmačen v slovenščino.

CENA VSTOPNICE IN PREVOZA: 10 evrov

ROK ZA PRIJAVO: 15. 4. 2019

Umberto Galimberti (1942) je študiral filozofijo, antropologijo in psihologijo najprej v Italiji in nato še v Nemčiji. Študij filozofije je potekal na katoliški univerzi Università Cattolica del Sacro Cuore v Milanu. Hkrati je Galimberti študiral tudi na Univerzi v Baslu, kjer je spoznal filozofa in psihoanalitika Karla Jaspersa (svojega profesorja), o katerem je napisal diplomsko nalogo z naslovom: Filozofska logika Karla Jaspersa. Tudi po koncu študija je imel Jaspers nanj velik vpliv, saj se je veliko ukvarjal z njegovo filozofijo, ki jo je prevajal v italijanščino in s tem kar precej pripomogel k njeni razpoznavnosti. S tem je Galimberti postal najpomembnejši prevajalec in promotor njegove filozofije. Poleg mentorstva ter vloge profesorja, ga je Jaspers spodbujal tudi k utrjevanju vezi med filozofijo in psihopatologijo.

Leta 1983 je postal profesor filozofije zgodovine. Do leta 1987 je na gimnaziji v Monzi učil filozofijo, čeprav je med tem (leta 1986) postal tudi profesor kultne antropologije na Filozofski fakulteti Univerzi v Benetkah, od koder se je upokojil. Leta 1999 je Galimberti postal profesor psihodinamike. Poučeval je tudi filozofijo morale.

Od leta 1987 do leta 1995 je sodeloval z italijanskim časnikom il Sole 24 Orein, kasneje pa še z La Repubblica, kjer je objavljal prispevke o aktualnih vprašanjih značaja kulture. Od leta 1985 je Galimberti redni član Mednarodnega združenja analitične psihologije, poleg tega pa je leta 2003 postal še podpredsednik Italijanskega združenja filozofskega svetovanja »Phronesis«.

Ime in priimek *
Your answer
Razred *
Your answer
E-Mail *
Your answer
S prijavo se obvezujem, da se bom ekskurzije udeležil/a in poravnal/a vse stroške *
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Gimnazija Celje - Center. Report Abuse - Terms of Service