#aidtoo #donoharm

I lys av den globale #metoo-kampanjen og opprop fra ulike bransjer i Norge, ønsker vi å ta et oppgjør med seksuell trakassering, overgrep og diskriminering i bistands- og nødhjelpsbransjen.

Vi som har undertegnet dette er kvinner og menn som på hel- eller deltid jobber i bransjen og utfører oppdrag i utlandet, eller som har tidligere gjort det, under til dels svært krevende arbeids- og sikkerhetsforhold. Noen drar ut i noen uker, måneder eller flere år av gangen for å jobbe med bistand, lindre nød og beskytte mennesker i krig og katastrofer. Noen har norske organisasjoner som sine arbeidsgivere, andre jobber for internasjonale organisasjoner som blir støttet av norske organisasjoner eller myndigheter.  

Felles for alle oppdrag er at de foregår i multikulturelle settinger med kollegaer fra hele verden, og at arbeidet må utføres i tråd med en rekke etiske og humanitære standarder. Vi skal være effektive, rapportere på resultater og hindre at noen diskrimineres eller utnytter vårt arbeid til sin fordel. Samtidig skal vi tilpasse oss lokale forhold og unngå at vår tilstedeværelse skader egen eller andres sikkerhet. Særlig viktig er det å styrke kvinners rettigheter og deltakelse, inkludert å beskytte dem mot seksuelle overgrep og trakassering.

For oss er det derfor et paradoks at bransjen ikke har hatt tilstrekkelig fokus på å beskytte egne ansatte og kolleger mot samme type overgrep. Riktignok har mange arbeidsgivere etiske retningslinjer for sine ansatte der dette inngår, men vi som jobber i bransjen opplever at disse ikke blir tilstrekkelig kommunisert eller fulgt opp. De påkjenningene som følger med korte kontrakter, ofte isolert fra omgivelsene, med lange arbeidsdager og begrenset sosialt nettverk på utestasjoneringer, bidrar til å øke risikoen for seksuell trakassering og overgrep. Dette kan ramme alle, men oppleves oftest av kvinner. Faktorer som alder, etnisitet, seksuell orientering og kjønnsidentitet kan også føre til dobbel diskriminering.


Alle som har undertegnet oppropet krever at:  


1.   Norske myndigheter og organisasjoner som driver bistands- og nødhjelpsarbeid innfører nulltoleranse for seksuell trakassering, overgrep og diskriminering. Dette skal være en betingelse for å motta økonomisk støtte. Det betyr at oppfølging rapporteres og evalueres på samme måte som resultatene av selve bistands- eller nødhjelpsarbeidet som utføres. Betingelsen må gjelde både for norske, utenlandske og internasjonale organisasjoner, deriblant FN og deres underorganisasjoner. Nulltoleransen innebærer at mottakerne av økonomisk støtte må utarbeide konkrete handlingsplaner med rutiner for varsling, etterforskning, oppfølging av den som er utsatt og den anklagen er rettet mot, opplæring av ledere og HR-ansatte i hvordan de skal håndtere slike saker, samt at temaet jevnlig kommuniseres til ansatte og inngår som en del av retningslinjene for arbeidsforholdet.  

2.            Norske organisasjoner og institusjoner som sender ut ansatte eller delegater på bistands- og nødhjelpsoppdrag må ha kunnskap, rutiner og kapasitet til å følge dem opp, uavhengig av om de er på jobbreise eller stasjonert ute. Seksuell vold, trakassering og overgrep utført av kolleger eller andre må tas opp som tema både i briefinger før avreise og på sikkerhetskurs, samlinger for ansatte i felt og beredskapsgrupper, samt samtaler etter endt oppdrag. Jo oftere både kvinner og menn blir bevisste på at dette kan skje, dess lettere blir det å forebygge, varsle og beskytte mulige ofre for slike overgrep.  

3.              Både Norad, Utenriksdepartementet og norske organisasjoner i bransjen må rette særlig oppmerksomhet mot den faren som ligger i hyppig bruk av korte og midlertidige kontrakter, Frykten for ikke å få nye oppdrag dersom man rapporterer om seksuell trakassering og seksuelle overgrep kan føre til underrapportering. Usikre kontraktsforhold kan også gjøre medarbeidere ekstra utsatt for overgrep av mennesker som vet å utnytte deres sårbare posisjon. Alder, erfaring og ujevne maktforhold øker risikoen for å bli utsatt for seksuell trakassering og overgrep på arbeidsplassen.  


Vi oppfordrer alle i bistands- og nødhjelpsbransjen, spesielt ledere, til å støtte oppropet.

Det kan ta noe tid før navn blir registrert på siden.
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy