Fortsättning berättelser #pressatläge

”Politisk förändring sker när civila engagerar sig.” (Malin Nilsson, IKFF)

På mångas begäran öppnar vi upp ett nytt formulär för att ge de av våra kollegor och vårdnadshavare, som inte hann ge sina berättelser, en möjlighet. Denna gång utlovas inget dokument och vi ger skribenten (dig) ansvar för texten. Med andra ord inga namn, (inte ens fingerade) och inga förskolor. Ni får själva ta ansvar för att texten är avidentifierad.

I och med att du fyller i och skickar in, godkänner du också att vi kan komma att kontakta dig av någon anledning, t ex att press vill få tag på någon i ditt område. Kom ihåg att du alltid har rätt att vara anonym i intervjuer och liknande.

Berättelserna i detta formulär kommer sedan att överräckas till beslutsfattare, som ytterligare underlag till namnunderskrifterna, på manifestationen i Stockholm den 26/5 kl 14.00 och i samband med det blir de också offentliga.

Sedan berättelserna släpptes den 19 mars 2018 ser vi hur:
* ...tystnadskulturen inom förskolan sakta försvinner!
* ...vi nu går samman och mobiliserar oss, både vårdnadshavare och personal!
* ...facken, Lärarförbundet och Kommunal, stöttar vår kamp.
* ...allt fler kollegor inte längre går med på att arbeta sjuka för att rädda situationer som uppstår på förskolan pga personalbrist.
* ...fler och fler av både vårdnadshavare, förskollärare och barnskötare säger ifrån och ifrågasätter politiska beslut utifrån sin roll och profession.
* ...vårdnadshavare börjar fråga personalen efter adekvat och riktig information.
* ... förskollärare och barnskötare svarar rakt på frågorna.

Nu fortsätter vi tillsammans, enade och starkare än någonsin, för att ge barnen den verksamhet de är så väl värda och personalen rätt förutsättningar för att utföra sitt uppdrag. Vi vill med detta ge än mer underlag för att beslut ska kunna tas baserad på en verklighet om hur det ser ut i Sveriges förskolor.

Diskussionen måste fortsätta ur ett barnperspektiv och vara baserad på forskning kring barns utveckling och hjärnor. Den behöver också lyfta hur vi på bästa sätt kan förhindra vidare personalbrist och sjukfrånvaro hos personalen. Dessa aspekter lyser med sin frånvaro.

Vi kräver ett helhetsgrepp om förskolan med stora förändringar. Vi vill också få till ett större samarbete mellan kommuner än vad som är idag för att få en större likvärdighet i förskolan över hela landet!

Hela samhället bygger på att förskolan fungerar. Fungerar inte förskolan kommer inte sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänstens personal, m. fl. till jobbet. Då stannar allt.

Vi behöver politiker som lyssnar till professionen.

För i förskolan är det fortsatt #pressatläge och den ser ut att bli värre på många håll!

Email address *
Fyll i ditt yrke/roll *
Required
Vilken kommun verkar du i/hämtar du ditt barn i *
Required
Skriv din berättelse, max 4500 tecken (ca 1 A4) *
Your answer
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms