Szülésélmény kérdőív
2021. január 1. óta a választott orvos, illetve szülésznő jelenléte - az állami finanszírozású kórházak esetén - alapvetően nem lehetséges (2020. évi C. törvény, ESZJTV). Korábban jellemző volt, hogy egy-egy várandós kismama szülészorvost, illetve szülésznőt kért (kérhetett) fel arra, hogy a szülésénél legyen jelen. A jelenlegi törvényi szabályozás szerint ez nem engedélyezett többé. 
A paraszolvencia megszűnése mellett ez vajon milyen változást hozott a szülészeti ellátás milyenségében, minőségében? Előnyére vált-e a rendszernek mindez? Kérem, hogy az alábbi kérdések során olyan válaszokat adjon meg, amely az Önre, az Ön helyzetére leginkább jellemző!

A kérdőívet mind az anyák, mind az apák kitölthetik, hiszen az apák véleménye is fontos számunkra! Az összehasonlításhoz szükségünk van a fent említett ESZJTV előtti és utáni szülésekre vonatkozó adatokra is, így a kérdőívet akár többször, minden megszületett gyermekükkel kapcsolatosan kitölthetik.
Kérjük, hogy a kérdőívet csak akkor töltse ki, ha gyermeke 2000. január 1-én vagy azt követően,  a betöltött 36. hét után született, nem iker szülés volt, a gyermeknek nem volt ismert súlyos fejlődési rendellenessége, illetve Önnek/feleségének (párjának) nem volt olyan egyéb (nem szülészeti) súlyos betegsége, amely a szülés menetét előre tudottan komolyan befolyásolta! 

A kérdőív kitöltése önkéntes alapon történik és bármikor megszakítható. Amennyiben valamely megadott adat alkalmas lenne bárki személyének a beazonosítására, azt a válaszok feldolgozása során bizalmasan kezeljük és nem hozzuk nyilvánosságra. 

Tudományosan bizonyított tény, hogy amennyiben egy anya számára a saját szülése pozitív élmény, úgy később kétszer több gyermeket szül szemben azzal, akinek a szülésélménye negatív, azaz rossz volt. A kérdőív kitöltésével ahhoz segít hozzá, hogy a beérkező adatok összesítése után képet kaphassunk a szülészeti ellátásban beállt változás szülésélményre gyakorolt hatásáról. Abban az esetben, amennyiben a várandóssággal és szüléssel kapcsolatban feldolgozatlan élményei vannak kérje szakember segítségét!

A vonatkozó törvény itt olvasható el.

Észrevételét vagy kérdését az adjeletetalapitvany@gmail.com e-mail címre várjuk.

Kérdőívünk figyelmes kitöltését előre is nagyon köszönjük!
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy