LETNI ČASI - 48 pesmi za otroke / zgoščenki in pesmarice (info in naročilo)
Letni časi – 48 pesmi za otroke je projekt, ki obsega 4 pesmarice in dvojno zgoščenko z zbranimi skladbami, nastalimi v projektu Letni časi. Gre za šopek 48 izvirnih skladb, ki so bile posnete ob podpori Radia Maribor z otroškim pevskim zborom OŠ Franca Lešnika-Vuka. Sledijo temeljnim ciljem otroške glasbene literature, kakor jo opredeljujejo učni in izvedbeni načrti za vrtce in osnovno šolo.

Projekt je zaživel pod okriljem Kulturnega centra Maribor, kjer so od novembra 2017 do junija 2018 izšle 4 pesmarice po 12 pesmi, vsaka posvečena letnemu času, ki ga predstavlja. V letu 2019 je tako izšla dvojna zgoščenka z posnetimi skladbami. Mitja Reichenberg, dolgoletni skladatelj in glasbeni pedagog, je pripravil glasbeno podlago, na katero je večkrat nagrajena pesnica Magda Dolén napisala simpatična, otrokom in pedagoškemu procesu prilagojena besedila. Izdaje so požele dobre ocene, tudi s strani strokovne javnosti (revija Glasba v šoli in vrtcu Zavoda RS za šolstvo). Pri nastanku glasbenih nosilcev sodelujejo tudi priznana in večkrat nagrajena zborovodkinja prof. Mira Prel, ter prav tako priznana in nagrajena pianistka dr. Tina Bohak Adam na klavirju. Snemanje je potekalo v studiu Radia Maribor.

***

"Neumorni slovenski glasbeni ustvarjalec in poustvarjalec, glasbeni teoretik, izvedenec za filmsko glasbo, pisec številnih knjig s to tematiko in univerzitetni pedagog Mitja Reichenberg (roj. 1961) nadaljuje s svojo kreativnostjo na skladateljskem področju za najmlajše, za otroške in mladinske (pevske) zbore. Po izdaji Letnih časov, skupno 48 pesmih za otroke v tisku (2017-18; note), so zdaj pred nami še posnetki le-teh. Vse skupaj pa je to prešlo v pedagoško-didaktični komplet, ki vnaša neke vrste novost ali pa samo evropeizira te standarde. V prvi vrsti gre seveda za avtorsko delo, zborovske skladbe na področju besedil in glasbe, spet po drugi pa za vzorčne primere izvedb v tisku izdanih skladb. Programska glasba je seveda zaokrožena, še več: vsebinsko so besedila razvrščena po letnih časih in potem besedno in glasbeno tako tudi predstavljena. Tematika je tukaj zagotovo popolna, še več: v večini primerov ali v kar vseh štirih sklopih gradira, kar seveda še povečuje interes zborovodij in njihovih spremljevalcev in kar še kreativno odseva v izvajalcih, mladih pevkah in pevcih, ki jim je omenjeni splet prvenstveno namenjen. Poleg zaokroženih tematik: Pomlad, Poletje, Jesen in Zima, primernih za vzgojno dejavnost v vrtcih in v prvi triadi OŠ, je prisoten že naslovni interes in za katerim se od skladbe do skladbe, od zbora do zbora razkriva vsa pestrost, aktualnost in seveda moderna, sodobna sproščenost, ki jo zlasti še pričakujejo in otroci tudi dobijo z omenjenim kompletom. Brez dvoma so v interesni sferi zborovodij in otrok – pevk in pevcev – že naslovi sami. Kaj pa se za njimi skriva? To bo pa potrebno šele odkriti, slišati ali/in prebrati, odpeti in odigrati dane albume »otroških simfonij«, kot jih je poimenoval doajen in nestor slovenskega glasbenega opusa za otroke, skladatelj Janez Bitenc (1925-2005). V vseh navedenih primerih gre za težavnostno stopnjo in izvedbene obsege, ki so kot nalašč priporočeni in zdaj tudi realizirani v predstavljenem opusu; od vokalne skupine, prek otroškega zbora (s klavirjem ali/in drugim spremljevalnim inštrumentom – v notah so oznake akordov, tudi a cappella, s solisti ali brez) pa se pne tale opus, ki je tako vsebinsko (besedno) kot oblikovno (glasbeno) dovolj enovito zaokrožen. Lahko bi zaključili tole predstavitev ali celo priporočilo: v (skrajni) simbiozi med besedno in glasbeno umetnostjo."

—Dr. Franc Križnar

***

Akord Records / Kulturni center Maribor, Javna muzika Maribor, ARCD 040 / FREE CD 070, 2019
Sign in to Google to save your progress. Learn more
LETNI ČASI - 48 pesmi za otroke
LETNI ČASI - 48 pesmi za otroke
LETNI ČASI - 48 pesmi za otroke
LETNI ČASI - 48 pesmi za otroke
LETNI ČASI - naslovnice pesmaric
LETNI ČASI - naslovnice pesmaric
Pesem VSI V VODO! (pesmarica Poletje)
Pesem VSI V VODO! (pesmarica Poletje)
Cena zgoščenke s popustom je 15,00 EUR, stroški pošiljanja so všteti v ceni.
Z * so označena obvezna polja. Naročilnica je pripravljena v slovenskem jeziku, v kolikor vam brskalnik prikazuje v angleščini, za naročilo pritisnite gumb SUBMIT.
Obseg naročila *
Cena zgoščenke je 15,00 EUR. Cena posamezne pesmarice ob naročilu z zgoščenko je 10,00 EUR. Cena celotnega kompleta je 50,00 EUR
Required
Podatki o naročniku
Ime / naziv *
Naslov *
Naročilo za pravne osebe?
Podatke pravne osebe zapišite spodaj, za dodatne informacije vas bomo kontaktirali po e-mailu.
E-mail *
Sporočilo založbi:
Izdelek bo poslan po pošti s priloženo položnico na naveden naslov.
Kulturni center, zavod za umetniško produkcijo in založništvo, Maribor
Ljubljanska cesta 4, 2000 Maribor, Slovenija // tel: ++386 (0)41 832 736 // email: kulturni.center.mb@gmail.com
Davčna številka: 41110439 // Matična številka: 1392476 // TRR 04515-0000770494
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy