Peticioni: Drejtësi për Kujtimin!

Në prill 2019, gjatë marrjes në pyetje në Stacion Policor, S.O. një burrë 19 vjeçar i komunitetit Ashkali, e kishte pranuar se e kishte dhunuar seksualisht Kujtim Veselin - një fëmijë 11 vjeçar i komunitetit Ashkali. Në këtë kohë, S.O. i kishte 15 aktakuza dhe 26 kallëzime penale aktive para Policisë e Prokurorisë. Madje njëra nga aktakuzat që e rëndonin ishte për vrasje. Përpos rrëfimit nga vetë S.O., Policia dhe Prokuroria u njoftuan për dhunimin seksual edhe nga vetë Kujtimi, nëna e tij, babai i S.O.-së dhe Qendra për Punë Sociale. Përkundër të gjitha këtyre fakteve, Policia e Prokuroria e lanë S.O.-në të lirë.

Kështu, siç ka deklaruar S.O. vetë në Polici, më 11 korrik 2019 e dhunoi seksualisht dhe e vrau Kujtim Veselin në Fushë Kosovë.

Prokurori Ruhan Salihu, i cili është përgjegjës për mos kërkimin e ndalimit dhe paraburgimit të S.O.-së dy muaj para vrasjes së Kujtimit, iu shqiptua masa disiplinore zvogëlim i përkohshëm i pagës 30%, për 6 muaj. Asnjë zyrtar tjetër nuk dha përgjegjësi as penale, e as disiplinore për dështimin në mbrojtjen e jetës dhe mirëqenies së Kujtimit.

Dështimi i institucioneve në mbrojtjen e Kujtimit shpërfaqë racizmin institucional dhe qasjen diskriminuese ndaj komuniteteve Rom, Ashkali dhe Egjiptas në Kosovë. Dhunimi seksual dhe vrasja e Kujtim Veselit kanë qenë të parandalueshme dhe këtë e ka konstatuar edhe Avokati i Popullit në Raportin e publikuar për këtë rast. Policia dhe Prokuroria kanë qenë të njoftuara nga burime të shumta për përdhunimin e parë dhe është dashur që menjëherë ta ndalojnë e ta kërkojnë paraburgimin e S.O.-së për ta mbrojtur mirëqenien dhe jetën e Kujtimit.

Prandaj, me anë të këtij peticioni kërkojmë:

1. Nga Policia e Kosovës dhe Prokuroria e Shtetit: kërkim falje publike ndaj familjes së Kujtim Veselit për shkeljen e të drejtës së tij në jetë dhe neglizhimin e rastit.
2. Nga Kryeprokurori i Shtetit dhe Prokuroria e Shtetit: inicimi i hetimeve të pavarura penale të prokurorëve dhe zyrtarëve policorë përgjegjës për rastin, si dhe dhe sjelljen para drejtësisë të personave përgjegjës për mos-kryerjen e detyrës zyrtare dhe shkeljen e statusit të barabartë të shtetasve të Republikës se Kosovës.
3. Nga Qeveria e Kosovës: kompensim për shkelje të të drejtave të njeriut për familjen e Kujtim Veselit.

Ju ftojmë ta mbështetni këtë peticion për drejtësi për Kujtimin dhe familjen e tij!

#RacizmiVret
#DrejtësiPërKujtimin


*Të dhënat personale të nënshkruesve të peticionit, do të ruhen në pajtim me Ligjin Nr. 06/L-082 për Mbrojtjen e të Dhënave Personale. Të dhënat e përsëritura ose të dhënat e pavlefshme do të largohen nga lista.

----
Peticioni në gjuhën Rome

Peticia: Hako vash o Kujtimi!

Ano aprili 2019, truyal o leipe ano puqipe ano Policiyako Stacioni, S.O. yekh mursh 19 bershuno e Ashkali komunitetesko, akceptingya kay seksualuno atakingya e Kujtim Vesele yekh qhavo 11bershuno e Ashkali komunitetestar. Ano yekhuno vakti, S.O, sinele  15 aktakuze aktivune angli Policia thay Prokuroria. Numay yekh kotar o aktakuze kola siton ano rendo sto vash o mudaripe. Truyal o akceptipe e ovipyengo kotar o korkoro S.O, policia thay Prokuroria penjardile vash e seksualuni violence ini kotar o korkoro Kujtimi, oleski day, dad, dad e S.O. thay Centro vash e Sociyaluni Buti. Ano mamuipe e sa akale faktyengo, Policia thay prokuroria mukhle S.O. ano tromalipe.

Ayekha sar deklarinde S.O. korkoro ani Policia, e 11to yulea 2019 seksualuno atakingya thay mudargya e Kujtim Veseli ani Fush Kosova.

Prokurori Ruhan Salihu, kova sito respodimo vash o na rodipe e aqhavipesko thay anglophandlipesko e S.O. duy masek anglo mudaripe e Kujtimesko, qhivdili leske masa disciplinyuni vaktune tiknaripaske pokipesko 30%, vash o 6 maseka. Ni yekh yaver ofiseri na dengya respodipe ni penaluno, ni disciplinyuno ano garavipe e jivdipesko thay leparipesko e Kujtimeske.  

Na resipe institucionaluno ano garavipe e Kuytimesko mothavla racizmi institucionaluno thay vastipe e diskriminaciyako pederal o Romano, Ashkaliyuno Egipqanyuno komuniteti ani Kosova. Seksualuni violence thay mudaripe e Kujtim Veselesko sine biakceptime thay akava dengya nota ini o Populaciako Avokati ano Raporti publikime vash akava ovipe. Policia thay Prokuroria sine penjarde kotar o buderi resursya vash o angluno vastipe thay manglape sine kay yekhatar te aqhaven thay te roden anglophandlipe e S.O. vash te garaven ledeipe thay jivdipe e Kujtimesko. Odoleske, ani rig akale peticiako roda:

1. Kotar e Policia Kosovaki thay Themeski Prokuroria: rodipe yeftisaripesko publikuno vash e familia Kujtim Veseli sebepi e ushkavipesko oleske hakesko ano jivdipe thay neglizipe e ovipesko.

2. Kotar o Sherunoprokurori e Themesko thay Themeski Prokuroria: iniciripe e biumlavde penalune rodlaripesko e prokurorynego thay policiyake ofiseryengo respodipe vash o ovipe, sar ini te anen anglo hako e respodime personyen  vash o na keripe oficiyalune bukyako thay ushkavipe e yekhune statusesko e themutnengo Kosovake Republikako.

3. Kotar o Kosovako Raipe: kompenzipe vash o ushkavipe e manushikane hakesko vash e familia e Kujtim Veselesko. Kharaha tumen te azutinen akaya peticia vash o hako vash o Kujtimi thay oleski familia!


#Racizmi Mudarla
#HakoVashKujtimi


Sign in to Google to save your progress. Learn more
Next
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy