Vi kräver medlemsomröstning i beslutet att godkänna migrationsöverenskommelsen
Sign in to Google to save your progress. Learn more
Den 24 november 2015 presenterade den rödgröna regeringen förslag som inskränker asylrätten och innebär en mer restriktiv svensk migrationspolitik. Beslutet att godkänna förhandlingsbudet togs med en minimal majoritet av Miljöpartiets riksdagsgrupp.


I det valmanifest vi mötte väljarna med 2014 beskriver vi vår migrationspolitik såhär:
"Nu gäller det att stå upp för mänskliga rättigheter och en mänsklig migrationspolitik. Vår vision är en värld utan gränser, där alla har en möjlighet att flytta, men ingen tvingas fly. Vi kommer alltid att arbeta för en mer human och öppen politik och vi kommer aldrig att göra det svårare för människor att komma till Sverige."
 
 
I Miljöpartiets partiprogram skriver vi såhär:
"Vi är stolta över att vara det mest öppna partiet när det gäller migration. I ett Europa där främlingsfientliga krafter når nya framgångar vill vi att Sverige ska gå före i arbetet för en värld utan gränser."
Överenskommelsen, med det uttalade syftet att minska antalet människor som söker asyl i Sverige, går emot såväl partiprogrammet som det av kongressen fastställda valmanifestet. Då regeringens framlagda förslag är i strid med vår politiska linje, och beslutet att ställa sig bakom överenskommelsen togs med knapp majoritet i riksdagsgruppen, bör en medlemsomröstning genomföras för att förankra beslutet i partiet.

Enligt Miljöpartiets stadgar kan 10% av miljöpartiets medlemmar begära en medlemsomröstning i en fråga. Miljöpartiets medlemmar bör få avgöra frågan om överenskommelsen ska godkännas så som den ser ut idag, eller omförhandlas.

Resonemanget som regeringens framlagda förslag bygger på är att om Sverige sänker sina ambitioner och lägger sig på EUs minimumnivåer för flyktingmottagande kommer andra länder i EU behöva ta ansvar. Detta står i tvär kontrast till hur regeringen och Miljöpartiet resonerar i klimatfrågan där vikten av förebilder framhålls för att länder ska ta sitt ansvar i en svår internationell utmaning.

Läget i flyktingmottagandet i flera svenska kommuner är tufft, samtidigt som andra kommuner har läget under kontroll och kan göra mer. Det visar att Sverige kan ta ansvar för migranter som behöver en fristad och vill bosätta sig här, framförallt om staten tar ett större ansvar. Sveriges regering kan ta ansvar för att leda myndigheterna och stötta kommunerna samtidigt som en öppen gränspolitik och asylrätten värnas.


Därför begär vi en medlemsomröstning för att avgöra frågan om:

- Ska överenskommelsen godkännas.

eller

- Ska överenskommelsen omförhandlas i syfte att få till en politik som enbart fokuserar på att förbättra flyktingmottagandet och att öka möjligheten att välkomna fler till Sverige, och som inte innehåller förslag för att minska antalet flyktingar.


Skriv under för att begära medlemsomröstning:
De uppgifter du fyller i nedan behövs för att kunna jämföras med medlemsregistret. För att kunna begära medlemsomröstning krävs giltigt medlemskap i Miljöpartiet.
Förnamn
Efternamn
Din MP avdelning
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of Miljöpartiet de gröna. Report Abuse