En els darrers anys, el marc normatiu europeu ha estat orientat cap a l'apoderament ciutadà en el sistema energètic, avançant cap a la necessària democratització de l'energia. Amb un objectiu: fer de l'energia un dret, que requereix alhora d'eines que millorin la confiança dels consumidors en el sector energètic. I és que, el tauler de joc ha canviat, però les normes continuen sent les mateixes de sempre.
No es tracta d'assenyalar a ningú, però sí de reclamar un canvi de paradigma que impulsi un nou marc regulador que posi, negre sobre blanc, les obligacions que tenen les empreses distribuïdores per a garantir el necessari i correcte desplegament de l'autoconsum a l’Estat espanyol.
Des que es va aconseguir derogar el perjudicial impost al sol el 2018, l'autoconsum ha experimentat un auge sense precedents. Les cobertes solars han crescut de manera exponencial i ja superen els 7 GW de potència instal·lada, però en l'últim any hi ha hagut un estancament degut, fonamentalment, a la mala praxi de les empreses distribuïdores.
Aquestes són les responsables de donar d'alta noves instal·lacions d'autoconsum col·lectiu a la xarxa, però estan retardant els tràmits, incomplint els temps de dos mesos que dicta la llei. D'aquesta manera, es llança un missatge inequívoc: qui vulgui instal·lar panells en la seva teulada o impulsar una xarxa d'autoconsum col·lectiu haurà de dedicar temps i esforços a superar aquestes barreres.
Si fins ara les distribuïdores han vist recompensada la seva activitat per la quantitat de xarxes gestionades, els nous temps exigeixen que el seu major incentiu es basi en la qualitat del servei prestat a la ciutadania. Per això és fonamental que existeixi una legislació i protocols d'actuació clars i adequats a les noves necessitats d'una transició energètica justa i social.
L'Estat espanyol viu immers en una revolució energètica amb punts forts, com el pes majoritari de les renovables en la generació d'energia del país, però també amb àrees de millora, com l'electrificació del transport o el desenvolupament de bateries d'emmagatzematge que permetin ampliar els límits actuals de l'electrificació de l'economia.
Aquesta revolució, que no pot entendre's sense les idees de descentralitzar l'energia i fer-la accessible a totes les capes ciutadanes, no pot donar-se d'una forma estanca i compartimentada, al marge de canvis legislatius i normatius. De res serveix fabricar bateries o instal·lar més punts de càrrega per a vehicles elèctrics, si no es canvia la manera d'operar de les empreses distribuïdores d'energia.
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) és conscient d’aquesta situació i ha obert un procés de consulta pública entorn de com ha de ser la retribució que perceben les distribuïdores per a garantir el subministrament. En aquest punt és on s'obre una oportunitat per a garantir que no hi hagi més bloquejos a l'autoconsum, però tampoc al procés de transició justa. És necessari, d'aquesta manera, que aquestes empreses rebin una retribució ajustada als nous temps; que s’ingressi o es deixi d’ingressar en funció dels nous serveis que han de prestar en l'acceleració de l'electrificació, distribuïda, participada i democràtica.
Per tot el que s'ha exposat els sotasignats demanem a la CNMC i Govern de l’Estat espanyol que, a fi d'accelerar el necessari desplegament de l'autoconsum, el nou model de retribució de les distribuïdores respongui a la necessitat de descentralitzar el model energètic i avançar en la transició energètica a l’Estat espanyol.