filosofie van de wandeling
Zaterdag 11 juli tot vrijdag 17 juli
Zaterdag 15 augustus tot vrijdag 21augustus


Voor de workshop van 11 juli is een wachtlijst. Vanwege de grote belangstelling hebben we een tweede week gepland. Iedereen hoort eind maart of er voldoende plaats is. Voor meer informatie kunt u mailen met: mail@jaapdejonge.nl

www.arthel.nl

Docent Joke J. Hermsen

Een filosofische wandelweek in de Bourgogne / zomer 2020

Friedrich Nietzsche: 'Wij horen niet tot degenen die pas te midden van boeken, onder invloed van boeken tot gedachten komen - het is onze gewoonte om in de vrije natuur te denken, wandelend, springend, klimmend, dansend, liefst op eenzame bergen.'

'Wandelen laat je het zachte van de traagheid ontdekken', aldus Frederic Gros, docent ethische filosofie in Parijs, in zijn boek Marcher- une philosophie uit 2013. Hij beschrijft in dit essay hoe denkers als Kant, Nietzsche en Rousseau het wandelen nodig hadden om tot hun filosofische inzichten te komen. Voor Gros maakt de herhaling van de beweging de kern van het wandelen uit. Deze herhaling en het ritmische voortbewegen maken het hoofd en de gedachten vrij.

Als het even kon wandelde Nietzsche maar liefst zeven uur per dag. Hij wantrouwde de filosoof die altijd maar achter zijn bureau bleef zitten en was het hartstochtelijk eens met Montaigne, die schreef dat 'zijn gedachten slapen als ik ze op een stoel zet. Mijn geest functioneert niet goed als mijn benen niet in beweging komen.'

'Wandelen is een luchten van de geest en de ziel', schreef Joke Hermsen in haar filosofische zomerdagboek 'Windstilte van de ziel' uit 2010. Hierin brengt ze onder meer verslag uit van een meerdaagse wandeling over het pad van Santiago de Compostela in de nabijheid van haar huis in de Bourgogne.

Beide essays staan centraal tijdens de filosofische wandelvakantie, die Hermsen dit jaar samen met Jaap de Jonge in Arthel organiseert. Daarnaast worden er ook nog teksten van Nietzsche, Annie Dillard, Rebecca Solnit, Ton Lemaire en Robert Walser gelezen. Wandelen en denken wisselen elkaar af tijdens deze week in de Bourgondische heuvels. Deze worden gecombineerd met enkele uitstapjes naar cultuur-historische plekken.

Tijdens de week worden er vier kortere wandelingen van 2,5 uur en een langere dagtocht van zo'n 6 uur - inclusief picknick - gemaakt. De wandelingen worden steeds vooraf gegaan of opgevolgd door een college 'Filosofie van het wandelen' door Joke Hermsen, waarin verschillende thema's van het denken en het wandelen besproken worden. Tijdens de week wordt door alle deelnemers een filosofisch notitieboekje bijgehouden. Fragmenten hieruit worden tijdens de colleges en de literaire slotavond voorgedragen.Praktische informatie: inschrijven niet meer mogelijk! Meld u aan voor de wachtlijst op mail@jaapdejonge.nl

zaterdag 11 juli - vrijdag 17 juli

De prijs bedraagt 950,- per persoon, op basis van een gedeelde 2 persoonskamer.
Een eigen kamer bedraagt 1095,-
Prijzen inclusief alle overnachtingen, 6 x ontbijt, 6 x lunch, picknick's en 4 x diner, (2 x uit eten op eigen kosten)
de drankjes, syllabus en 2 boeken.

De maximale groepsgrootte bestaat uit 10 personen en vindt doorgang bij minimaal 7 deelnemers.
Voor studenten geldt er een korting van 50%. Eigen tent meenemen. Kamperen in de tuin.
Het dagprogramma met de wandelroutes zal binnenkort te lezen zijn op de website: www.arthel.nl

voor wie?
Voor iedereen die op filosofische wijze wil nadenken over zichzelf en de wereld en van wandelen houdt.

reserveren?
Reserveer tijdig, want er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Door te reserveren gaat u nog geen financiële verplichting aan! Pas na de aanbetaling gelden er annuleringsvoorwaarden en is uw inschrijving definitief. (Zie voorwaarden onderaan het aanmeldingsformulier)

De reis?
De reis is voor eigen kosten. Per trein reist u met de Thalys naar Parijs Gare du Nord. In Parijs neemt u de metro naar Gare du Bercy en daar neemt u de trein naar Nevers. Daar kunnen wij u indien gewenst ophalen met de auto. (45 minuten naar Arthel) Het is ook mogelijk om samen met andere deelnemers te reizen en auto kosten te delen. Reistijd vanuit Amsterdam ongeveer 8 uur.

De locatie

huis en omgeving:
http://www.arthel.nl/html/fotoalbum.html

Onze gerestaureerde herberg/boerderij ligt aan de rand van Arthel, dat niet alleen een van de allermooiste dorpen van de Nievre, maar ook een van de best bewaarde geheimen van de Bourgogne is. Ooit een Romeinse nederzetting, speelde het dorp een belangrijke rol tijdens de middeleeuwen.
Zo werd Saint Guillaume, de beschermheilige van Bourges, in de 13e eeuw in Arthel geboren.
De culturele geschiedenis is overal in het dorp zichtbaar en voelbaar, met name in de prachtige architectuur van het middeleeuwse kasteel De la Motte en het 17e eeuwse kasteel, dat naast de gite ligt. Ook de drie oude wasplaatsen en watermolens, de kerk en de herenboerderijen, de vijvers en eeuwenoude muurtjes herinneren aan de rijke geschiedenis.

Vanuit de gite is er een prachtig uitzicht op de glooiende heuvels met landerijen en bossen.
Arthel ligt op slechts enkele kilometers afstand van de indrukwekkende archeologische site van Compierre, het ‘Troje van de Nievre’ en van de beroemde pelgrimsroute van Vezelay naar Santiago de Compostella.

Alle bezienswaardigheden van de Bourgogne zijn vanaf Arthel gemakkelijk te bereiken, zoals Vezelay, Avalon, Nevers, Autun, Pouilly sur Loire, Sancerre en La Charite sur Loire.

maaltijden
We eten weinig vlees en vis en vaak vegetarisch

wilt u meer informatie over de week neem dan contact op met Jaap de Jonge, mail@jaapdejonge.nl
of via whats app 0622627334

U kunt zich vrijblijvend aanmelden. Pas na betaling gaat u verplichtingen aan.
Bij 'formulier invullen' is nog meer informatie te vinden.We zien uit naar uw komst!Wilt u geen berichten zoals deze ontvangen meld u dan af via: afmelden@amormundi.nl
Ik wil me inschrijven voor de volgende workshop *
naam *
Your answer
adres *
Your answer
postcode *
Your answer
stad *
Your answer
leeftijd *
Your answer
e mail adres *
Your answer
mobiele nummer *
Your answer
heeft u dieet wensen? *
Your answer
kunt u iets vertellen over uw achtergrond *
Your answer
kunt u iets vertellen over uw motivatie om deel te nemen? *
Your answer
vervoer *
verblijf *
opmerkingen
Your answer
betaling en restitutie
Betaling 3 maanden voor aanvang van de workshop. 100% restitutie wanneer workshop niet door gaat, bij te weinig deelnemers of andere onvoorziene omstandigheden.
anuleringsvoorwaarden
Bij annulering na betaling 2 maanden voor aanvang wordt 100,- euro in rekening gebracht en 150,- euro vanaf 6 weken voor aanvang. Bij annulering 2 weken voor aanvang van de cursus is geen restitutie mogelijk.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy