Toestemmingsformulier SHP gebruik beeldmateriaal
Beste leerling, ouder

Foto’s zijn leuk. Dat vinden wij als school ook. Met een foto kan je een herinnering voor eeuwig vastleggen. Wij laten je dan ook graag via foto’s en video’s mee genieten van de sfeer op onze school. Zo worden er opnames gemaakt tijdens verschillende activiteiten die op onze school plaatvinden (lessen, sportdag, schooluitstappen, schoolfeest). Ook jouw zoon/dochter kan op deze foto’s (en soms in video’s) te zien zijn.

Natuurlijk gaan we zorgvuldig om met die foto’s en video’s. Wij gebruiken geen beeldmateriaal waardoor onze leerlingen en/of personeelsleden schade kunnen ondervinden. We plaatsen bij foto’s en video’s ook geen namen van leerlingen/personeel en we gebruiken enkel beeldmateriaal van personen waarvan we expliciete toestemming gekregen hebben om deze foto’s te publiceren. Deze toestemming geldt alleen voor het gerichte beeldmateriaal (foto’s en video’s) die door de school, of in onze opdracht worden gemaakt.

Het kan gebeuren dat andere leerlingen of (groot)ouders foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. De school heeft daar geen invloed op. Wel willen we je vragen zelf terughoudend te zijn in het nemen van veelvuldige foto’s tijdens deze activiteiten. Deel bijvoorbeeld geen foto’s en video’s van andere personen op internet of sociale media zonder dat ze toestemming gegeven hebben. Zo blijft het voor iedereen fijn.

Met deze brief vragen we om aan te geven waarvoor onze school het gericht beeldmateriaal van jouw zoon/dochter mag gebruiken.
Op het toestemmingsformulier kan je zien voor welk doel de verschillende opties gebruikt worden.

Als we beeldmateriaal willen laten maken voor specifieke doeleinden, bijvoorbeeld om een les van de stagiair op te nemen, zullen we je daar apart over informeren en zo nodig om toestemming vragen. Ook als we beeldmateriaal voor een ander doel willen gebruiken, dat op het toestemmingsformulier vermeld staat, nemen we contact met jou op.

Je kan natuurlijk altijd je toestemming intrekken. Ook mag je op een later moment alsnog toestemming geven. Zonder toestemming zal er geen gericht beeldmateriaal van je zoon/dochter gebruikt en gedeeld worden. Dit kan je doe door een mailtje te sturen naar………

Wil je het toestemmingsformulier met jouw kind ingevuld meegeven naar school tegen……?

Alvast bedankt voor uw medewerking!

 
Waarom toestemming vragen?
Iedere verwerking van persoonsgegevens (waaronder ook beeldmateriaal) moet volgens de privacywet rechtmatig gebeuren.  Voor het gebruik van gericht beeldmateriaal op bijvoorbeeld de schoolwebsite, in sociale media of in brochures is deze rechtmatigheid ‘toestemming’ van de leerling of zijn ouders.
Deze toestemming moet vrij gegeven kunnen worden, vandaar dat we geen toestemming kunnen vragen via het schoolreglement omdat de toestemming voor het gebruik van foto’s onlosmakelijk verbonden zou zijn met het ondertekenen van het schoolreglement. Daarnaast moet toestemming ook specifiek zijn. Een algemene toestemming ‘voor gebruik van foto’s door de school’ vragen kan dus niet. Leerlingen en hun ouders moeten weten waarvoor ze toestemming geven en kunnen apart aangeven waarvoor ze toestemming geven.  En vermits toestemming aantoonbaar moet zijn en om een actieve handeling moet gaan, vragen we je om op het toestemmingsformulier zelf aan te duiden waarvoor u toestemming geeft.

Wat is ‘gericht’ beeldmateriaal?
Onder ‘gericht’ beeldmateriaal verstaan we foto’s van een individuele leerling of een foto waar meerdere leerlingen goed herkenbaar zijn of poseren voor de foto. Bij een hoofd-en-schouders-foto van een leerling is het duidelijk dat de afgebeelde persoon, en hij of zij alleen, het onderwerp van de foto uitmaakt. Om dergelijke foto's te publiceren, moeten we de toestemming hebben van de afgebeelde persoon (of de ouders).
Wanneer er sprake is van foto’s waar leerlingen niet-herkenbaar op staan of niet het onderwerp uitmaken van de foto, omdat de foto een bepaalde sfeer willen weergeven, vallen deze onder ‘niet-gericht’ beeldmateriaal. Zo zijn er op een foto van een speelplaats met lopende, zittende, pratende leerlingen, geen leerlingen individueel herkenbaar. Bovendien is het duidelijk dat de speelplaats het onderwerp van de foto vormt, en niet de aanwezige individuele leerlingen.

Kan de school nog foto’s maken zonder toestemming?
De school kan nog steeds foto’s gebruiken zonder toestemming. Zo is er geen toestemming nodig voor het plaatsen van een foto op een leerlingenkaart of voor gebruik van een foto in het leerlingenadministratie- of volgsysteem ter identificatie van de leerling.
Daarnaast zal de school ook “niet-gerichte” beelden kunnen gebruiken. Het gaat dan om beeldmateriaal dat een algemene, spontane en niet geposeerde sfeeropname weergeeft zonder daaruit één of enkele personen eruit te lichten. Een foto van de klas tijdens een boswandeling, groeps- of sportactiviteit is hier een voorbeeld van. Voor gebruik van deze foto’s is de toestemming niet nodig.
De school zal niet-gerichte beelden altijd met de grootste zorg selecteren. Mocht je toch van oordeel zijn dat je kind onterecht op een niet-gerichte foto afgebeeld staat, kan je dit melden door een mail te sturen naar…. . We zullen dit beeldmateriaal dan niet verder gebruiken.  

Minderjarigen?
In principe zijn het de ouders die voor minderjarige jongeren toestemming geven. Vandaag wordt echter aanvaard dat minderjarige jongeren zelf toestemming kunnen geven wanneer zij over “voldoende onderscheidingsvermogen” beschikken, dat wil zeggen dat hij/zij in staat moet zijn om zelfstandig beslissingen te nemen. Dit verschilt uiteraard van kind tot kind, maar dikwijls ligt de leeftijdsgrens toch tussen 12 en 14 jaar.

Ondergetekende, ouder van...

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Voornaam kind: *
Familienaam kind: *
Klas: *
Geeft toestemming dat beeldmateriaal (foto’s en video’s) door de school gebruikt mag worden voor onderstaande doelen:
Klasfoto: Deze groepsfoto wordt enkel ter beschikking gesteld aan de leerling (en zijn ouders) die op de klasfoto staat: *
Schoolgids en/of schoolbrochure: Informeren van (toekomstige) ouders en (toekomstige) leerlingen over de school en de onderwijs mogelijkheden. Hiernaast wordt het beeldmateriaal gebruikt voor PR-doeleinden van de school. *
De openbare website van de school: Informeren van (toekomstige) ouders en (toekomstige) leerlingen over de school en het schoolgebeuren. Iedereen kan deze informatie zien. *
Het besloten deel van de website van de school (GIMME): Informeren van ouders en leerlingen over de eigen onderwijsactiviteiten. Enkel de leerlingen en hun ouders beschikken over een inlogcode en kunnen dit beeldmateriaal zien. *
De (digitale) nieuwsbrief: Ouders en leerlingen informeren over activiteiten en ontwikkelingen op en om school. Enkel de leerlingen en ouders van onze school krijgen deze nieuwsbrief. *
Evenementen op school: Tijdens opendeurdag, schoolfeest,… zal het beeldmateriaal getoond worden op scherm om zo toekomstige leerlingen en hun ouders te informeren over de school en het schoolgebeuren. *
Sociale-media accounts van de school (Twitter, Facebook): Informatie verspreiden over en ontwikkelingen op school. Het delen van beeldmateriaal geeft een indruk over het gegeven onderwijs op school. *
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This form was created inside of Scholengemeenschap Meander. Report Abuse