Is mijn plekje geschikt? Doe de vleermuizentest!
Hier kom je in een notendop te weten hoe je je tuin vleermuisvriendelijk(er) kan maken. Er is ook de mogelijkheid om ons te contacteren met een vraag. Indien gewenst kan iemand van het Regionaal Landschap eens langs komen om ter plekke verder advies te geven. Tegelijk krijgen we door jullie reacties een beter zicht op de verspreiding van vleermuizen. Helemaal onderaan verwijzen we graag naar de website van Natuurpunt met nog meer info over vleermuizen en vleermuisvriendelijke tuinen.
1. Vleermuizen zijn insecteneters. Zonder insecten dus geen vleermuizen... Is jouw tuin insect- en dus vleermuisvriendelijk? P.S. : wees niet bang voor muggen, een vleermuis kan tot 3000 muggen vangen in één nacht... dat zijn heel wat prikken minder!
Captionless Image
2. Vleermuizen houden van bomen of struiken in de buurt. Hagen, heggen, bomenrijen, struiken,... dergelijke "lijnvormige" elementen in het landschap zijn levensnoodzakelijk voor vleermuizen om zich te oriënteren. Hoe zit dat bij jouw tuin?
Captionless Image
3. Vleermuizen houden van een rustige buurt, liefst met zo weinig mogelijk lawaai, de ene soort is al wat gevoeliger dan een andere. Is het in jouw tuin rustig?
Captionless Image
4. Overmatige verlichting is ook niet goed voor vleermuizen. Kleine tuinlichtjes zijn geen probleem, maar als je vlak naast een fel belicht monument of winkelstraat woont is de kans op vleermuizen kleiner.
Captionless Image
5. Vleermuizen vliegen bij valavond en 's nachts. Heb je in jouw tuin al eens vleermuizen gezien?
6. Vleermuizen geven zelden overlast voor de mens. In tegenstelling tot muizen maken vleermuizen geen nesten of gangen, ze eten geen isolatie. Hooguit hebben ze aan een gleuf van enkele centimeters genoeg om er letterlijk "rond te hangen". Als je echt last hebt van uitwerpselen of dergelijke kan een vleermuizenkast een oplossing bieden. Als je thuis vleermuizen hebt en je verbouwt of renoveert is het belangrijk dat je voldoende aandacht hebt voor de aanwezige vleermuizen. Zo is voor zowel de ouderdieren als voor de vleermuizenjongen van levensbelang dat je hun invliegopening niet dicht maakt.
Captionless Image
7. Indien ja op de vorige vraag, hier zijn mijn gegevens om mij te contacteren of om af te spreken om eens langs te komen:
Your answer
Meer info
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms