Ερωτηματολόγιο VAI
ΕΡΕΥΝΑ: O Εθελοντισμός στους Μετανάστες

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις δυνατότητες του εθελοντισμού των μεταναστών ως εργαλείο αλλά και ως ένδειξη για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Πολλά Κράτη Μέλη της Ε.Ε. έχουν εισαγάγει μέτρα ενθάρρυνσης και προώθησης του εθελοντισμού μεταξύ μεταναστών και προσφύγων.

Το πρόγραμμα VAI - Volunteering Among Immigrants θέτει το εξής ερώτημα: «Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ο εθελοντισμός στους μετανάστες και τις μετανάστριες, προκειμένου να διευρυνθεί η κοινωνική τους συμμετοχή;».

Στο πλαίσιο αυτό, διερευνούμε τη σχέση ανάμεσα στον εθελοντισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα VAI (Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία) :
- εστιάζοντας στο πλαίσιο ανάπτυξης εθελοντικών δραστηριοτήτων που αφορούν μετανάστες,
και στα χαρακτηριστικά τους
- διερευνώντας σε πιο βαθμό και με ποιόν τρόπο οι ίδιοι οι μετανάστες εμπλέκονται σε εθελοντική εργασία,
- αξιολογώντας την επίδραση του εθελοντισμού στις διαδικασίες ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Στην παρούσα έρευνα, ως εθελοντισμός θεωρείται οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη δραστηριότητα στην οποία επενδύεται χρόνος χωρίς αμοιβή, προς όφελος άλλων ανθρώπων, ομάδων ή οργανισμών.
Ως μετανάστες θεωρούνται οι γεννημένοι στο εξωτερικό με γονείς επίσης γεννημένους στο εξωτερικό. Ως μετανάστες δεύτερης γενιάς τα γεννημένα στη χώρα ή εγκατεστημενα ως ανήλικα παιδιά των παραπάνω.

Η συνεργασία σας είναι ουσιώδης για την επιτυχία της έρευνας. Για το λόγο αυτό, σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε το παρόν ερωτηματολόγιο, ει δυνατόν έως τις 30 Μαΐου. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Το ερωτηματολόγιο οργανώνεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη συλλέγει γενικές πληροφορίες για τον οργανισμό, η δεύτερη αφορά στον εθελοντισμό των μεταναστών στην οργάνωση (εάν υπάρχουν), και η τρίτη διερευνά τα χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα του εθελοντισμού προς όφελος των μεταναστών.

Η έρευνα διεξάγεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Calabria (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Leibniz του Αννόβερου (Γερμανία), και τη Μη-Κυβερνητική Οργάνωση Verein Multikulturell (Aυστρία). Οι φορείς αυτοί είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των δεδομένων, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ (Regulation - EU 2016/279) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (General Data Protection Regulation).

Για υποστήριξη στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: kourkouridis@yahoo.gr, pmchatzi@plandevel.auth.gr, info.vai@unical.it.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα VAI, παρακαλώ επισκεφθείτε: www.vai-project.eu

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία.

Με εκίμηση,

Πάνος Χατζηπροκοπίου
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, συνονιστής του έργου

Εκ μέρους των ερευνητικών ομάδων του ΑΠΘ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service