COVID-19 IMPACT study (SLO)
Raziskava COVID-19 IMPACT

Raziskovalni program: Raziskovanje čustev in vedenja povezanega s COVID-19 (COVID-19 IMPACT)

Izbruh koronavirusa COVID-19 je privedel do pandemije svetovnih razsežnosti. Učinkovito preprečevanje njegovega širjenja je odvisno od različnih oblik omejevanja oz. samoomejevanja. Zaradi tega si želimo pridobiti čim več predlogov, kako najbolje zagotoviti upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19 in/ali lažje soočanje z negativnimi čustvenimi posledicami pandemije. Nedavno so v priznani medicinski reviji Lancet objavili pregled dosedanjih raziskav na to temo in opozorili na velik pomen dodatnega raziskovanja psihološkega učinka pandemij ter z njimi povezanih ukrepov. Zaradi tega si raziskovalci iz področja vedenjskih znanosti po svetu in doma prizadevamo bolje razumeti psihološki učinek virusa COVID-19 in z njim povezanih ukrepov za izolacijo. Splošen namen raziskovalnega programa COVID-19 IMPACT je tako bolje razumeti vedenja in doživljanja, ki se pojavljajo v povezavi s trenutno pandemijo koronavirusa COVID-19.

Vljudno vas prosimo za sodelovanje in vas vabimo, da odgovorite na sklop vprašanj preko spleta. Prosimo, da prvi niz vprašanj izpolnite sedaj, drugega pa nato po obdobju osmih tednov. Izpolnjevanje prvega niza bo trajalo približno 30 minut, drugega približno 10 minut.

Med izpolnjevanjem vam bomo zastavili vprašanja glede:
- vaših demografskih podatkov;
- navad povezanih z redno telesno vadbo, kajenjem in uživanjem alkohola;
- doslednosti upoštevanja ukrepov za samoizolacijo;
- prepričanj o virusu;
- vaše trenutne stopnje tesnobe in depresivnega razpoloženja;
- vaših načinov soočanja z izolacijo;
- vaših pozitivnih in negativnih čustev.

Pri izpolnjevanju vprašalnikov ne boste izpostavljeni kakršnemukoli tveganju ali nevarnosti in ne pričakujemo, da bi vam lahko bilo pri tem neprijetno. Zaradi vašega sodelovanja tudi ne boste tarča ciljnega oglaševanja, saj je vaša udeležba popolnoma anonimna.

Vaše podatke bomo hranili največ 10 let, v skladu z relevantno zakonodajo in Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR). Podatki bodo obravnavani popolnoma zaupno in bodo v anonimni obliki dostopni le raziskovalcem, ki sodelujejo pri projektu.

Odgovori, ki jih boste posredovali, bodo v pomoč tako pri oblikovanju intervencij za osebe v samo-izolaciji kot tudi pri ukrepih za ohranjanje zdravja širšega prebivalstva. Finančne koristi za sodelovanje ni, vendar pa s svojim sodelovanjem pomembno prispevate drugim pri soočanju s trenutnimi okoliščinami pandemije.

Brez kakršnihkoli obveznosti lahko vaše sodelovanje v raziskavi kadarkoli prekinete. V takem primeru bodo vse informacije, ki ste jih posredovali, nemudoma izbrisane.

Vsi podatki bodo preoblikovani v obliko za ustrezno programsko opremo (statistični programski paket SPSS) in bodo shranjeni na zunanjem trdem disku, ki bo pod ključem varno shranjen v ACTHealthy laboratoriju na Univerzi na Cipru. Do elektronskih datotek bo možno dostopati le s pomočjo gesla, ki bo poznano zgolj koordinatorju projekta in sodelujočim raziskovalcem. Raziskovalci, ki bodo sodelovali na projektu, kot tudi pristojni člani etične komisije smo poskrbeli zato, da bo anonimnost udeležencev in zaupnost podatkov zagotovljena, tudi v primeru objave rezultatov. Pri objavi rezultatov tako ne bodo navedeni nobeni podatki, ki bi lahko privedli do razkritja identitete posameznega udeleženca. Obrazec za privoljenje in podatki, ki bodo hranjeni varno v elektronski obliki, bodo izbrisani najkasneje deset let po izvedbi raziskave. Šifrirni ključ, ki omogoča povezavo med vašim elektronskim naslovom ter podatki bo za čas zbiranja podatkov shranjen na strežnikih Univerza na Cipru. Po zaključku zbiranja podatkov v raziskavi pa bodo šifrirni ključ uničen.

V primeru, da imate vprašanja ali pa bi želeli posredovati pritožbo, prosimo stopite v stik z vodjo enote za podporo raziskovalne dejavnosti Univerze na Cipru. Njegovi kontaktni podatki so:

Dr. Marios Demetriades
Head of the Research Support Service of the University of Cyprus,
Tel: +357 222894287, Fax: +357 22895506
e-pošta: demetriades.a.marios@ucy.ac.cy

Za vprašanja, posredovanje komentarjev ali pomoč se lahko v Sloveniji obrnete tudi na:

Društvo psihologov Slovenije
Trg prekomorskih brigad 1
1000 Ljubljana
Tel: 01 2821086
e-pošta: psy@guest.arnes.si

ter na koordinatorja raziskave v Sloveniji:

dr. David Gosar
Pediatrična klinika
UKC Ljubljana
Bohoričeva 20, 1000 Ljubljana
Tel: +386 1 522 9619
e-pošta: DavidGosar@yahoo.com

Za vprašanja, posredovanje komentarjev ali pomoč se lahko obrnete tudi na koordinatorja raziskave v Sloveniji dr. Davida Gosarja na elektronskem naslovu: DavidGosar@yahoo.com oz. na telefonski številki +386 41 663 246

Prosimo, da pri izpolnjevanju vprašalnikov ne pozabite vpisati tudi svojega elektronskega naslova.

Raziskava COVID-19 IMPACT je bila potrjena s strani Nacionalne komisije za bioetiko na Cipru (št. ΕΕΒΚ ΕΠ 2020.01.60).
Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy