Request edit access
Inschrijfformulier Ontwikkelprogramma Teamleiders
Teamleiders vormen de spil van het sociale domein van de toekomst. Of het nu om jeugdteams gaat, sociale wijkteams, 1 tot 100 teams, teamleiders staan voor de uitdaging om met hun teams bottom up te werken, maatwerk te leveren, bewoners te betrekken, financieel duurzaam te werken, integraal te werken, en beleid en bestuur tevreden te houden. Een behoorlijk opgave. Met die opgave gaan we in dit traject een jaar lang aan de slag. Teamleiders maken hun eigen plan voor de wijk en gaan dat realiseren. Geen actie, zonder reflectie. En geen reflectie zonder actie. Dat is de kern van dit traject en de kern van de School voor Publieke Waarden.

2015 was een decentralisatiejaar. Gemeenten kregen geld en drie nieuwe wetten (jeugdwet, participatiewet, wmo) waarmee ze het sociale domein konden vormgeven. Het credo was: alle hens aan dek, niemand buiten de boot. Overal verrezen wijkteams die ‘dichtbij de burger’, ‘konden doen wat nodig was’, door ‘maatwerk te leveren’. Toen het decentralisatiestof neerdaalde bleek dat de praktijk weerbarstiger was: passend onderwijs en volwassen ggz vielen niet onder gemeentelijke regie. Woningbouwcorporaties kampten met passend toewijzen en de verhuurderheffing. Er ontstonden wachtlijsten. Sommige mensen bleken meer problemen te hebben dan verwacht. Wijkteams moesten het oplossen. Her en der kwam de nadruk te liggen op indicaties, verwijzingen, en het wegwerken van de caseload. Teams leerden weliswaar individueel maatwerk te leveren, maar collectieve oplossingen voor de wijk bleven uit. Teamleiders moesten schipperen tussen beleid en uitvoering, maatwerk en standaarden, tekorten en overschotten, 18- en 18+, ambitieuze wethouders en starre bureaucratie.

Nu breekt een periode van transformatie aan. Die gaat wellicht nog 10 jaar duren. Gemeentelijke organisaties kijken steeds vaker naar zichzelf. Maatwerkbudgetten zijn geen uitzondering meer. Bewonersinitiatieven kloppen op de deur. Teams zijn steeds beter georganiseerd en organiseren hun eigen netwerken. Tijd voor de volgende fase, voor de teamleider van de toekomst! Hoe ziet die fase eruit? Dat gaan we samen met jullie ontdekken in de School voor Publieke Waarden. Je brengt je eigen wijk en werkpraktijk in en ontwikkelt een wijkplan dat je gedurende dit traject gaat uitvoeren. We gaan ideeën ophalen, visie vormen, met de teams stappen zetten, experimenteren, reflecteren op jezelf binnen jouw context en een concreet uitvoerbaar plan maken. We brengen teamleiders bij elkaar die nieuwsgierig zijn, de pioniersrol niet schuwen, met elkaar een krachtige vernieuwingsmotor willen vormen en inzichten en ervaringen delen. Ondertussen helpen experts, mededeelnemers, en het docententeam je om verder te komen: denk aan nieuwe financieringsmodellen, collectieve oplossingen voor bewoners met schulden, en businesscases voor de wijk. Maar ook: hoe geef je leiding aan innovatie in rumoerige tijden? Welke stijl hanteer jij daarin? En wat wil je leren? Samen gaan we een jaar lang aan de slag om de publieke zaak van de toekomst uit te vinden en voor te leven.


Daarom dit traject. Sandra Klokman en Lex Meiberg zullen als kerndocenten functioneren. Zij waren betrokken bij de eerste wijkteams in Nederland en leiden en coachten teams in het hele land. Wilt u meer informatie? Dan kunt u hier contact met ze opnemen: lex@publiekewaarden.nl sandra@publiekewaarden.nl.


Start februari 2019
10 plenaire dagen plus coaching en audit gedurende een jaar
Plaats: Utrecht
Kosten: 5795,-

Email address *
Voornaam *
Your answer
Achternaam *
Your answer
Geslacht *
Geboortedatum
MM
/
DD
/
YYYY
Straat + huisnummer *
Your answer
Postcode + woonplaats *
Your answer
Telefoonnummer
Your answer
E-mailadres *
Your answer
Functie *
Your answer
Naam + organisatie *
Your answer
Waarom wil je meedoen aan dit traject? *
Your answer
Welke kennis hoop je te vergaren? *
Your answer
Welke kennis neem je mee?
Your answer
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This form was created inside of Instituut voor Publieke Waarden. Report Abuse - Terms of Service