Request edit access
Cuplul, familia si sexualitatea
Propun sa faceti un psihodiagnostic nosologic pentru o problema sexuala si de cuplu precum si o interventie psihoterapeutica. Vom avea cateva cazuri si trebuie sa le incadram clinic pentru a putea face interventia de specialitate. Fiecare caz trebuie luat si eticheat cazul 1, 2, 3, 4, cu C1, C2, C3, C4. Aplicatia nu trebuie sa depaseasca data de 25 decembrie. Va doresc succes si sarbatori fericite! Cristian DELCEA www.sexology.ro
Psihodiagnostic si evaluare nosologica in cuplu și familie
La aceasta rubrica vom face interviuri, propunem instrumente de masurare in evaluare si facem un raport psihologic. Vom avea cateva cazuri si trebuie sa le incadram clinic pentru a putea face interventia de specialitate.
Your answer
CAZUL 1: La varsta de 23 de ani Ioana nu reuseste sa aiba “adevarate” raporturi sexuale. De patru ani are un prieten si de doi ani traieste cu el. Au decis impreuna sa se casatoreasca si sa aiba un copil. Ea spune ca a ezitat mult inainte de a consulta un specialist, de teama ca vor iesi vorbe. Prietenul ei, inzestrat cu multa rabdare, astepta ca lucrurile sa se indrepte de la sine, cu timpul. Aceasta tânara nu a putut avea niciodata raporturi sexuale complete: nu exista penetrare, doar contacte – altminteri destul de multumitoare- pe zonele sexuale. Imi spune: „Ma simt rau, mi-e frica, sunt incordata. N-am ce face. Am vrea sa avem un copil si nu reusim.” Ioana a avut dintotdeauna dificultati in abordarea sexualitatii. N-a avut raporturi sexuale cu alti barbati: „Nu ma intereseaza prea mult...” Si-a investit toata energia in activitatea profesionala si acum e pe cale sa obtina o diploma de inalta calificare in informatica. Se autodescrie ca fiind o fire anxioasa, meticuloasa, perfectionista, care consacra putin timp placerii sau indeletnicirilor din timpul liber, cu exceptia unor activitati sportive pe care le practica asiduu.
Your answer
Cazul 2: Petru, 28 de ani, se plânge de ejaculare precoce. Vine la consultaţie însoţit de prietena sa, cu care trăieşte de 6 ani. Ea este neliniştită şi nefericită: „Nu am plăcere. Dacă el s-ar reţine ceva mai mult, aş avea cu siguranţă mai multă. Poate chiar aş ajunge la orgasm... După aceea el se întoarce şi mă părăseşte. Îmi repetă întruna că e un ratat, că nu va reuşi niciodată. Îmi spune chiar să caut pe altcineva. Or, nu vreau aşa ceva...” Bărbatul la rândul său afirmă că nu a avut niciodată vreo problemă sexuală în experienţele sale sexuale de dinainte, nu prea numeroase şi de scurtă durată. Prietena sa de acum este singura femeie cu care se stabilizează afectiv şi tocmai cu ea eşecul e resimţit cel mai tare. El se descrie ca fiind un ins stresat, anxios, timid şi introvertit (spre deosebire de prietena sa). Evocă totodată stări de panică şi crize de angoasă mai mult sau mai puţin intense de îndată ce trebuie să facă faţă unei situaţii conflictuale mai dificile (l serviciu, în familie, în cuplu etc.)
Your answer
Cazul 3: Laura, 35 de ani, vine la consultaţie împreună cu soţul. De vreo 6 ani i-a dispărut dorinţa, iar contactele fizice o dezgustă. Când are raporturi sexuale, o face pentru plăcerea lui şi ca să aibă linişte: „Personal, nu simt cine ştie ce”. De câteva luni încoace, soţul nu mai conteneşte cu remarci nepoliticoase de felul: „M-am săturat, până la urmă mă voi duce în altă parte!” sau „Trebuie că a apărut altcineva în viaţa ta, am impresia că mă înşeli...”. Şi adevărul e că nu mai suportă ca soţul să se apropie sau să o atingă: „Nu-i e gândul decât la asta. Dezmierdări aş accepta, dar el vrea de fiecare dată să meargă mai departe. Ca şi cum doar sexul ar conta.” Înjghebat de 12 ani, acest cuplu are 3 copii cu vârste de 11, de 8 şi respectiv de 4 ani. Primul a venit chiar la începutul vieţii conjugale; ultimul e un „mic capriciu”. Laura povesteşte: „La naşterea celui de-al doilea copil, mi-am părăsit serviciul. Soţul m-a îndemnat să rămân acasă, eu am acceptat. Acum regret pe undeva. Înainte era cu mult mai bine...” Apoi continuă: „Ne-am cunoscut cu doi ani înainte de căsătorie. În ce priveşte sexualitatea, totul se petrecea bine, eu nu aveam probleme, simţeam plăcere, eram iubitoare...”. În prezent această femeie se descrie ca introvertă şi nemulţumită de sine. Are sentimentul de a-şi fi neglijat binele personal. Dincolo de copiii săi şi de casă, viaţa i se pare searbădă.
Your answer
Cazul 4: Camil, 52 de ani, se plânge de câteva luni de erecţii semimoi sau semirigide în timpul raporturilor sexuale. Câteodată erecţia slăbeşte chiar de la începu, ceea ce împiedică penetrarea. Căsătorit de 25 de ani, tată a 4 copii,,acest bărbat de vârsta mijlocie este cadru superior la o întreprindere de produse agricole. Se autodescrie ca fiind un hiperactiv stresat, aflat de altminteri sub tratament pentru probleme de hipertensiune. Mai evocă în plus un vechi tabagism, nerezolvat, o igienă alimentară cam dezechilibrată, datorată activităţii sale profesionale. Ceea ce îl frământă este problema sa de erecţie. Pentru el însuşi, dar şi pentru soţia sa, care începe să-l întrebe: „A intervenit altcineva în viaţa ta? Eu nu-ţi mai plac?” Camil e şi el preocupat: „Până la urmă ea îşi va căuta un altul. Afurisită treabă...”
Your answer
Aplicati un interviu structurat *
Fundament: întrebări “reci”, închise, directive, cu țintă Scop: Durată, intensitate, frecvență Ex.: De când ai? De câte ori? Ne poți spune pe o scală de la 0 la 10 cât de intensă este suferința psihologică?
Your answer
Aplicati un interviu semistructurat *
Fundament: întrebări din răspunsul clienților/clientului: “calde”, închise, directive cu țintă Scop: durată, intensitate, frecvență Ex.: Din răspunsul tău ... De când ai? De câte ori? Ne poți spune pe o scală de la 0 la 10 cât de intensă este suferința psihologică?
Your answer
Aplicati un interviu semistructurat *
Fundament/Scop: întrebări generate din protocolul de răspunsuri a clienților/clientului: “calde”, deschise, nondirective, de tip motivațional Ex.: Din răspunsul tău ... Ne poți descrie mai pe larg problema ta.
Your answer
Ce intrumente de masurare folositi pentru acest caz? *
Propuneti teste psihologice care va pot ajuta in evaluarea si diagnosticul nosologic
Your answer
Feceti un tablou clinic in urma interviului si a propuse *
Trebuie sa treceti rezultatele de la interviul si testele propuse
Your answer
Faceti o recomandare terapeutica *
Aici veti detalia despre terapia propusa si paradigma famliei terapeutice
Your answer
II. Psihoterapie
La aceasta rubrica vom face inetreventia psihoterapeutica ăentru cazul de mai sus.
Your answer
Ce faceti in sedinta 1-3? *
Veti trece managementul terapiei, relatia terapeutica si temele de casa
Your answer
Ce faceti in sedinta 3-6? *
Veti trece managementul terapiei, relatia terapeutica si temele de casa
Your answer
Ce faceti in sedinta 7-10? *
Veti trece managementul terapiei, relatia terapeutica si temele de casa
Your answer
Ce faceti in sedinta 11-15? *
Veti trece managementul terapiei, relatia terapeutica si temele de casa
Your answer
Ce faceti in sedinta 15-25? *
Veti trece managementul terapiei, relatia terapeutica si temele de casa
Your answer
Nume/Prenume *
Your answer
Profesia *
Localitatea *
Your answer
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service