Request edit access
#metoo #teknisktfel
Även teknikbranschen påverkas av de strukturella problem som uppmärksammats genom #metoo. Det finns en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs. Nu ändrar vi på det, och hundratals kvinnor har börjat genom att dela sina berättelser.

I ljuset av rösterna från de kvinnliga skådespelarna #tystnadtagning, sångerskorna #visjungerut, juristerna #medvilkenrätt med flera vill vi lyfta fram berättelser som visar på en sexistisk kultur som i dag normaliserats även i teknikbranschen. Det föreligger ett #teknisktfel.

Många vittnar om kampen att som kvinna passa in i den mansdominerade miljön. Den kvinna som uppmärksammar oacceptabelt språk och ageranden blir ofta själv ifrågasatt, samtidigt som förövaren slipper undan eller rentav blir befordrad.  En del kvinnor anser sig ha blivit väl behandlade men berättar samtidigt om hur de använder strategier för att skydda sig.

Över 1600 kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel. Hundratals har delat sina historier och siffran stiger. Berättelserna som lyfts fram här är inte unika, utan representerar en mängd vittnesmål. Företeelser som kan verka obetydliga är en del av ett större sammanhang. Alla kvinnor ska känna sig välkomna att arbeta inom alla fält och på alla företag.

För 100 år sedan tog Vera Sandberg examen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör. Ännu idag är teknikbranschen starkt mansdominerad. De berättelser vi fått in visar att en del av förklaringen står att finna i en sexistisk kultur. Kulturen går att förändra. När alla inom teknikbranschen slutar acceptera, och istället börjar uppmärksamma vad som är fel kan problemet lösas.  Det duger inte att vänta 100 år till.

---
Artikeln är publicerad i DN, 19 nov 2017, och underskrifter som kommer in efter det kommer läggas till. https://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnor-i-teknikbranschen-samlas-under-teknisktfel/

Berättelserna har vällt in och är långt fler än vad som rymms i en artikel. Vi arbetar med att publicera fler berättelser på vår hemsida teknisktfel.se 

Bidra gärna med en kort beskrivning av vad du varit med om, antingen genom formuläret eller genom att maila techtoo.teknikkvinnor@gmail.com

Alla berättelser kommer att vara anonyma.

Alla namn som skrivit på insamlingen kommer att bifogas artikeln, självklart utan koppling till berättelser.

Att underteckna uppropet innebär inte att man personligen har blivit utsatt för övergrepp.

Namninsamlingen började på https://www.skrivunder.com/techtoo, men fortsätter av tekniska skäl här.

Sign in to Google to save your progress. Learn more
Email *
Förnamn och efternamn *
Stad *
Berättelse (frivillig och kommer hanteras anonymt)
Bransch (frivilligt)
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy