Request edit access
Kriminalisera barnäktenskap
Idag är inte barnäktenskap kriminaliserat i sig.

Det är kriminaliserat att arrangera äktenskapsresa och att tvinga någon att gifta sig och man har inte krav på straffbarhet i det landet där själva giftermålet äger rum, men det finns ingen lag som särskilt kriminaliserar barnäktenskap. Ibland erkänner till och med svenska staten barnäktenskap om det ingåtts innan personerna kom till Sverige. Detta strider mot ordre public i Sverige.

Straffet för att arrangera äktenskapsresa för barn som redan bor i Sverige eller att tvinga ett svenskt barn att gifta sig är max 2 respektive 4 år i fängelse.

Regeringen har i Kommittédirektiv adresserat frågan om att inte erkänna barnäktenskap som ingåtts innan parterna kom till Sverige. Man har även börjat diskutera frågan om att införa lagstadgad straffskärpning för hedersmotiverad brottslighet. Detta är inte tillräckligt.

Den som skickar ett barn ut ur landet för att gifta sig i ett land där barnäktenskap är lagligt, och där våldtäkt inom äktenskapet är vardagsmat, skickar ett barn till ett liv fyllt av vardagliga våldtäkter och graviditeter som en flickas kropp inte är skapad för att hantera. Hon skickas till ett liv i slaveri och stor risk för våld i äktenskapet.

Därför anser vi att arrangerande av äktenskapsresa och tvångsäktenskap som berör barn måste ha en särskild rubricering med betydligt hårdare straff. Straffet ska vara lägst 14 år och max 20 år i fängelse vid normalgraden. Vid grovt brott, dvs med hänsyn till stor åldersskillnad och att barnet är mycket ungt borde straffet istället vara lägst 20 år och livstid som maximistraff. Vi repeterar - det handlar om SLAVERI.

Vi vill inte heller stanna där. Såsom i Nederländerna tycker vi att ett barn som kommer med sin "make" till Sverige omedelbart behandlas som ensamkommande barn och placeras långt ifrån familjen. Om barnet är under 15 år och "maken" är över 25 år ska han diskvalificeras från att söka asyl och återsändas omedelbart då personer som har en sådan inställning till flickor och kvinnor att de gifter sig med ett barn inte kan ses som flykting. Det motverkar då syftet med asylrätten.

(Källor: http://www.regeringen.se/493c40/contentassets/54e2b6cbcbca48789abd51d9863d599e/kommittedirektiv-2017_25.pdf, https://www.metro.se/artikel/här-är-det-tillåtet-med-våldtäkt-slipper-straff-om-den-gifter-sig-med-offret, https://plansverige.org/flicka/fakta-om-barnaktenskap/)

OBS! Välj bara EN av rutorna 1-5. Det är dockok att kryssa i en av rutorna 1-5 (räknat uppifrån och ner) + den 6e rutan "övrigt".

GLÖM INTE BLI MEDLEM I KVINNOFRID 2018 :) uppge mailadress om ni blir medlem. Medlem blir ni genom att swisha 50 kr medlemsavgift till 0730-320149

www.kvinnofrid2018.se

Email address *
Namn och Efternamn *
Your answer
Hur ställer du dig till förslaget ovan?
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Additional Terms