İSM Belâgat'ın Teşekkülü-3: Sekkâkî'ye Giden Yolda Râzî ve Nihâyetü'l-Îcâz'ı
Bilgi ve Başvuru Formu
Sign in to Google to save your progress. Learn more
"İSM İhtisas Çalışmaları" Hakkında
İlimler ve Sanatlar Merkezi İhtisas Çalışmaları, farklı bilim dallarında çalışan lisansüstü öğrenci ve araştırmacıların akademik ilgi alanlarına göre oluşturdukları ve alanda uzman bir hoca nezaretinde yürüttükleri seminer dizisi, atölye, okuma grubu, çalışma grubu, proje vb. farklı faaliyetlerden oluşmaktadır. 

İSM İhtisas Çalışmalarındaki temel gaye; öğrenci ve araştırmacıların ilgili bilim dallarında ileri seviyede okuma, tartışma, telif gibi çalışmalar yapabilmelerine zemin hazırlamak, teorik ve pratik çalışmaları birlikte yürütebilmelerine imkân sağlamak, akademik danışman-öğrenci ilişkisini güçlendirmek ve kolektif çalışma ruhunu canlandırmaktır. Bunun yanında farklı grupların çalışmalarını ortak projeler etrafında ilerletebilmeleri ve bu çalışmaları ilim dünyasına kazandırmaları da hedeflenmektedir. 

Çalışmalar ele alınan konunun ve formatın gerektirdiği ve katılımcıların belirledikleri şekilde farklı periyotlarla yürütülmektedir. 

İSM’nin kuruluşundan itibaren farklı formatlarda devam eden ihtisas faaliyetleri 2020-2021 senesinden bu yana hem kapsam hem de usul itibariyle çeşitlenerek ve derinleştirilerek devam etmektedir.
"Belâgat'ın Teşekkülü Serisi" Hakkında

Ulûm-i Arabiyye içinde teorik çerçevesini en geç tamamlayan ilim olan Belâgat’ın bilimsel kimliğini kazanma süreci hicri V. yüzyıla kadar gitmektedir. Abdulkâhir Cürcâni’yle (ö. 471) birlikte teşekkülünü tamamlamış müstakil bir disiplin olarak karşımıza çıkan Belâgat’ın Cürcânî öncesi edebiyat tenkit literatüründe dağınık ve pratik durumunun ön planda olduğu düşünüldüğünde Cürcânî’nin bu sahadaki kurucu rolü tartışılmazdır. Nitekim Cürcânî’nin koyduğu teorik çerçeve sonrasında da esas itibariyle muhafaza edilerek Râzî (ö. 606) ve Sekkâkî’nin (ö. 626) elinde birtakım tanımlama ve tasniflerle tekrardan yorumlanmıştır.

Belâgat ilminin teşekkül, değişim ve dönüşüm süreçlerine dair halen kapalı kalan noktalar olması farklı literatürler üzerinden daha titiz ve detaylı okumaların yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu ihtiyaca binaen daha ziyade Arap Dili ve Belagati ile Tefsir sahasındaki araştırmacılara hitap edecek şekilde “Belâgat’ın Teşekkülü” serisi başlatılmıştır. 2021-2022 yılında düzenlenen iki okuma grubundan ilkinde Belâgat ilminin Cürcânî’ye kadar teşekkülü erken dönem edebiyat tenkit literatürü üzerinden değerlendirilmiştir. Cürcânî’nin Kur’ân-ı Kerîm’in i‘cazına dair ortaya attığı nazm düşüncesini Meânî ilmine dayandırdığı ve bu ilme erken dönem edebiyat tenkit literatüründeki nadir ve yüzeysel anlatımın çok ötesinde katkıda bulunduğu görülmüş ve bu noktada seriye “Cürcânî ve öncesinde Meânî’nin Seyri” başlıklı ikinci okuma grubu ile devam edilmiştir. Meânî ilminin Cürcânî’yle birlikte ulaştığı olgunluk incelendikten sonra Cürcânî öncesinde edebiyat tenkit eserlerinin dışında farklı literatürler (nahiv, tefsir vb.) de takip edilerek bu ilme dair izler araştırılmış, Cürcânî’nin ortaya koyduklarıyla öncesindeki literatürlerde yer alanlar arasında mukayese yapılmış, Cürcânî’nin var olan bu birikimden ne ölçüde istifade etmiş olabileceğine dair sorular cevaplanmaya çalışılmıştır.

Belagat'ın Teşekkülü serisinin üçüncüsünü teşkil eden "Sekkâkî'ye Giden Yolda Râzî ve Nihâyetü'l-Îcâz'ı başlıklı okuma grubunda ise Nihâyetü’l-i‘câz, klasik belâgat düşüncesinin teşekkülü ve tedvini sürecindeki rolü bakımından okunacaktır. 

"İSM Belâgat'ın Teşekkülü-3: Sekkâkî'ye Giden Yolda Râzî ve Nihâyetü'l-Îcâz'ı" Okuma Grubu Hakkında
Modern araştırmacılar arasındaki yaygın kanaate göre klasik belâgat düşüncesi kavram, mesâil ve bu içeriğin ta‘lîli bakımından ilk teorik yetkinliğini Abdülkâhir el-Cürcânî’nin (ö. 471/1078-79) Delâilü’l-i‘câz ve Esrârü’l-belâga başlıklı eserlerinde bulmuştur. Pek çok ismin/metnin müşterek katkılarıyla oluşan mezkûr muhtevanın bütünlüklü ve sistematik bir yapı içerisinde tedvini ise Sekkâkî’nin (ö. 626/1229) Miftâh’ı ile tamamlanmıştır. Öyle ki Miftâh’ın telifinden sonra, erken modern döneme kadar bu metni doğrudan ya da dolaylı olarak dikkate almayan herhangi bir belâgat çalışması neredeyse yok gibidir. Cürcânî ve Sekkâkî arasında teorik belâgat metni olarak dikkate alabileceğimiz en önemli çalışma ise Fahreddin er-Râzî’nin Nihâyetü’l-i‘câz’ıdır. Metin, Cürcânî ve Sekkâkî arasında hem tarihsel hem de nazarî bakımından bir köprü mesabesindedir. Nihâyetü’l-i‘câz’ın -müellifin kendi ifadesiyle- Delâil ve Esrâr’ın tasnif ve tertip bakımından gözden geçirilip bütünlüklü bir yeniden ifadesinden ibaret olduğu, öte yandan Sekkâkî’ye Miftâh’ı telif etmesi konusunda ısrarlı biçimde talepte bulunan kişilerden birinin bizzat Râzî olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu durum kendiliğinden açığa çıkar.

Belagat'ın Teşekkülü serisinin üçüncüsünü teşkil eden "Sekkâkî'ye Giden Yolda Râzî ve Nihâyetü'l-Îcâz'ı başlıklı okuma grubunda Nihâyetü’l-i‘câz, klasik belâgat düşüncesinin teşekkülü ve tedvini sürecindeki rolü bakımından okunacaktır. Râzî’nin bu metindeki temel iddiası nedir? Cürcânî’nin eserlerindeki belâgat düşüncesini yöntem ve içerik bakımından ne ölçüde taşımaktadır? Belâgat bilimlerinin tedvini konusunda Râzî ile Sekkâkî arasında ne gibi farklar vardır? Bu ve benzeri sorulara cevap verebilmek amacıyla metnin muhtevası ve sistematiği, mümkün olduğu ölçüde Cürcânî ve Sekkâkî ile karşılaştırmalı biçimde tahlil edilecektir.


Hoca: Dr. Abdullah Yıldırım (İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi)
Son Başvuru Tarihi: 25 Ekim 2022
Süre / Periyot: Kasım 2022 - Ocak 2023 / 10 Oturum / Haftalık

Şartlar
* Arap Dili ve Belagatı, Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri veya Dilbilimleri alanlarında lisansüstü erkek öğrenci / araştırmacı olmak
* Kaynakları okuyabilecek şekilde Arapça bilmek
* Düzenli ve zamanında katılım göstermek.
* Danışman / Hoca tarafından verilen okuma, yazma, sunum vb. sorumlulukları yerine getirmek.

Notlar
* Program kontenjanı sınırlı olup kabul edilenlerle irtibata geçilecek ve bilgilendirme yapılacaktır.
* Oturumlar Zoom üzerinden online yürütülecektir.
* Gün ve saat ile izlence ve okuma listesi okuma grubuna kabul edilen katılımcılara duyurulacaktır.

Kişisel Bilgiler
Ad - Soyad *
Telefon *
e-Mail *
Meslek *
Lisans Bilgileri
Üniversite *
Bölüm *
Mezuniyet Yılı *
Yüksek Lisans Bilgileri
Ders döneminde olanlar ilgili sorularda "ders dönemi" yazabilir.
Üniversite *
Bilim Dalı *
Tez Adı *
Danışman *
Yılı *
Doktora Bilgileri
Üniversite
Bilim Dalı
Tez Adı
Danışman
Yılı
Diğer Akademik Çalışmalar
Okuma Grubuna Katılma Amacınız ve Okuma Grubuna Yönelik Beklentileriniz
*
Lütfen cevabınızı "Bu okuma grubuna sizi neden kabul etmeliyiz?" sorusuna cevap teşkil edecek şekilde yazınız.
Görüş ve Teklifleriniz
İSM İhtisas Çalışmaları kapsamındaki yeni faaliyetlerden e-posta yoluyla haberdar olmak isterim.
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This form was created inside of İlim Yayma Cemiyeti. Report Abuse