Request edit access
Upitnik za procenu kapaciteta socijalnih preduzeća za učešće u Socijalnim javnim nabavkama
Javna nabavka je nabavka dobara, usluga ili radova od strane naručioca, na način i pod uslovima propisanim Zakonom o javnim nabavkama. Cilj sprovođenja javnih nabavki je da se za što manje sredstava pribavi što bolji kvalitet onoga što se nabavlja (ekonomično i efikasno), a da se pri tom vodi računa o osnovnim načelima na kojima počiva uređeni sistem (konkurencija, jednakost, javnost, zaštita životne sredine i energetska efikasnost).
Najjeftinije ne znači uvek i najbolje, pa se pri tome vodimo i idejom da za određene ciljeve i kvalitet treba platiti više, ukoliko tako nešto omogućava korist za građane u dužem periodu. S obzirom da ne raspolaže svojim, već novcem građana, država mora i da opravda uložena sredstva pa gledajući da uštedi mora da zadovolji i potrebe svih korisnika od kojih su neki posebno ugroženi. Upravo tu nastupa prava uloga države. U javnom je interesu da pokuša obezbeđivanje mesta onima koji su neravnopravni na tržištu - ugroženim socijalnim grupama. Upravo to može da uradi kroz javne nabavke.
Postojeći Zakon o javnim nabavkama predviđa i uvodi socijalni interes, a novi u svom nacrtu dodatno i detaljnije razrađuje javne nabavke sa socijalnim elementima. Na taj način, naručioci dobijaju putokaz kako da uključe socijalne preduzetnike i druge privatnike koji u svoju delatnost uključuju ugrožene socijalne grupe.
Uključivanjem socijalnog aspekta u javne nabavke administracija u lokalnim zajednicama može rešiti brojne društvene probleme i, pored ekonomskog razvoja, doprineti održivom razvoju lokalnih zajednica. Projekat je usmeren na pronalaženje adekvatnih načina za bolje iskorišćavanje ovog tipa javnih nabavki u kontekstu predstojećih promena pravnog okvira u Srbiji.
Svrha ovog upitnika je procena kapaciteta socijalnih preduzeća za učešće u socijalnim javnim nabavkama. Popunjavanjem upitnika pomažete nam u prikupljanju informacija potrebnih za izradu modela za merenje svrsishodnosti javne nabavke sa socijalnim elementima koji je prilagođen socijalno-ekonomskim prilikama u Srbiji. Okvirno vreme za unošenje Vaših podataka je do 30 minuta.
Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa ovim upitnikom možete kontaktirati Evropski pokret u Srbiji na imejl adresu (aleksandar.bogdanovic@emins.org) ili telefonom +381 11 3640 174.

Anketa se sprovodi u okviru projekta Socijalne javne nabavke za održiv razvoj lokalnih zajednica koji finansijski podržava ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu kroz Balkanski fond za demokratiju, projekat nemačkog Maršalovog fonda SAD-a. Projekat zajedničkim snagama realizuju Evropski pokret u Srbiji i Transparentnost Srbija.

Zahvaljujemo se na izdvojenom vremenu za popunjavanje upitnika jer je i ovo način da zajednički poboljšamo uslove rada u sektoru socijalnog preduzetništva.

Next
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service