Request edit access
Kalendáriumunk lapjaiból - Napisten hava

Kalendáriumunk lapjaiból –Napisten hava címmel egy játékos feladatlap várja a rejtvényeket, böngészni szerető olvasónkat könyvtárunkban és a honlapunkon is. Most a júniusi évfordulókkal, népszokásokkal, világnapokkal, híres emberekkel lesznek kapcsolatosak kérdéseink.
A feladatlapot 2018.június 30-ig kérjük kitölteni, a szerencsés nyerteseket a megadott elérhetőségeken fogjuk majd értesíteni.
A legjobb válaszadó 1 hónap AV tagságot kap ajándékba.
Aki egész évben kitart velünk, külön jutalomban fog részesülni.
Email address *
1. A népi kalendárium szerint hogy nevezzük június havát?
2 points
2. Júniusban rendezik meg országszerte az Ünnepi Könyvhét eseményeit. Kinek a nevéhez fűződik az Ünnepi Könyvhét gondolata?
2 points
3. Az Oscar- és Golden Globe-díjas és hétszeres Grammy-díjas amerikai énekes, zenész 2016-os tragikus halála mindenki megdöbbentett. 2010-ben helyet kapott a „A világ 100 legbefolyásosabb embere” éves listáján is. Június 7-én lenne 60 éves. A nagysikerű Purple Rain című filmben is szerepelt. Kire gondoltunk?
2 points
4. Június 13-a a Magyar Feltalálók Napja 2009-től, annak emlékére, hogy egy Nobel-díjas tudósunk ezen a napon jelentette be egy találmányát. Mi volt ez a találmány és mikor kapott érte Nobel-díjat?
2 points
5. Június 14-én kezdődik a futball világbajnokság Oroszországban. Magyarország hány alkalommal játszott világbajnoki döntőt?
2 points
6. 1989. június 16-a sorsdöntő nap volt a magyar társadalom életében. Mi történt ezen a napon?
2 points
7. 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot. Magyarország részéről kik írták alá a békeszerződést?
2 points
8. Kalandos életű festőművész. Tengerész is volt. Élt Párizsban, Peruban és főleg Tahitin. Egyik híres festménye a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható. Somerset Maugham regény írt róla. Ki ő?
2 points
9. Kossuth- és Érdemes-díjas színésznő. A Nemzeti Színház, a József Attila Színház és a Katona József Színház tagja volt. Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Ódry Árpád színészotthon. Most júniusban lenne 105 éves. Kire gondoltunk?
2 points
10. Júniusban tartják országszerte a Múzeumok Éjszakáját. Melyik nyári ünnephez kapcsolódik?
2 points
11. Június 29-e Péter és Pál napja a római egyházat alapító két apostol főünnepe. Miért pont ezen a napon ünnepeljük őket?
2 points
12. Június 21-24 között kerül megrendezésre a jubileumi Víz Zene Virág Fesztivál. Melyik évben rendezték meg először?
2 points
A copy of your responses will be emailed to the address you provided.
Submit
reCAPTCHA
This content is neither created nor endorsed by Google. - Terms of Service - Additional Terms