Request edit access
Miksi molli on surullinen - pitäisikö musiikinopettajan tietää?
Lue alla oleva lyhyt johdanto aiheeseen ja vastaa sitten kysymyksiin!

Miksi duuri on iloinen ja molli surullinen? Miksi asteikossa on seitsemän säveltä? Miksi terssi kuulostaa kauniilta mutta sekunti riipii korvia? Miksi dominanttisointu pyrkii toonikaan? Kuuntelemme musiikkia, opiskelemme musiikin teoriaa ja säveltapailua ja opimme ymmärtämään kuinka musiikin lainalaisuudet toimivat. Mutta meille ei selitetä miksi.

Myös värien spektrissä hahmotetaan seitsemän väriä, siitä huolimatta että värien taajuudet etenevät portaattomasti. Kaikkein symmetrisin monikulmio on kuusikulmio, jossa on kuusi kulmaa ja keskipiste eli yhteensä seitsemän pistettä. Kolmiulotteinen tila hahmotetaan sekin seitsemän pisteen kautta (neljä ilmansuuntaa + ylhäällä, keskellä, alhaalla).  Asteikkokin jakaantuu luontevasti neljän ja kolmen sävelen ryhmiin; C johtaa F:ään ja G johtaa C:hen -joka on jo seuraavan asteikon ensimmäinen sävel.

Niin Raamatun Genesiksessä kuin muissakin luomismyyteissä, mm. Kalevalassa, kerrotaan maailman luomisesta seitsemässä jaksossa (mistä 7-päiväinen viikko edelleen). Olet kenties kuullut ihmisiän jakamisesta 7 vuoden kehitysjaksoihin tai kehon 7 energiakeskuksesta. Onko asteikon 7-sävelisyys siis heijastus jostain universaalisista rakenteista? Miksi kirkko keskiaikana määritteli kolmijakoisen musiikin henkeväksi ja nelijakoisen maalliseksi - ja miksi nelijakoisuus on edelleen niin Pop? Miksi tritonus oli kielletty intervalli?

Duurisointu soi iloisesti, molli surullisesti. Onko tämä vain opittu asia vai onko tässäkin jokin syvällisempi tausta? Miksi kuulemme myös duurisoinnun terssikäännöksen duurina, vaikka sen pohjalla on molliterssi? Opimme, että johtosävel pyrkii purkautumaan puolisävelaskeeleen päässä olevaan asteikon säveleen - joko ylös tai alas. Liike ylös päin on "kohottava" ja liike alaspäin "latistava". Koska mollin johtosävelet purkautuvat luontevammin alaspäin ja duurin ylös, eikö silloin ole luontevaa, että duuri ylös pyrkivänä on optimistisempi? Ja voisiko olla niin, että duuri-molli-polariteetti on heijastusta kaikesta muusta dualistisuudesta, jota ympärillämme havaitsemme... ???

---

Antamasi vastaukset alla oleviin monivalintakysymyksiin tulevat vaikuttamaan aihetta käsittelevään artikkeliini. Vaikka uskonkin itse, että tässä esitettyihin kysymyksiin on olemassa vastauksia, artikkelin tarkoitus on lähinnä pohtia, olisiko näitä asioita hyvä käsitellä musiikin opetuksessa ja musiikkipedagogin koulutuksessa. Kiitos antamastasi palautteesta!

Veli


Sign in to Google to save your progress. Learn more
Kerro aluksi mihin ikäryhmään kuulut. *
Oma suhteesi musiikkiin *
Minkä verran mielestäsi musiikin opetuksessa näihin kysymyksiin on paneuduttu?
Clear selection
Oletko jotain muuta kautta törmännyt musiikin, värien, muotojen ja/tai ajanlaskun välisiin mahdollisiin yhteyksiin?
Clear selection
Oletko henkilökohtaisesti kiinnostunut musiikin filosofisista tai psykologisista puolista?
Clear selection
Jos oppilaasi kysyy sinulta miksi molli on surullinen ja duuri iloinen, miten vastaat?
Clear selection
Luku seitsemän esiintyy musiikkiasteikoissa, värien spektrissä, 3-ulotteisen tilan määrittelyssä ja aikakausien mittaamisessa. Mielestäni...
Clear selection
Pitäisikö mielestäsi näitä asioita käsitellä musiikin opetuksessa?
Clear selection
Tuleeko mieleesi jokin muu filosofinen, psykologinen tai henkinen asia musiikin alueella, jota voisin käsitellä aihetta käsittelevässä artikkelissani? Kerro!
Submit
Clear form
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service - Privacy Policy