Request edit access
PRIJAVNICA ZA RADIONICU OJKANJA (U okviru projekta Duga iznad Krke) / APPLICATION FOR OJKANJE WORKSHOP (a part of a project "Duga iznad Krke" )
Vrijeme održavanja radionice / Workshop schedule:
16. - 20. 08. 2019.

Mjesto održavanja / Workshop location :
Kistanje, Šibensko-kninska županija / Šibenik - Knin County

Kontakt / Contact:
dugaiznadkrke@gmail.com
barbara.majnaric@gmail.com

+385 98/404 947 (Ilija Krneta)
+385 98/919 6954 (Barbara Majnarić)

Ime i prezime / Name and Surname *
Your answer
E-mail adresa / E- mail address *
Your answer
Broj mobitela (telefona) / Phone number *
Your answer
Kakav smještaj želite? What kind of accommodation do you prefer? *
Required
U nekoliko rečenica opišite Vaše pjevačko iskustvo. / In a few sentences describe your singing experience. *
Your answer
Koja je Vaša motivacija za sudjelovanje, te koja su Vaša očekivanja? What is your motivation for applying for the workshop, and what are you expectations? *
Your answer
Želite li vegetarijansku prehranu na radionici? Would you prefer vegetarian diet?
O projektu
Od 16. do 20.08. 2019. u Kistanjama (Šibensko-kninska županija) organizira se radionica ojkanja pod vodstvom vrhunskih eksperata koji su najrelevantniji u regionu za ovo područje, a pod imenom Duga iznad Krke. U 2019. godini, projekt Duga iznad Krke 2019., u organizaciji SKD " Prosvjeta" iz Zagreba, svojevrsni je nastavak projekata Duga iznad Zrmanje i Duga iznad Kule. Duga u naslovu simbolizira raznolikost i mir.

Ojkanje je opstalo zahvaljujući skupinama lokalnih narodnih pjevača koji su tu tradiciju prenosili pjevajući na seoskim svečanostima. Danas se ojkanje prenosi i naučava oralno u folklornim društvima (KUD-ovima), ali i audio i video medijima. No, vještina tehnika individualnog tresenja glasom i brojnih dvodijelnih oblika ovisi većinom o talentiranim i vještim pjevačima i njihovim glasovnim sposobnostima. Nadalje, kako je ojkanje nematerijalno kulturno dobro jednako prisutno i u hrvatskom i u srpskom entitetu spomenutog areala, važno je osigurati da se doprinos, dobrim dijelom izbjeglog srpskog entiteta ne izgubi iz tradicijske baštine Hrvatske. U projektu želimo okupiti i pjevače obaju entiteta.

Posljednjih godina jača svijest o potrebi revitalizacije ojkanja, te je intencija ovog projekta okupiti vrhunske voditelje radionica, najbolje autohtone pjevače i motivirane polaznike. Radionicu, koja će se održavati na prostoru NP „Krka“ u području vidikovca Manojlovac i amfiteatra Burnum, uz terenski rad vode dr.sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i dr.sc. Sanja Ranković s Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kojima u realizaciji ovog projekta pomažu autohtoni pjevači, nositelji tradicije iz Šibensko-kninske i Zadraske županije.

Voditelji radionica polaznicima će održati predavanja koja će ih prije samog procesa učenja pjevanja upoznati sa specifičnim karakteristikama ovih pjevanja, uz prikazivanje relevantnih audio i video primjera iz ovog područja. Svakoga dana će se organizirati učenje ojkanja, specifično za mjesto iz kojeg dolaze demonstratori. Demonstratori će biti članovi pjevačkih sastava iz sela pretežito nastanjenim Hrvatima i sela pretežito nastanjenim Srbima. Očekujemo da će radionica rezultirati većim brojem novoeduciranih tradicionalnih pjevača ojkača, prvenstveno mlađe generacije. Kroz čitavu vertikalu, od stručnog tima (ekspertni voditelji – etnomuzikolozi), preko autohtonog (lokalni demonstratori) do popularnog (KUD-ovi), u jedinstvenom ambijentu bisera prirode, u prostoru NP „Krka“ na kistanjskom području, dobivamo i vrhunski turistički proizvod koji će prepoznati i turistički sektor.

Okupljanje stručnjaka i razvoj prototipne metodologije predstavljat će pripremu za pokretanje međunarodnog projekta iz EU fondova. Neposredni rezultati, video/audio materijal, te predavanja, bit će prezentirani na web stranici www.dugaiznadkrke.com.

Zbog nedostatnih financijskih sredstava za kvalitetnu produkciju radionice kotizacija po polazniku ove godine iznosi 500.00 kn, uz mogućnost iznimke iz opravdanih razloga, polaznik može biti oslobođen plaćanja kotizacije.
Prijave se primaju do popunjenja 20 mjesta.

Autor projekta Duga iznad Krke
Ilija Krneta
dipl politolog, jedan od osnivača i prvi predsjednik Zbora novinara medija nacionalnih manjina Hrvatskog novinarskog društva. Profesionalno je bio angažiran u MUP-u RH na odgovornim poslovima, između ostalog, kao dugogodišnji savjetnik ministara unutarnjih poslova RH. Član je SKD „Prosvjeta“ i promotor ruralnog razvoja, ekologije, zdrave hrane, kulture, baštine i turizma kroz projekt „Kistanjski zalasci sunca“ u Kistanjama.


Voditelji radionice

Maestro dr. sc. Joško Ćaleta
etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent. Teme kojima se bavi u svojim istraživanjima uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju dalmatinskog primorja i zaleđa. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske. Između ostalog, voditelj je internacionalnog Aklapela festivala u Dubrovniku pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te umjetnički voditelj grupe Kantaduri.

Dr.sc. Sanja Ranković,
docent na Katedri za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. U svojoj doktorskoj disertaciji obuhvatila je i probleme ojkanja na prostoru Vojvodine, izučavajući ovaj fenomen kod useljenika i izbjeglica iz Hrvatske. Članica je profesionalnog ženskog sastava „Moba“ iz Beograda, koji je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u mnogim evropskim zemljama te osvojio brojne nagrade.


Pokrovitelji:

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
 (120 000.00 dinara)
Hrvatsko društvo skladatelja, Natječaj "Tradicional", Zagreb (7 000.00 kn)
SKD "Prosvjeta", Zagreb pododbor Kistanje (3 000.00 kn)
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
 (1 500.00 kn za okrugli stol: Ojkanje/groktenje - jučer, danas, sutra)
Manifestaciju podržava Općina Kistanje i NP "Krka".

Nema raja bez rodnoga kraja. Duga iznad Krke i Kistanjski zalasci sunca 2018.
Ženjem žito. Duga iznad Krke i Kistanjski zalasci sunca 2018.
Duga iznad Krke i Kistanjski zalasci sunca 2017.
Radionica ojkanja 2015. Oj divojko cvijet rumeni
Radionica ojkanja 2015. Ko se, nano, volio ikada
Submit
Never submit passwords through Google Forms.
This content is neither created nor endorsed by Google. Report Abuse - Terms of Service