Contact met Broer Rasta klik hier: https://www.facebook.com/broer.oergoed

Dream or Donate, drie weken later.

Op 28 augustus ben ik door een hack gedwongen de site op zwart te zetten. Ik had op dat moment zelf geen toegang meer tot de database, maar de hackers wel. Ik heb er vervolgens voor gekozen om alle data te verwijderen om verdere schade te voorkomen.

Ik heb direct een nieuw communicatiekanaal opgezet, buiten het gehackte systeem. Ik heb mijn domeinnaam, naar dit communicatiekanaal doorgezet, waarop ik direct een bericht op geplaatst. Dit bericht vind je onderaan dit schrijven.

Tevens heb ik in de media aangekondigd wat er was gebeurd, en dat iedereen zijn geld kreeg. https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/dream-or-donate-eigenaar-neemt-verantwoordelijkheid-iedereen-krijgt-geld-terug/ 

Op dat moment kreeg ik een stortvloed van media over mij heen. Die dag werd ik vaak thuis bezocht, door de media en door enkele Dromers. Ik stond iedereen te woord met steevast hetzelfde verhaal heb gehouden: 'Het is inderdaad niet goed gegaan, maar ik ben verantwoordelijk en ik zal de Dromers uitbetalen’.

Toen er ongure types langs mijn huis liepen, ben ik zelf naar de politie gegaan om te overleggen wat wijsheid was, om de boel niet te laten escaleren. Na een 4 uur lang gesprek was er geen aanleiding om aangifte te doen. Ik heb wel het hele verhaal verteld. De politie gaf aan, dat wanneer ik zou uitbetalen, dat ik niet strafbaar was. Er werd beslag gelegd op mijn communicatiemiddelen voor verder onderzoek, welke ik enkele dagen (3 september) later terug kreeg. Bij teruggave is nogmaals bevestigd door de politie Oost-Nederland dat niemand er wat aan had om mij aan te klagen, zolang ik iedereen schadeloos zou stellen.

Op 2 september worp de Vries en Kasem zich als ‘reddende engel’ op voor de dromers met een ‘infomeeting’.  Er werd in de media geroepen dat ik 300.000 euro zou moeten uitkeren. Zij boden de klanten hulp, met als vergoeding 10% van de het donatiebedrag. Ik heb met hen de volgende dag contact gehad en wederom aangegeven dat ik zou betalen.

Vertragende factoren

Door de continue media-aandacht en de bezoekers aan mijn huisadres moest ik van de ene veilige locatie naar de andere. Elke dag werd er iets in de media geschreven, en werd er bij Jinek en Beau gesproken over Dream or Donate, maar terugkijkend was alles weinig inhoudelijk. Ik had toen al meerdere malen TV ploegen aan de deur gehad, welke ik te woord heb gestaan, maar telkens als ik mijn verhaal deed, werden selectieve qoutes, gebruikt door derden, ter sensatie. Daarom ben ik niet ingegaan op een interview op live televisie. Mijn prioriteit lag op dat moment niet bij het ‘zuiveren van mijn naam’, maar bij het oplossen van het probleem.

Achter de schermen was ik volop bezig om te onderzoeken wie welk bedrag van mij kreeg. Samen met mijn PSP (https://www.pay.nl) heb ik vele uren gemaakt om alle dromers in kaart te brengen en teruggerekend wat er aan wie gedoneerd was. Ik had de data niet, maar zij gelukkig nog wel. Via de bankgegevens is de uitbetaling ervan afgehaald, zo kan ik alsnog met zekerheid vaststellen wat er nog uitbetaald moest worden.

Een aantal dromers eisten aantoonbaar te veel geld, terwijl anderen nog geen claim hadden ingediend. Ik moest zorgvuldig zijn, want ik kon niet meer uitbetalen dan ik had binnengekregen. Eenmaal onzorgvuldig uitbetaald, zou ik geld tekort komen om anderen hun deel te geven.

Ondertussen had ik veelvuldig contact met de Vries en Kasem. Omdat ik mij onder druk gezet voelde heb ik op 4 september vast, uit blijk van goede wil, direct na de verkoop van mijn heftruck de 25.000 euro overgemaakt. Hopelijk zou dit in de media een beetje rust scheppen, maar verrassend genoeg werd dit amper opgepakt, het zorgde in ieder geval niet voor voldoende vertrouwen. Ik moest ondergedoken blijven.

Na 18 dagen de eerste uitbetalingen

Toen alles in kaart was gebracht, heb ik elke Dromer via het informatiekanaal op de hoogte gebracht van mijn visie op de uitbetaling. Hier waren geen onenigheden over en die Dromers, zijn begin deze week uitgekeerd.

De ‘schikking’ met De Vries & Kasem

Dromers die cliënt zijn bij De Vries & Kasem zouden vinden, dat ik geen recht had op mijn provisie, omdat ik in gebreke zou zijn geweest. Daarnaast eisten ze mogelijke ‘incassokosten’.  Tevens was er discussie met enkele van deze dromers over de hoogte van de uitbetaling, welke getoetst was tegen data van de PSP en de bank, dus onmogelijk.

Ik heb De Vries en Kasem een overzicht gestuurd van de donaties en nog uit te keren bedragen voor hun cliënten. Zij schreven echter dat ik geen recht had op de provisie. Daarnaast wierpen zij op dat: “uit een moreel perspectief de vraag gesteld worden of u hier nog aanspraak op kan maken“.

Deze opmerking kan ook gelden voor de Vries en Kasem: Als zij zich niet hadden opgeworpen als ‘reddende engel’, had ik eerder kunnen uitbetalen en hadden de dromers geen 10% van het bedrag hoeven af te staan. Daarnaast hebben zij dermate veel media aandacht gehad, wat wellicht meer waard is dan 10% van het bedrag wat ik zou moeten uitkeren.

Van een schadeclaim op een later tijdstip: kon, ik mijn ogen, ook geen sprake zijn. Ik vind niet dat ik in gebreke ben geweest. Ik heb altijd gezegd dat ik zou betalen, ik heb helder gecommuniceerd over het probleem, updates via het informatiekanaal gegeven en aanbetalingen gedaan om mijn goede wil te bewijzen, wat had ik nog meer kunnen doen, anders dan herhalen. Dat cliënten kosten hebben gemaakt, komt grotendeels in het vertrouwen dat ze niet hebben gehad in mij, wellicht aangewakkerd door de media en derden.

Tevens heeft Topparken.nl geld overgemaakt naar de derdengeldrekening van De Vries & Kasem. Dit bedrag alleen al is voldoende om De Vries & Kasem te betalen, rekening houdend met 10%, hoeven de dromers minder aan hen te betalen dan de gedoneerde €10.000.

Op donderdag de 18e september was er een akkoord, samengevat: Ik betaal uit waar de Dromers recht op hebben, ik behoud mijn provisie. Het beslag op mijn huis wordt opgeheven. Daarnaast betaal ik verder niets aan mogelijke kosten die De Vries en Kasem of anderen hebben moeten maken.

Pay.nl heeft vrijdagochted de betaling vrijgeven richtin De Vries & Kasem.

Vanmiddag hebben De Vries & Kasem een persbericht uitgestuurd, blijkbaar is deze zaak voor hen een mediastunt geworden. Ik vraag me af wanneer er aan zelfreflectie wordt gedaan, wetende dat de rest al eerder betaald was, geen 10% kosten heeft hoeven af te dragen, en dat Topparken en Achmea niet hebben hoeven bij te springen.

https://twitter.com/DeVriesKasem/status/1175024268456988672 

 

Broer gepresenteerd als hyena.

Nu alles achter de rug is, wil ik graag van de mogelijkheid gebruik maken om nog iets recht te zetten. Ik vermoed dat de enorme media aandacht voor mij, deels komt door een eerder voorval. In de media ben ik namelijk in 2017 door quote als hyena afgezet, ook dit had een flinke impact op mijn leven.

https://www.quotenet.nl/nieuws/a173018/deze-hyena-verdient-grof-aan-het-leed-van-anderen-173018/

Ik heb jarenlang een site onderhouden, daarop konden mensen donaties accepteren. Ook voor deze dromers heb ik dat gedaan. Die dienst is dus geleverd en ik heb zelf kosten gemaakt. Ik weet dat mensen de provisie hoog vonden (5%) maar met een donatiebedrag van 1.000.000 euro per jaar, haalde ik ongeveer 50.000 euro op. Na aftrek van kosten had ik een minimaal inkomen.

Trouwens een de directeur van menig goede doel verdient minimaal 10 keer mijn inkomen, en loopt daarvoor niet eens ondernemersrisico. https://www.deondernemer.nl/actueel/dit-zijn-de-salarissen-van-directeurs-bij-goede-doelen-1~1104826 

Daarnaast kun je eenvoudig opzoeken wat mijn concurrenten rekenen voor vergelijkbare diensten.(https://www.top10crowdfund.nl/top-10-crowdfunding-donaties/). Ik was echt niet ‘duurder’ dan de rest.

Dit heb ik in Radar (https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/geld-aan-de-strijkstok-bij-crowdfundingplatforms/ ) proberen uit te leggen, maar men vond mijn provisie te hoog, omdat er één goed doel was, wat veel geld ophaalde. Maar men vergat dat er ook honderden doelen waren, die slechts 100 euro ophaalden, waarop ik dus verlies maakte. Dat was exact het mooie aan dit format. Enkele doelen die veel geld ophaalden, betaalden mee aan de mogelijkheid voor de kleinere.

Via no-cure-no-pay bood ik mensen de mogelijkheid om donaties op te halen voor hun droom, helaas heb ik in mijn optreden in Radar dat niet goed over kunnen brengen.

Terugkijkend voelt het wel wrang, dat Boaz, mede dankzij Dream or Donate, geopereerd kon worden. Zijn droom is trouwens uitgekomen, hij kan weer lopen. Mijn droom, andere mensen helpen zou ook bereikt moeten zijn. Toch heb ik veel problemen gekregen naar aanleiding van onze dromen. Uiteraard weegt mijn leed niet op, tegen het zijne, maar rechtvaardig voelt het niet. (https://www.youtube.com/watch?v=Z2q4E_rmFFE).

Een nuchtere terugblik

Er was veel ongeloof, er werd veel gepraat, maar terugkijkend heb ik gedaan wat ik moest, maar ook beloofd heb te doen.

Mensen geloven wellicht nog steeds niet dat ik ben gehackt, ik kan niet anders dan aangeven dat ik nooit was gestopt met Dream or Donate, als dit niet het geval was geweest. Het is mijn levenswerk om goed te doen.

Iedereen bedankt voor het geduld, medeleven en begrip, In het bijzonder voor de mensen die wel het vertrouwen in mij gehouden hebben en achter de schermen, volledig vrijwillig, hebben gezorgd voor een snelle afronding.


Vriendelijke groet,

Broer.


Bericht gepost op het communicatiekanaal naar aanleiding van hack

Beste gebruikers van Dream or Donate.

Inleiding

Mijn naam is Broer Rasta (voorheen Robert-Jan Mastenbroek, deze naam heb ik echter niet zelf gekozen en heb ik niks mee. Ook de achternaam zie ik niet als mijn familie, God is mijn vader en ik heb maar één broer en twee kinderen). Deze naam heb ik al een lange tijd geleden aangepast en heeft niks met deze situatie te maken. Ik ben de oprichter van Dream or Donate.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik mij volledig verantwoordelijk opstel voor wat er is gebeurd en dat ik er persoonlijk voor zal zorgen dat iedereen zijn of haar geld uitbetaalt krijgt. Niemand hoeft zich zorgen te maken over mogelijk geld wat nog uitbetaald moet worden. Als ik een schatting mag maken, verwacht ik dat er nog maximaal zo’n 40.000-50.000 euro uitbetaald moet worden, wat helemaal geen probleem is en dit zal gewoon plaatsvinden, maar ik heb wel de site uit de lucht moeten halen en ik zal hem ook niet weer online zetten.

Wat is er gebeurd?

Helaas zijn wij een aantal maanden geleden gehackt en is daarbij de toegang tot de database verloren gegaan. Hierbij is ook de database aangepast en gemanipuleerd door de hackers.  Dit betekent dat zij “neppe donaties” hebben toegevoegd en ik heb uitbetaald, zij konden niet in euro’s laten uitbetalen, want dat zou te traceren zijn. Maar dit was een gerichte aanval op mijn persoon om mij kapot te maken. Dat is aardig gelukt gezien de situatie.

De hackers hebben mij ook afgeperst, omdat zij wisten dat ik Bitcoins had. Deze heb ik allemaal betaald, maar toch wilden zij de database niet weer vrijgeven. Achteraf had ik dingen anders moeten doen, maar we zijn nu eenmaal in deze situatie en ik zal het oplossen.

In het verleden is er ook voor tienduizenden euro’s aan fraude geweest via credit cards. Dit heb ik zelf ook uit eigen zak betaald, omdat ik niet wilde dat mensen die dromen aanmaakten en geld inzamelden voor hun doelen hier de dupe van werden. Als ik niet andere activiteiten had gehad, was Dream or Donate toen al failliet gegaan. Toen heb ik het platform in de lucht kunnen houden.

We zijn nu op woensdag 28 augustus 2019 en ik heb vannacht de site offline gehaald. Ik had geen toegang tot de database, ik kon alleen maar de servers uitzetten en daarmee deze situatie een halt toeroepen.

Wat gaat er nu gebeuren?

Zoals je ziet heb ik een Slack-kanaal aangemaakt, zodat er weer communicatie kan plaatsvinden tussen Dream or Donate en de gebruikers. Wat er nu moet gebeuren is uitzoeken welke donaties er daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Hiervoor hebben wij de bankrekening en de bankrekening van de donateurs.

We zullen (als het moet handmatig) een nieuwe database aanleggen waarin de donaties die gedaan zijn door donateurs vastgelegd worden. Dit zal vergeleken worden met wat er al uitbetaald is aan de Dromen en zo zal iedereen het daadwerkelijke bedrag dat hij of zij nog hoort te ontvangen zo spoedig mogelijk ontvangen.

Ik wil de dromers vragen om contact op te nemen met hun donateurs en hun vragen of zij een screenshot willen sturen van hun bankoverschrijving met de betreffende codes en andere informatie. Alle andere informatie (naam, adres, bedrag etc) wil ik aanraden om door te strepen in verband met privacy. STUUR DIT NOG NIET OP NAAR ONS VIA SLACK! We zullen een veilige omgeving zoeken om dit in te verzenden, zodat er geen data in de verkeerde handen belandt. Wel kan deze informatie vast verzameld worden en dit kan meteen beginnen.

Wat zal ik doen?

Het pand waar ik momenteel verblijf wordt te koop gezet. De makelaar is al geweest en 9 september 2019 zullen de foto’s gemaakt worden en het pand heeft een waarde van 950.000 euro. Dit pand zou gebruikt worden om mensen met een beperking op te vangen (het staat al anderhalf jaar leeg, zie http://oergoed.com/portfolio-items/biologisch-dynamische-zorgboerderij-oergoed/), maar dit zal verkocht worden om de uitstaande bedragen ruimschoots te dekken en mogelijke extra kosten ook te dekken.

Als ik snellere acties kan ondernemen zal dit ook gebeuren, maar de belangrijkste stappen zijn al gezet. Ik vind het verschrikkelijk dat de mensen die hebben gedoneerd aan een bepaalde droom nu langer moeten wachten op hun geld, want dit had er al moeten zijn bij de betreffende personen, want er zit soms haast bij. Je hoort geen geld te stelen van mensen, zeker niet van mensen die al omhoog zitten en geholpen werden door honderden andere welwillenden. Ik zal ook de dromen waar de meeste haast bij is voorrang geven, zodat bijvoorbeeld bepaalde operaties of dingen door kunnen gaan. Ik ben er echt kapot van dat dit heeft kunnen gebeuren, ik snap dat het allemaal erg verwarrend en gewoon ontzettend vervelend is, maar ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk op te lossen!

Verdere veelgestelde vragen:

Waarom is de site offline?

De site is offline gehaald, omdat ik geen toegang meer had tot de database en deze werd gemanipuleerd, zodat mensen die misschien maar 1000 euro hadden ingezameld opeens 2000 euro hadden ingezameld. Omdat ik dit niet kon aanpassen, moest ik wel uitbetalen, maar daar loop je natuurlijk op leeg.

Heb je al aangifte gedaan?

Nee. Ik zit al 15 jaar achter een computer en weet genoeg om te weten dat de politie hier ook niks mee kan. In het verleden zijn er al honderden duizenden euros gestolen via het internet en elke keer als ik contact opnam met de politie zeiden ze mij dat ze er niks aan konden doen. Dit zal nu niet anders zijn. De hackers zijn grondig te werk gegaan en hebben alleen gecommuniceerd via versleutelde kanalen en met Bitcoins die zij ontraceerbaar hebben laten uitkeren.

Dat gezegd hebbende is het ook gewoon mijn verantwoordelijkheid. Ik had moeten zorgen voor een veilige site waar mensen gebruik van konden maken, zonder dat dit plaats had kunnen vinden, dus ik kan wel anderen de schuld geven, maar ik had andere maatregelen moeten nemen.

Waarom heb je de Facebook-pagina en KvK ook gesloten?

Ik zal niet verder gaan met Dream or Donate, zodra dit is afgesloten stop ik met Dream or Donate en om verwarring te voorkomen heb ik besloten alle social media kanalen te verwijderen, zodat we via één kanaal konden communiceren. Ik wist van tevoren dat ik interviews zou krijgen met verschillende media en hier zal ik niet voor weglopen. Ik ben geen oplichter en heb altijd alleen maar mensen willen helpen.

Wat ga je nu doen?

Gezien de hele situatie heb ik wel suïcidale neigingen gehad, omdat ik mij zo verschrikkelijk voelde over wat er is gebeurt. Ik ben 28 jaar, heb twee kinderen en hou van het leven, dus gelukkig heb ik die gedachten achter mij gelaten.

Ik zal verder gaan met onze biologisch dynamische tuin en mijn missie om het beste eten (biologisch dynamisch) voor een betaalbare prijs naar de mensen toe te brengen. Ik vertrouw erop dat goed eten mensen geneest en beter maakt en daar wil ik graag mee doorgaan. Ook maak ik muziek en is het eerste album af:boeren en muziek maken.

Kortom: “Rastaboer”.

Mijn welgemeende en oprechte excuus voor de hele situatie en ik wil jullie bedanken voor jullie begrip en geduld. We gaan dit oplossen.

Vriendelijke groet,

Broer Rasta.