Published using Google Docs
Jade Bloom University Course Answers
Updated automatically every 5 minutes
  1. Associate’s Degree - Introduction to Essential Oils

        

INTRODUCTION TO ESSENTIAL OILS

Question #1: What can you expect to learn from Jade Bloom University?
Correct Answer: How essential oils are created

Question #2: Who was Jade Bloom University created for?
Correct Answer: Those that want to increase their knowledge in natural health

Question #3: As you graduate through the courses of Jade Bloom University you will recieve
Correct Answer: All of these

Question #4: Essential Oils are:
Correct Answer: Both of these

Question #5: The best 100% pure essential oils involve
Correct Answer: All of these

Question #6: How do you know if you are purchasing the highest grade of essential oil?
Correct Answer: Only through GC/MS testing

Question #7: What is the only way to actually determine the purity and healing compounds contained in an essential oil?
Correct Answer: None of the above

Question #8: Essential oils are used for all of these EXCEPT:
Correct Answer: Fishing

Question #9: Jade Bloom’s raw ingredients are sourced from
Correct Answer: Farmers from around the world

Question #10: Carrier oils are different than essential oils in that

Correct Answer: They are often used to dilute the potency of other oils

HOW ESSENTIAL OILS ARE EXTRACTED

Question #1: Properly extracting oils from the raw ingredients produced by Mother Nature requires:
Correct Answer: All of the above

Question #2: An adulterated essential oil is an oil that contains impurities and is not 100% pure.

Correct Answer: True

Question #3: Proper steam distillation uses a combination of steam and
Correct Answer: Pressure

Question #4: In steam distillation, as steam passes over raw plant material it breaks through removing its
Correct Answer: Volatile constituents

Question #5: During steam distillation what converts rising vapor into its liquid form

Correct Answer: Condenser

Question #6: Peppermint oil is heavier than water and is siphoned from the bottom of the water tank instead of from the top.

Correct Answer: False

Question #7: Distilling 100% pure essential oils requires that the pressure in the chamber be perfect, the temperature of the steam be perfect, and the time the raw ingredients are exposed to the steam be perfect.
Correct Answer: True

Question #8: A synonym for cold pressing is
Correct Answer: Expression

Question #9: Cold pressing to extract essential oils actually uses heat, just at cooler temperatures than steam distillation.
Correct Answer: True

Question #10: Some distillers attempt to cut costs and increase their profits by
Correct Answer: Sourcing non-GMO ingredients
 


Share these classes with your friends & receive 500 additional loyalty points







2. Bachelor's Degree - The Science of 100% Pure Essential Oils

WHERE AND HOW PLANTS/SEEDS ARE GROWN AND HARVESTED

Question #1: The location of sourcing each raw ingredient is the birthplace of Jade Bloom University and Jade Bloom.
Correct Answer: True

Question #2: When producing 100% pure essential oils you can compensate for sub-par raw ingredients with perfection in the extraction process.
Correct Answer: False

Question #3: When deciding where to source the best raw ingredients to distill the most important factor is
Correct Answer: All these factors should be equally considered

Question #4: The reason Jade Bloom’s Lavender oil is of higher quality than other Lavender oils is because
Correct Answer: It is harvested in the crisp clean mountain air of the Himalayans

Question #5: Jade Bloom’s Bergapten Free Bergamot comes from Egypt, Tea Tree from Australia, Geranium from Germany, Chamomile from Russia, and Clary Sage from Italy.
Correct Answer: False

Question #6: Jade Bloom visits its partner farms for all these reasons except
Correct Answer: Explore purchasing the farm

Question #7: Distillers that own their own farm to produce multiple raw ingredients in the same location for distilling essential oils can prove to be restrictive and compromise quality.
Correct Answer: True

Question #8: Jade Bloom’s proprietary sourcing system provides
Correct Answer: Economic increase to remote areas of the world

Question #9: A GC/MS test can determine if an essential oil is 100% pure or if it has been adulterated.
Correct Answer: True





BOTTLING AND GC/MS TESTING

Question #1: A Gas Chromatography Mass Spectrometry (GC/MS) test separates the constituents in an essential oil according to its
Correct Answer: Molecular volume

Question #2: A GC/MS test works by comparing the recorded constituents of one sample against a GC/MS test of a known pure sample. We derive its purity through the matching "fingerprints."
Correct Answer: True

Question #3: A GC/MS test reveals
Correct Answer: The purity of an essential oil

Question #4: A GC/MS test begins by slowly dripping the sample oil down through a metal column.
Correct Answer: False

Question #5: In a GC/MS test the column is coated with
Correct Answer: a sand-like material that has different affinities for different compounds at different temperatures

Question #6: As the essential oil, in it’s liquid stage, reaches the detector at the end of the column, proportional peaks of each compound are recorded.
Correct Answer: False

Question #7: Jade Bloom performs GC/MS testing on every batch of essential oil as it comes off the distillery.
Correct Answer: True

Question #8: In addition to GC/MS testing, Jade Bloom also produces a
Correct Answer: None of these

Question #9: Jade Bloom provides 2 bottle color choices: Signature Jade & Traditional Amber. Amber color is traditionally known to protect the oil better than any other color.
Correct Answer: False

Question #10: To ensure that you essential oils last for years you should do all of these except
Correct Answer: Make sure there is no expiration date




INTRODUCTION TO JADE BLOOM

Question #1: Jade Bloom's mission is
Correct Answer:
Offer as many products as possible that use essential oils

Question #2: Jade Bloom launched with an initial product offering of 5 essential oils from its distillery.
Correct Answer: False

Question #3: How many bottles of 100% pure essential oil did Jade Bloom sell during it’s first year?
Correct Answer: 100,000

Question #4: Jade Bloom’s active community are self-dubbed "Jade Bloomers"
Correct Answer: True

Question #5: Jade Bloomers participate in an active Facebook community to
Correct Answer: All of the above

Question #6: Jade Bloom requires a membership and a monthly purchase to qualify for the low priced 100% pure oils.
Correct Answer: False

Question #7: Shipping is always free for orders over
Correct Answer: $10

Question #8: Price conscious Jade Bloomers can get the lowest price on their oils by
Correct Answer: Combining coupon codes and loyalty points on orders

Question #9: Every order over $100 receives triple the loyalty points which is equivalent to
Correct Answer: 6% of your purchase

Question #10: The Jade Bloom double guarantee means if Bloomers don’t get the highest quality oil at the lowest price or if they are unsatisfied with their purchase for any reason, then
Correct Answer: Jade Bloom will give you a full refund and pay your return shipping costs


LOVE IS SHARING…..TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY ABOUT JBU
Correct Answer: REFER AT LEAST 1 FRIEND



3. Master Degree - Ingestion and Oil Blends study

IS IT SAFE TO INGEST ESSENTIAL OILS?

Question #1: There is both extremely aggressive advice and ultra conservative advice being perpetuated by non-certified aromatherapists about ingestion of essential.
Correct Answer: True

Question #2: On every bottle of Jade Bloom oil you’ll find the caution
Correct Answer: Extremely potent use with care

Question #3: 100% pure eucalyptus oil is among the most dangerous if ingested, and could possibly cause death if
Correct Answer: 1 ounce was ingested (3 bottles)

Question #4: Over 100,000 deaths were reported last year from approved prescription drugs to the American Association of Poison Control, but only
Correct Answer: 1 death in the last 5 years from consuming too much essential oil

Question #5: Adverse reactions to essential oils only occur if ingested and not if used externally.
Correct Answer: False

Question #6: The leading cause for liver failure and liver transplants is Tylenol that is responsible for more than 60,000 emergency visits in the U.S. each year. How many liver failures are essential oils responsible for each year?
Correct Answer: There is not enough evidence to support this claim

Question #7: Outside of organized clinical studies, there is evidence that thousands of people have ingested essential oils daily without any signs of liver damage over decades and only have the health benefits to report from the practice.
Correct Answer: True

Question #8: Ingesting essential oils is
Correct Answer: All of these are true

Question #9: Our bodies can respond differently to the volatile compounds of an essential oil so what may be right for you may not be right for your friend.
Correct Answer: True

Question #10: The same way you listen to your body while trying a new food or beverage that causes an upset stomach so you should with essential oils that you choose to ingest
Correct Answer: True
SINGLE OILS VS BLENDS VS OIL INFUSED PRODUCTS

Question #1: Which of these is not one of the three formats for delivering essential oils to our bodies?
Correct Answer: All of these are formats for delivering essential oils to our bodies

Question #2: Single oils are likely to only provide a solitary benefit to the user. These benefits are unique to that specific oil.
Correct Answer: False

Question #3: Which of the following is true of oil blends:
Correct Answer: Combine multiple single essential oils

Question #4: Single oils always provide various benefits but it’s unlikely to provide similar benefits to that of another single oil.
Correct Answer: False

Question #5: Fenugreek essential oil, Grapefruit essential oil, and Jade Bloom’s TRIM metabolic blend are 3 different options that can be used as an appetite suppressant.
Correct Answer: True

Question #6: Oil blends that contain carrier oils usually have such trace amounts, they do not need to be listed on the ingredients list.
Correct Answer: False

Question #7: Some Jade Bloom blends in smaller 10ml bottles can contain carrier oils like SUTURE or SMOOTHE.
Correct Answer: True

Question #8: Which of the following blends are unique to Jade Bloom with proprietary formulations and not found in other essential oil companies?
Correct Answer: A dreaming blend

Question #9: Oil blends are generally considered by most users to be effectively superior to single oils.
Correct Answer: True

Question #10: Our bodies can respond differently to different oils, but generally, blends that work for one essential oil user will most often work the same way for someone else.
Correct Answer: True



ALLERG-EASE, ALLEVIATE, BOOST, CITRUS, AND CLEAR

Question #1: ALLERG-EASE can effectively treat the symptoms from seasonal allergies when used both internally or externally.
Correct Answer: True

Question #2: When using ALLERG-EASE internally you should
Correct Answer: Both answers for honey and juice

Question #3: ALLEVIATE can be purchased in the optional glass roller-ball bottle for convenient application. With this bottle the oil should be rolled on to your neck, behind your ears, forehead, and temples.
Correct Answer: True

Question #4: The effectiveness of ALLEVIATE for tension comes from the perfect blend of 9 essential oils, but the first 3 are
Correct Answer: Wintergreen, Kashmir Lavender, and Peppermint

Question #5: BOOST was formulated to boost the immune system.
Correct Answer: False

Question #6: All of these are product tips for BOOST except
Correct Answer: Try massaging a few drops into any areas of tension or pain such as your back pain or areas of joint pain

Question #7: CITRUS is a blend of essential oils with 8 different essential oils from the citrus family.
Correct Answer: False

Question #8: CITRUS refreshing blend can be used as a natural disinfectant for your countertops.
Correct Answer: True

Question #9: CLEAR provides many benefits for the delicate skin of a woman’s face including: moisturizes, prevents wrinkles, provides daily protection, and reduces scarring.
Correct Answer: True

Question #10: CLEAR contains multiple a blend of 6 essential oils and 2 carrier oils. When compared to other Jade Bloom blends, the price of CLEAR is dramatically more because of the expensive essential oils used. Which one of these is not part of the CLEAR blend?
Correct Answer: Melissa

CLEANSE, DELIGHT, DIGEST, AND ENTICE FOR WOMEN & MEN

Question #1: CLEANSE can be used via the Oil Cleansing Method as a face wash for dry, dehydrated skin.
Correct Answer: False

Question #2: All of these are product tips for CLEANSE except:
Correct Answer: Rub CLEANSE on your neck for a purifying experience

Question #3: DELIGHT can be used topically, aromatically and ingested for an energy boost for the body and delight to the soul.
Correct Answer: False

Question #4: DELIGHT can be utilized in which way?
Correct Answer: All of these

Question #5: One common usage of DIGEST is to dilute 1 to 2 drops in a beverage before drinking.
Correct Answer: False

Question #6: The following are all great ways to use DIGEST except:
Correct Answer: All of these

Question #7: ENTICE for women is a high concentrate of essential oils and therefore does not contain a carrier oil.
Correct Answer: False

Question #8: What essential oil does ENTICE for women contain the most of as listed first in the ingredients list?
Correct Answer: None of these

Question #9: Which essential oil does ENTICE for Men contain the most of as listed first in the ingredients list?
Correct Answer: Sandalwood

Question #10: ENTICE for Men is just a cologne and therefore does not have natural healing benefits.
Correct Answer: False





IGNITE, LOVE & PEACE, LUCID, PROTECT AND REJUVENATE


Question #1: IGNITE intimacy blend by Jade Bloom has an arousing aroma and a reddish hue.
Correct Answer: False

Question #2: The following are all true of IGNITE intimacy blend EXCEPT:
Correct Answer: Can be used externally, aromatically, and internally

Question #3: LOVE & PEACE can be used aromatically by diffusing the recommended:
Correct Answer: 7 to 8 drops

Question #4: LOVE & PEACE is one of Jade Bloom’s pricier blends because it contains more the expensive and luxurious Melissa essential oil.
Correct Answer: True

Question #5: LUCID dreaming blend delays entry into REM sleep (Rapid Eye Movement) for a deeper, longer sleep.
Correct Answer: False

Question #6: All of the following is true of LUCID except:
Correct Answer: LUCID should either be used aromatically or topically, but not both

Question #7: PROTECT immunity blend can be utilized through methods of:
Correct Answer: All of these are true

Question #8: The following are all product tips of PROTECT except:
Correct Answer: Add directly under tongue for instant protection against germs

Question #9: REJUVENATE anti-aging blend is formulated with a carrier oil which serves as a great moisturizer for the skin under the eyes which tends to be drier.
Correct Answer: False

Question #10: The following statements are true of REJUVENATE except:
Correct Answer: Formula should be applied no more than once per day, as it is a very potent blend of concentrated oils







RELIEF, REGROW, SMOOTH, SOOTHE, AND SUTURE

Question #1: RELIEF can be used in all of the following ways EXCEPT:
Correct Answer: Dilute no more than 3 drops at a time in at least 8oz of water for ingestion

Question #2: RELIEF respiratory blend naturally eliminates bacteria and viruses and provides relief to irritated airways.
Correct Answer: True

Question #3: Contrary to popular belief, it is not possible to regrow lost hair, but rather, prevention is the key to maintaining a full head of hair.
Correct Answer: False

Question #4: Which of the following statements is false in regards to the blend REGROW?
Correct Answer: REGROW should only be used on wet hair

Question #5: SMOOTHE acne blend is only available in roller ball bottles.
Correct Answer: True

Question #6: Which of the following statements is false in regards to SMOOTHE?
Correct Answer: Is a concentrated serum and should be diluted with a carrier oil

Question #7: SOOTHE muscle blend should be utilized in the following ways:
Correct Answer: Topically

Question #8: When treating larger areas of discomfort, a carrier is not necessary, as Soothe is already diluted with one.
Correct Answer: False

Question #9: To prevent the sting from essential oils on an open wound, you should dilute SUTURE healing blend with a carrier oil before applying to an open wound.
Correct Answer: False

Question #10: All of the following are safe practices to adhere to when using SUTURE except:
Correct Answer: Massage 2-3 drops into a scar just once daily to gradually lighten dark spots

RESTORE, TRIM, UNWIND, URBANE, AND WELL-BEING

Question #1: The following are product tips for RESTORE except:
Correct Answer: All of these are true



Question #2: When applying topically, RESTORE should be applied in the way one would a perfume; to the wrists and the throat.
Correct Answer: False

Question #3: All of the following statements are true in regards to TRIM except:
Correct Answer: TRIM can be used internally via sublingual application; 2-3 drops under the tongue

Question #4: When ingesting TRIM you should add 7 to 8 drops to a low calorie or calorie free beverage.
Correct Answer: True

Question #5: All of the following statements are true in regards to UNWIND relaxation blend except:
Correct Answer: UNWIND can be used both aromatically and topically but should not be ingested due to the Gurjum oil it contains

Question #6: The natural powerful plant compounds in UNWIND are great for keeping normal, daily stressors at bay as it naturally restores equilibrium.
Correct Answer: True

Question #7: All of the following statements are true of URBANE daily skin blend for men except:
Correct Answer: A 2oz bottle provides a 3 month supply

Question #8: URBANE is a concentrated formula and should therefore be diluted with a carrier oil prior to applying to the skin.
Correct Answer: False

Question #9: The following statements are true of WELL-BEING daily blend except:
Correct Answer: Can be used externally, aromatically, or internally

Question #10: To decrease negative energy and increase internal strength massage 4 to 5 drops to your temples and neck.
Correct Answer: False


SHARE WITH YOUR FRIENDS





4. Doctorate Degree - Making Your Own Blends, Myths, & Single Oils Study

TOP 10 MYTHS ABOUT ESSENTIAL OILS

Question #1: Many myths about essential oils are rooted in the desire to sell oils to unsuspecting users.
Correct Answer: True

Question #2: The soles of our feet are the best place to apply essential oils.
Correct Answer: False

Question #3: There is only 1 company in the world that produces the highest quality 100% pure essential oils.
Correct Answer: False

Question #4: The highest grade of essential oils are those labeled as
Correct Answer: There is no governing standard for essential oils and users should rely on GC/MS testing

Question #5: Avicenna from the 11th century is a Persian scientist credited for discovering steam distillation
Correct Answer: True

Question #6: 100% pure essential oils never break down or expire.
Correct Answer: False

Question #7: If you develop a rash while using essential oils then it could simply mean that your body is detoxifying.
Correct Answer: False

Question #8: The FDA’s GRAS substance list is an acronym for
Correct Answer: Generally Recognized As Safe

Question #9: An oil labeled as an "absolute" is an indication that solvents were used to extract the oil.
Correct Answer: True

Question #10: You always get what you pay for with essential oils. Higher priced oils always mean the quality of the oil you are purchasing is of higher quality.
Correct Answer: False

CUCUMBER SEED, BASIL, BERGAMOT, BIRCH, AND BLACK CUMIN

Question #1: Cucumber Seed oil has an earthy dark color and is cold pressed from the seeds of a cucumber.
Correct Answer: True

Question #2: Which of the following is NOT true about Cucumber seed oil:
Correct Answer: Proven to effectively combat bacteria

Question #3: Basil is an essential oil distilled from the Basil leaf and has is proven to combat bacteria and viruses.
Correct Answer: True

Question #4: Basil essential oil has a myriad of beneficial properties that include
Correct Answer: All are true except “Natural Analgesic”

Question #5: Bergamot is an herbaceous plant grown almost exclusively in Australia.
Correct Answer: False

Question #6: Bergamot essential oil is considered an effective antidepressant due to its primary ingredients
Correct Answer: Both Alpha-Pinene & Limonene

Question #7: The scientific name for Birch Sweet is Betula lenta.
Correct Answer: True

Question #8: Which of the following is NOT a property of Birch essential oil?
Correct Answer: Natural sedative

Question #9: Black Cumin Seed is known as the "healthiest oil on earth."
Correct Answer: True

Question #10: Which of the following is NOT a property of Black Cumin Seed Oil:
Correct Answer: All of these are true


CARROT SEED, BLACK PEPPER, CHAMOMILE, CASSIA, AND CASTOR

Question #1: Carrot Seed essential oil can be mixed with coconut oil or avocado oil and applied to the skin like sunscreen to provide a natural SPF from the suns harmful UV rays.
Correct Answer: True


Question #2: Which of the following does NOT describe a property of Carrot Seed essential oil?
Correct Answer: Has a proven track record to reduce the effects of skin cancer

Question #3: Which one of the following does NOT describe a property of Black Pepper essential oil:
Correct Answer: Anti-bacterial

Question #4: Studies have shown that Black Pepper essential oil may help you stop smoking the symptoms of withdrawal.
Correct Answer: True

Question #5: Unlike Roman Chamomile, German Chamomile essential oil takes on a striking dark red hue when steam distilled from the yellow and white flowers.
Correct Answer: False

Question #6: German Chamomile essential oil has a vast list of therapeutic benefits including which of the following:
Correct Answer: Calms and acts as a natural sedative for sleep

Question #7: Cassia essential oil is known as a base note.
Correct Answer: False

Question #8: Cassia essential oil has strong analgesic properties making it suitable for all of the following except:
Correct Answer: Light cuts and bruises

Question #9: Castor oil is a steam distilled oil with the scientific name of Ricinus communis
Correct Answer: False

Question #10: Castor oil has a myriad of health benefits which include all of the following EXCEPT:
Correct Answer: Natural SPF


CEDARWOOD, CHILI SEED, CINNAMON BARK CEYLON, CITRONELLA, AND CLOVE BUD

Question #1: All of the following is true of Cedarwood Atlas EXCEPT:
Correct Answer: Originates from trees located in Miranmar




Question #2: Cedarwood Atlas has more purifying properties (such as being an antiseptic, astringent and expectorant) rather than emotional healing properties.
Correct Answer: False

Question #3: 100% pure essential oils are always clear, so while Chili seeds are red, the oil yielded from them is ultimately clear.
Correct Answer: False

Question #4: Therapeutic properties of Chili Seed include all of the following EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #5: All of the following is true of Cinnamon Bark (Ceylon) EXCEPT:
Correct Answer: Medium odor strength

Question #6: Cinnamon Bark, specifically Ceylon, provides the highest therapeutic content of any cinnamon on Earth.
Correct Answer: True

Question #7: Citronella is the sweeter relative of Lemongrass and has a high odor strength.
Correct Answer: False

Question #8: All of the following statements are true of Citronella EXCEPT:
Correct Answer: Increases circulation and subsequently combats headlice

Question #9: When Clove Bud essential oil is used daily in toothpaste formulations, it is successful in the prevention of tooth pain related to toothaches, but once the pain has set in, there isn’t much to be done.
Correct Answer: False

Question #10: The following is true of Clove Bud essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true


COCONUT, CORIANDER, COPAIBA, CYPRESS, AND EUCALYPTUS

Question #1: The _______ in 100% pure coconut oil results in the oil solidifying in temperatures below ______ degrees.
Correct Answer: Lauric acid, 76 degrees F

Question #2: Lab tests have shown that the medium chain fatty acids found in coconut oil may destroy viruses that cause the flu, measles, and certain bacterias that cause stomach ulcers, and pneumonia.
Correct Answer: True

Question #3: Coriander seeds contain ______ and ______ which account for their pain relieving properties.
Correct Answer: Terpineol and terpinolene

Question #4: Coriander Seed essential oil is effective in ridding the body of microbes and bacteria when applied topically, which makes it an excellent addition to deodorant formulations.
Correct Answer: True

Question #5: Copaiba Balsam essential oil is cold pressed from a resin rather than steam distilled.
Correct Answer: False

Question #6: The following statements are true of Copaiba Balsam EXCEPT:
Correct Answer: Has a high strength odor

Question #7: The following statements are true of Cypress essential oil EXCEPT:
Correct Answer: has antibacterial properties

Question #8: Cypress stimulates hair growth by increasing circulation to the scalp.
Correct Answer: False

Question #9: The following statements are true of Eucalyptus essential oil EXCEPT:
Correct Answer: has an odor strength classification of “high”

Question #10: Eucalyptus essential oil is antiviral and antibacterial, thus making it a popular essential oil for many different applications.
Correct Answer: True


FENNEL, FENUGREEK, FRANKINCENSE, FRANKINCENSE CARTERII, AND GERANIUM

Question #1: All of the following statements are true of Fennel essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #2: Fennel can only be found in the Mediterranean.
Correct Answer: False

Question #3: Fenugreek, like most of Jade Bloom’s oils, is steam distilled.
Correct Answer: False

Question #4: The following statements are true of Fenugreek essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Decreases glucose intolerance and increases blood glucose levels

Question #5: Frankincense essential oil is renown for its ability to decrease visible signs of aging by acting as an astringent (tightening the skin and promoting a supple youthful appearance) and promoting cellular regeneration. It’s strongly anti inflammatory and antiseptic, making this essential oil a must have.
Correct Answer: True

Question #6: All of the following are true of Frankincense essential oil EXCEPT:
Correct Answer: strengthens the immune system by producing a surplus of T-Lymphocytes (red blood cells)

Question #7: Frankincense Carterii is different from Frankincense Boswellia Serrata variety in that it is slightly more viscous, and sourced from Somalia instead of India.
Correct Answer: True

Question #8: The following are all characteristics of Boswellia Carterii EXCEPT:
Correct Answer: Has high note evaporation

Question #9: Geranium is mostly used to prevent scarring.
Correct Answer: False

Question #10: Geranium essential oil is known for all of the following EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true


GINGER, GINGERGRASS, GRAPE SEED, GRAPEFRUIT, AND HELICHRYSUM

Question #1: Ginger root is a great stand-alone single oil.
Correct Answer: False

Question #2: The following are benefits of Ginger Root essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #3: Gingergrass is a cousin to Ginger root and is a refreshing oil to be utilized in soaps, colognes, perfumes, or diffusers due to it’s sharp, fresh scent.
Correct Answer: False

Question #4: The following statements are true of Gingergrass essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #5: Grape Seed oil is chock full of powerful antioxidants which curb the production of free radicals.
Correct Answer: True

Question #6: The essential fatty acid profile of Grape Seed oil consists of ____% Stearic acid, ____%Oleic acid, ____% Palmitic acid, and ____% Linoleic acid.
Correct Answer: 4, 16, 7, 70

Question #7: Grapefruit essential oil is great for dry, acne prone skin.
Correct Answer: False

Question #8: Grapefruit essential oil is a hybrid between an Indonesian _________ and Sweet Orange.
Correct Answer: Pomelo

Question #9: Helichrysum increases production of new skin cells, which means it should be avoided on skin suffering from an eczema outbreak; the rough skin of an eczema outbreak would be irritated further by stimulating skin cell production.
Correct Answer: False

Question #10: The following statements are true of Helichrysum EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true


JASMINE, JOJOBA AND JUNIPER BERRY

Question #1: Jasmine oil has a divine scent that is considered to be a natural aphrodisiac.
Correct Answer: True

Question #2: All of the following are true of Jasmine oil by Jade Bloom EXCEPT:
Correct Answer: Has a low to medium odor strength

Question #3: Cold pressed Jojoba oil may become rancid quicker than other carrier oils due in part to the presence of Tocopherols (Vitamin E).
Correct Answer: False

Question #4: All of the following are true of Jojoba oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #5: Jade Bloom’s Juniper Berry Essential Oil originates from Germany.
Correct Answer: False


Question #6: All of the following are true of Juniper Berry essential oil EXCEPT:
Correct Answer: The berries take 3 to 4 years to ripen


KASHMIR LAVENDER, LEMON, LEMONGRASS, LIME, AND MARJORAM

Question #1: Jade Bloom's Kashmir Lavender is the most rare and therapeutic Lavender in the world.
Correct Answer: True

Question #2: All of the following are true of Jade Bloom’s Rare Kashmir Lavender essential oil EXCEPT:
Correct Answer: The oil is extracted through expression

Question #3: Jade Bloom’s Lemon Essential Oil complies with BP requirements and is the highest quality lemon essential oil in the world.
Correct Answer: True

Question #4: All of the following are true of lemon essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Is indigenous to Greece

Question #5: The scientific name of the Lemongrass distilled by Jade Bloom is Cymbopogon citratus.
Correct Answer: False

Question #6: All of the following are properties of Lemongrass EXCEPT:
Correct Answer: slows a palpitating heart

Question #7: Lime essential oil shares many similar characteristics to Lemon essential oil
Correct Answer: True

Question #8: Which of the following is a property of Lime essential oil?
Correct Answer: Cleanses the air

Question #9: Marjoram is considered a slightly spicy herb.
Correct Answer: True

Question #10: All of the following are true of Marjoram essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true




MELISSA, MORINGA SEED, MYRRH, OREGANO, AND ORANGE

Question #1: The scientific name of Melissa essential oil is Melissa Officinalis.
Correct Answer: True

Question #2: The following is true of Melissa essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Melissa is the greek word for “citrus-like”

Question #3: The skin absorbs about 30% of Moringa Seed applied externally.
Correct Answer: False

Question #4: The following are true of Moringa Seed carrier oil EXCEPT:
Correct Answer: it oxidizes easily

Question #5: The Myrrh essential oil produced by Jade Bloom is actually a very thick resin.
Correct Answer: False

Question #6: All of the following are true of Myrrh essential oil EXCEPT:
Correct Answer: the oil is very thin with a subtle rich deep scent

Question #7: All of the following are true of Oregano essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #8: Oregano is a "hot oil" and should be diluted with a carrier oil.
Correct Answer: True

Question #9: Orange essential oil is a top note.
Correct Answer: True

Question #10: All of the following are true of Orange essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Eliminates blood clots


PAPAYA SEED, PARSLEY SEED, PEPPERMINT, PATCHOULI, AND PINE NEEDLE

Question #1: Jade Bloom's Papaya Seed Oil is cold pressed, virgin, and unrefined and is known as Carica papaya.
Correct Answer: True

Question #2: The following are true of Papaya Seed oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these

Question #3: Native to the Mediterranean, parsley was valued for its medicinal properties prior to its acceptance as food.
Correct Answer: True

Question #4: All of the following are true of Parsley Seed essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Is recommended for earaches

Question #5: Jade Bloom’s Peppermint essential oil is unlike most 100% pure Peppermint essential oils in that it contains a higher menthofuran content which accounts for its sweeter smell.
Correct Answer: True

Question #6: The following are true of Peppermint essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these

Question #7: Patchouli essential oil has an earthy, warm aroma with a top note and high odor strength.
Correct Answer: False

Question #8: All of the following are true of Patchouli essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Recommended for diaper rash

Question #9: Pine needle essential oil is steam distilled from the bark of large evergreen trees.
Correct Answer: False

Question #10: All of the following are true of Pine Needle essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Is a great hangover recovery oil



RADISH SEED, ROSEMARY, ROSE ABSOLUTE, ROSEHIP SEED, AND ROSEWOOD

Question #1: Radish seed oil contains a unique fatty acid called Uric acid.
Correct Answer: False

Question #2: All of the following are true of Radish Seed oil EXCEPT:
Correct Answer: Contains omega-7 fatty acid

Question #3: Rosemary essential oil contains the antioxidant Carnosol, which appears to be effective against cancer by reducing inflammation and by inhibiting the expression of cancer genes.
Correct Answer: True

Question #4: All of the following are true of Rosemary essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #5: It takes between 500 and 1,000 pounds of rose petals to produce 1 pound of rose essential oil.
Correct Answer: False

Question #6: All of the following are true of Rose Absolute Oil EXCEPT:
Correct Answer: Lowers blood pressure

Question #7: Rosehip seed oil is red in color, greasy in nature, and does not easily absorb into the skin.
Correct Answer: False

Question #8: All of the following are true of Rosehip Seed oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #9: Rosewood essential oil has a sweet woody aroma with a medium note.
Correct Answer: True

Question #10: All of the following are true of Rosewood essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Reduces joint pain


RUSSIAN CLARY SAGE, SANDALWOOD, SEA BUCKTHORN BERRY, SPEARMINT, AND SPIKENARD

Question #1: The scientific name of Jade Bloom's Russian Clary Sage is Salvia Sclarea.
Correct Answer: True

Question #2: All of the following are true of Clary Sage essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #3: Just like its name states, Sandalwood is distilled from the wood produced by the Santalum Album.
Correct Answer: True

Question #4: All of the following are true of Sandalwood essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Reduces pain from arthritis

Question #5: Sea Buckthorn Berry oil contains a fulsome quantities of carotenoids, which accounts for its deep reddish orange appearance.
Correct Answer: True

Question #6: All of the following are true of Sea Buckthorn oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #7: In 2001, Japanese researchers reported spearmint essential oil displayed significant bactericidal activity against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Helicobacter pylori.
Correct Answer: True

Question #8: All of the following are true of Spearmint essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Has a natural SPF

Question #9: The medicinal part of spikenard is the rhizome (root).
Correct Answer: True

Question #10: Spikenard essential oil is a scientifically proven natural sedative. Which of the following is not related to this science?
Correct Answer: Increases the amount of GABA in the synaptic cleft


TEA TREE, TANGERINE, TURMERIC, VANILLA OLEORESIN, AND THYME

Question #1: The scientific name for Australian Tea Tree is Melaleuca alternifolia
Correct Answer: True

Question #2: All of the following are true of Tea Tree essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Contributes to mental alertness

Question #3: Tangerine essential oil is cold pressed from the Tangerine fruit and not the rind.
Correct Answer: False

Question #4: Jade Bloom’s Tangerine essential oil
Correct Answer: All of these are true

Question #5: Alpha-curcumene (a Sesquiterpene hydrocarbon) is what gives Turmeric essential oil its anti-bacterial properties
Correct Answer: False

Question #6: All of the following are true of Turmeric essential oil EXCEPT:
Correct Answer: When analyzed you may find 40 to 50 different molecules

Question #7: Vanilla Oleoresin 10 fold has a dark brown hue and fluid liquid viscosity.
Correct Answer: True

Question #8: All of the following are true of Jade Bloom’s Vanilla Oleoresin 10 fold EXCEPT:
Correct Answer: Originates from Indonesia

Question #9: Egyptians used Thyme in preparation for embalming the dead.
Correct Answer: True

Question #10: All of the following are true of Thyme essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Is safe for pregnant women


WATERMELON SEED, WINTERGREEN, VETIVER, AND YLANG YLANG

Question #1: Watermelon Seed is high in antioxidants such as lycopene and works to prevent premature aging because it acts as a humectant (retaining moisture in the skin).
Correct Answer: True

Question #2: All of the following are true of Watermelon Seed oil EXCEPT:
Correct Answer: Is analgesic

Question #3: Wintergreen is a bushy evergreen plant grown in the Himalaya region.
Correct Answer: True

Question #4: All of the following are true of Wintergreen essential oil EXCEPT:
Correct Answer: All of these are true

Question #5: Jade Bloom’s Vetiver is a wild-crafted essential oil that originates from Haiti.
Correct Answer: True

Question #6: All of the following are true of Vetiver essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Is a digestive-aid

Question #7: Ylang Ylang is a flower with a scientific name of Cananga Odorata.
Correct Answer: True
Question #8: The following are true about Ylang Ylang essential oil EXCEPT:
Correct Answer: Heals wounds

HOW TO MAKE YOUR OWN BLENDS

Question #1: The note of an essential oil has to do with the category of its aroma.
Correct Answer: False

Question #2: Top notes typically evaporate in
Correct Answer: 1 to 3 hours

Question #3: When starting to create your own blends, it’s recommended that you begin with at least 1 essential oil from each note.
Correct Answer: True

Question #4: A good rule of thumb to follow when creating your ratios of different notes is
Correct Answer: 20% base, 55% middle, and 25% top

Question #5: Essential oils in the same category typically blend well together.
Correct Answer: True

Question #6: Which of the following does not represent an accurate category of essential oils
Correct Answer: Medicinal, Marjoram, Rosemary, Basil

Question #7: When creating a new blend your first consideration should be the aroma of that blend.
Correct Answer: False

Question #8: Jade Bloom has provided a free resource that offers additional essential oil suggestions to use for different ailments known as
Correct Answer: Uses guide

Question #9: If you desire or require dilution for your blend you should always use Grape Seed or Jojoba carrier oils.
Correct Answer: False

Question #10: When choosing a bottle for your custom blend you should consider
Correct Answer: All of these

CONCLUSION!!! You are all done! You can now place your FREE $32 order