AFET PLATFORMU DENETİM YÖNETMELİĞİ 2. BÖLÜM

***Öncelikle mevcut örnekte Denetim Kurulu ve Denetim Yönetmeliği ibareleri kullanıldığından sorular bu yönde hazırlanmıştır. Belirlemeler akabinde gerekli revizeler yapılacaktır. ***

*AHBAP DENETİM YÖNETMELİĞİ İLGİLİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜ VE MADDE METİNLERİ *

İKİNCİ KISIM: DENETİM SÜRECİ, İHLALLER VE YAPTIRIMLARA İLİŞKİN HÜKÜMLER                                  

1. BÖLÜM: DENETİM (m.14-26)

MADDE 14- DENETİME BAŞLANMASI

MADDE 15- DENETİM KURULUNA BAŞVURU VE BİLDİRİM YOLLARI

MADDE 17- BİLDİRİM USULÜ

MADDE 18- DENETİM SÜRECİNİN YÜRÜTÜLMESİ

MADDE 19- DENETİM SÜRECİNE İLİŞKİN SÜRELER

MADDE 20- DENETİM SÜRECİNDE YÖNTEM

MADDE 21- DENETİM SÜRECİNİN ASKIYA ALINMASI

MADDE 22- SAVUNMA HAKKI

MADDE 23- KONUYA TANIK OLUP BEYANDA BULUNMAKTAN KAÇINANLAR

MADDE 24- DENETİM KURULU KARAR VERME USULÜ

MADDE 25- TEBLİĞ USULÜ

MADDE 26- DENETİM SÜREÇ RAPORU

 

İKİNCİ KISIM: DENETİM SÜRECİ, İHLALLER VE YAPTIRIMLARA İLİŞKİN HÜKÜMLER

1. BÖLÜM: DENETİM (m.14-26)

DENETİME BAŞLANMASI

Madde 14- (1) İlgililer tarafından 15. Maddede açıkça belirlenen usullere uygun olarak Denetim Kurulu’na bildirim ve sevk etme yükümlülüğü bulunanlar tarafından  bildirilen denetim başvuruları neticesinde denetim süreci başlatılmış olur.

(2) Afet Platformu Genel Kurulu; herhangi bir yazılı talep olmasa bile  Platformun itibarını sarsıcı, zarara uğratıcı, değerlerine aykırı her türlü eylem, beyan veya yayında bulunan kişiler/kurumlar hakkında denetim sürecine başlanmasına karar vererek sürecin yürütülmesini Denetim Kurulundan ister.

DENETİM KURULUNA BAŞVURU VE BİLDİRİM YOLLARI

Madde 15- (1)  Denetim Kurulu’na Afet Platformu Oy Temsilciler tarafından hakkında denetim süreci başlatılması istenen kişiler bakımından, denetime gönderilmesine sebep olacak ihlali/davranışı bakımından durum gerekçesi, ihlale ilişkin kayıtlar ve kanıtlar ile doğrudan bildirilmek suretiyle başvurulmuş olur.

(2) Komisyonlar içerisinde kendisine verilen görevi gerektiği gibi ve/veya zamanında 3 (üç) defa yerine getirmemiş olan kişi/kişiler, komisyon sözcüsü tarafından doğrudan Denetim Kurulu’na sevk edilir ve hakkında denetim süreci başlatılır.

BİLDİRİM USULÜ

Madde 17- (1) Bildirim, ilgili maddede belirlenen şekillerde ve anılan maddede belirlenenler tarafından yazılı olarak online ortamda ve e-posta yolu ile Afet Platformu Denetim Kurulu’na aktarılması ile yapılmış olur.

 (2) Denetim Kurulu’na yapılan bildirime ilişkin olarak; bildirimi yapanın açık kimliği, bağlı bulunduğu STK/kurum bilgisi, Afet Platformu içerisindeki görevi/görevleri ile hakkında bildirimde bulunulan ilgili kişi/kişilerin yer alır. Denetim sürecinin yürütülmesi amacıyla bildirime konu olan olayın özeti, olay tarihi, konu ile ilgili bulunan tüm ispat araçları, var ise olaya tanıklık etmiş olan kişilerin bilgilerinin eklenmesi zaruridir. Sayılan bilgilerin eksik olması halinde Denetim Kurulu tarafından denetim süreci başlatılmaz.  

(3) Hakkında denetim süreci başlatılan kişi/kişilerin bağlı bulundukları Kurum yetkililerine denetim sürecinin başlatıldığı bilgisi gereken kadar içerik ve savunma hakkının hatırlatıldığı notu içerir e-posta yolu ile bildirilir. Bu bildirim, mümkün ve bilgileri mevcut ise hakkında denetim süreci başlatılan kişi ve kurum temsilcisine de gönderilir.

DENETİM SÜRECİNİN YÜRÜTÜLMESİ

Madde 18- (1) Denetim Kurulu tarafından alınan bildirim neticesinde denetim sürecinin başlatılması üzerine Sekreter Üye, mevcutta bulunan konulara ilişkin olarak toplantı gündemini belirler ve üyeleri toplantıya çağırarak denetim sürecini başlatır.

(2) Denetim Kurulu tarafından yürütülen denetim süreci belirli sürelere tabidir ve Denetim Kurulu üyelerinin belirlenen süreler ile denetim sürecini tamamlaması zarureti vardır. Denetim sürecinin belirlenen sürelerde tamamlanmasının mümkün olmadığı ve/veya zaruri hallerin varlığı halinde hakkında denetim süreci yürütülen kişilere ve bağlı bulundukları kurumlara derhal gerekli bilgilendirmeler yapılır.

DENETİM SÜRECİNE İLİŞKİN SÜRELER

Madde 19- (1) Denetim Kurulu tarafından denetim süreci başlatılan olaylar ile ilgili olarak Denetim Kurulu aşağıda yer alan süreler içinde belirlenen süreçleri sonlandırmak ile yükümlüdür;

a)    Kişi hakkında başlatılan denetim süreci, istisnai ve zaruri haller hariç olmak üzere karar vermek ve ilgili kişiye tebliğ etmek: 3 (üç) hafta.

b)    Kendisine tebliğ edilen karara karşı süresi içinde savunmasını sunanların savunmasının değerlendirmek ve verilen son kararın ilgiliye tebliğ edilmesi: 2 (iki) hafta.

c)    Denetim Kurulu üyelerinden biri hakkında denetim süreci yürütülmesi halinde süreci sonlandırmak ve kararı üyeye tebliğ etmek: 5 (beş) gün.

 (2) Yukarıda sayılan haller dışında kalan ve herhalde Denetim Kurulu tarafından yürütülecek süreçlere/işlere ilişkin olarak Denetim Kurulu, yürütmekte olduğu süreci, işin niteliğine uygun olmak kaydıyla 2-4 (iki-dört) hafta içinde tamamlamakla yükümlü ve sorumludur.

(3) Mücbir sebep hallerinde ve/veya zaruri hallerin varlığı halinde anılan süreler durur ve sebebin ortadan kalkmasının ardından süreler belirlenen şartlar akabinde kaldığı yerden işlemeye başlar.

DENETİM SÜRECİNDE YÖNTEM

Madde 20- (1) Denetim Kurulu üyeleri tarafından denetim sürecinin yürütülmesi amacıyla başlatılan toplantıda kendisine iletilmiş olan bilgi, belge, rapor, fotoğrafları ve tüm mevcut unsurlar incelenir.

(2) Hakkında denetim süreci yürütülen kişi/kişilerin aynı süreçte birden fazla ihlalinin olduğuna ilişkin bildirim yapılmış ise, her bir ihlal maddesi bakımından ayrı ayrı değerlendirilir, delillere göre ihlalin sabit olup olmadığı tartışılır; ihlalin yapıldığı hususunda bir kanaate varılır ise uygulanacak yaptırımın ne olması gerektiği tespit edilir.

(3) Gerekli hallerde Denetim Kurulu tarafından denetim süreci yürütülen olaya ilişkin olarak bildirimi yapanlar, görevliler, gözlemciler ve tanıklar dinlenebilir yahut ilgililerden yazılı değerlendirme ve/veya tanıklık talep edilebilir.

(4) Denetim Kurulu, denetim süreci ile ilgili ihtiyaç duyduğu her türlü teknik yardımı ilgili kurullardan ve/veya ilgili komisyonlardan talep edebilir ancak bu desteğin alınması sırasında hakkında denetim süreci yürütülen ilgili kişilerinhaklarının korunmasına ve gerektiğinde kimliğinin gizli tutulmasına özen gösterilir.

(5) Denetim Kurulu tarafından yürütülen denetim sürecinin yürütüldüğü toplantıya ilişkin olarak her bir süreç bakımından ayrı ayrı tutanak ile tespit olunur. Tutanakta denetim sürecinin başlangıç ve bitiş tarihi, sürece katılan üyeler, bildirimi yapan ve/veya tanıklığına başvurulan ilgililer ile sürece ilişkin olarak detaylar yer alır. Bu tutanaklar, Denetim Kurulu arşivine kaydedilir ve saklanır

DENETİM SÜRECİNİN ASKIYA ALINMASI

Madde 21- (1) Denetim Kurulu, mücbir sebep hallerinin varlığı halinde, yürütülmekte olan tüm denetim süreçlerini derhal durdurabilir ve mücbir sebebin sona ermesini takip eden 3 (üç) günün sonunda yeniden çalışmalarına devam edebilir. Mücbir sebep hallerinde hakkında denetim süreci yürütülenlere bildirim yapılması zarureti bulunmamaktadır.

(2) Herhangi bir mücbir hal bulunmasa dahi Denetim Kurulu üyelerinden birinin talebi halinde, tüm Denetim Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenecek toplantı ile mevcut denetim süreçleri en fazla 1 (bir) ay süreyle askıya alınması için oylama yapılabilir. Oy birliğinin sağlanması halinde Denetim Kurulu tarafından belirlenen süre ile tüm denetim süreçleri askıya alınabilir ve Denetim Kurulu bu süre içinde çalışmalarına geçici süreyle ara verebilir. Ancak bu kararın alınması halinde ivedilikle hakkında denetim süreci yönetilen tüm ilgililere bilgi verilir.

(3) Önemle belirtmek gerekir ki; afet durumlarında afetin haber alındığı tarihten başlayarak tüm denetim süreçleri afetin sona erdiğine ilişkin resmi duyurunun yapılmasından 2 (iki) hafta geçmesine kadar olduğu yerde durur.

SAVUNMA HAKKI

Madde 22- (1) Denetim Kurulu tarafından başlatılan denetim sürecinin sonlandırılması ve Denetim Kurulu tarafından karar alınması halinde, kararın hakkında denetim süreci yürütülen ilgili Kişiye tebliği ile ilgilinin savunmasını sunma hakkı doğar.

(2) Hakkında denetim süreci yönetilen ilgili Kişinin savunmasını sunmaması halinde verilen karar kesinleşerek ilgiliye yeniden ve nihai olarak tebliğ edilir ve ilgili hakkında kararda belirlenen yaptırımın uygulanmasına geçilir.

(3) Hakkında denetim süreci yürütülen ilgili, kararın kendisine tebliğ edilmesinin ertesi gününden başlayarak 2 (iki) hafta içinde Denetim Kurulu’na savunmasını iletebilir. Bu savunma, online ortamdan yazılı olarak ve Denetim Kurulu resmi mail adresine gönderilerek teslim edilecektir.

(4) Hakkında karar alınan ve savunma talep edilen kişinin bağlı bulunduğu Kurum’a ayrıca karar ve savunma sunma hakkının belirtildiği bildirim maili gönderilir. Bu mail ile Kurum’a kişi hakkında görüş yazısı sunmak amacıyla 2 (iki) hafta süre tanındığı belirtilir. [a]

(5) İlgili kişi hakkında verilen karar, ancak savunma süresinin sona ermesini takip eden ilk iş gününde nihai karara dönüşür. İlgili kişinin ve/veya bağlı olduğu kurumun savunma/görüş yazısı sunması halinde Denetim Kurulu savunmayı/görüşü değerlendirmek ve vermiş olduğu kararı yeniden gözden geçirmek amacıyla toplanır ve ilgili maddede belirlenen süre içinde savunmanın değerlendirmesini tamamlayarak nihai kararını ilgili kişiye ve bağlı olduğu kuruma tebliğ eder.

(6) Yukarıda belirlenen süreler içerisinde kişi ve/veya kurum tarafından süresi içinde savunmasını sunamadığını/sunamayacağını Denetim Kurulu’na mazereti ile bildirdiği takdirde Denetim Kurulu, ilgiliye/kuruma ek süre ek tanınmasına karar verebilir. Ek savunma/görüş yazısı süresinin verildiğine dair tebliğin yapılmasını takip eden 7 (yedi) gün içinde savunmanın mutlaka sunulması gerekir ve yeniden sürenin uzatılmasına karar verilemez.

KONUYA TANIK OLUP BEYANDA BULUNMAKTAN KAÇINANLAR

Madde 23- (1) Tanık olduğu ve/veya tanık gösterildiği halde, beyanını sunmayan ve/veya davet edildiği halde toplantıya katılmayan kişiler ile ilgili durum, denetim sürecinin yazılı olduğu tutanağa işlenir.

(2) Tanıklıktan mazereti bulunmaksızın çekilen kişiler hakkında ayrıca denetim süreci başlatılır.[b] 

DENETİM KURULU KARAR VERME USULÜ

Madde 24- (1) Denetim sürecinin başlatılması ile yapılan ilk toplantıda Denetim Kurulu’na iletilen raporlar, bilgi ve belgeler incelenir ve üyeler arasında müzakere edilir. Gerekli görülmesi halinde toplantıya konu raporu düzenleyen ve denetim kuruluna sunan görevli ve ilgililer ile görüşme yapılabilir, Denetim Kurulu tarafından dinlenebilir ve/veya rapora ilişkin olarak yeni bilgiler talep edilebilir.  

(2) Denetim Kurulu gündeminde bulunan konulara ilişkin olarak tüm raporlar ve deliller toplanarak karar toplantısına geçilir. Toplantıya katılan üyeler ile toplantı gündeminde bulunan konunun aydınlandığı ve görüşmelerin yeterliliği sonucuna varıldığında oylama yapılır.

(3) Denetim Kurulu’nda her üye oyunu kabul veya ret olarak kullanır. Oylamalarda çekimser kalınamaz. Kararlar toplantıya katılanların açık oyu ile ve oy çokluğu ile alınır. [c]

(4) Hakkında Denetim Kurulu’nca karar verilen ilgilinin süresi içerisinde savunma sunması halinde, kararın tekrar gözden geçirilmesi ve savunmanın değerlendirilmesi için yeniden toplantı düzenlenir. Bu hususta Denetim Kurulu’na gönderilen savunmanın değerlendirilmesi yapılarak yeniden karar oylamaya sunulur.

(5) Savunmanın değerlendirilmesi neticesinde oylamaya sunularak verilen kararlar kesinleşmiş kararlar olup, ilgiliye savunmasının kabul edildiği yahut reddedildiği ile hakkında verilen karar ve var ise uygulanacak yaptırım tebliğ edilir.

(6) Hakkında denetim süreci yürütülmüş ve karar kendisine tebliğ edilmiş olan kişinin süresi içinde savunma yapmaması yahut yaptığı savunma neticesinde yapılan değerlendirme ile yeni bir karar verilmiş veya kararın aynı kalması yönünde karara varılmış olması hallerinde kararın tebliğini takip eden 7 (yedi) günün dolmasıyla verilen son karar kesinleşir.

(7) Denetim Kurulu tarafından verilen tüm kararlar aynı zamanda kişinin bağlı bulunduğu kurum yetkilileri ile kurumun oy temsilcisine de e-posta yoluyla bildirilir.

TEBLİĞ USULÜ

Madde 25- (1) Denetim Kurulu tarafından verilen karar, kararın gerekçesi, yaptırım uygulanmasına karar verilmesi halinde yaptırımın dayanağı olan madde ve yaptırımın sonuçları ile hakkında görevinden alınma kararı verilmesi halinde buna ilişkin bilgiler hakkında denetim süreci başlatılmış olan ilgili kişiye ve bağlı bulunduğu kuruma yazılı olarak iletilir.

(2) Denetim Kurulu kararları kurula ait resmi mail adresinden ilgili kişinin bildirilen e-posta adresine mail yoluyla tebliğ edilir.

(3) Denetim Kurulu tarafından kişiye tebligat yapılması sırasında kişinin bağlı olduğu kurum yetkilileri ile kurumun oy temsilcilerine e-mail yoluyla bildirilir.

DENETİM SÜREÇ RAPORU

Madde 26- (1) Denetim Kurulu tarafından yürütülen her denetim süreci sonucunda Denetim Süreç Raporu düzenlenir. Bu raporda aşağıdaki bilgiler yazılıdır;

1.    Denetim sürecinin başlangıç tarihi,

2.    Denetim süreci yürütülen konunun özeti ve ilgili veriler,

3.    Hakkında denetim süreci yürütülen ilgili kişinin bilgileri,

5.    İlgili kişinin  sunmuş ise savunması,

6.         İlgili kişinin bağlı olduğu kurum sunmuş ise görüş yazısı,

6.    Yapılan inceleme ve denetim süreci özeti,

7.    Netice ve kanaat.

(2) Hazırlanan raporlar, mümkün olan en özet halde tutulur ve Denetim Kurulu arşivinde ilgili karar ekine konulmak suretiyle saklanır.

(3) Hazırlanan raporlarda yalnızca denetim sürecini ilgilendiren kadar bilgilere yer verilir. Hakkında denetim süreci yürütülmesi sebebiyle işbu rapor düzenlenen ilgililere ilişkin olarak kişilik haklarını zedeleyici unsurlardan kaçınılır ve yalnızca denetim sürecine konu olay/olaylar değerlendirilerek ve sunulan belgeler/bilgiler rapora işlenir.

 

[a]Süreler tekrar gözden geçirilecek

[b]tekrar konuşalım

[c]çekimser kalınabilme hakkının çok önemli olduğunu düşünüyorum.