Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει το ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε το προηγούμενο έτος για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τη σημασία των βουνών, η οποία υποκίνησε την καθιέρωση Εθνικών Επιτροπών σε 78 χώρες και ενίσχυσε τις συμμαχίες μέσω της προώθησης της δημιουργίας της Διεθνούς  Συνεργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των βουνών, γνωστή ως “Συνεργασία για τα βουνά” (WSSD, Γιοχάνεσμπουργκ 2 Σεπτεμβρίου 2002).

Θεματοφύλακας της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού ορίσθηκε ο FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας).

Το ήξερες ότι:

 • Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού.
 • Το έδαφος της Ελλάδας είναι ορεινό και ημιορεινό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3/4. Στα 131944 τετρ. χλμ. τα 100.000 περίπου είναι ορεινά και ημιορεινά.
 • Τη χώρα διασχίζουν από άκρη σε άκρη ψηλά ή χαμηλά βουνά, που σταυρώνονται αναμεταξύ τους και κλίνουν μικρές και όχι πολύ εύφορες πεδιάδες. Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει η οροσειρά της Πίνδου, που είναι συνέχεια των Δειναρικών Άλπεων. Στην Ανατολική Ελλάδα έχουμε τις διακλαδώσεις του Αίμου.
 • Η μορφολογία του εδάφους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας και το κλιματολογικό της περιβάλλον, δημιουργούν ευνοϊκούς όρους για την αύξηση και τον πολλαπλασιασμό των δασών.

Τα πιο ψηλά βουνά στην Ελλάδα είναι:

 1. Όλυμπος (2917 μ.)
 2. Σμόλικας (2637 μ.)
 3. Βόρας (2524 μ.)
 4. Γράμμος (2520 μ.)
 5. Γκιώνα (2510 μ.)
 6. Τύμφη (2497 μ.)
 7. Αθαμανικά (2469 μ.)
 8. Παρνασσός (2497 μ.)
 9. Ψηλορείτης (2456 μ.)

   10. Λευκά Όρη (2452 μ.)

Τα Ελληνικά δάση καλύπτουν το 25% περίπου της ελληνικής γης, στα οποία συναντά κανείς κωνοφόρα δέντρα (πεύκα, έλατα), καθώς και αειθαλή (βελανιδιές, οξιές, σφένδαμοι, κ. ά).

Στα ελληνικά δάση βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας. μάλιστα, από άποψη ποικιλιών, η φυσική χλωρίδα και της Ελλάδας είναι η δεύτερη στην Ευρώπη μετά από αυτή της ιβηρικής χερσονήσου, ενώ η πανίδα της χώρας κατέχει επίσης μια ζηλευτή θέση.

Στοιχεία: Παγκόσμια Δράση (Global Action)

              www.globalaction.gr

Canyoning, Φαράγγι Μύλων.

Παλιοβούνα, νερό Πίντιζας - Θέα Στερεά Ελλάδα.

       Μεγάλη Ντουσκιά -  Θέα Μακρυπλάγι.

       Ελατόδασος, πάνω από Ράχη Κουκουνάρι.

Παλιοβούνα, απο Μ. Αποστόλων προς Μ. Οσίου Παταπίου - χαμηλά ο Κορινθιακός.

 

        Το Λουτράκι από την Παλιοβούνα                

Θέα Λουτρακίου από Παλιοβούνα (Γκουριγκέρι)

       Παλιοβούνα, θέα προς Ντουσκιά & Μακρυπλάγι

Παλιοβούνα, Θέα Λ. Βουλιαγμένης & Περ. Ηραίου

Παν. Πράθι.

Μακρυπλάγι

Παλιοβούνα, το ελατόδασος Χειμώνα.

Ελατόδασος, με τα έλατα γονατισμένα από το βάρος του χιονιού !!!

Ράχη Κουκουνάρι.

Ελατόδασος, περιοχή Μεγάλη Ράχη.

Στη Μεγάλη Ντουσκιά.

Canyoning, στο Φαράγγι της Γερακίνας.

Ελατόδασος, περιοχή Φίχτι.

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

Το έργο 'οικοτόπων' ΦΥΣΗ 2000 στην Ελλάδα (Natura 2000)

Όνομα Περιοχής: ΟΡΗ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

Κωδικός Περιοχής:

GR2530005

Τύπος:

B

Γεωγραφικό Μήκος:

23o 08

Γεωγραφικό Πλάτος:

38o 01

Διοικητική Περιφέρεια:

Πελοπόννησος

Νομός:

Κορινθίας

Μέσο Υψόμετρο (m):

700

Έκταση (ha):

6989

Περιγραφή:

Ο ορεινός όγκος των Γερανείων (ψηλότερη κορυφή 1.351 m) εντοπίζεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας (απέχει περίπου 60 km). Οι τύποι οικοτόπων της περιοχής είναι χαρακτηριστικοί για τα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα, όπως δάση αείφυλλων σκληρόφυλλων, με Quercus coccifera (πουρνάρι), Pistacia lentiscus (σχίνο), P. terebinthus (κοκκορεβιθιά), Phillyrea latifolia (φιλλύκι), Cistus creticus (λαδανιά), C. monspelliensis και Brachypodium ramosum, που καλύπτουν την πλειονότητα των ασβεστολιθικών πλαγιών. Στην περιοχή εμφανίζεται υψηλή δασοκάλυψη με κωνοφόρα είδη της εύκρατης ζώνης, κυρίως με δάση χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis). Παρόχθιες διαπλάσεις υγρόφιλων ειδών, μικρής έκτασης, εμφανίζονται κατά μήκος των ρεμάτων περιοδικής ροής, με Nerium oleander (πικροδάφνη) και Vitex agnus-castus (λυγαριά). Οι ψηλότερες και ψυχρότερες εκτάσεις της προτεινόμενης περιοχής καλύπτονται από άριστης δομής συστάδες της ενδημικής ελάτης, Abies cephalonica. Συχνά απαντούν φρύγανα και διαπλάσεις αρκεύθου (Juniperus phoenicea), που καλύπτουν σημαντική έκταση. Επίσης η ευμεσογειακή υποζώνη βλάστησης Oleo- Ceratonion, εκπροσωπείται από θαμνώδη είδη όπως η Ceratonia siliqua (χαρουπιά), η Juniperus phoenicea (άρκευθος) και η Olea oleaster (αγριελιά).

Σπουδαιότητα:

Η ποιότητα και η σπουδαιότητα της περιοχής θα πρέπει να αξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα των Γερανείων στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, την Αθήνα. Οι συστάδες της κεφαλληνιακής ελάτης βρίσκονται σε άριστο επίπεδο διατήρησης. Τα δάση της χαλεπίου πεύκης δημιουργούν φυσικό περιβάλλον μέγιστης αισθητικής αξίας, καθώς και οικολογικής σημασίας. Οι δασωμένες εκτάσεις γειτνιάζουν με τη Δ Αττική, περιοχή ιδιαίτερα επιβαρημένη από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Σημαντικός αριθμός ενδημικών φυτών απαντά στην ευρύτερη προτεινόμενη περιοχή. Τα Γεράνεια αποτελούν τη μοναδική περιοχή του κινδυνεύοντος τοπικού ενδημικού υποείδους, Centaurea attica ssp. megarensis (Centaurea megarensis), οι πληθυσμοί του οποίου είναι μικροί, διάσπαρτοι και δέχονται σημαντική πίεση από βόσκηση και υπερβόσκηση.

Χρήσιμα:

Τα Γεράνεια όρη εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και το Ηραίο (ακρωτήριο Μαλαγκάβι). Περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυωνίδων. Είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνιακή ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια αριές και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).

Από τα έγκατα των Γερανείων προέρχεται το ιαματικό νερό Λουτρακίου και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλλικό νερό του.

Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς (πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό, την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του.

Τα δάση, τα ποτάμια, τα ρέματα, οι πηγές, ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, τα μοναστήρια, τα χωριά Πίσια και Περαχώρα , όλα μαζί και το καθένα χωριστά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.

Η μοναδική θέα, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη.

                            Περιοχή Τρεις Πόρτες

Απέναντι η Κόρινθος και η Ακροκόρινθος

Ελατόδασος περιοχή Γαλανόπουλου