Introducció a les TIC: Viquipèdia

El Viquiprojecte Arxivística i TIC 2011-2012

Comencem! Doneu-vos d'alta a la Viquipèdia amb un usuari propi

Requisits de l'article

Edició dels continguts

Creació de la veu en un esborrany personal

Informeu que es tracta d’un article en procés d’edició

La creació de la veu

Afegir el text del vostre treball

La categoria de la veu

Les fonts i referències bibliogràfiques

La vostra veu en altres idiomes

Més coses

El Viquiprojecte Arxivística i TIC 2011-2012

Per coordinar-nos millor i centralitzar el llistat d’articles a crear per vosaltres, hem creat el Viquiprojecte Arxivística i TIC 2011-2012. Allà trobareu els objectius d’aquest exercici i més informació útil.

Comencem! Doneu-vos d'alta a la Viquipèdia amb un usuari propi

Us recomenem que us doneu d'alta a la Viquipèdia creant un usuari, aneu a la pàgina adient per a crear-ne un. Si ja el teniu, perfecte. Inicieu la sessió a la Viquipèdia amb el vostre nom d'usuari i contrasenya. Si utilitzeu un nom d'usuari de l'estil ESAGEDnnnnnnnn, on nnnnnnn sigui el vostre NIU, millor.

Requisits de l'article

Com us hem comentat a classe, nosaltres ens fixem més en com està fet l'article, que no pas en el contingut de l'article. El contingut ja us l'haurà revisat i valorat la Remei, així que no us preocupeu: segur que es tracta d'un article de qualitat. Però cal traslladar-lo a la Viquipèdia seguint el seu llibre d'estil i les seves recomanacions: començar amb una introducció, formatar correctament els apartats per tal que aparegui la taula de continguts, fer els enllaços correctament, citar les fonts bibliogràfiques, aplicar categories, ...  tot això ho anirem explicant a classe, i també teniu aquesta pàgina amb les explicacions i les pàgines d'ajuda de la Viquipèdia.

Edició dels continguts

Una de les primeres pàgines que heu de consultar per resoldre dubtes d'edició dels continguts és la que explica com editar una pàgina. També cal que consulteu el llibre d'estil, per tal que el vostre article segueixi els criteris marcats per la Viquipèdia, i s'assembli a la resta d'articles.

Creació de la veu en un esborrany personal

Si voleu desar el vostre article com un esborrany mentre no el publiqueu a l'adreça definitiva, podeu fer-la com un article temporal del vostre usuari. Aneu a la caixa de cerca, i escriviu "ESAGEDnnnnnnnn/Nom de l'article"(on ESAGEDnnnnnnnn ha de ser el vostre nom d'usuari). Us portarà a una pàgina amb el resultat de la cerca, amb el text "Creeu la pàgina «ESAGEDnnnnnnnn/Nom de l'article» en aquest wiki!", a l'igual que està explicat al paràgraf següent. Però en aquest cas, l'article estarà situat en una zona "personal", i els altres usuaris sabran que es tracta d'un article en proves.

Informeu que es tracta d’un article en procés d’edició

Mentre esteu creant l’article, afegint contingut, formatant, revisant, aprenent i millorant, podeu informar als lectors que hi accedeixin de que es tracta d’un article inacabat. Per fer això, només cal que afegiu el text {{inacabat}} al vostre article.

Això farà que en el vostre article hi aparegui la següent capçalera:

La creació de la veu

Per a crear la vostra veu, només cal que aneu a la caixa de cerca i escriviu el títol del vostre article. Us portarà a una pàgina amb el resultat de la cerca, amb el text "Creeu la pàgina «Nom de l'article» en aquest wiki!". Feu clic al «Nom de l'article» per a crear la vostra nova veu. Si el vostre article ja existeix, caldrà que modifiqueu l'article existent afegint la nova informació que heu creat fent clic a la pestanya "Edita" que trobareu just a sobre de l'article.

Afegir el text del vostre treball

Necessiteu tenir a mà el fitxer que vau entregar a la Remei. El nostre consell és enganxar tot el text de l'article de cop (o per blocs), i després aplicar-hi els formats correctes. Com? Qui hagi escrit l'article utilitzant estils correctes (Títol 1, Títol 2, etc...) té mooolta feina guanyada. Amés, si ho heu fet directament amb OpenOffice Writer ho teniu encara una mica més fàcil. Qui ho hagi fet amb Microsoft Word haurà de fer un altre pas addicional: passar-ho primer a OpenOffice amb el tradicional copiar-enganxar o fer un "Anomenar i desar" (també conegut com "Guardar como...") amb el format "Texto de Open Document (*.odt)". O bé obrint-lo directament des d'OpenOffice, i després desar-lo amb el format correcte.

Un cop teniu l'article escrit en format OpenOffice, cal exportar el contingut al format adient per la Viquipèdia. I això es fa anant a "Arxiu >> Exportar ...  Format Media Wiki (*.txt)". Doneu un nom a aquest arxiu, i després obriu aquest nou fitxer de text. Seguidament sel·leccioneu tot el contingut, ho copieu, i després ho enganxeu a la caixa d'edició de text del vostre article a la Viquipèdia. Si ho heu fet correctament, haurieu de tenir el 90% de la feina feta!

La categoria de la veu

Segurament, tots els vostres articles són com a mínim de la categoria "Arxivística". Per a fer que això aparegui correctament a la Viquipèdia, cal que afegiu el text [[Categoria:Arxivística]] al final de tot de l'article.

Si s’escau, podeu utilitzar també les següents categories:

[[Categoria:Arxivers catalans]]

[[Categoria:Arxius de Catalunya]]

Per més informació, consulteu la pàgina de categorització.

Les fonts i referències bibliogràfiques

Cal citar les vostres fonts per ajudar als lectors a verificar la veracitat de l'article i a trobar més informació. Per a fer-ho, podeu consultar aquesta pàgina de la Viquipèdia on s'explica com citar les fonts.

La vostra veu en altres idiomes

És bastant probable que el vostre article ja estigui escrit en altres idiomes. Si mireu qualsevol article escrit a la Viquipèdia, hi ha una secció "En altres llengües" que apareix a l'esquerra de la finestra. Per a que el vostre article també tingui aquesta llista amb les traduccions equivalents en altres idiomes, cal que afegiu al final de tot del vostre article el text adequat. Com fer-ho? El més senzill és buscar el vostre article en una altra llengua (p.e. anglès), editar-lo, i buscar el text que especifica les traduccions. Llavors el copieu i l'enganxeu al vostre article. Aquest és l'exemple del text de la traducció de l'article "Archive" en anglès:

[[ar:أرشيف]] [[az:Arxiv]] [[bs:Arhiv]] [[br:Diell]] [[bg:Архив]] [[ca:Arxiu]] [[cs:Archiv]] [[de:Archiv]] [[et:Arhiiv]] [[el:Αρχείο]] [[es:Archivo de documentos]] [[fr:Archives]] [[gl:Arquivo]] [[hr:Arhiv]] [[io:Arkivo]] [[id:Arsip]] [[iu:ᓂᐱ/nipi]] [[it:Archivio]] [[he:ארכיון]] [[la:Archivum]] [[lt:Archyvas]] [[hu:Levéltár]] [[ms:Arkib]] [[nl:Archief]] [[ja:公文書館]] [[no:Arkiv]] [[pt:Arquivo]] [[ru:Архив]] [[sq:Arkivi]] [[scn:Archiviu]] [[simple:Archive]] [[sl:Arhiv]] [[sr:Архив]] [[sh:Arhivalije]] [[fi:Arkisto]] [[sv:Arkiv]] [[ta:ஆவணக் காப்பகம்]] [[th:จดหมายเหตุ]] [[tr:Arşiv]] [[uk:Архіви]] [[zh:檔案]]

Referències a altres articles

Cal evitar que els vostres articles siguin orfes. És a dir, que no estiguin referenciats des de cap altre article. Busqueu quina pàgina inclou referències als vostres articles, i modifiqueu-les amb el nou enllaç. Un cas molt clar són les pàgines que facin referència a la [NODAC].

I també a la inversa: si vosaltres parleu de conceptes que creieu que poden tenir un article a la Viquipèdia, cerqueu-lo i afegiu-lo com a enllaç.

Us pot servir d’ajuda la opció del menú lateral esquerra Eines > Què hi enllaça.

Més coses

Aquí hem explicat alguns conceptes bàsics per la creació i edició dels articles. Si voleu més informació (com crear una taula, com afegir imatges, ...) la podeu trobar a les pàgines d'ajuda de la Viquipèdia, o resoldre els dubtes a classe de pràctiques.