Netjournalistens digitale redskaber

Center for Journalistik, Syddansk Universitet

 

Kender du et værktøj, der endnu ikke er på listen, er du velkommen til at skrive til filip@flopper.dk.

 

Listens fokus er værktøjer og ikke opslagsværk eller fora, selvom begge dele er relevante for en netjournalist. Målet er ikke at listen skal indeholde alt fra A til Z. Målet er at samle relevante værktøjer.

   

1. Sociale medier:

 

Facebook: www.facebook.com 

To millioner danskere snakker sammen på Facebook. Derfor er Facebook et slaraffenland for journalister og et relevant værktøj til:

Twitter: www.twitter.com 

Twitter er en succes, selvom tjenesten kun er lillebror til Facebook. Tjenesten har nemlig en trofast gruppe af brugere, der bruger tjenesten flittigt. Der er cirka 20.000 brugere i Danmark og 190 millioner brugere på verdensplan.

Som journalist kan du bruge Twitter til flere ting:

Linkedin: www.linkedin.com 
Foreslået af Morten Høyrup
Et socialt netværk i stil med Facebook og Twitter. Dog har Linkedin fokus på sociale relationer mellem professionelle aktører.

Storify: www.storify.com 

Med Storify kan du sy en historie sammen af mange mindre enheder: Tekst, YouTube-videoer, Twitter-beskeder, billeder fra Flickr og links til andre hjemmesider.

berlingske.dk er det første danske medie, der har forsøgt sig med Storify. Se ‘Wikileaks' Julian Assange - anklagerne om voldtægt’.

Du kan indlejre Storify på en hjemmeside.

2. Direkte:

 

CoverItLive og ScribbleLIVE: coveritlive.com /scribblelive.com 

CoverItLive og ScribbleLIVE kan i udgangspunktet det samme. Med værktøjerne kan du dække en begivenhed direkte på skrift.

Danske medier har de seneste år brugt CoverItLive og ScribbleLIVE - eller værktøjer der ligner:

CoverItLive er gratis. Men for at tjene penge har CoverItLive en annonce, når brugeren åbner live-dækningen. Du kan betale for at fjerne annoncen. ScribbleLIVE er ikke gratis. Kun de første 30 dage. Derefter koster værktøjet fra $19.95 og op.

Der findes en app til både CoverItLive og ScribbleLIVE. App’en kan dog – lige nu – kun bruges på telefoner med Android eller iPhone.

Bambuser og ustream.tv: www.bambuser.com / www.ustream.tv 

Hvis du mener, at ord ikke slår til, kan du dække en begivenhed med direkte video fra et hvilket som helst sted i verden.

Og du behøver ingen SNG-vogn eller dyrt udstyr: Kun en computer eller en mobiltelefon (iPhone/Android) med adgang til internettet via 3G eller trådløst netværk.

Når du først sender direkte, kan du indlejre tv-signalet på en hjemmeside.

Både Bambuser og ustream.tv er i udgangspunktet gratis for journaliststuderende på Syddansk Universitet. Dine seere vil dog blive forstyrret af reklamer. Hvis du ønsker at bruge de to tjenester i en kommerciel sammenhæng, skal du læse betingelserne før brug.

BEMÆRK: Inden du bruger din telefon til direkte tv, skal du sikre dig, at du har fri data. Hvis det koster 10 kr/mb, kan det hurtigt blive dyrt.

3. Lyd:

 

Audioboo: www.audioboo.fm 

Audioboo er et fantastisk lille værktøj, som alt for få journalister kender til. Desværre. Værktøjet er meget simpelt, og det kræver kun en telefon med Android, en iPhone eller en almindelig computer.

Funktionaliteten er helt enkel: Du kan optage lyd, som Audioboo efterfølgende lægger på Audioboos hjemmeside. Fra Audioboos hjemmeside kan du så indlejre lyden på en hjemmeside.

Især for mobile journalister er værktøjet meget praktisk. For med Audioboo kan man som journalist i felten optage et interview og sende det hjem, uden man får teknisk hovedpine. Kollegerne hjemme kan derefter bruge interviewet til en artikel og indlejre hele interviewet på en hjemmeside.

Hindenburg: www.nsaka.com 

Foreslået af Didde Elnif (@elnif)

Så bliver det ikke nemmere og sjovere at redigere lyd. Med Hindenburg kan du hurtigt og uden bøvl med teknikken klippe et radio-indslag eller en podcast.

Der findes to udgaver af Hindenburg: Hindenburg journalist som du kan bruge på din computer (Windows/Mac) og Hindenburg field recorder, som kun virker på iPhone. Priserne begynder ved 170 kroner.

Audacity: audacity.sourceforge.net 

Foreslået af Kasper Borch

Audacity er et lidt nørdet program til redigering af lyd. Men når man først har lært programmet at kende, er det hurtigt og enkelt at bruge.

Programmet er gratis, virker på flere platforme og har mange funktioner.

4. Præsentationer, gallerier og billeder:

 

Prezi: www.prezi.com 

Prezi er et anderledes værktøj til præsentationer. For modsat programmer som Powerpoint og Keynote, er din præsentation ikke opdelt i slides. Din præsentation er nærmere en planlagt tur gennem en række visuelle elementer.

Lyder det underligt? Smag på varen her: http://bit.ly/fUMFNq.

Du kan bruge billeder, tekst og video i Prezi, der er gratis for studerende og undervisere på Syddansk Universitet. Bemærk at videoerne skal være gemt i flv eller på YouTube.

Du kan bruge Prezi til andet end præsentationer. For eksempel kan du lægge din dokumentation ind i en Prezi og indlejre den på en hjemmeside.

Slideshare: www.slideshare.net

Foreslået af Mette Bom

Med Slideshare kan du, som navnet antyder, dele en helt almindelig præsentation fra PowerPoint. Præsentationen bliver vist i en afspiller, som brugeren kan styre.

Microsoft Photosynth: www.photosynth.net 

Microsoft har begået et fremragende værktøj, der kan sy mange billeder sammen til en samlet præsentation. Med værktøjet kan brugeren zoome ind og navigere rundt mellem billederne.

For at værktøjet fungerer ordentligt, er det nødvendigt, at alle billederne er taget inden for et afgrænset område som et fodboldstadion, et kontor, et tv-studie eller et cockpit i et Airbus A380-fly.

Værktøjet er gratis, og du kan indlejre din Photosynth på en hjemmeside.

Vuvox: www.vuvox.com 

Foreslået af Didde Elnif (@elnif)

Med Vuvox kan du, meget enkelt, lave en collage af tekst, billeder, lyd og video - og indlejre det på en hjemmeside.

Washington Post lavede for eksempel en collage af forberedelserne før Obama blev indsat som præsident i 2009.

Jeg kender ingen danske medier, der har forsøgt sig med Vuvox. Endnu.

Animoto: www.animoto.com

Foreslået af Morten Telling

Med Animoto kan du kombinere flere billeder og videoer til en samlet video. Systemet er enkelt at bruge.

Desværre er den gratis udgave af Animoto meget begrænset. Og du skal nærmest med det samme betale: Enten 5 eller 39 $ om måneden.

Soundslides: www.soundslides.com 

Foreslået af Jakob Lisbjerg (@lisbjerg)

Med Soundslides kan du kombinere lyd og billeder uhørt nemt og hurtigt. Og enkeltheden er programmets styrke.

Ulempen ved programmet er, at det mangler funktioner. For eksempel burde man i 2011 kunne kombinere billeder/lyd med video.

Programmet koster fra 230 til 570 kroner. Du kan downloade en gratis udgave, der virker i 30 dage.

Flickr og Google Picasa: www.flickr.com / picasaweb.google.com 

Foreslået af Kasper Borch

Med Flickr fra Yahoo og Picasa fra Google kan du gemme billeder i skyen og dele dem med alle andre. Begge værktøjer understøtter, at du laver et galleri, som du efterfølgende indlejrer på en hjemmeside.

Både Flickr og Picasa findes i en gratis udgave. Men er du en flittig bruger, der deler mange billeder, bliver du nødt til at betale. Det er dog kun et mindre beløb. Hos Picasa kan du købe 80 GB plads for 120 kroner.

pixlr.com: www.pixlr.com/editor 

Foreslået af Morten Mørch

Nem og overskuelig redigering af billeder - uden at du skal hente og installere noget som helst. Det hele foregår nemlig på internettet. Med prgrammet pixlr.com kan du blandt andet beskære og justere farver.

Programmet har selvfølgelig sine begrænsninger i forhold til for eksempel Photoshop. Men mange har slet ikke brug for Photoshops avancerede funktioner i hverdagen, og derfor er pixlr.com et spændende alternativ.

TinyEye: www.tineye.com

Foreslået af Marianne Brix

Med TinyEye kan du undersøge, hvilke hjemmeside et billede er blevet brugt på. Hjemmesidens database ikke nær så omfattende som Googles. Men værktøjet kan være praktisk, hvis du skal tjekke et billede.

5. Visualisering af data:

 

Google Maps: www.google.com/maps

Med Google Maps kan du lave kort med markører, streger og firkanter. For eksempel kan du visualisere, hvor et trafikuheld er sket, hvor årets første drab har fundet sted eller hvordan trafikken bliver påvirket af et topmøde i København. Se eksempel fra ekstrabladet.dk.

Google Maps er meget enkelt at bruge, og med få timers introduktion kan du lave avancerede kort, som hjælperne brugerne med at forstå din historie.

Selvom Google Maps er en god tjeneste, har den en række begrænsninger. Hvis du for eksempel har mere end ti markører, bliver kortet besværligt at redigere. Men er der heldigvis en løsning på. Mere om det lige om lidt.

Google Maps er gratis for alle, og du kan indlejre kort fra Google Maps på din hjemmeside. Google Maps kræver kun et brugernavn hos Google.

Google Fusion Tables: www.google.com/fusiontables 

Når Google Maps ikke slår til, tager Google Fusion Tables over. For med Google Fusion Tables kan arbejde med kort, der har flere tusinde markører.

Men Google Fusion Tables kan arbejde med mere end traditionelle kort: Du kan lave kort der viser intensitet og forskellige diagrammer og grafikker, der kan visualisere data.

Der er ingen tvivl om, at Google Fusion Tables er et stærkt værktøj for journalister, som ønsker at visualisere data.

Til gengæld er det, desværre, nødvendigt, at man tager sig god tid, for Google Fusion Tables er ikke let at gå til.

guardian.co.uk, ekstrabladet.dk og New York Post har tidligere benyttet sig af værktøjet. Se eksemepel.

Many Eyes: http://bit.ly/hY8J7Y

Foreslået af Søren Johannessen (@neogeografen)

Hvis du vil visualisere tal og værdier, skal du eksperimentere med Many Eyes fra IBM. For med Many Eyes kan du lave meget avancerede visualiseringer.

Du kan for eksempel visualisere, hvilke ord Shakespeare brugte flittigst og hvilket land der drikker mest alkohol. Mulighederne er nærmest uendelige.

Med Many Eyes får du ganske gratis et avanceret værktøj.

Dipity: www.dipity.com 

Foreslået af Didde Elnif (@elnif)

Med Dipity kan du hurtigt lave en tidslinje, så brugerne let og enkelt kan overskue en historie eller et forløb. Du kan inkludere både billeder, video og henvisninger. Efterfølgende kan du indlejre din tidslinje på en hjemmeside.

Den store ulempe ved systemet er, at reklamerne er meget tydelige. De kan dog fjernes. For 99 $/måneden.

6. Nyhedsovervågning, SEO og oversættelse:

 

Google Reader: www.google.com/reader 

Hver dag vælter det ud med historier fra ekstrabladet.dk, berlingske.dk og mange andre medier. Det er svært – næsten umuligt – at følge med. Men Google Reader er et godt værktøj, der kan hjælpe dig til at få overblikket.

Google Reader en RSS-læser. RSS er et særlig format, som en RSS-læser forstår og kan systematisere. Derfor ligner Google Reader mere din indbakke med e-mail end forsiderne på de danske netmedier.

Hver gang et netmedie, som du har tilføjet til RSS-læseren, lægger en historie ud, får du besked. Du behøver altså kun besøge Google Reader.

Der findes andre RSS-læsere: For eksempel www.netvibes.com og www.feedreader.com, hvis du ønsker et alternativ til Googles Reader.

Google Alerts: www.google.com/alerts 

Googles robotter undersøger hele tiden internettet.

Og du kan holde et vågent øje med Googles edderkopper uden den store indsats. Med Google Alerts kan du abonnere på nye søgeresultater, der passer på de ord, som du har valgt.

Du skal forvente, at der går lidt tid, fra en hjemmeside bliver lagt på internettet til Google finder den. Min erfaring er, at der cirka går tre til syv dage.

Google Alerts overvåger hele nettet. Også debatfora. Resultatet bliver leveret enten via e-mail eller RSS. Du kan altså tilføje Google Alerts til Google Reader.

Overskrift.dk: www.overskrift.dk 

Foreslået af Ernst Poulsen (@ernstpoulsen)

På overskrift.dk kan du følge de danske bloggere og twittere. Hjemmesiden har lister med aktuelle indlæg, og du kan søge i arkivet.

Du kan desuden bruge hjemmesiden til at overvåge danske bloggere og twitter, så du får besked, når en blogger for eksempel skriver om 'Ekstra Bladet' eller 'Berlingske Tidende'.

Outside24.dk: www.outside24.dk

Foreslået af Ib Keld Jensen

En dansk udgave af PressDisplay. Blandt andet med mulighed for overvågning af internationel medier. Med værktøjet kan du få adgang til 1.700 aviser fra 94 lande.

Google Søgeindsigt: http://bit.ly/hYZm1v 

Foreslået af Jonas Juhler Hansen (@jonasjuhler)

Med Google Søgeindsigt kan du få et unikt indblik i, hvad folk søger efter hos Google. Du kan for eksempel se de ti søgninger, der lige nu er i vækst.

Data for den 6. januar afslører for eksempel, at mange danskere søgte på ordet 'Armadillo'. Samme aften blev en tv-version af dokumentarfilmen vist på TV2.

Yahoo Pipes: pipes.yahoo.com (uden www)

De danske og internationale netmedier udgiver et ocean af historier hver dag, og en historie kan let forsvinde. Med Yahoo Pipes kan du få de historier, der er vigtige for dig.

Ved hjælp af forskellige filtre kan du for eksempel lave et RSS-feed, så du kun får de historier, hvor ’Lars Løkke’ eller ’Helle Thorning’ indgår i rubrikken eller underrubrikken. Du kan altså lave et særlig filter, der sorterer historier til eller fra.

Yahoo Pipes er et godt værktøj. Men jeg har oplevet, at det kan være langsomt. Du skal derfor ikke bruge Yahoo Pipes, hvis du for eksempel ønsker at overvåge en side som Odin 112.

Du behøver ikke at kunne programmere for at kunne arbejde med Yahoo Pipes.

Google Analytics: www.google.com/analytics 

Foreslået af Torben Slot Petersen, www.storyhunter.dk 

Med Google Analytics kan du blandt andet holde styr på, hvor mange besøg en hjemmeside har, hvor de besøgende kommer fra og hvordan de besøgende finder hjemmesiden.

Google Translate: www.translate.google.com 

Foreslået af Torben Slot Petersen, www.storyhunter.dk 

Med Google Translate kan du oversætte tekster og hjemmesider. Tjenesten er gratis og kan oversætte mellem omkring 50 sprog.

7. Indsamling af data:

 

Google Docs: www.google.com/docs 

Endnu en fantastisk pakke af værktøjer fra Google. Denne gang er det Googles kontorpakke, der er gratis for alle. Med Google Docs kan du samarbejde med andre om dokumenter, regneark og præsentationer. Helt nødvendige funktioner for især journaliststuderende og journalister der samarbejder med andre om et projekt.

Googles kontorpakke ligger i skyen. Det vil sige, at du ikke har noget liggende på din maskine. Derfor har Google åbnet op, så man kan bruge pakken af programmer til andet end det, som man indtil nu har brugt Microsoft Office til.

Med værktøjet Spreadsheets, som er en del af Google Docs, kan du for eksempel indsamle data med formularer, selvom du ikke kender til programmering eller HTML.

Og du kan endda dele et dokument eller regneark med hele verden og indlejre det på en hjemmeside. Se eksempel på ekstrabladet.dk.

Google Refine: code.google.com/p/google-refine 

Foreslået af Bertel Torp (@berteltorp)

Med Google Refine kan du finpudse store mængder data uden problemer. Du kan blandt andet bruge værktøjet til at slå to sproglige variationer af samme værdi sammen. Google Refine er gratis at bruge.

ScraperWiki: www.scraperwiki.com

Foreslået af Søren Pedersen (@systemaddict)

Med ScraperWiki kan du høste informationer fra en hjemmeside og strukturere materialet. For eksempel kan du bruge ScraperWiki til at hente aktuel data om vejret om i Aalborg via DMI’s hjemmeside.

Fordelen og ulempen er, at man samarbejder om arbejdet. Hvis jeg skriver en kode, der for eksempel henter data fra Folketingets hjemmeside, kan du også se materialet.

Fordelen ved det er, at du uden kendskab til programmering kan spørge, om andre måske har lyst til at skrive programmet, der skal høste informationerne.

Surveymonkey: www.surveymonkey.com 

Foreslået af Kasper Borch

Med SurveyMonkey kan du meget enkelt lave spørgeskemaer, der besvares på hjemmeside. Du kan linke til spørgeskemaet eller sende det ud til udvalgte personer via e-mail.

SurveyMonkey er i udgangspunktet gratis. Men der er begrænsninger. Derfor bliver du sikkert nødt til at købe dig adgang til den betalte udgave af SurveyMonkey. Systemet er dog - i forhold til lignende systemer - billigt.

LimeSurvey: www.limesurvey.org

Foreslået af Thomas Bank Møller

Spørgeskema for nørder. For modsat for eksempel SurveyMonkey, krævet værktøjet din egen server. Til gengæld får du større råderum, og du kan - uden ekstra omkostninger - foretage mange undersøgelser.

BlackWidow: www.softbytelabs.com/us/bw/index.html (Windows)

SiteSucker: www.sitesucker.us (Mac)

Foreslået af Kasper Borch

To programmer med samme funktion: Du kan gemme en hjemmeside lokalt. Brugbart til både research og ikke mindst dokumentation, for med de to programmer gemmer du en kopi af de ønskede hjemmesider.

8. Bogmærker og tanker:

 

Freemind: www.sourceforge.net/projects/freemind

Foreslået af Susan Søgaard

Et gratis værktøj til at kortlægge tanker og ideer. Virker til både Windows, Mac og Linux. Programmet er ikke ligefrem pædagogisk, og brugerfladen er forvirrende.

MindMeister: www.mindmeister.com/da

Foreslået af Marianne Brix

Et værktøj til at kortlægge tanker og ideer. Virker på alle platforme, da du bruger Internet Explorer eller Firefox til værktøjet. MindMeister findes i en gratis udgave. Men udgaven er meget begrænset.

Evernote: www.evernote.com

Foreslået af Jakob Lisbjerg (@lisbjerg), Jakob Tobias Vebel (@TobieDk)

Når hjernen er for lille, tager Evernote over. For med Evernote kan du gemme tekst, billeder og hjemmesider i skyen.

Evernote kan bruges på både Windows og Mac, og der findes en app til både Android, Windows Mobile og selvfølgelig iPhone.

Diigo: www.diigo.com 

Foreslået af Peter Leth

Grundlæggende samme funktionalitet som Evernote.

Zotero: www.zotero.org

Foreslået af Leif Lodahl

Med Zotero kan du gemme og systematisere research. Værktøjet kan for eksempel håndtere både PDF-dokumenter og hjemmesider. Brugerfladen er knap så elegant som Evernotes.

delicious: www.delicious.com

Foreslået af Marianne Brix

Før du delte links via Facebook og Twitter, delte du guldet på delicious. Tjenesten er fortsat solid, men andre tjenester har overtaget opgaven. Kan dog anbefales hvis man ønsker at opbygge et arkiv af hjemmesider.

Instapaper: www.instapaper.com

Foreslået af Bo Vejgaard (@bovejgaard)

Med Instapaper kan du gemme en artikel eller en hjemmeside til du har tid til at læse den. Værktøjet virker til både computere og mobile platforme som for eksempel iPhone og Kindle.


Listen er redigeret af: Filip Wallberg (@fiwa), journalist og underviser

Kontakt: filip@flopper.dk - filip@journalism.sdu.dk

Sidst opdateret 11. april 2010

Udgivet af: Center for Journalistik, Syddansk Universitet


Licens: Creative Commons BY-NC-SA 2.5