Πρακτικά Γενικής Συνέλευσης Λευκού Πύργου 2/6/2011

Χαιρετισμός στο λαό της Κέρκυρας: Εμείς οι αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου θέλουμε να στείλουμε έναν ζεστό και εγκάρδιο χαιρετισμό στους πολίτες της Κέρκυρας, που χθες έπραξαν το αυτονόητο : αποδοκίμασαν τους βουλευτές του μνημονίου και της καταστροφής της χώρας και τους ανάγκασαν να φύγουν με βάρκα από τον τόπο τους.

Συνεχίζουμε σε όλες τις πλατείες μέχρι την τελική νίκη.

1) Επαναφορά πρότασης: σύσταση ομάδας κοινωνικής αλληλεγγύης, ανταλλαγή προϊόντων, συσσίτια, παζάρια. Πρέπει να υπάρχει ενότητα, οργάνωση και στήριξη στην ομάδα εργασίας. Είδα ανθρώπους να προσπαθούν να φτιάξουν μπλόκα. Να μάθουμε να ακούμε την ανάγκη του άλλου.
Συνδικαλισμός και σωματεία, δεν πρέπει να υπάρχει αλληλεξουδετέρωση και εξόντωση, απλά σεβασμός.
Συζήτηση για τους εργασιακούς χώρους.

2) Αναφορά στο Μνημόνιο, ΔΝΤ. Να σηκωθούν να φύγουν όλοι.
Πρόταση: Να βγάλουμε την αγανάκτησή μας έξω με φαντασία, να γίνει μαζικό το μήνυμα.
Τα ΜΜΕ λένε ότι συναινούμε μεταξύ τους. ΔΕΝ υπάρχει συναίνεση, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Πρόταση: Να μπει το πανό με το ελικόπτερο στον Λευκό Πύργο.
Πρόταση: Κυριακή στις 6, Πανευρωπαϊκή συγκέντρωση. Παρασκευή ποδηλατοδρομία, Σάββατο μουσικά όργανα και πορεία. Την Κυριακή να γίνουν δύο μικρές συγκεντρώσεις, δυτικά και ανατολικά (σταθμός και μέγαρο)
Πρόταση: Δημιουργία ομάδας συντονισμού, να μαθαίνουμε για τις συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις στην αρχή κάθε συνέλευσης.
Πρόταση: Κάλεσμα επιτροπής λογιστικού ελέγχου και συζήτηση επί του θέματος.

3) Πρόταση: Να χτυπήσουμε τα ΜΜΕ, κατάληψη τηλεοπτικών σταθμών. Κατάληψη ειρηνικά και συζήτηση για την τρόπο προβολής και τη θεματολογία. Διάδοση πραγματικής γνώσης.

4) Συγχώνευση σχολείων, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό με καταλήψεις. Ελεύθερη παιδεία. Πρέπει να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση, να την εμποδίσουμε. Το νερό, το ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες, αποτελούν βασικά κοινωνικά αγαθά.
Πρόταση: απεργίες-καταλήψεις, Σάββατο 10:30 συμμετοχή στη διαμαρτυρία, να συμμετέχουμε στις 15 Ιουνίου.

5) Κάλεσμα από την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος , οι απαραίτητες κοινωνικές/προνοιακές παροχές είναι οι πρώτες που θίγονται από το μνημόνιο, με συνέπεια η ΕΣΒΕ αλλά και πολλοί άλλοι φορείς του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος να κινδυνεύουν να κλείσουν.
Τη Δευτέρα 6/6 στις 10.30 το πρωί συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (παλιά Νομαρχία).
(Το κείμενο ολόκληρο διατίθεται στην Γραμματεία.)

6) Συνταξιούχος: μπράβο στους νέους! Κατοχική κυβέρνηση, ξεπούλημα Ελλάδας. Το ψήφισαν το μνημόνιο με όσους βουλευτές είχαν. Είναι παράνομοι, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Έχουμε μεταφέρει στην Ελβετία 640 δισεκατομμύρια. Να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα με όλα τα μέσα. Να διασφαλίσουμε την ενότητά μας από κάποιους καλοθελητές. Φύγετε από τον καναπέ, όλοι στο κίνημα!

7) Αποβιομηχάνιση, διάλυση παραγωγής παιδείας, όλοι αυτοί πρέπει να φύγουν και γι’ αυτό φυγαδεύονται. Με το Μνημόνιο μας τα παίρνουν όλα πίσω. Χρέος μας ο αγώνας. Πραγματική δημοκρατία, δημοψήφισμα.
Πρόταση: Συλλογή υπογραφών για την κατάργηση της μνημονιακής σύμβασης.

8) Ο κόσμος είναι λίγος σε σχέση με τα γεγονότα. Υπάρχει 1,5 εκατομμύριο κόσμος στη Θεσσαλονίκη, ανάγκη όχι απλά για αποφάσεις, αλλά και για δραστηριοποίηση.

9) Φοβόμαστε πως δεν είμαστε πολλοί, είμαστε όμως ενωμένοι. Έχουμε ανατρέψει την κατάσταση του «καναπέ». Να διαδοθεί ο «ιός» της εξέγερσης μέσω twitter, facebook.
Πρόταση: Να οργανώνουμε κατά καιρούς αιμοδοσίες καλώντας κρατικά συνεργεία για τη διαδικασία.
Χαιρετισμό στον λαό της Κέρκυρας, μήνυμα ότι τελείωσε η εποχή των κοτζαμπάσηδων.

10) Χθες πάρθηκε η απόφαση για συμμετοχή στην πορεία της ΕΥΑΘ, αλλά ήμασταν μόνο 5-6 άτομα. Η δράση πρέπει να είναι αποτελεσματική. Υπάρχουν συλλογικότητες που βγαίνουν στον δρόμο, πχ. ΕΥΑΘ το Σάββατο στην Αριστοτέλους. Πρέπει να είμαστε εκεί. Έτσι θα νικήσουμε.
Πρόταση: Συμμετοχή στην πορεία της ΕΥΑΘ το Σάββατο.

11) Εδώ με φέρνει η ελληνική σημαία, το αίμα των παππούδων μου, η πραγματική δημοκρατία, Να γίνουμε πολλοί, αυτοί που κυβερνούν δεν μα υπολογίζουν.
Πρόταση: Να καλέσουμε τα νοσοκομεία με κινητές μονάδες για αιμοδοσία.
Πρόταση: Κάθε μέρα να κλείνουμε τον δρόμο.
Πρόταση: Κατάληψη στο δημαρχείο και στα κανάλια Θεσσαλονίκης.
Πρόταση: Να κάνουμε αποκλεισμό σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

12) Πρέπει να είμαστε κίνημα και αντίστασης και αλληλεγγύης.
Πρόταση: Στέκι όπου θα μπορεί κάποιος να δηλώνει ανώνυμα ό,τι χρειάζεται. Στο τέλος κάθε συγκέντρωσης να ανακοινώνονται οι ανάγκες και να αναρτούνται στο internet.

13) Δεν έχουμε χρόνο, δράση πρώτα απ’ όλα, πλαισίωση ανθρώπων. Ομάδα προώθησης, στους δρόμους με κατσαρόλες για κάλεσμα την Κυριακή. Όλοι στις πλατείες.

14) Αναφορά στο ΔΝΤ, δεν θα έχουμε σύνταξη, ας χρεοκοπήσουμε. Να φύγουν εδώ και τώρα.

15) Στόχος του κινήματος: να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ίδιου του κινήματος. Αναγκαιότητα πάλης, να ξαναχτίσουμε τους εργασιακούς χώρους, πλαισίωση της διαδήλωσης του Σαββάτο και της Κυριακής, κοινωνικές συμμαχίες, να μην περιμένουμε απλώς τον κόσμο, να τον φέρουμε εμείς εδώ.

16) Το μέλλον είναι υπόθεση του τώρα. Καταγγέλλουμε τους ηγέτες που μας ξεπουλάνε. Άμεση δημοκρατία, ακομμάτιστη, αχειραγώγητη. Δε δεχόμαστε καθοδήγηση. Πρέπει να υπάρχουν ζυμώσεις και ωρίμανση. Πρέπει οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας να εκπονήσουν μελέτες για τη μετάβαση των οργανισμών σε κοινωνική διαχείριση.

17) Κλείνουν τα μαγαζιά, πρέπει να σπάσει η αποχή, να γίνει ένας μεγάλος ξεσηκωμός. Πέρυσι, στις 5 Μαΐου έγινε μια μεγάλη διαδήλωση. Το κίνημα στην Κερατέα. Το κίνημα με τα διόδια. Υπομονή, θέλουμε και άλλο κόσμο. Η Ελλάδα έχει γίνει αποικία, η πιο σκληρή σύμβαση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πρέπει να υπάρχει στόχος την Κυριακή, πορείες, ποδηλατοδρομίες, να μαζευτούν 50.000.

18) Έχουμε μια βουλή που τους μουντζώνουμε και αυτοί νομίζουν ότι τους χαιρετάμε… μέχρι προχθές που ψάχνανε από πού θα βγούνε. Εμείς θα τους διώξουμε. Έρχεται το νέο μνημόνιο. Οι μισθοί θα περιοριστούν, το αφορολόγητο θα πέσει εκεί που δεν χρειάζεται. Το ρεύμα, το νερό, οι δρόμοι δεν θα είναι δικά μας. Να τους σταματήσουμε και όταν γίνει αυτό θα συζητήσουμε και για άλλα πράγματα. Το Σάββατο να βουλιάξει η πλατεία. Την Κυριακή να ακουστούμε μέχρι τη Βουλή. Να υπάρξει μια μέρα όπου δεν παράγουμε και δεν θα καταναλώσουμε. Να έρθει ο κάθε εργαζόμενος. Η συνέλευση να ξεκινά αυστηρά στις 7. Να κάνουμε ό,τι αποφασίζουμε.

19) Ανακοίνωση: Ομάδα συμπαράστασης από το Βερολίνο καταφθάνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

20) Εδώ Θεσσαλονίκη, εδώ Θεσσαλονίκη! Σας μιλάνε οι αγανακτισμένοι. Η σύνταξη του Μνημονίου έγινε από το ίδιο δικηγορικό γραφείο που σύνταξε το σύμφωνο Ανάν. Να κινητοποιηθούμε, να δραστηριοποιηθούμε «εχθές, όχι τώρα»! Θέλουμε όλον τον κόσμο. Πρέπει να αρχίσει η δράση τώρα, δεν είναι φεστιβάλ νέων, είναι όλος ο λαός της Ελλάδας, της Ευρώπης.
Πρόταση: Δημιουργία λογότυπου των Αγανακτισμένων. Αν ψηφιστεί υπέρ, είτε να αναπτυχθεί τo δείγμα που κατατέθηκε, είτε να κατατεθούν καινούρια.

21) Αν καθίσουμε ήσυχοι θα γίνουμε όχι απλά Κίνα αλλά και η Ζιμπάμπουε της αρχαιότητας. Το νέο Μνημόνιο είναι πολύ σκληρό και γι’ αυτό πρέπει να φύγουν. Όχι μια μέρα απεργία, απεργία διαρκείας μιας βδομάδας, μέχρι να κερδίσουμε να μην ψηφιστούν όλα αυτά. Ο λαός της Αργεντινής κέρδισε γι΄ αυτό κι εμείς αν είμαστε αποφασισμένοι, να δείξουμε ότι μπορούμε.

22) Κάθε μέρα ακούμε πρόταση πάνω στην πρόταση, σέβομαι αυτό που κάνουμε αλλά πρέπει να λάβουμε δράση, να βγούμε στους δρόμους. Τι είμαστε και συνεδριάζουμε; Κόμμα; Όλοι στο δρόμο.

23) Όσοι θέλουν να βγουν στο δρόμο να μη χειροκροτούν, να βγουν στο δρόμο τώρα. Αν δεν ενοχλήσουμε δε θα γίνει τίποτα.

24) Η συνέλευση είναι πράγμα ιερό, Υπάρχουν ώρες για δράση.

Πρόταση:  Ψήφισμα συμπαράστασης στην ΕΥΑΘ και στο Μπετζετάκη, επιστολές σε φορείς, πρόσωπα (ΤV100, Μυλόπουλο, Κασιμάτης, Καζάκης) να έρθουν να μιλήσουν για το χρέος.

25) Πρόταση: Οι προτάσεις να έχουν πρόσωπο. Να μην ψηφίζονται την ίδια μέρα, την ίδια μέρα να βλέπουμε αν γίνεται δεκτή ή όχι και να ορίζεται ημέρα συζήτησης. Οι προτάσεις που γίνονται δεκτές να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Αν είναι προτάσεις που αφορούν ομάδες παιδείας, υγείας κτλ να πηγαίνουν πρώτα στις ομάδες.

26) Εδώ υπάρχει η μαγιά. Θέλει μεγάλη προσοχή. Τι θέλουμε να είμαστε αγανακτισμένοι και να το λέμε ή να είμαστε ένα κίνημα ανατροπής. Θέλουμε να το κάνουμε πριν την απόλυτη καταστροφή ή μετά γιατί αυτό θα καθορίσει και το πώς θα κινηθούμε.

27) Οι δημοσιογράφοι του mega και βουλευτές έχουν αρχίσει να πιάνουν στο στόμα τους τη λέξη <<Αγανακτισμένοι>>. Έχουν αρχίσει να προσπαθούν να ορίσουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να διαμαρτυρόμαστε ή όχι. Έχουν χρησιμοποιήσει τα γεγονότα της Κέρκυρας, έχουν εγκλωβίσει τον Πεταλωτή σε ΚΑΠΗ.

28) Όποιος ζητάει το λόγο για ανακοίνωση να κάνει ανακοίνωση και όχι τοποθέτηση.

29) Το μικρόφωνο πρέπει να το παίρνει ο ομιλητής και ο συντονιστής, ανακοινώσεις μόνο από ομάδες.

30) Μποϊκοτάζ σε προϊόντα,  να προτιμούμε τα ελληνικά, εναλλακτικά και βιολογικά. Το Σάββατο να βγούμε στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης για να καλέσουμε τον κόσμο να έρθει να γίνουμε πολλοί. Διαδικτυακό ραδιόφωνο που να παίζει τραγούδια του Παπάζογλου.

31) Η ομόνοια χτίζει σπίτια και η διχόνοια τα χαλάει. Η Κυβέρνηση σπέρνει τη διχόνοια, είτε καταστέλλοντας μας είτε προσπαθώντας να το οικειοποιηθούν κτλ. Εδώ είναι δημοκρατικό κίνημα και πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις εκτός από τις φασιστικές και ρατσιστικές. Το κίνημα μας είναι ακηδεμόνευτο, έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές τους διαστάσεις, τους δικούς τους στόχους. Να μη ζητάμε να γίνουν οι δράσεις που θέλουμε, κι αυτές έχουν τους δικούς τους ρυθμούς, δεν μπορούν να καπελωθούν. Να κατεβούμε στη Βουλή την άλλη Κυριακή. Να κρεμάσουμε πανό στο Λευκό Πύργο.

32) Πριν ένα μισάωρο προσπάθησαν να μοιράσουν φυλλάδιο, να μην το πάρουμε. Να έρθουν ως άτομα. Δε μας αντιπροσωπεύει να βγούμε στο δρόμο γι αυτό και κάθε μέρα έχουμε κόσμο.

33) Όταν γίνεται ένα έγκλημα δεν κοιτάμε μόνο τους κλέφτες, κοιτάμε και τους άλλους που δεν κλέβουν αλλά κοιτάνε και το δέχονται. Όποιος δεν έχει κάτι σημαντικό να πει να μην ανεβαίνει πάνω. Καλή η ζύμωση αλλά πρέπει να γίνουν δράσεις , οικονομική και νομική επιτροπή.

34) Δε φταίνε όλες οι κυβερνήσεις, φταίει ένας ολόκληρος πολιτισμός. Δημιουργήσαμε πάγκους λαϊκής αγοράς, θέλουμε να παραμείνει μία διαρκής λαϊκή, ανταλλακτική αγορά. Να καταλάβουμε τι σημαίνει παραλλακτικότητα και να καταργήσουμε το νόμισμα. Ο χώρος είναι ιερός, κανείς άλλος στο μικρόφωνο εκτός από τους ομιλητές. Να μην παίρνουμε το μικρόφωνο πραξικοπηματικά. Οι ομιλητές να είναι κληρωτοί. Έχει ξεκινήσει μία διαδικασία να δημιουργήσουμε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Προτείνω να υιοθετήσουμε αυτό το δημοψήφισμα σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας. Η σημαία σημαίνει πολλά αλλά να μη γίνεται τσίρκο. Οι πραγματικές σημαίες είναι οι σκηνές και οι πραγματικοί σημαιοφόροι είναι αυτοί που μένουν μέσα.

ΛΗΞΗ ΓΣ 2/6/2011