Πρακτικά 7/6/2011

-Ανοιχτό κάλεσμα που έγινε στις 16:00 για τα προβλήματα της συνέλευσης.
Πρόταση: Η θεματική και η τοποθετήσεις να μην περιορίζονται. Η ψηφοφορία σήμερα και αύριο να γίνει μόνο για διαδικαστικά και μετά για δράσεις. Να μην κατατίθενται τεράστια κείμενα, να γίνει εναλλαγή προσώπων στις ομάδες.

Ψηφίζουμε προτάσεις όπου το 90% δεν έχει υλοποιηθεί. Οπότε όποιος προτείνει κάτι να πηγαίνει στην γραμματεία και να δημιουργεί ομάδα υλοποίησης της πρότασης του.

Πρόταση: Να γίνει μια μέρα συζήτησης μόνο για την αναπηρία

2η τοποθέτηση:

Πρόταση: Διαμόρφωση ομάδας υπηρεσιών-ανταλλαγών μεταξύ μας.
Αυτή είναι η αμεσότερη αντιπρόταση στο τρέχον σύστημα.

3η τοποθέτηση:

Βρίσκομαι εδώ για όλα αυτά που λένε όλοι. Να γίνουμε αξιόπιστοι και να παράγουμε έργο ώστε να έρχεται ο κόσμος. Να προχωρήσουμε γιατί αλλιώς θα περάσουν και το 2ο μνημόνιο.

4η τοποθέτηση:

Προσπαθούμε να βιώσουμε κάτι καινούριο και θα πρέπει να το ζήσουμε. Να ψηφίσετε να τους πάρουν τα πάντα, να είναι άνεργοι, να τους κόψουν τα τηλέφωνα κτλ.

5η τοποθέτηση

Τίποτα δεν γίνεται μόνο του. Πρέπει να πλαισιώσουμε όλες τις ομάδες και να υπάρχει εναλλαγή ατόμων. Ας είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι.
Πρόταση 1: Κάθε πρόταση να έχει μόνο ένα σκέλος

Πρόταση 2: Να γίνει ενημέρωση από το κίνημα «Δεν πληρώνω»

Πρόταση 3: Θεωρώ πως θέλουμε όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε απεργίες. Αν κάποιος θέλει να έρχεται στην συνέλευση με την επαγγελματική του ταυτότητα.

Πρόταση 4: Να προαποφασίσουμε την δράση μας και την αντίδραση μας.

6η τοποθέτηση

Μην φοβόμαστε τις λέξεις. Θα τους δώσουμε το νόημα που θέλουμε εμείς. Στόχος είναι το να είμαστε κάθε μέρα εδώ. Σε μια εβδομάδα μπορεί να μην έχουμε κυβέρνηση.
Πρόταση: Να γίνει συζήτηση για την πολιτική στόχευση και το αν θέλουμε όλο αυτό να περάσει στις γειτονιές.
7η τοποθέτηση

Η ανακοπή που έχουμε πάθει είναι το μνημόνιο, οι φόροι κτλ. Τι θα γίνει μετά;
Πρόταση: Μια φορά την εβδομάδα να γίνονται γενικές προτάσεις, οι υπόλοιπες μέρες να αφιερώνονται μόνο στο μνημόνιο, το χρέος και την δράση μας.

8η τοποθέτηση

Η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Με την δανειακή σύμβαση δόθηκε ασυλία. Η δανειακή σύμβαση είναι μεγαλύτερης σημασίας από το μνημόνιο και επομένως πρέπει να έρθει πιο μπροστά. Πρέπει να γίνει και μια συζήτηση.
Πρόταση: Η ομάδα νομικών/οικονομικών να μας ενημερώσει περαιτέρω.

9η τοποθέτηση

Να εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία.

10η τοποθέτηση

Είναι ένα κίνημα που βγαίνει από τον κόσμο. Το σημείο καμπής θα είναι η ψήφιση του μνημονίου και η 15η Ιουνίου.

Πρόταση: Αποχή από την εργασία μας. Μαζικοποίηση και περικύκλωση της βουλής. Θα λογοδοτεί όποια κυβέρνηση κι αν βγει στο λαϊκό κίνημα.

11η τοποθέτηση

Μας αναγκάζουνε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Να σταματήσει η παραγωγικότητα της εργασίας μας για λίγες ώρες την ημέρα.

12η τοποθέτηση

Έγινε δήλωση αρχηγού πολιτικού κόμματος ότι οι αγώνες δεν σταματούν στις πλατείες. Μήπως είναι απόπειρα καθοδήγησης του κινήματος; Είμαι βετεράνος συνδικαλιστής. Αυτό που προκύπτει από αυτήν την επαναστατική προσπάθεια είναι πως η ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να συμμετάσχουμε ενεργά όλοι μας, Έλληνες και ξένοι. Ας διαδώσουμε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν κοιμάται πια.

13η τοποθέτηση

Πρόταση: Να διατίθενται έντυπα υπό συγκεκριμένους όρους.

Ο γραπτός λόγος υπερτερεί σε σαφήνεια του προφορικού και σε αμεσότητα του διαδικτυακού.

14η τοποθέτηση

Πρόταση: Να μπορεί να μιλάει ο οποιοσδήποτε αρκεί να ακολουθεί την διαδικασία και να οργανωθεί κουβέντα για το μνημόνιο και για την επόμενη μέρα της ψήφισης ή καταψήφισης αυτού.

15η τοποθέτηση

Να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ δράσης και οργάνωσης. Πρέπει να υπάρχει εναλλαγή στα άτομα των ομάδων. Πρέπει να γίνεται έλεγχος των ομάδων από την συνέλευση και λογοδοσία σε αυτήν. Να υπάρχει θεματολογία σε κάθε συνέλευση ώστε να ζυμώνονται τα ζητήματα προς ψήφιση και να μην ψηφίζονται ολόκληρα κείμενα. Να διασφαλίζεται η υλοποίηση των προτάσεων με άμεση δημιουργία ομάδων από αυτόν που έκανε την πρόταση. Να υπάρχει αυτονομία και πρωτοβουλία των ομάδων εργασίας αναφορικά με την υλοποίηση.

16η τοποθέτηση

Στο βίντεο για το κυβερνητικό έργο γίνεται καπηλεία της λέξης πατρίδα. Πατρίδα είναι αυτή που σκοπεύουν να ξεπουλήσουν. Πρέπει να διώξουμε την αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων. Πατρίδα δεν είναι οι μεγαλοεφοπλιστές, τραπεζίτες και επαγγελματίες πολιτική. «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, δεν θα μας πεθάνει ο καπιταλισμός». Πατρίδα είμαστε εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ και τα παιδιά μας. Κάλεσμα προς μαζικοποίηση του κινήματος μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

17η τοποθέτηση

Ελάχιστοι έχουν βγει στα μικρόφωνα. Είναι καλό να κάνουμε και αυτοκριτική. Η κρίση είναι κρίση συνείδησης και ηθικής. Ο προπηλακισμός του Μπουτάρη δεν ήταν σωστός, θα έπρεπε να συμμετάσχει στην διαδικασία. Επίσης κακώς έγινε στοχοποίηση του κυρίου Αντωνίου και προπηλακισμός αυτού.

Ομιλία Καζάκη:

Έχει υπογραφεί δανειακή σύμβαση που έδωσε δικαίωμα στους δανειστές να κατασχέσουν ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχει η χώρα. ΟΙ δανειστές πίεζαν και εκβίαζαν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πλέον οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την Πέμπτη δόση ζητούν προσημείωση, δηλαδή να δώσουμε όλη την περιουσία της χώρας προκαταβολικά. Θα κατεβάσουν νομοσχέδιο με ένα άρθρο όπου θα μας ζητείται να εκποιείται ό,τι ζητήσουν. Η εταιρία αυτή των εκποιήσεων θα είναι αποκλειστικά στα χέρια των δανειστών. Θα βιώσουμε εκτίναξη της ανεργίας στο 35%. Θα εκποιήσουν ό,τι είναι δυνατόν μέχρι το 2012 και αφετέρου θα μας εντάξουν στον δημ. μηχανισμό στήριξης. Το χρέος είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να είναι μηχανισμός εκποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων. Με το μνημόνιο 2 θα είναι 400δις € και μέχρι το τέλος του 2014 θα είναι 500δις. Αυτές οι προβλέψεις είναι πιο μετριοπαθείς. Η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος. Το ερώτημα δεν είναι μόνο να διώξουμε το μνημόνιο αλλά ολόκληρο το καθεστώς και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το σύνολο των σχέσεων μας με την Ε.Ε. Να διεκδικήσει ο λαός την δημοκρατία με βάση τα συμφέροντα του λαού. Με την επίδειξη του αριθμού μας θα καταρρεύσει αυτό το σύστημα σε μια νύχτα. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση πέφτει γι’αυτό και θα ορίσουν «χούντα».Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς αλλά το αυγό του φιδιού είναι στις Βρυξέλλες και στην Ε.Ε. Θέλουν να κάνουν ένα υπερυπουργείο που θα αποφασίζει για τα οικονομικά κάθε χώρας. Ο λαός είναι ανώριμος να διευθετήσει τα δικά του ζητήματα σύμφωνα με αυτούς, γι’αυτό και θα μας «σώσουνε». Πρέπει να διεκδικήσουμε 1)ανατροπή καθεστώτος, 2)να καθίσουμε στο σκαμνί τους υπεύθυνους, 3)δεν πληρώνουμε τους τοκογλύφους, 4) να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. και 5)δημοκρατία. Ο λαός να ασκεί ο ίδιος εξουσία και κυριαρχία ΥΠΕΡ αυτού.