ITK2010-raportti

Anu Wulff, 28.4.2010

Verkossa: http://bit.ly/aw_itk2010

ITK-päiville osallistui tänä vuonna noin 1500 tvt-aktiivia (1997 noin 70 osallistujaa). Tunnelma Aulangolla oli tuttuun tapaan tiivis ja lämmin :)

Osallistuin keskiviikkoiltana eEemeli-gaalaan, jossa julkistettiin tämän vuoden eEemeli-palkinnon voittaja: Rockway valittiin vuoden parhaaksi eOppimis-ratkaisuksi. Kyseessä on maksullinen sivusto, jonka avulla voi opetella soittamaan.

ISOverstaan nimissä meillä oli torstaina foorumiesitys salissa 13 teemalla “Avoin ja suljettu kohtaavat - opettajien verkkotarinoita”. Lyhennelmä. Opettajista mukana Aarne Hagman ja Heidi Lehtosaari. Kuulijoita oli kuutisenkymmentä. (PS. Mikäli et ennättänyt luontoon, niin katso Aarnen verkossa jakama kuvatarina Aulangon luonnosta /www.everytrail.com).

ELMA-raportin julkistamistilaisuus oli torstai-iltana klo 18 salissa 21. Anne Rongas ja Kari Hintikka esittelivät tuotostaan. Kyseessä on raportti (e)oppisisältöjen liiketoimintamalleista.

Jälkikäteen ITK-päivien antia voi käydä katsomassa mm. Twitteristä (#itk2010).  ITK-päivien omilla sivuilla on lyhennelmät kaikista esityksistä (ajan kanssa sinne tulevat linkit myös varsinaisiin esityksiin).

****************************************************************************************************

Torstai 22.4.2010, avajaiset klo 9.30-10.45

Digiveikot musisoivat:  “Päivitä mut baby digi-ajan unelmaan....”

Valtiosihteeri Heljä Misukka Opetusministeriöstä: Koulutuksen tietoyhteiskuntakehittäminen - kohti avointa, turvallista ja innovatiivista oppimisympäristöä.

Misukan mukaan muutos vaatii johtamismuutosta (tvt johtamisen välineenä), koulujen kulttuurimuutosta ja tietoturvaeksperttien asennemuutosta. Yksi este koulujen tvt:n käytön kehittymiselle on tietoturva (hallinnon tietojärjestelmien yhteensopivuus). Misukan mukaan vaarana on myös eriarvoistuminen perusopetuksen koulujen kesken mediataitojen hankinnassa, mikä juontaa kuntien laajasta itsehallinnosta ja järjestämisvastuusta. "Ei saisi olla niin, että lapsi tuntee koulussa tulleensa museoon."

Koulutuksen ja tutkimuksen tietoyhteiskuntakehittämisen työryhmä on julkistanut väliraporttinsa. Toimenpiteinä esitetään mm. OKL:n ja lukioiden infran kuntoon saattaminen, eOppimateriaalien kehittäminen, OPE.fi-systeemin päivitys ja tutkimustiedon hyödyntäminen. OPM kohdentaa 4 milj. € määrärahan opettajiksi valmistuvien mediataitojen kouluttamiseen tavoitteena ettei yhtään uutta opettajaa valmistu ilman sosiaalisen median käyttötaitoja.

Stephen Downes, Canada (etäyhteys tuhkapilven takia): Henkilökohtaisessa oppimisympäristössä oltava mahdollisuus oman profiilin, portfolion ja CV:n ylläpidolle, ulkoisen tiedon keruulle (esim. RSS) ja jäsentämiselle, tiedon tuottamiselle ja julkaisemiselle (www, blog) sekä omien oppimisaktiviteettien tukemiselle, sisältäen verkostoitumisen. Yhdessä oppiminen ja toimiminen toisten oppijoiden kanssa olennaista, joten PLE:n (Personal Learning Environment) tuettava helppoa kommunikointia ja verkkotyöskentelyä. Tietojen tallennuksessa syytä olla vakiintunut standardi (XML,XHTML?), jotta ympäristön vaihtaminen mahdollista. “Downes: learning is not collection of new data, it's creating new neurological connections”. www.web20formula.com

Teemu Leinonen, Aalto-yliopisto: Verkostot ja oppiminen tulevaisuudessa: Alkuun Peppi Pitkätossu -video! Leinonen sanoo tehtäväkseen opettaa opiskelijoitaan ajattelemaan ja kehottaa joskus kävelemään takaperin, selkä edellä tulevaisuuteen, katsomaan historiaan. Jo vuonna 1968 ehdotettiin kaikille oppilaille omaa tietokonetta.  Sosiaaliset verkostot ovat nousseet opetusteknologian tutkijoiden ja kehittäjien erityiseksi kohteeksi. Verkosto = (ihmisiä + välineitä) x aika. Välineiden avulla ihmiset kommunikoivat, josta syntyy parhaimmillaan muutos = oppimista. Painopiste on siirtynyt tietokoneavusteisesta opetuksesta ja materiaaleista sosiaalisiin ohjelmistoihin sekä avoimiin verkkomateriaaleihin, jakamiseen ja yhdessä työstämiseen. Radiolta meni 50 miljoonan käyttäjän saavuttamiseen 38 vuotta ja televisiolta 10 vuotta, mutta Facebookilta vain 4 kuukautta. Netistä löytyy 100 milj. blogia.  USA:ssa 16 % korkeakouluopiskelijoista suorittaa opintonsa pääosin verkossa, yrityksistä 80 % käyttää LinkedIn:ä rekrytoinnissa. Tukevatko pedagogiset käytäntömme ja välineemme hyödyllistä verkostoitumista? Työvälineet itsessään ovat turhia ilman hyviää toimintatapoja. Erik Ahlman on jo vuonna 1939 listannut neljä hyvän välineen kriteeriä (suorittaa juuri sen tehtävän mihin se on aiottu, käyttää mahdollisimman vähän energiaa...). Leinonen näytti esimerkkeinä hyvistä välineistä Moodlen, FLE:n ja OneTop-ohjelman. Avoimet, oppivat verkostot ja verkkoyhteisöt ovat tulossa! Verkossa toimimisen taitoja ovat myös kyky jakaa omaa asiantuntijuutta, rakentaa luottamusta ja kommunikoida. Ihmisellä on kolme  vaihtoehtoa verkoston kanssa: sopeudu tai lähde pois tai muokkaa ympäristöä.

Torstain lopetussessio klo 17-18: Cygnauksesta Cyber-aikaan: Koulutuksen radikaalit innovaatiot eilen, tänään ja huomenna (Jarmo Viteli)

Cygnaeus syntyi 200v sitten Hämeenlinnassa ja häntä tituleerataan Suomen kansakoululaitoksen isäksi.

Viteli näytti videoita matkan varrelta (Ylen Elävästä arkistosta), mm. Sähkö-Ollista (sähköpaimen, 1947), teiniliiton puuhaamasta Summerhill-ajatuksiin perustuvasta Vapaasta kokeilukoulusta (Yrjö Engeström, v 1969. Opettajilta vaadittiin ennen muuta, etteivät he "luule tietävänsä liikoja")  ja pienoistietokoneiden maihinnoususta (nuoren Petteri Järvisen haastattelu vuodelta 1988).  

1980-95 tulivat tietokoneet kouluun, vuosina 1995-2005 tulivat web ja mobiilisovellukset, vuoden 2005 jälkeen “Me olemme web”.  Tällä hetkellä teemoina ovat pilvet ja yhteisölliset ympäristöt, tulossa ovat mobiilisuus ja pelit. Neljän-kuuden vuoden sisällä tulevat mm. joustavat näytöt. Muuttuvia asioita ovat tieto ja tietäminen, ops, arviointi, toimintaympäristöt ja ilmiölähtöinen oppiminen. Episteeminen verkosto yhdistää sosiaalisen ja semanttisen verkoston ja on näin laajempi verkoston käsite.

****************************************************************************************************

Torstai 22.4.2010 klo 11.00-11.30: Oppimisympäristö laajenee - entä oppiminen. Niina Impiö ja Essi Vuopala. Esityksessä esteltiin kaksi casea: Jigsaw-malli ja Strukturoitu yhteisöllinen ongelmanratkaisu. Työkaluina mm. wiki, skype ja qaiku.

Torstai 22.4.2010 klo 11.45 - 12.15: Liikkeelle! verkkopalvelu: Tutkivaa oppimista arkiympäristössä. Heli-Maija Nevala, Heureka. Uusi kaikille avoin verkkopalvelu (yhteisöllinen oppimisalusta, menetelmiä, vinkkejä) avataan tammikuussa 2011 (rakennettu ELGGin päälle). Materiaalia erityisesti yläkouluille ja lukioille. Ottavat syksyllä 2010 vielä uusia pilottikouluja!

Torstai 22.4.2010 klo 14.00-15.30: Sometun kalamalja: Sosiaalinen media - piloteista arkeen. Kalamaljan idea.  Video Otavan opiston kalamaljasta.

Torstai 22.4.2010 klo 15.30 - 16.15: Sosiaalinen media - pintaa syvemmälle. Pasi Silander, Marja Kylämä, Satu Nurmela, Riitta Suominen, MeriAnna Hintsala ja Henna Hauta-aho. Marja ja Pasi kertoivat globaaliin vastuullisuuteen kasvattamisesta. Raportti “Tulevaisuus meissä, OPM 40/2009. “Etäläsnäolo”. Satu ja Riitta esittivät 10 teesiä puolesta ja vastaan sosiaaliselle medialle.

Torstai 22.4.2010 klo 16.15 - 16.45: Digitarina oppimisen prosessina. Anne Seppänen, Helsinki, Mediakeskus. Anne esitteli lyhyitä digitarinoita (1-3 min). Digitarinakoulutusten tavoitteena ollut pysähtyminen yksittäiseen kuvaan, sen merkitystenn avaamiseen, niin itselle kuin muillekin. (Kuopionlahdenkadulta yksi digitarina, vuodelta 1957)

Ei tekstiä, vaan ääni, liike ja leikkaus keskeisiä. Denotaatio= kuvan pintataso, konnotaatio=kuvan syvämerkitykset.

*****************************************************************************************************************

Perjantai 23.4.2010 klo 9.30-10.00: Second Life opintojen ohjaamisessa. Tiina Airaksinen (Lumi Atneu) ja Jussi Turunen (+Esko Lius alias Esko Levee). Sotungin aikuislukiossa ovat kehittäneet mm. ohjauksen mallia SL:iin (aineope + opo + etäohjaaja). Ohjauksen observatorio. Äänieristetty opon toimisto (teleport-linkillä sisään). PiratePad yhtenä työkaluna SL:n interaktiivisilla tauluilla. Yolanda Hirvi rakentanut arkitehtuurin.

Perjantai 23.4.2010 klo 11.00 - 11.30: Elän, siis opin - koulussani, yhteisössäni, maailmassani. Leena-Maija Niemi 8. luokkalaisten kanssa, Kasavuoren koulusta. www.unelmakoulu.net      www.unelmakoulu.fi . Nuoret kertoivat kuinka koulussa käytetään videoita, Google Docsia, blogia ja wikiä. Blogi-idea: Kuviteltu matka Englantiin --> oppimispäiväkirjan kirjoittaminen blogiin.

Perjantai 23.4.2010 klo 11.45 - 12.15: FanTasiaa! Lukion biologiaa ja maantiedettä Second Lifessa. Pasi Vilpas ja Esko Lius.  Pasi on tehnyt vuosien mittaan n 80 videoluentoa (”kotikutoinen fiilis”, “KYlli-täti-touhua”), joita hyödynnetään muutama kerrallaan SL:ssä (“aina eri kattaus” = vaihteleva oppimateriaali SL:ssa). Maailman ensimmäinen biologian kielistudio SL:ssä?  Ensin olivat tekstuaaliset lorut pistokokeina, sitten mp3-muotoon Fronteriin, sitten drilliharjoituksina (”Sinun tulee toisella kerralla toistaa...” ) --> biisi --> tanssimisen taustalla SL:ssä. Pasi korosti, että ilo on tärkeä asia oppimisessa (eri asia kuin viihdyttäminen). SL:ssä syntyy emootioita, jotka luokkahuoneessa jäävät vähemmälle. Elämyksellisyys!  http://bit.ly/sotunki-sl

SL:ssa mm. hyvä 3-ulotteinen malli kuuloluusta.

Perjantai 23.4.2010 klo 12.30 - 13.00: Oppimistehtävät, tiedonhankinta ja uuden tiedon omaksuminen. Joanna Muukkonen ja Nina Hynnä.  Teoreettista tiedon jäsennystä. Tietosisällöt = tieto + jäsennyskehys. Innovointi vaatii vankkaa tietosisältöjen osaamista/teoriaperustaa <> Tiedon merkitystä nykyään vähätellään? Blogi.

Perjantai 23.4.2010 klo 13.10 - 13.50: Mitä on sosiaalinen media. Teemu Arina ja Jukka Ruponen (kuulin vain osan): Facebook melkein kuin raamattu --> Naamattu. Tieto ei siirry vaan on “välissä”, jatkuva iteraatio. Farmvillellä enemmän käyttäjiä kuin Twitterissä! Foursquares-ohjelma (pelillisyys - “partiomerkkien ansaitseminen”)

******************************************************************************************************************

Näitäkin linkkejä kannattaa vilkaista:

http://www.edu.fi/opetuubi Ohjeistuksia TeacherTube, Podcast/Audacity, PhotoStory ja Windows Movie Maker -palveluihin
http://www.asiantuntijaverkosto.fi/ Tampereen kaupungin asiantuntijaverkosto, jonka puitteissa eri alojen asiantuntijat voivat Adobe Connectin avulla käydä pitämässä asiantuntijaluentoja.

http://www.elgg.org/ Eräs työkalu OIS/PLE-ympäristön toteuttamiseen

http://fi.wikiversity.org/wiki/Etusivu Avoin oppimisen verkkoyhteisö

http://www.ede.fi/ Opetusalan parhaat ja kommentoidut linkit

http://lemill.net/ Oppimateriaalia ja työkalujen ohjeita