Borgahällan (version 1.3, 2006-03-21)

På Borgahällan finns det fin alpinklättring i olika svårighetsgrader.

 

Vägbeskrivning

Från Dorotea, kör i riktning mot Borgafjäll. Kör genom Borgafjäll samhälle. Efter att man just passerat samhället så dyker det upp en träskylt som pekar vänster mot Borgahällan. En grusväg tar en efter några kilometer till en vändplan med en röd stuga. Vintertid får man parkera här och promenera den sista biten över bron och sedan har man ytterligare en bits promenad till hällan.

 

Karta över området

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borgahällan. Foto: Pär Lindholm. Linjer: Pär Håkansson Jonas Andersson

 

1: En ny linje sågs ut på den vänstra delen men 5 replängder upp retirerade de” skriver Tommy Nilsson i mars numret 1982 av Bergsport. Om det var enligt denna linje de prövade vet jag inte och inte heller vilka det var.

Den linje som ritats ut här prövades dock utav av Pär Håkansson Tommy Nilsson David Fält, Mats Holmgren under 1996. Ej klättrad till toppen ännu (2006-03-21). Svårighetsgrad: ?

 

2: Ett alternativ till Rännan, först klättrad av Pär Håkansson och någon till. Slutet är detsamma som ”Rännan”. Svårighetsgrad:?

 

3: Rännan.

Hösten 1978 gjordes en sommarbestigning av Tommy Nilsson och någon fler.

 

Förstabestigning vintertid gjordes utav: Tommy Nilsson, L-G Johansson, Erik Sandström och Peter Ersare 1979.

 

Första 2 replängderna är isklättring, resterande replängder är klippa och snö.

 

Första biten av Ränna är pulsning i snö som kan göras utan rep. Sedan kommer en kort isboulder och ett till litet snöfält innan själva klättringen börjar. Två första replängderna görs i själva rännan. Standplats på andra repan görs lämpligen i jämnhöjd med snörampen som leder till vänster.

3. e replängden viker man av från själva rännan ut på en tydlig snöramp till vänster, sedan traverserar man på denna ramp cirka 40 meter. Man ska börja klättra uppåt igen innan rampen börjar att slutta nedåt.

Sedan letar man sig den lättaste vägen uppåt/vänster via klipp-passager och snöfält upp till toppen.

 

Antal replängder totalt är cirka 6. De som kör löpande klättring på de lättare partierna kan säkert göra den på 4 replängder. Den som inte kör löpande och vill vara inknuten över den första isbouldern kan behöva 8 replängder. Svårighetsgrad: M4 ungefär. För den som vill jämföra med alpinskala så har turen ungefär grad ”D”. En fin, varierande led!

 

 

4: Midvinterdröm. Förstabestigning: Krister Jonsson och Patrik Fransson 19 december 1996. För den som läsa mer om leden ”Midvinterdröm” så kan man hitta en artikel på Internet på följande URL: www.highsport.se/news/artiklar/dream/dream.html (2004-01-28). Det står även att läsa om turen i mars numret av Bergsport från 1997.