Hyvät kanssaPlussaajat,

Tervetuloa uusimman ja monipuolisimman sosiaalisen median ‘työkalun’ käyttäjäksi!
Google+ tai Google Plus on täynnään ominaisuuksia jotka tekevät sosiaalisesta kanssakäymisestä verkossa nautinnollisempaa sekä helpommin hallittavaa. Muista: Google+ EI ole kuin Facebook!

Tämä Starttiopas on suunniteltu teille, aloittelevat käyttäjät, jotta tuntisitte olonne kotoisaksi uuden G+ -maailman valloittamisessa.

Helpotan heti elämäänne: Tästä linkistä pääset muuttamaan sähköposti- ja muita asetuksia. Poista ‘Viestit ja nimeni maininnat’ -osion turhat ruksit tai muuten menee maili tukkoon.

Suosittelen Chrome -selaimen käyttöä, paljon laajennustyökaluja saatavana ilmaiseksi, mutta niistä lisää tuonnempana.

Google +:n rakenne

Kun ensimmäistä kertaa kirjaudut sisään Google Plussaan aukeaa sinulle automaattisesti  Tervetuloa -sivu.
Pääset tänne myöhemminkin klikkaamalla etusivun profiilikuvasi alla olevaa ‘Tervetuloa’ -tekstiä.

Sivun yläreunassa näet 4 painiketta G+ logon vieressä. Nämä painikkeet jakavat G+:n neljään pääosaan:  Etusivu, Kuvat, Profiili, Piirit.

Äärimmäinen painike vasemmalla logon vieressä on ETUSIVU:

Tämä sivu on hyvin samankaltainen Facebookin Etusivun tai uutisvirran kanssa.

- Vasemmalla lukee ‘Stream’ eli uutisvirta, tällä hetkellä oletuksena on että näet kaikkien ‘piiriesi’ tuotokset sekä jaetut postaukset omassa virrassasi. Streamin alla ovat ‘piirisi’ joita klikkaamalla voit tarkastella vain tietyn piirisi uutisvirtaa. Piirien järjestystä voi muuttaa, samoin niitä voi nimetä uudelleen.

Piiriesi alta löytyy ‘Uudet’, tätä klikkaamalla näet niiden virran jotka ovat lisänneet SINUT piireihinsä mutta et ole puolestasi lisännyt heitä.  

‘Ilmoitukset’ alta näet ne viestit joihin on kommentoitu  ja omat kommenttisi joiden jälkeen on lisätty kommentteja.

Starred’ on oma suosikkilistasi, ne postaukset joiden kohdalla olet klikannut harmaata tähteä näkyvät täällä. (Lisäosa, saa ladattua täältä mutta välillä katoaa, pitää freesata sivu että näkyy taas).

- Edelleen vasemmalla alaspäin mennessä tulee vastaan  ‘Sparksit’ joita voisi kutsua myös suosikkiaiheiksi.  Sinulle tarjotaan joitain valmiita kiinnostukset kohteita joita ehkä haluaisit seurata, mutta voit myös hakea itse sivun hakutoiminnolla ihan mitä aiheita tahansa, vaikkapa golf,sosiaalinen media, fashion, travel jne.  Googlen haku hakee sinulle päivittäin aiheeseen liittyviä linkkejä. Tämä toiminto ei ole vielä loppuun asti kehitetty. Klikkaamalla hakusanasi alla olevaa sinistä laatikkoa saat lisättyä aihehaun omiin Sparks -suosikkeihisi.

- Sparksien alla on Google Chat -painike jonka avulla voit chättäillä vanhanaikaisesti kavereidesi kanssa. Linkki Google+:n ohjesivulle: Chat -ohje englanniksi

- Tärkeä painike löytyy oikealta: Vihreä ‘Aloita Hangout’.  Mullistava videochat jossa voi olla mukana jopa 10 henkilöä samaan aikaan. Nettikamera, mikrofoni ja kaksikin osanottajaa riittävät. Hangout voi olla julkinen, omille piireillesi suunnattu tai privaatti keskustelu kahden kesken. Kokeile rohkeasti! Ensimmäistä kertaa ‘hengaillessa’ vaadittavan lisäosan asennus onnistui blondiltakin kuin leikiten, ohjelma neuvoo mitä tehdä.

Hangout loppuu kun vetäjä / aloittaja lopettaa: Lisätkää mukavat ihmiset piireihinne jo hengailun aikana!

- Uutiset, päivitykset, linkit ja liitteet eli ‘Jaa kuulumiset’ -boxi

 Voit päivittää statustasi Facebookin tapaan, lisätä linkkejä, kuvia tai videoita. Myös oman sijainnin lisääminen onnistuu, mobiililaitteella paremmin sillä kiinteän yhteyden sijainniksi tulee usein se lähin linkkiasema. Tekstin muokkaukseen on omat konstinsa, tässä ohje.

Jos liikutat hiirtä postauksen päällä tulee näkyviin julkaisuaika ja mahdollisen muokkauksen aika.  Seuraavana näkyy missä muodossa on julkaistu: Julkinen tai rajoitettu. Klikkaamalla tätä (rajoitettu) näet kenelle muulle uutinen on mennyt.  

Mute (vaimenna) poistaa kyseisen postauksen virrastasi. Hyvä konsti jos seuraa paljon postaavaa jolta tulee sekä hyvää tietoa että söpöjä kissankuvia.

Jos laitat viestin mobiililaitteestasi tulee riviin lisäksi näkyviin ‘mobile’ -teksti jota klikkaamallakin pääsee Googlen mobiiliohjesivulle.

Oikealla olevaa harmaata tähteä klikkaamalla saat postauksen suosikkeihisi, jos olet asentanut tämän lisäosan..

Kun klikkaat postauksen vieressä oikealla olevaa harmaata pikku ympyränuolta saat esiin asetukset -valikon ja vaihtoehtoinasi ovat:

- Muokkaa tätä viestiä (Voit editoida kirjoittamaasi)

- Poista tämä viesti

- Linkitä tähän viestiin (klikkaamalla saat avattua kyseisen uutisen uudessa ikkunassa ja myös kopioitua permalinkin tai tallennettua postauksen kirjanmerkkeihisi.)

- Poista kommentit käytöstä (kukaan ei voi kommentoida, jos haluat tehdä vaikka kyselyn)

- Poista uudelleen jakaminen käytöstä (Jos jaat pienelle piirille etkä halua jutun leviävän)

Kunkin postauksen kohdalla käytävä läpi jos haluat tehdä muutoksia.

Seuraava boxi yläpalkissa on KUVAT:

Paitsi että voit lisätä kuvia tavallista kautta klikkaamalla ‘Jaa’ boxin kamerakuvaketta, voit myös jakaa mitä tahansa vain vetämällä objektin hiirellä Jaa-boxiin! Pienennä G+ sivu ja tietokoneesi “Kuvat” (tms)- sivu niin että ovat vierekkäin ja vedä...  Tosin linkkien kanssa kannattaa käyttää linkkiboxia, siistimmän näköistä kun teksti ja linkki eivät ole sisäkkäin.

- Kuvasi varastoituvat Picasaan, Google+:n kautta saat rajattoman määrän säilytystilaa ilmaiseksi.

- Täällä voit luoda kansioita tai albumeja, nimetä kuvia, merkitä niihin henkilöitä tai paikkoja. Jos lisäät vain yhden kuvan johonkin viestiisi, tallentuu se automaattisesti ‘Kuvat viesteistä’ kansioon.

- Mobiililaitteilla (G+ apps ladattava!) otetut kuvat siirtyvät automaattisesti omaan albumiinsa, mutta eivät julkisiksi.  Sinä päätät mitä kuvia julkaiset, koska ja kenelle!

- Kuvia voi myös editoida tai lisätä niihin efektejä, kaikki Google+:ssa.

- Voit scrollata kuvia rullahiiren rullaa pyörittämälläkin.

Yläpalkin kolmas kuvake on PROFIILI:

.- Täydennä oma profiilisi mahdollisimman pian ja kerro ‘TIETOJA’ -sivulla itsestäsi, työstäsi, harrastuksistasi... Tämä auttaa sinua saamaan samanhenkisiä ‘piiriläisiä’ ja vaikka töitä. Tee profiili hakukoneystävälliseksi!

- Jos haluat että ihmiset näkevät nopeasti mitä teet tai missä työskentelet, mieti huolella mitä kirjoitat kohtaan ‘Työnantajat’. Nykyinen työnantaja kohdan teksti näkyy siinä laatikossa mikä tulee näkyviin kun hiiren osoitin laitetaan kuvasi tai nimesi päälle.  

Minulla lukee näin: Google+ fan, SoMe, Travel trade, coach in sales and customer service, entrepreneur

- Varsinainen profiilisivusto on jaettu useampaan osaan:  

Viestit I Tietoja I Kuvat I Videot I +1:set I (Buzz, jos olet mukana palvelussa) ja oikealla laatikko ‘Näytä profiili’ (kirjoita jonkun kaverisi nimi tai laita oletusvaihtoehto ‘kaikki verkon käyttäjät’  ja katso miltä profiilisi näyttää muiden silmin).

 

Voit lisätä kuvia profiiliisi nimesi ja lyhyen kuvauksen alle, voit myös tallentaa useamman varsinaisen profiilikuvan ja vaihdella niitä. Kun katsot esimerkiksi  minun profiiliani ja klikkaat profiilikuvaa, huomaat että niitä on useampia ja kaikki näkyvät vuorotellen kun kuvaa klikataan.

- Editointi on helppoa: Klikkaa sinistä ‘Muokkaa Profiilia’ -painiketta ja sen jälkeen sitä osiota profiilissa mitä haluat muokata. Tallenna muutokset ja klikkaa yläreunassa näkyvää ‘Muokkaus Valmis’ -painiketta.

- Voit myös määritellä mitä haluat julkisesti näkyvän tai piilottaa, vaikkapa vasemmalla näkyvät piirisi tai ne jotka ovat  lisänneet sinut omiin piireihinsä.

- Kun hankit +1 -painikkeen voit ‘tykätä’ mistä tahansa nettisivusta ja se tallentuu kuten kirjanmerkki +1:set -välilehdelle.

Piirit - Circles - ‘Sirkkelit’ sekä jakaminen

Cyndi Lauper oli aikaansa edellä kappaleessa ‘Time after time’:

‘Caught up in Circles, confusion is nothing new...’ :D

Eräällä tavalla Piirit muistuttavat Facebookin listoja mutta toisaalta ovat monikäyttöisempiä ja paljon helpommin hyödynnettävissä.  Google Plussassa ei olla ‘kavereita’ vaan seurataan ihmisiä tai yrityksiä ja jaetaan tietoa. Kommentoi, jaa, osallistu keskusteluihin; Saat enemmän vastavuoroisuutta, seuraajia sekä hyötyä ja hupia.

Voit tuoda kontaktejasi Gmailin puolelta Plussaan, Google ehdottaa tätä. Voit ‘Piirit’ -sivulla ‘vetää’ hiirellä henkilön kuvakkeen tiettyyn piiriin. Jos piirejä on paljon, pienentämällä fonttikokoa (ctrl -) saat niitä enemmän näkyviin kerralla.  Voit myös vaihtaa piiriesi järjestysta vetämällä niitä hiirellä uuteen paikkaan: Järjestys näkyy myös etusivullasi. Eniten seuratut kannattaa laittaa ensin.

Sinulla on valmiina peruspiirit, voit käyttää niitä aluksi, tehdä uusia tai uudelleen nimetä vanhoja.

- Voit käyttää mielikuvitusta nimetessäsi piirejäsi: Tutut, kaverit, perhe, työkaverit, harrastajat, pomot, gurut, seurataan kokeeksi, Englanninkieliset (English), bloggaajat, valokuvaajat, Ylen toimittajat, uutiset, Googlen väki... Voit lisätä henkilöitä useampaankin piiriin.

-  Ja tietysti kannattaa luoda piiri nimeltä vaikkapa ‘lue’ johon voit ainoana henkilönä lisätä itsesi sekä tallentaa itsellesi mielenkiintoisia postauksia myöhemmin tutkittavaksi.

- Kun jaat jotain omien piiriesi kanssa tulee postauksen alaosaan sininen laatikko jossa on piirin nimi. Alasvetovalikosta voit valita kenen kanssa jaat. Voit myös jakaa sähköpostiosoitteella niille jotka eivät vielä ole Plussan puolella.  

- Kun jaat julkisesti, tulee näkyviin vihreä laatikko: Ne jotka sinua seuraavat näkevät nämä postaukset ja ne ovat myös julkisen haun piirissä!

- Jos haluat jakaa ihan privaatisti, laita heti + tai @ merkin jälkeen henkilön nimi. Sama pätee vaikka julkiseen postaukseen jos haluat että tietty henkilö tai henkilöt saavat tiedon omiin ‘ilmoituksiinsa’; Tekstin sekaan voit laittaa esim. +Jaana Nyström, myös kommentteihin, näin nämäkin ihmiset saavat ilmoituksen postauksestasi tai kommentistasi (Jos olet jo kirjoittanut jotain ja haluat plussata jonkun henkilön tekstin alkuun, ota ensin yksi välilyönti +:n ja tekstin väliin, muuten ei toimi).  Google ehdottaakin ensin valmiilla alasvetovalikolla niitä jotka ovat olleet kirjoittamassa tai kommentoimassa postausta.

Ystävät / seurattavat Plussassa ja yksityisyys:

Kun seikkailet Plussan puolella: Mene henkilön kuvan tai nimen päälle: Näkyviin ilmestyy laatikko. Siirry hiirellä laatikon ‘lisää piireihin’ kohtaan ja saat valikon jossa näkyvät piiriesi nimet.  Voit myös tässä luoda ihan uuden piirin. Klikkaa sitä kyseistä piiriä mihin haluat henkilön tallentaa.  Uusia kontakteja saat vaikka tutkimalla kavereidesi piirejä, keitä he seuraavat. Tai tutkimalla tätä: Plussalaisia.  Voit myös lisätä itsesi tai muitakin eri kategorioihin.

Seuraa ihmisiä jotka inspiroivat, opettavat, naurattavat...

- Jos seuraat jotakuta, ei hänen tarvitse seurata sinua, tai päinvastoin.  Kun joku tuntematon lisää sinut omiin piireihinsä, käy tutkimassa tämän profiili sekä viestit ja päätä itse haluatko lisätä hänet vai et. Voit myös poistaa ihmisiä piireistäsi helposti vain menemällä taas henkilön kuvan tai nimen päälle ja klikkaamalla sitä piiriä mihin henkilö on laitettu ja ruksi poistuu, samoin henkilön viestit virrastasi.

Kohdasta ‘Uudet’ klikkaamalla näet niiden virran jotka ovat lisänneet SINUT piireihinsä mutta et ole itse heitä lisännyt. Sinua seuraavat jotka eivät ole piireissäsi näkevät VAIN julkiset viestisi.

Google+ kunnioittaa yksityisyyttäsi ja jakamaasi sisältöä. Voit downloadata kaiken Plussaan laittamasi materiaalin täältä.  Sinun datasi on todellakin omaasi.

Kuinka kutsut ystäväsi käyttäjäksi:

Etusivun oikeassa reunassa on painike ‘Kutsu ihmisiä Google+ palveluun’.  Voit myös kutsua Gmailin käyttäjiä lisäämällä heidän sähköpostiosoitteensa postauksesi jakaviin.

Lopuksi:

Tässä nyt pähkinänkuoressa neuvoja alkuun pääsemiseksi: Tutki linkkejä kun olet valmis oppimaan lisää. Jaa tätä ystävillesi ja laita minulle palautetta jos joku asia on epäselvää tai askarruttaa. Tai jos haluat että lisään jonkun unohtuneen asian...

Toivon teille hauskoja hetkiä Plussaillen! Käy tutkailemassa minunkin +1 -sivujani, saatat löytää jotain mielenkiintoista.

Terveisin Jaana Nyström, Plussatalkkari

Suosittelen näitä Chrome -laajennuksia:

G+ me  Ihan ehdoton: Saat lukemasi uutiset ohueksi harmaaksi palkiksi mutta silti jäämään näkyviin, siis ei ‘mute’ tai poista kokonaan.

+1 laajennus Saat ‘plussattua’ ihan kaikki mieleisesi websivut, näkyvät profiilissasi

ParempiPlussa tekee käyttökokemuksestasi miellyttävämmän

Jaa muissa medioissa Facebook, Twitter jne, osoita kommenttisi alkuperäisen postauksen kirjoittajalle. Monipuolinen.

Hangoutit Jos haluat hengailla useinkin, tämä näyttää jos joku piiriläisistäsi on linjoilla, näkyy etusivun Aloita Hangout -laatikon alla.

Linkkejä:

Slideshow of how to get started

List of public Hangouts

Google+ and photos

Oma osoitteesi - Google+ nick  Minut löytää: http://gplus.to/jaananystrom

40 Google Plus tips for newbies

10 luovaa tapaa käyttää Hangoutia

Haku suomeksi aiheena Google+

Omat GooglePlus kirjanmerkkini

Kaikkien Google+ resurssien paras listaus

Jaa Evernoteen Plussasta, ohje englanniksi

Tee oma banneri profiilisivulle -ohje

Ahmed Zeeshanilta lisää:

- Google+ for the average facebook user - http://bit.ly/gb_fb

- Circles: Dividing, Nesting and Prioritizing - http://bit.ly/gpcircles

- Use tagline as a status message - http://bit.ly/nBhjaI

- Copy one circle into another circle - http://bit.ly/rh1AuS

Permalink to Ahmed’s Post: bit.ly/gpstarter