* International Versions

Tweets from Japan (Sweden Version)

Translated by Kyoko.S, Paul Yli-Tainio, Eriko.T, Fredrik Ågren

元気が出るツイートを集めました・・・

Här samlas uppmuntrade tweets

* ディズニーランドでの出来事

http://twitter.com/unosuke/status/46376846505426944

ディズニーランドでは、ショップのお菓子なども配給された。ちょっと派手目な女子高生 たちが必要以上にたくさんもらってて「何だ?」って一瞬思ったけど、その 後その子たち が、避難所の子供たちにお菓子を配っていたところ見て感動。子供連れは動けない状況だっ たから、本当にありがたい心配りだった

*På Tokyo Disneyland

På Tokyo Disneyland delade man ut allt sitt godis gratis som normalt säljs. High school tjejer som var väldigt sminkade tog alltför mycket godis åt sig själva; jag var liksom what!? men senare såg jag samma tjejer dela ut allt godiset till barnen på evakuerings området. Familjer med barn hade begränsad rörighet och kunde därför inte gå till platsen där godiset delades ut. Deras omtanke var väldigt uppskattat!

* 国連からのメッセージ

http://twitter.com/akitosk/status/46302222346223616

国連からのコメント「日本は今まで世界中に援助をしてきた援助大国だ。今回は国連が全力 で日本を援助する。」 に感動した。良い事をしたら戻ってくるのです。これがいい例なの です

*Meddelande från FN

Jag blev så rörd av det meddelandet av FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon: ”Japan är en av de mesta generösa och starkaste välgörarna för länder i nöd. Denna gång är det FN som hjälper Japan med sitt bästa.” Detta är ett perfekt exempel på att göra gott för andra. Gör nåt bra för dem i nöd så får du samma sak när du är i nöd.

* 渋滞した交差点での出来事

http://twitter.com/micakom/status/46264887281848320

一回の青信号で1台しか前に進めないなんてザラだったけど、誰もが譲り合い穏やかに運 転している姿に感動した。複雑な交差点で交通が5分以上完全マヒする シーンもあったけ ど、10時間の間お礼以外のクラクションの音を耳にしなかった。恐怖と同時に心温まる時 間で、日本がますます好きになった。

*Vid packad korsning

Jag körde hem efter skalvet. Gatorna var extremt igenkorkade och det var inte konstigt att vid många korsningar kunde endast en bil korsa gatan per grönt ljus. Vid en komplicerad korsning var all trafik lamslagen under mer än fem minuter. Men under min 10 timmars körning hörde jag inte ens en förare som tutade annat än för att visa tacksamhet till andra. Naturligtvis var denna resa skrämmande men den var också hjärtlig, vilket har fått mig att älska Japan ännu mer.

* 揺れている最中でも・・・

http://twitter.com/gj_neko26/statuses/46394706481004544

聞いた話でびっくりしたのが、とっさに「入口の確保」と揺れてるにも関わらず、あの状況 で歩いて入口を開けた人が居たのが凄いと思った。正直、シャンデリアも証明も何時落ちる か分からないのに、凄く勇敢な人が居た事に感動した。

*Även när det skadade ...

Marken hade skadats så hårt och det var svårt att till och med gå, men jag såg en modig person som gick till dörren och öppnade för att låta oss gå ut. Ljuskronor och lampor i taket kunde ju falla ner på honom när som helst.

* バス停で・・・

http://twitter.com/yunico_jp/status/46168394755612672

バスが全然来ない中、@saiso が、バス停の前にある薬局でカイロを買ってきて、並んで待 ってる人みんなに配った!

*Vid en busshållplats ...

I väntan på en buss som kändes nästan som en evighet gick @saiso till apoteket framför busshållplatsen och köpte många handvärmare, som han delade ut till dem som väntade på bussen!

* ディズニーシーにて

http://twitter.com/kfstudio/status/46390032776437760

ディズニーシーに一泊した娘、無事帰宅しました!キャストのみなさんが寒い中でも笑顔 で接してくれて不安を感じることなく過ごせたそうです。防寒のカイロやビニール袋、夜・ 朝の軽食と飲み物、おやつまで。ディズニーの素晴らしさに感動です。頑張ってくれたキャ ストさん、ほんとにありがとう!!

*På Tokyo DisneySea

Min dotter som hade blivit tvungen att stanna kvar i DisneySea en natt, kom tillbaka hem utan någon skada! Hon säger att personalen där hade tagit hand om henne med ett leende på läpparna trots kylan, och detta fick henne att slippa bli bekymrad. Dessutom fick hon skydd mot kyla, påsar, matbitar för kvällen samt för morgonen, dryck och även godis. Tack så jättemycket!

* 日本人の良さを再認識

http://twitter.com/VietL/status/46376383592677376

この地震が、きっかけになって、失いかけていた日本人本来の良さが戒間見れた気がする 。犯罪はする様子はなく、助け合い、律儀、紳士的。普段日本人は冷たい 人が多い...。っ て個人的に感じてるんだけど、多くの人が今回で「絆」を取り戻しつつあるように見えて、 それがなんか感動して、泣けてくる。

*Återigen känner jag hur generösa japaner är

Jordbävningarna har fått oss att se vad vi egentligen har som var på väg att försvinna. Inga plundringar har begåtts hittills. Istället har jag sett många som hjälper varandra. Alla är plikttrogna samt gentlemannamässiga. Själv har jag känt hela tiden att japanska människor alltid intar en kall attityd men nu vet jag att många har börjat finna gemenskap med varandra. Detta får mig att gråta.

* タイムラインに感動

http://twitter.com/rabukj8/statuses/46392080842506240

TL見て感動した。みんなが、ひとりひとりが大変な状況にいる人に笑顔を伝えようと、前向 きになってくれるような発言がいっぱいで。TLがあたたかい。みんなのコトバを見て笑顔が 少しずつでも増えればいいな。被災地の方、頑張れ、応援してくれる人がたくさんいます。

*Blivit rörd av time line (på twitter)

Jag blev rörd av alla inlägg på twitter. Var och en postar många positiva inlägg för att ger ett leende till dem som är i krisläget. Hjärtliga inlägg. Jag hoppas alla i krisläget återfår sitt stora leende. Kämpa på! Vi alla stödjer er.

* 段ボールに感動

http://twitter.com/aquarius_rabbit/status/46213254376210432

ホームで待ちくたびれていたら、ホームレスの人達が寒いから敷けって段ボールをくれた。 いつも私達は横目で流してるのに。あたたかいです。

*De hemlösa

Kollektivtrafiken var helt död och jag var medtagen efter att väntat på tåget jättelänge. Det var då en hemlös man gav mig en kartong och sa att jag kan använda den på golvet för det var kallt. Vi brukar ju ignorera de hemlösa. De hemlösa är hjärtliga.

* 外国人から見た日本人

http://twitter.com/kiritansu/status/46335057689980928

外国人から見た地震災害の反応。物が散乱しているスーパーで、落ちているものを律儀に拾 い、そして列に黙って並んでお金を払って買い物をする。運転再開した 電車で混んでるの に妊婦に席を譲るお年寄り。この光景を見て外国人は絶句したようだ。本当だろう、この話 。すごいよ日本。

*Japaner ur utlänningars synpunkter

Det som några utlänningar vittnade om i Japan efter jordbävningen: I mataffären plockar japaner upp varor som har fallit på golvet på grund av skalvet och ställer dem tillbaka på hyllan. Japaner som står i kö för att köpa varor. En äldre man på ett trångt tåg som ger sitt säte till en gravid kvinna. Utlänningarna blev helt imponerade av sådana scener, hörde jag. Jag tror absolut detta hände som det beskrivits.

* メディアの動きについて

http://twitter.com/V10CENTAURO/statuses/46388641001508864

ツイッターやUSTでの状況共有と、それに連動するマスコミの動きは、阪神淡路大震災の 時とは比べ物にならない質の高さを感じる。もちろん過去の辛い経験から得た教訓を、みん な活かそうとしている感動。

*Om kommunikation

I jämförelse med katastrofen i Kobe är det mycket bättre kvalité på hur folk delar information via Twitter, UST etc och hur massmedia följer det. Jag kan känna att vi alla gör vårt bästa, att vi alla blir medvetna om att anstränga sig, med i handling vad vi lärde oss från katastrofen i Kobe.

* ツイッターに感動

http://twitter.com/masahiro22nd/status/46375377395912704

それにしても、電話もメールも繋がらなかった中でのTwitterの強さには感動した。 171より 役に立ったんじゃないだろうか。 否定的な意見も多いけど、垂れ流されたRTのほとんどは きっと誰かの心を支えたと俺は思います。 必要不必要は選ぶ側で決めればいいだけ。

*Så tacksam för Twitter

Jag är väldigt tacksam för Twitter som fungerade bra när varken fast eller mobil telefon funkade. Kanske var Twitter mer användbart än 171, akut kommunikationsplattform av NTT. Vissa kritiserar Twitter men jag kan inte hjälpa att tro att de flesta inlägg som RT:ades (vidarebefordrades) gav stöd åt många människor. Det är upp till mottagare vad han/hon tror.

* 絵師さん

http://twitter.com/izumi823/statuses/46387948681297920

絵師さんたちがこの地震でみんなに元気付けようと必死に美しい絵や励ましのイラストを描 いていることに感動。みんな自分にできることをしたいと思っているんだね。

*Artister

Det finns många konstnärer som målar eller tecknar vackra bilder eller illustrationer för att stödja de som drabbades. Alla anstränger sig för att göra något de kan.

* BBCの報道

http://twitter.com/bozzo1985/status/46228470614855681

本当に感動。泣けてくる。⇒BBCめっちゃ誉めてる。地球最悪の地震が世界で一番準備され 訓練された国を襲った。その力や政府が試される。犠牲は出たが他の国ではこんなに正しい 行動はとれないだろう。日本人は文化的に感情を抑制する力がある。

*BBC Rapport

Så rörd. Jag kommer att gråta –> BBC berömmer Japan jättemycket. Den värsta katastrofen drabbade det land som var mest välförberett. Nu testas dess makt och regering. Det fanns givetvis liv som inte lyckades att räddas men om samma sak hände i andra länder så skulle de förmodligen inte kunna ha gjort som Japan nu gör. Kulturellt förmår japaner hålla tillbaka sina känslor.

* 父親の行動

http://twitter.com/s_hayatsuki/status/46386255767937024

1階に下りて中部電力から関東に送電が始まってる話をしたら、普段はTVも暖房も明かりも つけっぱなしの父親が何も言わずに率先してコンセントを抜きに行った。少し感動した。

*Min pappa

Jag berättade för min pappa det som jag hörde på nyheterna att Chubu Electric Power, det företag som i vanliga fall levererar ström till den centrala delen av Japan, har börjat leverera ström till Tokyo storstadsområde, nämligen Kanto område, för att undvika elbrist där. Han blev helt tyst. Han gick runt huset och drog ut elkontakter vi inte använder. Normalt bryr han sig inte ett dugg om energisparande och lämnar TV och lamporna på även när han inte använder dem. Jag blev rörd.

* 整列する日本人

http://twitter.com/HASUNA_Natsuko/status/46331839136276480

日本人すごい!!こんな時にも山手線ホームできれいに整列してる ...涙。有楽町駅を上か ら眺む。 http://twitpic.com/48kn1u 

*På stationen

Titta!! Trots de värsta omständigheterna står folk välordnat i kö och väntar på tåget längs med Yamanote linjen, linjen som går runt Tokyo centralområde. Bilden är från Yuraku-cho stationen. http://twitpic.com/48kn1u 

* パン屋

http://twitter.com/ayakishimoto/statuses/46403599743451136

昨日の夜中、大学から徒歩で帰宅する道すがら、とっくに閉店したパン屋のおばちゃんが無 料でパン配給していた。こんな喧噪のなかでも自分にできること見つけて実践している人に 感動。心温まった。東京も捨てたもんじゃないな。

*Bageri

När jag var på väg hem från högskolan mitt i natten, såg jag en dam på ett bageri som delade ut bröd gratis. Hon höll bageriet öppet till mitt i natten och gjorde allt hon kunde göra för att hjälpa andra. Jag blev rörd. Tokyo har ännu inte blivit en dålig stad att leva i! En hjärtlig scen.

* 日本ってすごい

http://twitter.com/tksksks/statuses/46403815397801984

日本って凄い。官僚も民間も、皆で助けようとしてる。トラックの運転手も有志で物資運ん でるらしいし、東北の交通整備をヤクザさんがやってるという話も聞い た。最近、日本に 対して誇りを持てないことが続いていたけれど、そんなことない。日本は凄い国だ。素直に 感動してる。日本国の皆さん頑張ろうう!

*Stolt över Japan

Jag är stolt över att vara japanska. Var och en, både de inom den offentliga och den privata sektorn, anstränger sig för att hjälpa varandra. Jag har hört att lastbilschaufförer erbjuder hjälp med att transportera varor som behövs till de drabbande områdena. Jag har även hört att yakuza maffior frivilligt åtar sig att leda trafiken i Tohoku område. Jag trodde jag hade tappat min stolthet för det här landet men där hade jag fel. Japan är ett underbart land med underbara människor. Jag har blivit förvånad över den godhet som finns hos det japanska folket. Låt oss kämpa på!

* twitterすごい

http://twitter.com/bobiko009/statuses/46403721046933504

Twitterの方々の情報とかが一致団結しててすごくたすかります。みなさま親切です!!こう いうとき、なんか、感動します。最近は近所とつきあいなかったり冷たい世の中だとか思っ てたけどそんなことなかったね。

*Fantastisk Twitter

Jag uppskattar verkligen alla som twittrar samt alla inlägg på twitter, som är helt koherenta. Alla är så snälla! Jag blir rörd, särskilt när vi har utsatts för en sådan här omständighet. Jag trodde att folk inte hade ett bra förhållande med sina grannar i dagens samhälle men där hade jag nog fel.

* ドイツ人の友達

http://twitter.com/sikkoku_otsuyu/status/46392832893796352

ドイツ人の友達が地震が起きた時に渋谷に居て、パニックになっていた所を日本人に助けて もらったらしく、その時の毅然とした日本人の態度や足並み乱さずに店の外に出てやるべき ことを淡々とこなす姿にひどく感動し、まるでアーミーのようだったと言っていた。

*Tysk vän

Min tyske kompis var i Shibuya när jordbävningen skedde. Han fick panik men fick hjälp av en japan. Min kompis blev helt rörd av att se honom som var helt lugnt och som fortsatte att göra det som skulle utföras utomhus. Min kompis sa att den japanen var lika lugn som utbildade soldater.

* スーパーでの出来事

http://twitter.com/endless_6/status/46395420523503616

スーパーで無事買物出来ましたヽ( ́o`; でもお客さんのほとんどが他の人の事を考えて必 要最低限しか買わない感じだったのが感動しました(涙)

*I livsmedelsaffären

Yes, äntligen fick jag handla nödvändiga varor i livsmedelsaffären. Men jag blev helt rörd över att se de flesta kunder visa hänsyn till de andra genom att inte köpa mer än vad de verkligen behöver.

* 御殿場で

http://twitter.com/Raaaaayuu/statuses/46392890313801728

実際日本すごいよ。昨日信号が一カ所も機能していない御殿場市でもお互いにドライバー同 士譲り合ってたし、地元のおじいちゃんおばあちゃんが手信号やってく れてたりで、混乱 もなく本当感動した。9時間運転してたけど前車を煽るようなドライバーはもちろんいなか ったし、みんな譲り合い精神。

*I Gotembaいstad

Japan är underbart, verkligen. Att alla förare gav varandra förkörsrätt igår, då ingen ljussignal fungerade i Gotemba stad; lokala gubbar och tantar dirigerade trafiken i korsningarna. Dessa förhindrade oss från att hamna i kaos. Jag körde nio timmar, men inga förare var irriterade. Alla gav fri väg åt varandra.

* 「みんな」

http://twitter.com/n_yum/statuses/46388003706380288

タクシー運ちゃんと電車駅員さんとおばさんと話したけど、みんな遅くまで帰れなかったり してすごく疲れているのに、苛立つ事なく、言葉遣いもふるまいも丁寧 で、逆に気遣われ てしまった。「みんな大変だから」という"みんな"って意識があることに感動するし、私も受 け継いで大事にしたい文化。

*Alla

Jag pratade med en taxichaufför, en stationsanställd, och en äldre dam. Trots att de var tvungna att arbeta sent och att de alla var dödströtta verkade de inte bli irriterade. Deras språk samt attityd var ärlig utan att visa något tecken på stress när jag pratade med dem. De visade faktiskt omtanken åt mig. ”Alla går igenom svåra tider” brukar man säga och jag gillar det ordet ”alla” i denna mening. Denna kultur vill jag försvara och hysa.

* 日本の強さ

http://twitter.com/dita_69/status/46309373458382849

サントリーの自販機無料化softbankWi-Fiスポット解放、色んな人達が全力で頑張っててそれ に海外が感動・協力してる。海外からの援助受け入れに躊躇したり自衛隊派遣を遅らせたり してた阪神淡路大震災の頃より日本は確実に強い国になってるんだ。みんな頑張ろう。

*Starkt Japan

Många länder erbjuder hjälp till Japan. Många från de länderna ser i Japan att alla hjälps åt; SUNTRY låste upp sina automater för att bjuda gratis drinkar; Softbank erbjuder Wi-Fi service gratis till allmänheten etc. Jämfört med hjälparbetet i Kobe då Japan tvekade att ta emot utländskt bistånd eller det tog en evighet för självförsvarsstyrkorna att komma fram är vi mycket starkare nu. Låt oss bara fortsätta att kämpa!

* 朝礼

http://twitter.com/kyoheimai/status/46374747755388928

今朝の朝礼で「何があっても決して不安な顔は見せずに売り場に立つ以上はおもてなしをす る気持ちを忘れずにお客様を安心させてあげてください」ちょっと感動した。がんばるか。 開店です!

*På morgonmötet

Vid dagens morgonsamling blev jag rörd av vad min chef sa: ”Visa inte att ni är oroliga genom ansiktsuttryck och glöm inte att ge gästfrihet till era kunder och gör allt för att de skall känna sig bekväma så länge ni betjänar dem, oavsett vad som händer.” Ja. Jag ska kämpa. Nu är butiken öppen!

* 井上さん

http://twitter.com/frankyonn/status/46401442583552000

井上雄彦さんがものすごい勢いで笑顔のイラストをいっぱいあげてて感動する。励ましとか 勇気とかメッセージって、こういうことなんだなーと思う。 RT@inouetake Smile42. http://twitpic.com/48n11d 

*Mr. Inoue

Jag har blivit rörd av att Takehiko Inoue, en känd manga serieskapare av ”Slam Dunk”, ritar ständigt mängder av illustrationer med breda leenden på. Det här är vad vi kallar riktig uppmuntran och med budskapet att vara modig, tycker jag.

* 人のぬくもり

http://twitter.com/Ryunosutake/statuses/46389829486919681

昨日、信号が完全に機能していなかった鎌倉で、人力車のお兄さんたちが手信号やってたの と、モータープールで停電のために出られなくなってる車を近所の住民さんたちが車持ち上 げるの手伝ったりと、人の温もりにすごく感動した

*Hjärtliga människor

Igår blev jag väldigt imponerade över hur människor kan vara så hjärtliga: När trafiksignalerna var helt döda såg jag flera förare av riksha (ett fordon med en cykel som används som en taxi för turister) som med sina händer dirigerade bilar; Folk som hjälpte varandra för att lyfta upp en bil som fastnat i en mekanisk parkeringsplats på grund av elbrist.

* 学び

http://twitter.com/chaos_chaotic/statuses/46388646038876160

TLの拡散希望を見て思ったことは、阪神淡路大地震から学んだことがとても多くツイートさ れていること。当たり前のことなんだけど、やはり人間は、学んで考えることができる生き 物なんだと改めて思い、感動した。

*En läxa för livet

Jag ser på twitter att kloka saker, tankar, tips som folk lärde sig av jordbävningen i Kobe har vidarebefordrats väldigt mycket. Man tar för givet detta som självklarheter, men i varje fall blev jag rörd av att åter kunna inse att människor är varelser som kan lära sig varandra.

* ローマから

http://twitter.com/tsubakianna/statuses/46387133396688896

ローマにいる友達からメール。ローマの人々はニュースを見ながらこのような状況でも冷静 に対処する日本人に感動し、尊敬の念を覚えながら、非常に心配しているとのことです。

*Från Rom

Jag fick ett mail från min kompis i Rom, som säger att folk i Rom blev rörda av att se japaner beter sig så lugnt trots den spända situationen. De respekterar verkligen vårt agerande dock med stor oro för oss.

* 声をかけること

http://twitter.com/RUMI88LoL/statuses/46342599149240320 

昨日、裏の家の高1になるお兄ちゃんに感動した。 家に1人で居たらしく、地震後すぐ自 転車で飛び出し近所をひと回り。 【大丈夫ですか―――!?】と道路に逃げてきた人達に ひたすら声掛けてた。あの時間には老人や母子しか居なかったから、声掛けてくれただけで もホッとした よ。 ありがとう。

*Att man bryr sig om de andra

Igår blev jag imponerad av en gymnasieelev, som var ensam hemma när jordbävningen skedde. När chocken lagt sig gick han ut omedelbart och cyklade runt till sina grannar, frågade om var och en som evakuerades till gatan var okej, vilket lugnade ner dem. Detta var verkligen uppskattat eftersom de flesta som då var hemma var endast äldre eller kvinnor med små barn. Tack, grabben.

* 助け合い

http://twitter.com/sorry_no_user/statuses/46332985133375488

警備員の友人何人かが町田~相模大野で夜間警備のボランティアをしていたので手伝ってき た。年齢問わずいろんな知らない人同士が助け合っていて心強かった。ちょっと感動してト イレの隅で泣いた。

*Att hjälpas åt

Jag hjälpte ett par av mina vänner som gjorde volontärvaktarbete nattetid mellan Machida och Sagamioono, då jag såg alla ungdomar samt äldre människor hjälpas åt trots att de inte kände varandra och detta fick mig att känna mig starkare. Jag blev så rörd att jag inte kunde låta bli att gråta i hörnet av toaletten.

* バイクでよければ

http://twitter.com/hikaru_star/statuses/46332900928532480

僕は感動しました。バイトの先輩が1人でも救うために寒い中紙に「バイクでよければ送り ます」と書き駅前で掲げ鳶職のお兄ちゃんを所沢まで送ったそうです。 世の中まだ捨てた もんじゃないなって思いました。本当に尊敬です!!自分もなんか人の役に立ちたいと生ま れて初めて思いました。

*Om en motorcykel duger ..

Jag blev rörd. På tågstationen när tåget nödstoppades höll en äldre kollega till mig upp en skylt med texten ”Om det är okej med en motorcykel så kan jag skjutas dig hem”. En snickare kom fram till min kollega och fick skjuts av honom till Tokorozawa, Saitama. Jag blev helt fascinerad av hans handling. Första gången i mitt liv kände jag så starkt att jag också vill hjälpa världen.

* 乗り合い

http://twitter.com/pao313/statuses/46332792174411776

浦和美園からタクシー使えると思ったのが甘かった...30分歩いてたら知らない人が車に乗せ てくれた(つд;*) 人間の優しさに感動。ありがとうございました。

* Lift med en främling

Jag trodde att jag skulle kunna få tag på en taxi i Urawa Misono, men jag hade fel. Besviken efter att ha promenerat i ytterligare 30 minuter fick jag till slut lift av en främling. Jag var väldigt tacksam för denna hjälp - Tack så mycket!

* 開放

http://twitter.com/robasuke23/statuses/46326711935172609 

昨日、歩いて帰ろうって決めて甲州街道を西へ向かっていて夜の21時くらいなのに、ビルの 前で会社をトイレと休憩所として解放してる所があった。社員さんが 大声でその旨を歩く 人に伝えていた。感動して泣きそうになった。いや、昨日は緊張してて泣けなかったけど、 今思い出してないてる。

* Byggnaden öppnades för allmänheten

Jag beslutade mig för att promenera hem igår. Jag gick västerut på Ko-Shu Kaido då jag kom fram till ett företag som hade öppnat upp sitt kontor för allmänheten så att de kunde få vatten, vila sig och använda sig av deras toaletter. Klockan var runt 9 på kvällen, men de anställda var kvar för att hjälpa de nödställda. Deras rop hördes lång väg så att alla som vandrade på vägen kunde höra. Jag blev rörd och ville fälla en tår, men valde att visa styrka. Men nu gråter jag, nu när jag minns tillbaka.

* コンビニ

http://twitter.com/sugarun/statuses/46323030732967936

停電地区のほとんどの店が店を閉めてる中、あるセブンイレブンが店内陳列棚にいくつもろ うそくを置いて、営業をしていた。レジが使えないため在庫確認用のハンディで値段確認し 読み上げ、もう1人が電卓で計算、もうひとりが懐中電灯で照らす。その状態でレジ2台稼 動させていた。感動した。

*Närbutiken

En närbutik stannade öppet, Seven Eleven, medan alla andra hade stängt i området. Elektriciteten var avstängd så de anställda placerade ut stearinljus på hyllorna och de använde inventarielistor för att kontrollera priserna. Kassörskan använde sig av en miniräknare, medan hennes kollega höll i en ficklampa så att hon kunde se. Jag blev rörd av detta.

* 避難所

http://twitter.com/msakatan/statuses/46302864980705280

長女いわく、横浜の避難所に向かう時に、知らない人達と声を掛け合い、場所を教え合って いたそうです。普段は冷たいと思っていた他人の優しさに触れ、感動したそうです。日本人 のいざという時の団結力を再認識しました。まだまだ日本も捨てたものではないです。

* Akut härbärge

Min äldsta dotter berättade för mig att människor som inte kände varandra utbytte information om härbärgen medan de evakuerade sig från de skadedrabbade områdena. Hon hade alltid trott att främmande människor är ovänliga, men nu var hon rörd av denna värme och omsorg som hennes landsmän visade prov på. Dessa människor visar att Japan har en stark moral.

* 呼びかけ

http://twitter.com/akanensm/status/46214540161064960

何時間も歩き続けてたんだけど、至る所でトイレかしますとか、休憩できますとか言うビル や飲食店が沢山あって感動しました。とある企業ビルの人がボランティアで、○○線運転再開 ですー!とか、休憩できますー!!って呼びかけてるの見て感動して泣きそうになったマジ でw日本も捨てたもんじゃないな

* Röster

Jag gick och gick många, långa timmar. Trots att jag var trött så blev jag väldigt rörd av att se så många kontor, restauranger och andra lokaler som hade öppnat dörrarna för alla som behövde hjälp. Överallt fanns det skyltar, där det stod skrivet att man kunde komma in och få

något att dricka, och att man kunde få vila eller att man kunde använda sig av deras toaletter. Anställda ropade även ut informationen till alla som passerade förbi - ”Linje OO fungerar åter!” eller ”Ni kan vila här om ni är trötta!”. Jag blev så tagen av detta så jag nästan föll i tårar – den humanitära andan är stor i Japan.

* ホームにて

http://twitter.com/masa_kisshie/statuses/46323838316843008

都営大江戸線の光ヶ丘方面行きは、非常に混雑しています。ホームにも、改札の外にも、電 車を待つ溢れんばかりの人。でも、誰一人列を崩さず、通路を開け、係 員の誘導に従って いる。ロープがあるわけでもないのに、通る人のための通路スペースが。その不自然なほど の快適さに、ただただ感動するばかり。

* På plattformen

Tåget på linjen Tokyo Oedo Line Hikari Ga Oka var proppfull av människor. Även plattformen var smockad och uppradad av tusentals människor både innanför och utanför spärrarna. Trots detta var det inte någon som trängde sig fram. Tvärtom så lyssnade alla lyhört på stationspersonalen vägledning och information. Det fanns inga rep eller annat som höll folk i sina positioner, ändå fanns det en fri lejd för de som behövde passera och det fanns inget behov av att säga, ”Ursäkta mig!”. Jag blev så tagen av detta.

* 駅員さん

http://twitter.com/tadakatz/status/46274214654787584

終夜運転のメトロの駅員に、大変ですねって声かけたら、笑顔で、 こんな時ですから!だ って。捨てたもんじゃないね、感動した。

* Stationsagenten

”Det måste vara en tuff natt för dig”, sa jag till en av stationsagenterna som jobbade extra hela natten. Han vände sig om mot mig med ett stort leende och svarade, ”Det är okej, detta är det minsta jag kan göra i denna svåra stund”. Jag var rörd av hans initiativ och omtanke.

* おっちゃん

http://twitter.com/sumonya/status/46479563412348928

昨日4時間かけて歩いて帰ってきた主人。赤羽で心が折れそうになってた時「お寒い中大変 ですね!あったかいコーヒーどうぞ!」って叫びながら無料配布してる おっちゃんに出会 った。これがあったから頑張れたそうだ。もう5回もこの話をしてくるので本当に嬉しかっ たんだと思う。おっちゃんありがとう。

* En äldre man med varmt kaffe

Min make kom till hem till sist igår kväll efter att ha tvingats att promenera i fyra timmar. Han var nästan utmattad när han kom till Akabane. Till hans glädje hörde han en man som ropade, ”Det måste vara jobbigt att promenera i kylan! Här har du en kopp varmt kaffe!” Tack vare detta kunde min make hålla sig vaken ett tag till. Han har redan berättat om den gamle mannen fem gånger sedan han kom hem. Så det måste ha uppmuntrat honom mycket – ett stort tack till den gamle mannen!

* 献血の列

http://twitter.com/NOBCHIDORI/status/46477518169047040

日本は強いです!大阪難波の献血施設は被災地の方の為に超満員の順番待ちでした。私欲の 無い列を初めて見ました。感動しました。被災地の方々、全国でその辛さを受け止めます。 諦めずに頑張って下さい!

* En lång kö vid blodcentralen

Japan står sig starkt. Det var en lång, lång väntan igår för att ge blod vid blodgivarcentralen i Nanba, Osaka. Jag tror aldrig jag har sett människor stå i kö så länge utan personlig vinning. Till alla er som drabbats av jordbävningen och av tsunamin – snälla, ge inte upp hoppet, försök att finna styrkan. Vi hyser stor empati för era lidanden och gör vad vi kan för att hjälpa till.

* 節電営業

http://twitter.com/hisyakakukeima/status/46584079558250496

近所のスーパー・サミットに来てみたら、通常深夜1時まで営業なのに大きい看板が付いて いなかった。早めに店を閉めたのかと思ったら、外の電気だけ消して節電しつつ営業してい た。ちょっと感動

* Energibesparing

När jag kom till snabbköpet ”Super-Summit” tidigare idag, då såg jag att de hade stängt av strömmen eftersom deras neonskylt inte var på trots att det var öppet. Alla trodde att de hade stängt affären tidigt idag. Men jag insåg snart att de ransonerade energin så att den kunde gå till platser med ett större behov. Jag uppskattade detta mycket.

* 今日は休みだよ

http://twitter.com/inouenana/status/46593538829451264

バイトくんの中に、東北が実家の子がいたらしく。弟「今日はバイト休んでいいよって伝え てくれる?」従業員「わかりました(電話で)あ、今日、店休みだってさ」......彼の伝え方 に感動した。気遣いって、こういうことだ。

* ”Hej, affären är stängd idag!”

En av min brors medarbetare är från Tohoku där hans familj bor. Min bror bad butikschefen att säga till honom att han inte behövde komma in och jobba idag. Han ringde honom och sa, ”Hej, Affären är stängd idag, så vi behöver inte gå till jobbet”. Jag uppskattade chefens omtanke gentemot sin anställde från Tohoku.

* 買うのやめるわ

http://twitter.com/raai15/status/46546475362160640

バ イト先に若いお兄さんたちが軍団でお酒を買いに来たんだけど、その中の一人が「やべえ、 オレお酒のためにしかお金持ってきてないから募金できん。ちょっと これ買うのやめるわ」 って言って商品返品してそのお金全部募金してた。お友達も続々と募金しててすごい感動し た。 すごいよ

*”Hm, jag köper nog inte denna.”

Några unga män kom in i butiken för att köpa lite alkohol när en av dem sa, ”S**t!” Jag tog bara med mig pengar till alkoholen. Jag har inga pengar att donera. . . Hm, jag köper nog inte denna”, sa han och ställde tillbaka en av flaskorna på hyllan och valde istället att donera dessa pengar till insamlingen för de nödställda. Hans vänner donerade också. Oj, det hade jag inte väntat mig.

* いつでも買える

http://twitter.com/7474529/status/46565903520907264

今日、募金箱に金髪にピアスの若い兄ちゃんが万札数枚入れていた。そしてその友人に「ゲ ームなんていつでも買えるからな」と言っていたのが聞こえて私含め周りの人達も募金して いた。人は見た目じゃないことを実感した。そんなお昼でした。 この話感動しました。

*”Jag kan köpa ett spel senare.”

Idag såg jag en ung kille med örhängen och ett gulfärgat hår som donerade några ¥ 10,000 sedlar (motsvarande $100 sedlar). ”Jag kan köpa ett spel senare”, sa han till sina kompisar.

På grund av det, donerade även jag och några till som hade sett hans agerande. Tja, man ska inte döma människor efter hur de ser ut, det insåg jag denna eftermiddag.

* 絶対うまいはず

http://twitter.com/kyugatimuti/statuses/46594200061493249

僕も秋葉からの帰りにおにぎりとみそ汁配ってる方に会いました、感動しました、チャリだ ったからダイジョブです他の人にって言ったけどもらっておけばよかったなぁ絶対うまかっ たと思う

* Det måste ha smakat så gott. . .

På väg tillbaka från Akiba, så mötte jag en person som serverade hemlagad Miso-soppa och Onigiri risbollar. Jag blev så rörd av denna barmhärtighet så jag sa, ”Jag mår bra eftersom jag har en cykel. Ge det till dem med ett större behov.” Men nu så här efteråt, så ångrar jag mig för att jag inte provade hans soppa, det måste ju ha smakat så gott.

* お菓子いっぱい

http://twitter.com/moebamuse/status/46379810217406465

すごい。弟たった今ディズニーランドから帰宅したんだけど。新品のお菓子袋いっぱいにも らってきて、客全員分の帰りの交通費負担してくれたんだって。一晩中、何か言えば全て対 応してくれたって。やっぱり世界のディズニーランドなんだね。

*Så mycket godis från Disneyland

Oj, min lillebror kom just hem från Disneyland. Han bär på så mycket godis som han fått med sig därifrån. Han sa att Disney betalade resnotan hem för alla. Han sa att personalen var väldigt trevlig och hjälpsam hela kvällen som de stannade hos Disney. Disney hjälper världen!

* 困ったときは!

http://twitter.com/ryoshun49/statuses/46605524434821120

昨日青葉台駅で帰宅困難者が溢れる中、車に乗ってる人が「○○方面の方どうぞ!」って行っ て車に乗せてた。「困った時はみんな一緒ですから!」って言ってた。超感動したの思い出 した。

* I svåra tider

I går, på Aobadai stationen, fanns det så många människor som hade svårt att veta hur de skulle kunna ta sig hem. De som hade bil hojtade till och frågade ”Någon som ska till OO?” Sen försökte de fylla bilen med så många personer som möjligt. Jag blev rörd av detta och uppskattade verkligen deras uppoffringar.

* 充電されたい方は・・・・

http://twitter.com/yamachin_x1/statuses/46609620210421760

避難所にいたときに、社会人1年生で、研修でこっちにきてた女の子が、たまたま携帯のバ ッテリーも持参してたらしく、体育館のコンセントを使用する許可もも らい、「携帯の充 電をされたい方は、ご自由につかってください」と呼びかけて回ってたんだ。僕はその子に とても感動したんだよ・・・

*”Om ni behöver ladda era mobiltelefoner. . .”

När jag var i härbärget, såg jag en flicka som monterade ihop en liten station där man kunde ladda mobiltelefoner. Hon besökte området för första gången och var fortfarande i sitt första år som anställd i företaget som hade skickat henne. Hon frågade först om det var okey att använda vägguttaget, sen informerade hon alla som fanns där, att de kunde ladda sin mobiltelefon via hennes laddare. ”Om ni behöver ladda era mobiltelefoner, så finns det en laddare här. Varsågoda!” Jag blev så glad av att träffa en så hjälpsam person i härbärget.

* Pray for Japan!

http://twitter.com/pinriko/status/46760773871083520 

うわーん!!感動し過ぎて超泣いた!さっきの知らない国際電話、誰か日本の人に繋がれば いいなと思って日本の局番で自分と同じ番号おしてかけて来た、心配と応援の電話だった の!英語よくわからなかったけど、言ってることは理解出来た!向こうで沢山の人がpray for japanって!

*Be för Japan

Åh min Gud, jag grät så mycket eftersom jag blev så rörd över det inträffade. Jag fick ett utlandssamtal från en okänd person som sa, ”Jag ringde mitt eget nummer, men med ett japanskt riktnummer, i förhoppning att jag skulle nå fram till någon i Japan.” Det var ett slumpmässigt samtal där personen ville visa sympati med någon i Japan. Det var svårt för mig att förstå vad han sa eftersom han talade engelska. Men jag förstod vad han sa på slutet, ”Be för Japan.”

* コードネーム

http://twitter.com/sakurasakihana/statuses/46781523248152576

米軍の日本救援のコードネームが Operation Tomodachi。感動した。いちいち発表しないと ころも。被災地での活動よろしくお願いします

* Kodnamnet

Den amerikanska militärens japanska kodnamn för ”nödhjälp” kallas ”Operation Tomodachi”. (Tomodachi betyder ”vän” på japanska.) Vilket omtänksamt namn den amerikanska militären kommit fram till. Jag blev också rörd över att de inte publicerat detta i medierna.

* 支払い

http://twitter.com/happy_niketan/status/46572769101627392

バイト中に地震があってほぼ満席の状態からお客さんに外に避難してもらいました。食い逃 げ半端ないだろうな、と思っていたがほとんどのお客さんが戻ってきて 会計してくれまし た。ほんの少しの戻られなかったお客さんは今日わざわざ店に足を運んでくださいました。 日本ていい国。

* Betalning

Jag upplevde jordbävningen på mitt jobb i en restaurang. Jag hjälpte kunder att evakuera restaurangen. Jag tänkte lite på vem skulle komma tillbaka och betala notan, och på vilka som skulle lämna restaurangen utan att betala. Det visade sig att de allra flesta kom tillbaka och betalade, vissa kom nästa dag. Japan är ett fantastiskt land.

* 真っ暗な店内

http://twitter.com/tod0/status/46530370325331968

昨夜のこと。ある駅近くのコンビニが停電の中自家発電で営業していた。レジに長蛇の列が 出来ているさなか、燃料が切れたのか自家発電が切れてレジが動かなくなった。真っ暗な店 内。皆手に持った商品を棚に戻して店を出ていた。そのまま持って出ても誰も分からない状 況だったけど。

* Mörker i butiken

Igår kväll, var det en närbutik, nära tågstationen, som försökte hålla öppet genom att använda en generator. Men den stannade medan det fanns mycket folk i butiken. Allt blev mörkt. Alla kunderna lämnade tillbaka sina varor på hyllorna och lämnade sen butiken. Ingen tog något, även om ingen hade sett att de inte betalade.

* 電気

http://twitter.com/D_kKj_C/status/46761542385025025

電気きたああああああああああああああああああありがとう節電してくれたみなさ ん!!!!!本当に感謝します!!!!!!!!!!!!@岩手県盛岡市三ツ割

* Elektricitet

Det kooomm! Elektriciteten är tillbaka i Morioka City i Iwate. Tack åt alla som ransonerat el!

* 凛々しい!

http://twitter.com/arrowbridge/status/46797841397587969

被災地から救出された80歳過ぎであろう男性。笑顔で「大丈夫!大丈夫!チリ津波も体験し てるし、再建しましょう!」と。悲しみの声を聞き出そうと食い下がる記者に「そんなこと 言っても仕方ないでしょ」と笑顔。隣にいたご婦人も「みっともない格好撮らないで」と。 日本を築いてきた方達は凛々しい。

* En nobel gammal man

En man i 80-års ålder räddades ur tsunamins angripna områden. Med ett leende sa han, ”Jag är okej! Jag är okej! Jag upplevde tsunamin i Chile. Vi kommer att återuppbygga igen!” Alla journalisterna på plats som försökte fånga bilden av honom och hans sorgsna röst fortsatte att ställa frågor. Då sa han med ett stort leende denna gång, ”Låt oss sluta klaga.” Hans fru som fanns intill sa, ”Snälla, ta inga bilder på honom nu när han känner sig så svag och ser så smutsig ut.” Då tänkte jag på hur Japan en gång i tiden blev uppbyggt av människor som den nobla gamla mannen.

* まいちゃん

http://twitter.com/app5293/status/46769727351177217

『お前今日なんで髪ストレートなん? 俺巻き髪の方が好きって言ったべ』 『そーだけどー、 まいに出来る節電ってこれ位しか思いうかばなかったしいー』 電車の中でのギャルカップ ルの会話。 日本全体が自分にできることを考えてんだな。って実感して、なんかうるうる してしまた。まいちゃんイイネ!

* En flicka vid namnet Mai

”Mai, jag sa att jag gillar ditt lockiga hår. Varför är det rakt idag?” ”Jag vet. . . Jag funderade på hur jag kunde spara elektricitet, och detta var det enda jag kom att tänka på. ”Jag lyssnade på detta parets samtal på tåget. Då insåg jag hur folk runt om i Japan funderar på hur de kan hjälpa de nödställda. Då kände jag tårarna komma i mina ögon. Mai-chan! Du rockar!

* 中国メディア

http://twitter.com/TsujiHitonari/status/46831317165420544

朝日新聞より。中国メディアで日本民衆の冷静さに感慨といった記事相次ぐ。普段は日本に 厳しい論調だが、「地震後の東京では、男性が女性を助け、ゴミ一つ落ちてない」と紹介。 中国中央テレビは被災地に中国語案内があることを紹介。「外国人にも配慮をする日本に、 とても感動した」と締めくくる。

* Kinesisk media rapporterar

Utklipp ur tidningen Asahi: I kinesisk media hittar man många artiklar som hyllar det japanska folkets lugna agerande mitt under katastrofen. Oftast så kritiserar kinesisk media Japan, men nu introduceras episoder som ”Efter jordskalvet hjälper japanska män kvinnorna i Tokyo och det finns inget skräp kvar på gatorna.” Även den centrala kinesiska televisionen rapporterade om att det finns evakuerings information tillgängligt även på kinesiska i de krisdrabbade

områdena, och sa vidare ”Vi är imponerade över att Japan även tänkt på utlänningar som kan ha drabbats av katastrofen.”

* ツイッター登録

http://twitter.com/pekopekosakura/statuses/46845284088688640

あの地震の後、娘が一番にツイッターの登録の仕方を教えてくれました。嬉しかった。 主 人共、メールがつながらなかった事もあって、一緒に登録しました。 みんなの励ましの言 葉も読んで感動しました。 被災地にいる方、救出に向かわれる方、どうかご無事で。

* Registrering till Twitter

Det första min dotter visade mig efter jordskalvet var hur jag skulle göra för att registrera mig hos Twitter. Jag blev så glad. Både jag och min man har svårt att få tillgång till internet, så vi registrerade oss båda två. Jag blev så rörd när jag läste allt det uppmuntrande via Twitter. Människor som drabbats av jordskalven och tsunamin och ni som hjälper till, snälla, snälla, ta väl hand om er.

* 知恵袋

http://twitter.com/IwamotoMari/statuses/46845919366356992

今茨城の食料危機ツイートを見て、無謀だけど届ける方法無いかと思いYahoo知恵袋見てた ら、茨城の被災者の方同士がやりとりしてた。その毎回の書き込み の最後の文に必ず「明 けない夜は無いです」「奥様大事にしてください」「少しの辛抱です、頑張りましょう」っ ていたわりと励ましの言葉が。感動。

* Yahoo Answers!

När jag läste Tweets posterna om livsmedelsbristen i Ibaragi, då ville jag sända mat till Ibaragi (även om det inte är möjligt) och kollade Yahoo Answers! Där såg jag inlägg där de evakuerade uppmuntrade varandra. Varje meddelande var i stil med ”Natten avslutas alltid med ljus”, ”Ta väl hand om din fru”, eller ”Bara lite till, håll ut!”

* 生きた証

http://twitter.com/sakura5harari/statuses/46866113597943808

同い年の少年がもう死ぬんじゃないかと感じながらも、最後に生きた証を残そうと携帯で動 画を撮り続けたという話に感動した...。極限状態でそんな行動のできる彼を心から尊敬しま す...

* Beviset att han levde

En pojke i min ålder sa att det kändes som om han skulle dö vilken sekund som helst, men jag fortsatte att filma för att han ville bevisa att han kunde överleva. Jag respekterar honom för hans agerande under så extremt svåra omständigheter.

* 慣れてるのよ

http://twitter.com/tabletalkcafe/status/46874434400821248

来る時に電車で聞いたおばあちゃんの会話。「警察が電気足りないから電気(灯り)消せっ て」「私たちは御国のために電気消して過ごすのは慣れてるのよ。今回は頭の上に爆弾降っ て来るわけじゃないんだもの、喜んで消すわよね」周囲の人々一瞬しん・・・となる。涙が出 そうになった。

* Vi är vana vid det

På vägen hit på tåget sa en kvinna, ”Polisen ber oss att släcka ljusen för att spara energi.” En äldre dam svarade då, ”Vi är vana vid att stänga av belysningen för vårt land. Bara det att denna gång är det inte bomber som faller från himmelen. Vi tänker med lätthet att släcka ljusen, skulle inte ni göra det?” Folk omkring henne tystnade för ett ögonblick. Mina ögon fylldes av tårar.

* 都会は冷たい?

http://twitter.com/mugi_momo_/statuses/47075524731879424

ぎゅうぎゅう詰めの電車で前に座ってた女性が私の鞄を持ってくれた。すごく楽になった。感動してうるうるきた。都会は冷たいとか言うけど、そんなこと無いよ!

* ふんばりどころ

http://twitter.com/sumogoma/status/47067581441523712

東横線の車掌さん、アナウンスで「大変なことになってますが、ここが頑張りどころです。みんなで力を合わせて乗り切りましょう!」と。たぶん、マニュアル外だと思う。素敵だ(^^)

* アリエル

http://twitter.com/Kaak_s/status/46087883706220544#

ディズニーシー、マーメイドラグーンシアター内にて、ショー上演中に地震発生。観客がパニックに陥る中、ワイヤーで吊り下げられ最も危険な状態であるはずのアリエルが笑顔で懸命に手を振り続けていました。揺れが収まり、アリエルが退場すると、客席からは大きな拍手が起こりました。

*大丈夫だ

http://twitter.com/kotarotamura/status/46365732791009280#

CNNに登場した千葉在住の米人学生「私は混乱したが、まわりの日本人は違う。落ち着いて周りの人で声を掛け合っている。お互いの状況を確認し励ましあい助け合う。日本人は偉大だ。日本は大丈夫だ」パニックを期待したCNNアンカーちょっとガックリ・・・

* 電車

http://twitter.com/oka_0829/status/46783719771607041

駅員さんに「昨日一生懸命電車を走らせてくれてありがとう」って言ってる小さい子達を見た。駅員さん泣いてた。俺は号泣してた。

* 元気を生み出すもの

http://twitter.com/8waru11/status/47079098564100096

おい、世の中の女子ども。聞け。今、日本に電気が足りない。そればっかりはどうしようもない。それを補うのは、みんなの元気だ。女の子の笑顔は何よりも元気を生み出す。電気も止まってるし化粧が雑でも大丈夫だよ。にっこり笑ってくれ。そしたら、こんな状況だって余裕なんだぜ。おはようございます!

* 無双ぶり

http://twitter.com/yurikomav/statuses/47133186479767552

自衛隊が救助できた人1万近いらしいし感動 “福島の奴と話せた時に自衛隊の無双ぶりをきいた。 マジですごいらしい。背中に年寄り2人背負って両腕に年寄り1人ずつ。計4人の年寄り抱えてダッシュとか普通にしてるらしい。それなのに 食事も睡眠もろくにとらず、笑顔でがんばってるようだ。 ”

* やっつける!

http://twitter.com/shi052/statuses/47137706089783296

昨日うちにきたいとこのちびっこが手に仮面ライダーのおもちゃ持っててなんで持ってるのかな?と思ったらちびっこがあたしの所にきてしーちゃん俺これで地震やっつけに行くんだって言っててちびっこまだ3歳なのにこんな事言ってて3歳なのにこんな事思ってるんだと思って感動して泣いた

* 豚汁

http://twitter.com/serious_egg/statuses/47137182279929856

お母さんが大量に豚汁作ってる 人のためだってさ ちょっと感動

* セール

http://twitter.com/lawolla635/statuses/47150116968214528

個人商店で「困ったときはお互い様セール」やってた。日用品とかが安くなってんの。日頃から値下げしまくってギリギリ運営だった癖に……! ほとんど儲け出ないと思われる数字の値札を貼りながらにこにこ笑うおばさんに感動した。

* 侍魂

http://twitter.com/NoK_code_0204/status/47151301930393600

母親より。 今朝の横浜市営地下鉄…。 乗り込んだ車内でアナウンス。 「混み合っている中、誠に申し訳御座いませんが○号車は女性専用車両となります。」 女性達も動揺したが、あれだけ混雑している中、文句一つ言わずに男性達は外に出て次の電車を待ったらしい。 侍魂。これが日本の男性です。

* 放送事故

http://twitter.com/bitboi/status/46767976380248064

NHKの男性アナウンサーが被災状況や現況を淡々と読み上げる中、「ストレスで母乳が出なくなった母親が夜通しスパーの開店待ちの列に並んでミルクが手に入った」と紹介後、絶句、沈黙が流れ、放送事故のようになった。すぐに立ち直ったけど泣いているのがわかった。目頭が熱くなった。

* 若かった頃ね・・・

http://twitter.com/lovkayo21/status/47172194421321728

いつか自分の子供や孫に話そう。「おばあちゃんが若かった時、東日本大震災があって世界中が1つになった。皆が一つのために必死になって支えあって輝いていたんだよ」って。相手が聞き飽きるまで話そう。だから1人でも多くの人に元気になってほしい。 #prayforjapan

* 駄目だけどw

http://twitter.com/efunosan/status/46944392006742016

匿名掲示板にて「みんな逃げ出して灯りも少ない万引きし放題のコンビニに着いたらお前らはどうする」という問いに即レスで「全裸で徘徊する」とついた。その後続々と賛同者が現れた。この国は駄目だけど元気です。

* 母とツイッター

http://twitter.com/eri_thjt_61/status/47238835880464384

母にTwitterを見せた、「自分たちよりも若い人たちがこんなに支えあって日本を守ろうとしているなんて」って感動して泣いてた。私たちがやってることは間違いじゃない、意味のあることなんだ。 #prayforjapan #BELOVED

* 子供の背中

http://twitter.com/matsugen/status/47231589758935040

子供がお菓子を持ってレジに並んでいたけれど、順番が近くなり、レジを見て考え込み、レジ横にあった募金箱にお金を入れて、お菓子を棚に戻して出て行きました。店員さんがその子供の背中に向けてかけた、ありがとうございます、という声が震えてました。

* 復活

http://twitter.com/KamakuraKimono/status/47258157998804993

気仙沼の友人からメールが届いた!「生き残った人たちは皆元気。ヘドロと重油の中でお風呂もトイレもなく、汚れた手でご飯食べてる。悲惨な話も山ほどだけどそれ以上に感動ドラマも!必ず復活するから待っててね」と。涙が止まらない。

* 無力じゃない

http://twitter.com/Aimi71/status/47138155232641024

大事な人が,自衛隊として現地にいます。24時間で3時間の休憩。メールで「大丈夫?」と聞いた私に「そのために訓練してるからな。俺には"無力じゃない"って信じさせてくれる人がいるから,気持ちも大丈夫。」そう言ってました。どうか彼らに,もっと強い感謝の意を。

* 安全な場所

http://twitter.com/inomsk/status/47266541493960704

娘三歳がぬいぐるみ達をうんしょ、うんしょとどこかに運んでいた。「じしんがくるから、みんなひなんしたの」と言う。しばらくして、さて寝るかとパパの掛け布団を開いたらぬいぐるみが全員寝てた。思わず吹き出した。そして、いつもパパと寝てる娘三歳が「ここが安全」と思ってくれていて嬉しかった。

* 親父

http://twitter.com/akmad2/statuses/47483941141221376

被災地(茨城県)に住む両親にうち(千葉県南房総市)に来るように連絡したら怒られた。親父曰く「俺よりひどい被害を受けた人が避難していないのにそんなことはできない、復興が終わったら行ってやるから、自分のできることをやれって」。 ちょっと感動した。

* おかえりなさい

http://twitter.com/itigotaso01/status/47218303822872576

震災時の「おかえりなさい」→押さない、駆けない、笑顔を忘れない、理想を捨てない、泣いてストレス発散、サヨナラは言わない、生き延びる。今初めて知った!良いね、これ

* 父親のメッセージ

http://twitter.com/ritz29/status/47316929937027072

家の非常袋を確認したら、父親が40年前に書いたメッセージが残ってた。私も新しい非常袋にメッセージを書こう。見た人が励まされるような。 http://p.twipple.jp/KwUYm

* 出先で

http://twitter.com/emutx/statuses/47515622816493568

今NHK見てたらおばちゃんが「出先で薄手だったんですけど、中学生がコレ(上着かな?)貸してくれたんです」って笑ってはった。感動してちょっと泣きそうやった。

* インタビュー

http://twitter.com/nunoryo/status/47507146295873537

買い出しで並んでたらオーストラリアのメディアから(親が)インタビューを受けた。その人たちが並んでいる人たちにカイロとお菓子を1コずつ渡していたことに感動した。日本のマスコミも被災地に行くのであれば、同じくらいの配慮をお願いしたい

* 10ヶ月分

http://twitter.com/riichaaan_24/statuses/47520047031263232

みんなの節電の結果がすごいことになったみたいだね。今日小学生の弟が自分のお財布から5000円札にぎりしめて、学校の募金箱の中に入れてた。毎月500円をお小遣いでもらってる弟。10か月分だよ。かなり感動した(:_;)

* おばあちゃん

http://twitter.com/rinqkkumq/statuses/47527100655210496

今日の新聞に載ってた。建物の下敷きになリながら2人の遺体が見つかった。おばあちゃんが孫を守るために抱いたままの状態だった。すごい感動..見つかった時に亡くなってたのゎ悔しいし早く助けてあげれなくてごめんなさいて感じ。今も東北の方でゎ皆生きようと必死。頑張れしかゆえないのが悔しい

* 通帳

http://twitter.com/yahiroriyu/status/47524518314508288

寄ったコンビニで「私達にはこれ位しかできないからねえ」っていって募金箱に通帳いれかけてるおばあちゃん見てツッコミ忘れて感動した。 だけど通帳ごとはまずいよおばあちゃん…

* ラーメン

http://twitter.com/maromaro25/statuses/47613447843758080

自宅は流されて自分は避難所にいるのに店が大丈夫だったから、って無料でラーメンをふるまっているラーメン屋さん…日本ってこんなに皆暖かい…日本に生まれたことを誇りに思う。

* 志願

http://twitter.com/NamicoAoto/status/46951384263831552

父が明日、福島原発の応援に派遣されます。半年後定年を迎える父が自ら志願したと聞き、涙が出そうになりました。「今の対応次第で原発の未来が変わる。使命感を持っていく。」家では頼りなく感じる父ですが、私は今日程誇りに思ったことはありません。無事の帰宅を祈ります。

* パパの仕事

http://twitter.com/ownwing/status/47445388487172096

旦那さんが自衛官の友人より。以前息子さんが「パパは戦争がお仕事?」と涙ながら聞いてきた事があったそうだ。誰かの心ない言葉に傷付いたんだろう。今、息子さんは毎日TV画面に向かい「パパ頑張れ、パパのお友だち頑張れ!」と叫んでるって。「僕も自衛隊になる!」って。…通勤中に号泣。

* 避難所

http://twitter.com/soleilfleuve/status/47627354595528704

避難所で、4人家族なのに「分け合って食べます」と3つしかおにぎりをもらわない人を見た。凍えるほど寒いのに、毛布を譲り合う人を見た。きちんと一列に並んで、順番を守って物資を受け取る姿に、日本人の誇りを見た。

* 残りいくら?

http://twitter.com/kaonashi3488/status/47219756738166784

ファミマに行ったら聞こえてきた高校生くらいのDQNぽい男子の会話「やべー300円も募金しちゃったわw俺の今月残り100円もないわまじやべーw」「無理すんなよw俺財布に残ってた500円玉募金したから空っぽだわwまじやべー」ミサワかよwと思ったけど、 日本終わってない

* がんばろう

http://twitter.com/sachyco/statuses/47821072803971072

被災した中学生の子達が学校に残ってた材料使って「がんばろう」て書いた小さい横断幕を避難所に設置してるニュース見てさぁ…。家族の安否がわからない子もいるのに、"自分たちができること"をしたって言うんだよ~。えらいなーて感動して。わたしたちしっかりしなきゃね。

* 給料2日分

http://twitter.com/mongol_daruma/status/47690510902632448

モンゴル在住の日本人です。モンゴル国税関全職員が今回の震災義援金のために、給料2日分を募金することをみんなで決定したんだそうです。これまで20年間の日本政府からの援助協力に対する恩返しであり、友情のあかしを示すのは今だ!ってモンゴル国は燃えてます

* アンパンマン

http://twitter.com/sayaka_gunns/status/47345171179909121

被災地で、こどものケアのためアンパンの歌を流したところこどもは、大喜び。それ以上に、親たちが号泣されたとのことです。子供たちのケアも重要。親たちは、子供の笑いを待っている。

* 守りたい

http://twitter.com/mondenakiko/status/47798320889987072

妹のmixi日記に泣けた…『長男@小4が、自分の財布と貯金箱の中身を全部募金したいと、号泣しながら差し出してきた。コロコロコミック買えなくてもいいから、日本まもりたいから!って』

* お年玉

http://twitter.com/mushi2000/status/47858322057080832

募金箱の前にて幼稚園位の男の子と母親の会話。母「貯めてたのに本当にいいの?」子「3DS我慢する。これで地震の人の家建てる。」と言いお年玉袋から5,000円を寄付。母「偉いね。地震の人、これで寒くなくなるね。」男の子思わず号泣。後ろにいた私、大号泣。

* それが自衛隊

http://twitter.com/ma3hi60129/status/47847337724350464

ある自衛隊員が言った。「被災地で炊き出しをした際、たとえ余っても自衛隊員は絶対食べないで缶詰の冷たいご飯を食べます。被災地の人用にお風呂を用意しても自衛隊員は入りません。そして出来るすべての事をやったらひっそりと帰る。それが自衛隊です。」自衛隊は日本の誇りです。

* 悔いはない

http://twitter.com/ER718/statuses/47897427482644480

自衛隊の友達から「死んでも悔いはない」って。現地にいけない私の分まで頑張っている友達。私の誇りです!

* 母の言葉

http://twitter.com/yoshi0miyu/status/47896309688049664

亡くなった母が言っていた言葉を思い出す「人は奪い合えば足りないが分け合うと余る」被災者で実践されていた、この国の東北関東地震被災者の方々を、日本を誇りに思います、頑張ってください。

* 弟と妹

http://twitter.com/Lily_SLil/statuses/47904034803298304

「太陽で明るいから」暗いのがとにかく苦手な弟がそう言って早く風呂に入る。トイレに入る。アイロンとドライヤーを当たり前に使っていた妹が「クシとタオルで我慢する」って言って使わない。こんなすぐ近くで意識して節電してる弟と妹。兄として少し誇り高いよ。

* 治るから

http://twitter.com/s1o/status/47850632144633856

うちの三歳の娘が、いきなり十円玉だらけのお小遣いを持ってきて、泣いている人に一つずつあげるんだって。これで、地震治るねって。。みんな良く考えよう。自分にやれる事がやれているか。

* おにぎり

http://twitter.com/dera_onoka/status/47768712304013313

急に、給食中止・弁当持参になっても「もし弁当を忘れた子がいたら食べさせてください。」と余分におにぎりをにぎってくれる保護者がいた。その優しさ・あたたかさに感動(>_<)

* 昔の顔

http://twitter.com/kazuminton/status/47818389204381696#

病院のレストランで働いてる母から聞いた話。節電かな?暗いレストランで食事中の老夫婦。ただでさえよく目が見えない老婦人『じーさんの顔が見えないから昔のじーさんの顔を思い出しながら食べる事にしましょ』だって。なんかいいよね~。

* 一番強いもの

http://twitter.com/sogorukyo/status/48038189880971264

母親に電話した。「買い物行ったってガソリンも卵も牛乳もなーんもないの(笑)」と笑う母。いや、笑ってる場合じゃないだろと思い「東京来ない?」と僕。「行かないわよ。家族の中で私が一番強いもの。大丈夫」と母。西川貴教さんのおかんといい、母は強いな。きっと被災地のママたちも。天晴れ。

* 無理しないで

http://twitter.com/#!/yoshimicov/status/47943759190700034

ぜんぜん眠っていないであろう旦那に、「大丈夫?無理しないで。」とメールしたら、「自衛隊なめんなよ。今無理しないでいつ無理するんだ?言葉に気をつけろ。」と返事が。彼らはタフだ。肉体も、精神も。

* 地球

http://twitter.com/#!/maggyshinji/status/48038553166413824

地球VS日本人!敵はデカイが勝つのは日本だ‼

* カルカッタにて

http://twitter.com/#!/mynameisjack76/status/48006933013213184

カルカッタにて。いつもサダルストリートを歩いてる物乞いのお婆ちゃんとチャイを飲んでいると『日本はとても大変な状況なのを知っている。私も貧しく、子供もいて大変だけど、しばらくは日本人に喜捨を求めるのはやめる事にする。その分はあなたの国の為に使って欲しい』と言われて立ち竦んだ。

* 仲間です

http://twitter.com/furu_furu_0385/statuses/48013989464113152

会社の中国人留学生のアルバイト。中国大使館から迎えがきて「強制退去」。数時間後、彼らが戻って来た。みんなで「なぜ?」。彼らは「強制退去ではなく希望者を迎えに来ただけでした」と。でも「なぜ?」。彼らは「私たちは仲間です。ここで一緒に頑張ります」。社内は歓喜、そして号泣。

* ニコニコ暮らそう

http://twitter.com/lay_0/statuses/48021036247154688

震災後、私を笑顔にさせてくれたのは、粋な大人たち。笑顔って伝播するもんね。母親とちまちまとメール。「考えても仕方の無いこともあるけど、後悔したくないから、ニコニコ暮らそうね」って最後に書いてあった。うん、ニコニコ暮らそうね。そう返信して号泣。やっぱりお母さん大好きやわ。

* 募金箱

http://twitter.com/mayumitt/status/48033718404792320

仕事先のコンビニ店頭に震災の募金箱があります。今日小さな女の子を二人連れたお母さんが会計された時、子供たちに「このお金はなぁに?」と聞かれ、お母さんが説明。すると子供達が「ここにお金入れたい!」と。お母さんが買い物したおつりからそれぞれ千円を子供に… 涙が出ました…

* 優しさが生まれてくる

http://twitter.com/hiyori_ao/statuses/48047254078099456

そのあと、スーパーに行ったら盲目の人が買い物してて、盲導犬もいて、普段はちょっとけむたいような目でみんな見るのに、色んな人が必要なものあったら、探してきますよとか声掛けてた。優しさが小さくても見えなくても生まれてる。また涙出た。 普段ならお節介だよねで見ない振りしてたよね。。

* 小さな体

http://twitter.com/#!/mihotan1101/status/48045995816255488

今日5歳の息子に言われました。「大丈夫だよ、ママ。地震が来たら頭守ってね。地震が終わったら外にママ連れてじぃちゃんとこ行くからね」小さい体で守ってくれようとする息子に涙が出ました。子供の大丈夫って言葉がこんなに大きいと思わなかった。ありがとう。

* クラクション

http://twitter.com/#!/takupenguin555/status/47977494804037632

今日の募金で感動した事。 信号待ちで止まった、名鉄タクシーの運転手さんがおもむろにクラクションを鳴らし近付くと5000円を! 超かっけぇ。 名鉄タクシーさん、本当にありがとうございます! 明日もまたドラマが楽しみ!

* 物資

http://twitter.com/#!/DaleKikuchi/status/48034653403234304

原発の問題により、福島県いわき市などから数百人単位でつくばに避難者がきた。つくばのヤンキーが車いっぱいに物資を積んできたのには胸が熱くなった。大変な立場にいる避難者の笑顔と謙虚さに感動。頑張ろう!

* ホッカイロ

http://twitter.com/#!/natsuorin/statuses/48206976836050944

母「ホッカイロ逃げたぁ」妹「逃げてないよ♪」母「あ、いたいた☆」停電中家族で一つのふとんに入り、あったかい娘の足を探すかわいい母なのでした。

* 小さなヒーロー

http://twitter.com/#!/ngymmgm/statuses/48207515028172800

ベビーカーの赤ちゃんと幼稚園位の男の子を連れたお母さんの後ろを歩いてました。母『地震来たらこわいね』息子『そしたらオレがこうするから大丈夫』とベビーカーを守るように覆いかぶさりました。めっさ男前!小さいけど立派なヒーロー。ほっこりしました。

* 母さんも笑うから

http://twitter.com/#!/audkni310/statuses/48209499521155073

病室の、彼のいる脇のベッドに一人でいる男の子がいた。その子は、地震で父はおらず、母とばらばらになったと言った。大丈夫?って聞いた。僕が笑ってれば母さんも笑うんだって言って、笑いかけてくれた。先生に聞いたら、少年のお母さんの名前は、死者名簿の中に。私は、教えてあげられないよ。

* 馬鹿カみたい

http://twitter.com/#!/audkni310/status/48206386827505664

会ってきた。「なんか、僕は最初に君の名前を呼んだみたい。本当、君がもしいなくなってたらどうしようかと思った」って 言われた 本当 自分の心配しなってば 馬鹿みたい って笑いながら泣けるんだから幸せなんだね私は

* ちっぽけな勇気

http://twitter.com/#!/yucari_/statuses/48220648807477248

息子が小学校で集められている募金に自分のためてきたおこづかいの1000円をにぎりしめて学校に行った。そして今日は放送当番なので元気が出る曲をかけると言って「ちっぽけな勇気」を持って行った。息子を誇りに思う。未来を背負うこの子達の気持ちがある限り日本は大丈夫だと思ったら涙が出た。

* 受け取り拒否

http://twitter.com/#!/monchanstory/statuses/48223288467537920

悪名高い韓国タクシー。昨日韓国ツイターで話題になった話。韓国駐在の日本人がタクシーに乗ってからお金を払おうしたらあっさり拒否されたらしい。”日本人でしょう?日本帰ったらこのタクシ代を寄付しなさい”と。国籍とか政治とかは別にして、一般庶民の考え方はみんな同じ。

* ケンチャナ?

http://twitter.com/#!/shiori_shi/statuses/48223702176907264

投手のランニングを見ている時テグに住んでる男の子供たちと話していました。日本人という事に気づいた彼らはポケットからチョコパイを出しジチン、ジチンとケンチャナ?と。地震大丈夫?って󾌹食べてって󾌹優しくて涙出そうでした。聞いたらサムスンファンらしい。この子たちの為にも頑張ねば!

* 純粋な姿

http://twitter.com/#!/straysheep178/statuses/48219448120852480

ご他聞に漏れず職場でも募金箱を設置させて頂いたのだが、買い物に来た子供たちが自分の僅かな小遣いの中から、当たり前のようにお金を募金箱に入れてくれるのを目の当たりにし、めちゃめちゃ感動した…。 決して褒めてもらいたいわけでなく、本当に自然に、本当に純粋な姿だったことに心が震えた。

* 営業さん

http://twitter.com/#!/Pie0902/statuses/48227504909070336

いつもクレームばかりのコールセンターに母娘から別々にお礼の電話が。地震の直後に娘さんが交通事故にまきこまれたら、通りがかったうちの営業さんが助けてくれて、救急車を呼びたらい回しになってもずっと付き添っていたそう。命の恩人、未婚ならぜひ知り合いになりたいと。社長が感動してた

* 記者さん

http://twitter.com/#!/gxhoxk/statuses/48227662971420672

津波に遭遇した記者さんがレポートしながらも一緒に逃げてるおばあちゃんをおんぶしたり、優しく声をかけたりして地元の人と一緒に車の上に取り残された人を救助。救助された人に「どんな気持ちですか?」とか無神経な事聞かずに真っ先に「大丈夫だった?大丈夫だった?」声かけてて感動した