Πρακτικά Γ.Σ. 3/6/2011

 1. Δυσαρέσκεια για τη διαδικασία της κλήρωσης γιατί κλείνουνε οι θεματικές χωρίς να μιλάνε όσοι θέλουν. Επειδή λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις και ο καθένας έχει τη δική του σεισάχθεια, να σας καταθέσω τη δική μου (ολόκληρο το χειρόγραφο κείμενο διατίθεται στη γραμματεία)

Σε αυτή τη βάση δεν έχουνε θέση το ΔΝΤ και η Τρόικα στον τόπο μας. Όλα αυτά δεν γίνονται με ευχολόγια και δημοψηφίσματα ούτε με όσες κυβερνήσεις αλλάξουν. Για να γίνουν θέλει αγώνα μαζικό και διαρκείας. Θέλει οργάνωση. Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και απαίτηση να καταλήξει η διαδήλωση στον Λευκό Πύργο.

 1. Πρωτοφανές κίνημα – όλη η αριστερά απέτυχε. Δεν μπορούμε να ενεργήσουμε σαν ενιαία οργάνωση. Πρέπει να θέτουμε μικρούς στόχους. Να ζητήσουμε απομάκρυνση κυβέρνησης και αναδιάρθρωσης του χρέους. Ρεαλιστικές προτάσεις που να μην αγνοούν την ενότητα του κόσμου. Όχι βία
 2. Αύριο 6μ.μ. σε κάθε γειτονιά από τις ομάδες προώθησης. Η συνέλευση είναι δράση. Οι παρεμβάσεις είναι δράσεις. Ανάγκη για συμμετοχή. Το δεν έχουμε χρόνο δεν συμπίπτει με το πρέπει να βαστούμε. Για το γενικό black – out πρέπει να λέγεται παντού. Να επιβάλλουμε στα σωματεία να καλύψουν τις απεργίες. Να ρίξουμε την κυβέρνηση. 15:00 μ.μ στο Ιπποκράτειο. Μαζική συμμετοχή στις ομάδες προώθησης.
 3. Προσοχή στις προτάσεις. Να υλοποιούνται κιόλας. Μαζική συμμετοχή την Κυριακή.  Να είναι έντονο το αντικυβερνητικό στίγμα στις αποφάσεις μας. δημιουργία ομάδας λογιστικού ελέγχου. Πρόταση: προβολή ταινίας
 4. Η θεματολογία να είναι συζητήσιμη και να εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Προτάσεις:
 1.  Προτάσεις:
 1. Να μαζεύουμε οι ίδιοι κόσμο
 2. Πρόταση: Διάθεση εντύπων με όρους: 1) αυτοπροσώπως, με προσωπικές θέσεις/ προτάσεις, 2) να το έχει σε συγκεκριμένο μέρος και να παίρνει όποιος θέλει. Κάτι που ψηφίστηκε σήμερα μπορεί να αλλάξει αλλά με σεβασμό στις διαδικασίες
 3. Ειδοποιός διαφορά η συνέλευση μας. Διαμορφώνονται πλειοψηφίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Προώθηση της ιδέας του διαλόγου. Να έχουμε το μυαλό μας στην ενότητα και το διάλογο

 1. Προτάσεις:
 1. Κάλεσμα από ομάδα παιδείας για μετανάστες την Κυριακή στις 4

2η Θεματική

 1. (από χθες)

Για αποκλεισμό δρόμου: βγήκε και αυτός (απολογήθηκε). Μπορεί κάποιος να παραβλέπει τη διαδικασία. Γιατί μπορεί να κουράζεται ο κόσμος. Δεν χρειάζεται να ψηφίζουμε για τα πάντα (π.χ. πινγκ πονγκ), ας το κάνουν αυτοί που το προτείνουν. Δε θα πρέπει να βάλουμε διαχωριστικές από κινητοποιημένους σε άλλους. Συμπόρευση με σωματεία. Δεν καλούμε σωματεία όταν τους απαγορεύουμε να βάλουν υπογραφή και το αντίστροφο. Την ελληνική σημαία να την σηκώσουν οι λαοί της Ευρώπης.

 1. Να στήσουμε ραδιοφωνικό σταθμό. Έσοδα από διαφημίσεις. Να δυναμώσει το κίνημα.
 2. Να έρχονται εδώ οι εργαζόμενοι. Να μην αποτελεί κανείς τον μεσάζοντα – παράγοντα. Η Γ.Σ. καλεί τους εργαζόμενους από κάθε σωματείο χωρίς παράγοντες, όχι δια εκπροσώπων.
 3. Υπέρ του Καζάκη (λόγια για τον Καζάκη). Μπορούν να μας ενημερώσουν. Ομάδα τύπου από και προς τα Μ.Μ.Ε.
 4. Υπενθύμιση: 10:30 άγαλμα Βενιζέλου, 6 γειτονιές.

Προτάσεις: Τετάρτη κουβέντα για το χρέος και από την ΕΛΕ και από την αντίθετη άποψη. Επίσης, στις 12 παρέμβαση με πλακάτ και συνθήματα σε τράπεζες.

Οι απολύσεις – μειώσεις μισθών ευνοούν ελληνικές επιχειρήσεις (παράδειγμα Λαναρά)

 1. Να ορίσουμε μέρες ορόσημο όπως η 5η Ιουνίου και να δουλέψουμε πολύ για την Κυριακή να γεμίσουν οι πλατείες. Προτάσεις: στήριξη στις παρεμβάσεις/συγκεντρώσεις στις γειτονιές. Σάββατο βράδυ στηρίζουμε την κινητοποίηση. Να στηριχθούν οι προσυγκεντρώσεις την Κυριακή. Να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους. Την Κυριακή να μην γίνει συνέλευση και να ακουστούμε δυνατά (όπως αποφασίστηκε και στην Αθήνα). Από Δευτέρα κάθε 2 ώρες να κάνουμε ένα τέταρτο διάλειμμα και να βγαίνουμε στο δρόμο για ενημέρωση.
 2. Πρόταση: οι ομιλίες να διαπραγματεύονται το μνημόνιο και να αναλύονται θέματα χρέους. Εμβόλιμο 15λέπτο για την κοινωνία που ονειρευόμαστε, την άμεση δημοκρατία και πως θα εφαρμοστεί. Εξειδικευμένα 15λέπτα όπου ο καθένας θα μπορούσε να αναλύσει.
 3. Η σημαία είναι σύμβολο λαού. Ότι κάνουμε εδώ δεν το κάνουν τα συνδικάτα. Οι συνδικαλιστές πρέπει να μάθουν από τις πλατείες. Δυισμός στην Αθήνα (αγανάκτηση – προβληματισμός). Να προτείνουμε σε όσους δεν κάνουν, να κάνουν κάτι για να συμβάλλουν.
 4. Δεν πιστεύουμε στο μνημόνιο αντίθετα με όσα λένε οι πολιτικοί. Πρόταση: να γίνουν επενδύσεις από τους άνεργους.
 5. Παλεύει ο παλιός κόσμος με τον νέο. Παλιός= κόμματα, εμπορευματοποίηση. Νέος = εμείς εδώ.
 6. Προτάσεις:

Απόσυρση των καταθέσεων όλων – να μπλοκάρουμε τράπεζες – να μην πληρώσουμε τις ΔΕΚΟ – καταγραφή ακίνητης περιουσίας εκκλησίας και κράτους  και άμεση κοινωνική δήμευση τους – κοινωνικά κτίρια, εστιατόρια, ιατρεία για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες – ανακατάληψη γης – κοινωνικός έλεγχος παραγωγής, αλληλέγγυο εμπόριο, κατάργηση μεσαζόντων – κοινωνικός έλεγχος στην εκπαίδευση – ενιαίο πανελλαδικό δίκτυο για προβολή αιτημάτων – ορισμένη μέρα και ώρα με ταμπελάκι: «κλειστό λόγω ληστείας» - να κλείσουμε τα φώτα – να καλέσει το δυναμικό των πλατειών γενική απεργία

 1. Ανακοίνωση: μάζεμα υπογραφών για δημοψήφισμα
 2. Παραπληροφόρηση ΜΜΕ. Αντί να γίνουμε ο λαός που εξεγείρεται, περιθωριοποιούμαστε γύρω από τους αγανακτισμένους. Ο λαός εξεγείρεται. Προτάσεις:

Ποινικά αδικήματα η κατάλυση του πολιτεύματος. Το 80% είμαστε μείς, το 20% είναι βολεμένοι

 1. Μοιάζουμε χωρισμένοι, αυτοί που συζητάνε και αυτοί που θέλουν να βγουν στο δρόμο. Την Κυριακή να γίνει χαμός αλλιώς θα γίνει μεγαλύτερη η παραίτηση.
 2. Άγχος μαζικοποίησης. Να ακυρώσουμε την παλιά πολιτική. Τα κινήματα δίνανε πάντα τις δικές τους απαντήσεις.

Προτάσεις:

 1. Παρέμβαση από Αθήνα (ο χαιρετισμός έχει αναρτηθεί ξεχωριστά στο blog)
 2. Αγανακτισμένος στην Ισπανία είναι αυτός που έχει χάσει την αξιοπρέπεια του. Είναι αυτό που μας λείπει. Σημαντικό για την αξιοπρέπεια είναι ο σεβασμός, σεβασμός στο 3λεπτο ως ομιλητής, σεβασμός στο δήμαρχο αν θέλει να παραβρίσκεται κ.τ.λ. Μόνο από το σύστημα μπορεί να χτυπηθεί το σύστημα. Να κάνουμε ένα κόμμα αξιοπρέπειας.
 3. Φτάσαμε ως εδώ γιατί είμαστε ατομιστές. Χαίρομαι που βλέπω τη νεολαία. Το βρώμικο αυτό σύστημα τους έχει κάνει συνταξιούχους πριν καν βγουν στην παραγωγή. Η μέγιστη δύναμη είναι η μαζικότητα. Να ανατρέψουμε αυτό το κατεστημένο και να κάνουμε μια κοινωνία ανθρώπινη. Να μαζικοποιηθούμε. Ποίημα Ρ. Φεραίου.
 4. Φεύγοντας από εδώ το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να απαντάμε ποιοι είναι οι αγανακτισμένοι και τι κάνουν γιατί τα κανάλια κάθε μέρα λένε ψέματα. Λένε ότι το να ζητάς επιτροπή και να δεις πόσο είναι το χρέος και να αρνείσαι να το πληρώσεις είναι σαν να αρνούμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό είναι ψέμα. Τα λεφτά από το δάνειο είναι για να καλύψουμε άλλα παλιά δάνεια. Επίσης, στα κρατικά ταμεία έχει λεφτά από τις συντάξεις και τους μισθούς που μειώσανε. Φορολογήστε αυτούς που τόσα χρόνια τρώγανε με χρυσά κουτάλια, φορολογήστε τράπεζες. Μας ζητούν να αποπληρώσουμε το χρέος που έχουμε αποπληρώσει ήδη με τους τόκους που βάζουν. Καμία αποπληρωμή
 5. Να βοηθήσουμε όλη την κοινωνία, όπως μπορούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από το να αλλάξουμε την παλιά μας ζωή. Επίσης, να μιλούνε όλοι αλλά να τηρούν το 3λεπτο. Να βοηθήσουμε στις ομάδες όλοι. Το πιο σημαντικό είναι να μιλάμε μεταξύ μας, μόνο έτσι θα έρθει η αλλαγή. Να κοιτάμε όλοι τον διπλανό μας  σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας. Κάναμε λάθος που διώξαμε τον Μπουτάρη. Θέλω και τον Παπανδρέου και όλους και να τους δείξουμε ότι ξυπνήσαμε. Συντονισμός με άλλες πόλεις. Η πρόταση που κατέθεσα ούτε μπήκε στα πρακτικά ούτε στη συνέλευση προς ψήφιση. Ζητώ το λόγο δημόσια από τους υπεύθυνους.

Ακολούθησε ψηφοφορία και λήψη αποφάσεων.

Λήξη Γ.Σ. 2/6/2011