Published using Google Docs
Historia Valenciano.pdf
Updated automatically every 5 minutes

Biar pot presumir de tindre una tradició teatral de llarg.

En el primer terç del seguisc XIX es comptava amb una sala per a espectacles artístics: el teatre popular, que després passaria a anomenar-se Vico, en el que els habitants de Biar podien expressar les seues qualitats artístiques i al propi temps contemplar les que venien de fora.

Seguint esta tradició escènica en la nostra localitat s'han vingut donant multitud d'espectacles teatrals tant en el citat local com en un altre que es va construir a mitat del segle XX (Teatre Chapí).

Altres locals que puntualment van ser utilitzats per a representar obres de teatre han sigut: l'antic Convent (hui Casa de Cultura) en els anys 50/60 del segle passat; i en la següent dècada el Cine Moderno, que existia en el carrer Major.

Amb el pas dels anys nous espectacles (cine, revetles, balls,...) van acabar per apoderar-se de l'oferta cultural i lúdica, fins quasi fer desaparéixer el teatre local.

Ja en l'últim terç del segle XX, que és el que millor coneixem, el teatre local ha funcionat a colp de cor, com un teatre “temporer”, sense cap organització i amb poc suport institucional, mantingut fugaçment per associacions i entitats privades locals.

L'any 2000 vam començar a reprendre amb més serietat esta faceta artística, en base a una proposta de Pedro P. Gimeno, el Director, de marcar unes pautes, desenvolupar activitats i tallers, una altra línea més o menys estable, i al propi temps posar-li un nom identificador al grup aficionat existent i que es denominava genèricament Grup de Teatre de Biar, dirigit fins llavors per Paco Berbegal, a què des d'ací volem agrair-li la seua labor amb nosaltres i amb el teatre biarense.

Remenant una sèrie de noms, al final, per unanimitat, vam batejar al Grup amb el nom de GRUP DE TEATRE VICO, basant-se en dos motius: u, en honor a l'insigne actor (ja difunt) Antonio Vico; i, en segon, en memòria de l'infeliçment desaparegut local Teatre Vico.

    El Grup de Teatre VICO, que en els seus inicis estava especialitzat en sainets valencians, en els últims anys ve a més representant tant obres i adaptacions pròpies ("Quines coses, Senyor!", "Dones afligides busquen...") com d'altres tipus: més clàssiques, com "La casa de Bernarda Alba", o comèdies entretingudes ("Dos no són parella", "Quines coses té la meua tia!", "Desmanotats i divorciats"...)

        En esta web trobareu reportatges d'actuacions i algun document relacionat amb el nostre teatre. Agraïm als que vullgueu col·laborar amb nosaltres aportant dades i documents que il·lustraran la història teatral de Biar, que és patrimoni de tots.

         A tots els que ens han seguit i ens seguixen, que continuen recolzant-nos. Gràcies per acollir-nos.