ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ 8/06/2011

1)Συμφωνώ να έρθει ο Μ. Θεοδωράκης να μιλήσει στη συνέλευση. Δημοκρατία είναι η άμεση δημοκρατία όπου ψηφίζει ο πολίτης, αλλιώς είναι τυραννία. Όλοι  οι κυβερνήτες αυθαιρετούν και πράττουν σύμφωνα με το συμφέρον τους. Αιτήματα είναι η άμεση δημοκρατία, η διαφάνεια-καθολικό πόθεν έσχες για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροκλοπής, λογοδοσία όλων, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και νέο σύνταγμα , δικαιοσύνη με βάση το νέο σύνταγμα.

Πρόταση: να κάνουμε αποφασιστικές και γρήγορες κινήσεις και να δημιουργηθεί μια εβδομάδα συζητήσεων όπου θα καλεστούν άνθρωποι σαν τον Θεοδωράκη, τον Γλέζο κτλ.

2)Μπορεί να έρθει ο κύριος Θεοδωράκης, αλλά να μιλήσει με κλήρωση γιατί είμαστε όλοι ίσοι. Η συνέλευση δεν είναι κλειστή. Ότι αποφασίζουμε πρέπει να το τηρούμε έστω μέχρι αυτό να αναιρεθεί. Η έλευση του κυρίου Καζάκη πιστεύω ήταν λάθος αφού δεν είχε αποφασιστεί η ημέρα της ομιλίας του από τη συνέλευση.

3)Κάποιους ανθρώπους ίσως αξίζει να τους ακούσουμε γιατί ίσως μας προβληματίσουν περισσότερο (πχ. Θεοδωράκης, Καζάκης). Για τα άτομα τύπου Μπουτάρη θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο για το πώς θα τον αφήσουμε να μιλήσει.

4)Αναγνώστηκε ένα κείμενο με κάποια γνωμικά, το οποίο διατίθεται στη γραμματεία. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή: οι τράπεζες και οι εφοπλιστές κέρδισαν. Είναι μια χώρα άδικη και με πολλούς τρελούς.

5)Το ποσοστό των πολιτών που ασπάζεται το κείμενο των Αγανακτισμένων είναι 92%. Θα προσφέρω οτιδήποτε μπορώ για αυτό το κίνημα.

Πρόταση: Να τεθεί η ερώτηση, αν κάποιες κοινωνικές ομάδες όπως πχ. οι Αστυνομικοί πρέπει να βρίσκονται εδώ.

6)Τους τελευταίους μήνες αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, από οικονομολόγους, νομικούς κτλ έλληνες και ξένους, για το ελληνικό χρέος. Για να δουλέψει αυτή η επιτροπή πρέπει το κράτος να ανοίξει τα βιβλία του χρέους. Κάθε πολίτης αν θέλει μπορεί να το στηρίξει μέσα από το www.ele.gr. Αυτό το αίτημα μπορεί να είναι η προοπτική για αυτό το κίνημα. Αυτά τα δύο κινήματα πρέπει να συναντηθούν και να συμπορευθούν.

7)Είναι λάθος να αποκλείσουμε την ομάδα των αστυνομικών, γιατί κανένας Αστυνομικός δεν πίνει ούζα με τον Πάγκαλο ή τον Γιωργάκη αλλά και γιατί αυτοί είναι άνθρωποι όπως εμείς. Υπάρχει η τοποθέτηση «μαζί τα φάγαμε». Πιστεύω πως αυτή η τοποθέτηση είναι σωστή. Έτσι όπως πορεύεται αυτή η κοινωνία δεν θα πάει μπροστά. Χρειάζεται αυτοκριτική για να δούμε πως θα πάμε.

8)Θα μιλήσω για τον πολιτικό προσανατολισμό αυτού του γεγονότος. Τα ΜΜΕ, υποστηρίζουν αυτό το γεγονός. Όλο και πιο πολύ επισημαίνεται ο αντιμνημονιακός του χαρακτήρας. Αποσιωπάται έτσι εντέχνως το ότι το κύριο αίτημα είναι το αίτημα για πραγματική δημοκρατία. Εδώ σήμερα βουτάμε λίγο το νύχι μας στην δυνατότητα για πραγματική δημοκρατία. Είμαι υπέρ του να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε πολίτης στο βήμα(πχ Μπουτάρης, Θεοδωράκης κτλ).

9)Αυτή η συνέλευση δεν έχει ούτε ηγεσία ούτε εκπροσώπους. Τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχει αυτή η εικόνα. Η οργάνωση δεν πρέπει να είναι πάνω από τη συνέλευση. Η συνέλευση έχει γίνει ένας στείρος μηχανισμός ψηφοφορίας. 

Πρόταση:  Οι ομάδες να είναι εναλλάξιμες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνουν ανοιχτά δημόσια μαζέματα. Να μην ψηφίζουμε ολόκληρα κείμενα. Εδώ δεν είναι πολιτικό μπαλκόνι για να έρχεται ο οποιοσδήποτε σοφός να βγάζει λόγο 3 ώρες. Πρέπει να υπάρχει ενότητα, ενιαιότητα, συζήτηση. Προτείνω όλες οι εκδηλώσεις να συνδιαμορφώνονται από όλους μας.

10)Άμεση δημοκρατία να υπάρξει πρώτα από εμάς. Εμείς είμαστε το παράδειγμα, εμείς πρώτα( πχ σκουπίδια, πάρκινγκ)

Πρόταση: Όχι λίστα προτάσεων με 15 πράγματα μαζι)

Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην κοινωνία. Θα τελειώσει το κίνημα θα γυρίσουμε στους καναπέδες; Στην Ισπανία διαλύθηκε, εδώ όχι. Στην Ιαπωνία θυσιάστηκαν οι γέροι για την κοινωνία.

11)Βήμα ανοιχτό σε όλους αλλά ως ισότιμους πολίτες. Όχι κλίμα τρομοκρατίας στους ομιλητές. Αντί να κρίνουμε τα λάθη να φροντίζουμε να έχουμε συμμετοχή. Αυτοί που προτείνουν να συμμετέχουν(πχ πρόταση πορείας) κριτική καλή, συμμετοχή καλύτερη.

12)Παρατήρηση: συναντηθήκαμε απλοί άνθρωποι και δώσαμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν ειδικοί για την αντίσταση. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε. Να ανοίξουν οι πόρτες του πολιτισμού γιατί ο πολιτισμός χρειάζεται τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τον πολιτισμό.

Πρόταση: Να μπουν βρύσες με πόσιμο νερό στον χώρο των Αγανακτισμένων.

13)Εδώ υπάρχουν άτομα με προσόντα και δυνατότητες. Υπάρχουν άνεργοι με πτυχία που μπορούν να προσφέρουν εδώ. Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Αξιοκρατία. Καλή η θεωρία αλλά θέλει και πράξη(παιδεία, σχολείο, κτίριο, καθηγητές).

Πρόταση: Να δημιουργηθεί ανοιχτό σχολείο.

14)Λάθος είναι η διαδικασία προτάσεων χωρίς επιχειρηματολογία και συζήτηση. Να συνεχίσουμε εδώ αλλά να προχωρήσουμε και αλλού. Το χειμώνα σε κλειστούς χώρους. Να οργανωθούν γνωστοί σε ομάδες μονού αριθμού, να συζητάνε μεταξύ τους και να δημιουργούν προτάσεις.

15)Χρησιμοποιούμε συνηθισμένες τακτικές για να ρίξουμε ένα σύστημα. Δεν λειτουργεί αυτό. Αν δεν θες να έρθεις εσύ, εγώ δεν θα σε κράξω. Φέρτε ιδέες και πράξεις.

16)Κάποια πράγματα είναι απόλυτα για όλους μας (μνημόνιο). Αν αφήσουμε το χρέος δεν θα έχουμε στοιχειώδεις παροχές. Δεν είναι θέμα ηθικής/πολιτικής αφήνουμε να μιλήσει πχ. ο Θεοδωράκης. Τα πράγματα που αφήνουμε να γίνονται εδώ να ενισχύουν τον αγώνα που κάνουμε. Χρειάζεται να γίνουμε πολλοί. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Οι κυβερνήσεις φοβούνται αυτά που γίνονται. Εμείς πρέπει να τα πιστέψουμε. Να μην βάζουμε από μόνοι μας φραγμούς και περιορισμούς στο κίνημα μας.

16)Ξεκολλάτε και ελάτε στο Λευκό. Δε θα πάμε με κόμματα. Όλοι κάπου ανήκαμε. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε. Ίσως οι νέες προτάσεις να είναι καλύτερες. Να είμαστε πιο ενεργοί. Ασχολούνται οι ίδιοι γιατί δεν υπάρχουν άλλοι. Περισσότερη συμμετοχή. Συμμετοχή ή όχι, θα έρθει η στιγμή να επιλέξουμε αν θα βοηθήσουμε το κίνημα και να πάμε σε συλλογικό συμφέρον. Αν δεν υπάρχει συμμετοχή μαζική είναι επειδή ο κόσμος αισθάνεται βολεμένος.

17)Αν συζητάμε για το ίδιο θέμα, ο καθένας θα έχει μια άποψη. Έχει κανένας να προτείνει κανένα καλύτερο σύστημα; Οι βουλευτές που δεν ψήφισαν το μνημόνιο εκδιώχθηκαν. Εμείς έχουμε τη δύναμη, διώξαμε το βασιλιά και σήμερα έχουμε τρείς βασιλικές οικογένειες. Να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Εμείς να αλλάξουμε. Να βάλουμε στη βουλή τους σωστούς ανθρώπους.

18)Έχει αποπροσανατολιστεί η κουβέντα (ποιος θα μιλήσει και ποιος όχι). Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα για άμεση δημοκρατία. Σκοπός η δημιουργία ασφυκτικού πλαισίου για την κυβέρνηση. Είναι νίκη το ότι αναβλήθηκε η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Να είμαστε εδώ, Ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

19)Αναφορά στην Ισπανία: η κατάσταση (απεργιακά κτλ) είναι πολύ πίσω. Εμείς μπορούμε να κρατήσουμε αυτό πολύ καλύτερα. Οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Τα κινήματα έχουν δράσεις τις οποίες πρέπει να αναβαθμίσουν. Συζητάμε αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας χωρίζουν. Να βρούμε κόμβους που θα πάμε παραπέρα. Συγκέντρωση στις 12 Ιουνίου στην πανελλαδική συγκέντρωση. Το κίνημα να ενωθεί με εργαζόμενους, νέους , συνταξιούχους. Να ενωθούμε με όλους.

20)Το χαρτί του ψηφίσματος έχει πολιτικά αιτήματα. Αίτημα για άμεση δημοκρατία. Το χρέος δεν είναι δικό μας. Δεν υπάρχει λόγος συμφωνίας και συναίνεσης για κάτι άλλο. Θα έπρεπε να είμαστε δεκτικοί σε όλα τα κόμματα και τις ιδεολογίες για να γίνουμε πολλοί. Να είμαστε δεκτικοί σε όλους τους πολίτες. Για να μάθουμε τι είναι δημοκρατία. Να μην επαναπαυόμαστε μόνο στις εκλογές, δεν είναι δημοκρατία αυτό, είναι ολιγαρχία. Όχι στα κόμματα με αντιπροσώπους με μακρές θητείες. Τι είναι δημοκρατία; Προέρχομαι από την αριστερά, δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι άλλο πέραν της εξόδου από το μνημόνιο. Αναγνώστηκαν κείμενο με προτάσεις για τη συνέλευση και κείμενο με θέμα «τι είναι δημοκρατία» τα οποία διατίθενται στη γραμματεία.

21)Να δοθεί σκοπός στο κίνημα, δηλαδή περισσότερη δημοκρατία. Πρέπει να μετουσιωθεί το αίτημα μας σε όραμα. Να περιγράψουμε αυτή τη δημοκρατία. Να γίνει σκοπός μας. Να στοιχειωθούν οι δράσεις μας. Να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του. Να κάνουμε ένα χειροπιαστό σύστημα που να περιλαμβάνει αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες (δημοψήφισμα). Να εφεύρουμε πολιτικό σύστημα που θα δίνει δύναμη στο λαό, να έχει δημοψηφίσματα. Να δώσουμε το όραμα στους ανθρώπους να κατεβούν στο δρόμο. Να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των ανθρώπων. Να μην ευλογούμε τη συνέλευση αλλά να σκεφτούμε πως θα φτιάξουμε το δικό μας πολιτικό σύστημα, για να μην έχουμε τα ίδια.

22)Πρώτο ερώτημα αν είναι κίνημα ή όχι. Να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε κόμμα ή κίνημα. Έχουμε μια κατάσταση όπου ο κόσμος θέλει να κάνει ουσιαστική πολιτική. Αν η κυβέρνηση πετύχει το σκοπό της οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες (φορολογία, νερό, ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση μισθών με Βουλγαρία, Κίνα). Να επικεντρωθούμε στα τρία μας αιτήματα. Το όπλο της λαϊκής συνέλευσης είναι ένα κίνημα που το τρέμουνε. Όποιος συμφωνεί με τα αιτήματα μας μπορεί να είναι μέλος του κινήματος. Θα πρέπει πρώτα όμως να αλλάξει τακτική και νοοτροπία όποιος θέλει να συμμετέχει. Να προσπαθήσουμε να μαζικοποιηθούμε στις πλατείες, να καταλάβουμε ότι η 15/06 είναι σημείο καμπής. Να κάνουμε πραγματικό όπλο. Να συνεχίσουμε ακόμη και αν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Θα είναι μια νίκη υπέρ των λαϊκών συνελεύσεων.

23)Σχολιασμός για τον κόσμο (μαζικότητα), προτροπή να μην ξενερώνουμε με τον λίγο κόσμο. Η αλλαγή κρίνεται και φέρεται από εμάς. Σημαντικό να συνδράμουμε στις ομάδες προώθησης για να κατεβεί και περισσότερος κόσμος. Να μαζικοποιηθεί το κίνημα. Προτροπή για πορεία το Σάββατο. Νίκη για τη συνέλευση το ότι 30 βουλευτές δεν συμφώνησαν με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Όποιος κάνει την πρόταση για οτιδήποτε να είναι έτοιμος να δημιουργήσει και ομάδα υλοποίησης (πχ κάποιος ανέφερε για καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών).

24)Ο λαός πρέπει να περάσει από μια διαδικασία σοκ την οποία για να την αντέξουμε μόνος τρόπος είναι η συλλογική μνήμη. Οι συσχετισμοί της προηγούμενης δεκαετίας έγιναν από τα εργατικά κινήματα. Συντέλεσαν ουσιαστικά στα εργατικά κεκτημένα. Δεν πρέπει να αναφερόμαστε απαξιωτικά στα σωματεία, συνδικαλιστικά όργανα, ιδεολογίες κτλ. Τους θέλουμε όλους αυτούς, εφόσον σέβονται τις διαδικασίες, δέχονται τα ψηφίσματα και τα συνθήματα. Ανάγνωση μέρος ενός ποιήματος του Μπρεχτ. Να αποτιμούμε αν ο καθένας συμβάλλει προσωπικά και όχι με την ταυτότητα για να αποφύγουμε και το ενδεχόμενο του κρατικού αυτοματισμού.

25)Οι λύσεις που προτείνονται είναι ετερόκλητες. Άλλες επαναστατικές, άλλες ρεφορμιστικές. Να αποφασίσουμε τους στόχους μας. Να αποφασίσουμε σαν κίνημα το σκοπό μας και να κατευθύνουμε τη συνέλευσή μας. Ριζοσπαστικές κινήσεις ή κινήσεις σε ένα πλαίσιο. Η ριζοσπαστική επανάσταση προϋποθέτει κάποια πράγματα.

ΛΗΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ 8/06/2011