Bona tarda, us  explicaré una mica les experiències amb l’Scratch a la nostra escola Sant Jordi de Mollet del Vallès.

Som una escola pública que ja portem  més de 15 anys apostant per la introducció  de les  de sempre  “noves tecnologies” a les aules del centre .

El fet de ser una escola pública, amb els mateixos recursos materials que qualsevol altre centre públic sempre ens ha “obligat en certa manera” a haver de fer servir recursos gratuïts o  amb llicències propietàries pagades per l’administració.

El curs 2004-2005 van presentar i ens van aprovar un pla estratègic d’integració de les TIC que implicava l’ús del  Programari lliure per portar a terme aquest  pla.

Actualment tenim  uns 280 ordinadors repartits per les aules del centre funcionant sota Linkat .

Tenim un aula amb 15 ordinadors i som dos mestres els que ens encarreguem de fer les sessions de desdoblament  amb els alumnes.

Tots els alumnes de primària van a l’aula d’ordinadors una sessió setmanal amb grups reduïts; mig grup fa expressió oral en llengua catalana o  anglesa i l’altre treballa als ordinadors competències relacionades amb totes les àrees.

Des del curs 1993-94 feien servir el programa Winlogo per treballar la geometria al cicles mitjà i superior a les sessions a l’aula d’ordinadors.

L’Scratch era un dels programes que venia instal·lat en Linkat i ens va cridar l’atenció  el fet de què era un programa amb semblances al Winlogo, que et permetia  aprendre a pensar i a raonar, però no va ser fins al curs  2008-2009 i quan van descobrir  els  recursos creats per  Eugeni Catalán  a la web scratchcatala.com i  els manuals i vídeos de  la web d’eduteca.com  que van decidir incloure el programa Scratch per treballar amb els nostres alumnes.

Un dels nostres objectius var ser intentar que tots els alumnes fessin al menys un projecte i el primer curs van arribar a fer uns  250 projectes que tenim penjats a la web http://scratch.mit.edu  de seguida ens van trobar que era  difícil  pels nostres alumnes trobar un projecte concret i que les tasques com a administradors del lloc són una mica complicades: es pot esborrar un projecte anterior si té el mateix nom, és complicat l gestionar les galeries,...  

Cercant per Internet van trobar la manera de poder visualitzar els projectes sense haver de penjar-los a la web de l’Scratch i van decidir posar-los al nostre servidor.

Hem creat una plantilla htm amb les dades necessàries per visualitzar i identificar el projecte i el seu autor i així els podem organitzar d’una manera més efectiva.

A la pàgina sobre Scratch del nostre servidor podeu veure el què estem fent i com ho estem fent.