ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 6/6/2011

 1. Ανακοίνωση από ομάδα Real Democracy Now Berlin. Διάβασαν Δελτίο Τύπου από την πρώτη τους συνέλευση. Έδωσαν το κείμενο για τα πρακτικά.
 2. Μας θέλουν να έχουμε την «ελπίδα του σκύλου», δηλαδή να μας πετάνε ξεροκόμματα και να περιμένουμε. Από τη στιγμή που σηκωθήκαμε από τον καναπέ μας δεν θα τους περάσει.
 3. Η χθεσινή πορεία ήταν πρωτόγνωρη. Όταν βάζουμε δράσεις, βλέπουμε ότι ο κόσμος συμμετέχει. Η επόμενη ημερομηνία ορόσημο στις 15/6-ψήφιση Μεσοπρόθεσμου είναι ευκαιρία να πέσει η κυβέρνηση.
 4. Δεν γίνεται κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι σωστό, να χωριζόμαστε. Κάθε μέρα βλέπω τα ίδια πράγματα. Να μην χωριστούμε σε ομάδες. Έγινε μια πορεία χθες πολύ καλή και καθόμαστε και μαλώνουμε για τα σωματεία. Το τι λένε τα κόμματα το ξέρουμε. Μέσα από τον πολιτισμό έχουν γίνει πολλά πράγματα.
 5. Μπορέσαμε όλοι εμείς που δεν είχαμε φωνή να μιλήσουμε με περηφάνια μεταξύ μας. Τον Έλληνα εργαζόμενο τον έχουν κάνει μετανάστη, να μην μπορεί να μιλήσει. Θέσαμε κάποιους στόχους με τη συζήτηση: α) δημοκρατία β) να φύγουνε. Δεν είμαστε μόνο λόγια, προσπαθούμε να τα κάνουμε και στην πράξη. Μεγαλειώδη κινητοποίηση η χθεσινή. Όλος ο κόσμος είπε «φτάνει πια». Πρέπει να μείνουμε στις πλατείες. Όποιος πιστεύει ότι θα τους διώξουμε με απεργίες, πρέπει να το οργανώσουμε εμείς. Να υπερασπιστούμε να μην περάσουν τα μέτρα.
 6. Ανακοίνωση των 300 Καθηγητών Γερμανικής και Γαλλικής. Θα πάνε στην ΕΡΤ3 ώστε στο δελτίο ειδήσεων να κάνουν παρέμβαση. Το σύστημα αναγκάζει τα παιδιά να κάνουν μια γλώσσα.
 7. Ρώτησα κάποιους αν αυτό εδώ είναι κίνημα ή όχι. Τα μέτρα θα τα έπαιρναν και χωρίς μνημόνιο. Δεν είμαι υπέρ της Ε.Ε. αλλά άμα γυρίσουμε στη δραχμή, δεν είναι αυτό η λύση γιατί το θέμα δεν είναι το νόμισμα αλλά ποιος το ελέγχει. Για να καθιερωθεί το οκτάωρο, αυτό έγινε με αίμα, με εργατικούς αγώνες.
 8. Γίνεται ρατσισμός προς το μετανάστη. Κανιβαλισμός επειδή ο άνεργος στρέφεται προς τον εργαζόμενο. Αυτό που τους συμφέρει είναι να κάθονται όλοι στον καναπέ. Δεν χρωστάμε στην Τρόικα, το χρωστάμε στον εαυτό μας και στο μέλλον μας.
 9. Εχτές κάναμε μια από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις. Όταν έχουμε τέτοια ικανότητα και δυναμική, δεν χρειάζεται να την αποκόψουμε. Όταν διώχνουμε κόσμο που συμμετέχει στις απεργίες τότε αποκόβουμε τη δυναμική μας. Τους χρειαζόμαστε όλους εδώ. Πρόταση: Να ξαναμπεί το θέμα με τα σωματεία. Τα σωματεία δημιουργήθηκαν για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι για να τα χρησιμοποιούν τα κομματόσκυλα. Πρόταση: 12/06 Πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, να αποκλείσουμε τη Βουλή. Να γίνουμε επικίνδυνοι. Να βάλουμε τη συλλογικότητα πάνω από την ατομικότητα.
 10. Ο κ. Αντωνίου γυρνάει και μιλάει στις συνελεύσεις σαν γιατρός. Έχει καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος κόμματος. Είναι ιδρυτής πολιτικής κίνηση « λπίδα Πολιτείας».
 11. Αγωνιζόμαστε για να αρθεί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Θέλουμε να υπάρχει δουλειά για όλους, υγεία, παιδεία. Αυτές οι ανάγκες είναι εφικτό να καλυφθούν. Η όποια δημοκρατία δεν υπάρχει αν υπάρχει ανεργία. Να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σ’ αυτό το σύστημα. Να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σ’ αυτό το σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη αντιδράσαμε σαν πολίτες και σαν γειτονιές στις υψηλές τιμές της ΔΕΗ και των εισιτηρίων. Κάλεσμα για Τετάρτη σε εκδήλωση στην Τούμπα για το χρέος. Στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν σωσίβια για τον εργαζόμενο.
 12. Ανακοίνωση ομάδας Προώθησης.
 13. Λαϊκή Δημοκρατία Λευκού Πύργου και Συντάγματος. Θα παλέψουμε για τη γνήσια Δημοκρατία. Κάνουμε πολιτική. Εκφράζουμε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Όλοι έχουμε ευθύνες αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματική μας δύναμη. Μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ αυτόν τον αγώνα. Να παλέψουμε για κοινωνικές αλλαγές.
 14. Το ψάρι είναι μόνο σάπιο στο κεφάλι ή σάπισε και η ουρά. Να δούμε γιατί η κινητοποίηση έγινε μαζική και γιατί ο κόσμος δεν δέχεται το κατεστημένο ό,τι και αν είναι. Αγανακτισμένοι μπορεί να υπάρχουν στα σκλαβοπάζαρα της εργασίας. Κάλεσμα-συμμετοχή ως πολίτης. Λέει κάποιος απεργία και εννοεί το πάρτι των εργατοπατέρων.
 15. Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε ότι πρέπει να καθόμαστε κάτω και να μαζεύουμε τα σκουπίδια. Πρόταση: α) 18.00-19.00 συζήτηση όπου θα αποφασίζεται το θέμα της συνέλευσης. β) Δημιουργία πίνακα όπου θα υπάρχουν οι βασικές ομάδες ανά τρίωρες βάρδιες και να βάζει ο καθένας το όνομά του για να βοηθήσει. Να υπάρχει δίπλα το οργανόγραμμα της κάθε ομάδας.
 16. Μιλάμε και γι’ αυτούς που δεν είναι σε σωματείο. Δημιουργήθηκαν πηγαδάκια για να μην μπουν τα σωματεία. Δημιουργήθηκαν και για να μπουν. Πολιτικές που μας έχουν φέρει δεν είναι ευπρόσδεκτες. Πρόταση για εξοστρακισμό.
 17. Είμαστε εδώ αναρχικοί και ακροδεξιά. Ας μην ψάχνουμε αυτό που μας χωρίζει. Ας βρούμε αυτό που μας ενώνει. Πρόταση για ψηφοφορία: να γίνεται την επόμενη μέρα. Είμαστε σε εμβρυακό στάδιο, ας έχουμε υπομονή.
 18. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε τα μέλη ή τις ταμπέλες. Δεν θέλουμε τους εκπροσώπους αλλά τα μέλη των σωματείων. Ο σύλλογος της ΕΥΑΘ έβαλε το πανό αλλά δεν εμφανίστηκε. Τον κ. Αντωνίου ήθελα να τον ακούσω κι αν έλεγε κάτι για πολιτικά, τότε να του έλεγα «ουστ!». Ας σεβαστούμε όλοι, όλα όσα σημαίνουν δημοκρατία. Άλλο πολιτικό κι άλλο κομματικό παρελθόν.
 19. Τίθεται ένα ψευτοδίλημμα από την κυβέρνηση. Το μνημόνιο όμως είναι το χάος. Τώρα δε θέλουμε δημοψηφίσματα αλλά «ουστ». Εδώ θέλουμε όποιον είναι κατά του μνημονίου. (συνδικαλιστές, ηγεσίες, δήμαρχοι). Το ερώτημα είναι ποιος δε θέλει το μνημόνιο. Πρέπει να στηρίξουμε την αυτό-οργάνωση. Δεν πρέπει να έχουμε ορόσημο τις 15. ορόσημο κάθε μέρα μέχρι να φύγει το ΔΝΤ κι η τρόικα. Ας μην χανόμαστε, εδώ είμαστε, ας μην τρελαινόμαστε.
 20. Πρέπει να κατέβουν κι άλλα άτομα με αναπηρία. Έχω πληροφορίες για το ότι θα έρθει ο Άνθιμος. Ας πουλήσει πρώτα τα θυμιατά και μετά ας έρθει.
 21. Ανακοίνωση από ομάδα Παιδείας. Διαβάστηκε το κάλεσμα.
 22. Ανακοίνωση για οργάνωση προώθησης στις τράπεζες την Τετάρτη στις 12 μμ.
 23. Ανακοίνωση 10 προτάσεων (τυπωμένα σε χαρτί).
 24. Να μην εκμεταλλευόμαστε τους σκλάβους στην Κίνα αγοράζοντας κινεζικά προϊόντα. Πρόταση: Να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό που να εκδώσει ομόλογα για την εξαγορά του χρέους. Να θεσμοθετηθεί οργανισμός που όλοι θα συνεισφέρουμε με ομόλογα. Αυτοί που θα έχουμε πληρώσει, να λογαριαστούμε με τους κλέφτες. Με το δικό μας χρήμα θα τονώσουμε την οικονομία μας.
 25. Με κάνει να μιλήσω το χθεσινό γλείψιμο των δημοσιογράφων. Από 1/12/09 στην ΕΕ είμαστε μια χαλαρή συνομοσπονδία. Πρόταση: Να διαμαρτυρηθούμε έξω από το Γερμανικό Προξενείο.
 26. Είμαστε στην αρχή. Όμως τα γεγονότα τρέχουν και πρέπει να ενηλικιωθούμε γρήγορα. Να φύγει το μνημόνιο. Η προτεραιότητα είναι να φύγει το 2ο μνημόνιο που έρχεται σε μια βδομάδα. Το χρέος μας είναι σε μορφή ομολόγων και θα γίνει ενυπόθηκο δάνειο. Πρέπει να δράσουμε. Ας κοιτάξουμε τις προτεραιότητες. Πρόταση: Να υπογράψουμε ένα χαρτί που θα λέει ότι προειδοποιούμε τους βουλευτές να μην τολμήσουν να υπογράψουν τίποτα. Δεν θέλουμε να υπογράψουμε το μνημόνιο 2.
 27. Χθες φάνηκε ότι αυτό το κίνημα τους φοβίζει. Η δυναμική του χθεσινού έχει δώσει δυο χαρακτηριστικά: να βγαίνουμε συνέχεια στους δρόμους. Πρόταση: Στις 15/6 (μέρα ορόσημο) να μην πάει κανείς στη δουλειά. Όλοι να απεργήσουμε. Πρέπει να ανατρέψουμε πολιτική και κυβέρνηση. Να κατέβουμε όλοι στην πανεργατική κινητοποίηση. Υπενθύμιση να κρεμαστεί το πανό στο Λευκό Πύργο.
 28. Είναι φοβερό πώς μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχει χρεοκοπήσει. Έχουμε κοιτάσματα χρυσού και πετρελαίου. Ίσως δώσαμε τον πολιτισμό σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχει μεθόδευση.