INFORMACIÓ FUNCIONAMENT AULA

 

HORARI DE L' AULA

Horari de l 'Aula: 9 a 14,30 hores.

Horari d'atenció alumnes: 9:30 a 14 hores.

Dies: dimarts a divendres. El dilluns tancat al públic per a tasques administratives d´organització interna de l'Aula, atés que el teatre, fòrum i museu no estan oberts.

NORMES BÀSIQUES

La visita a l' Aula té un plantejament obert en el que segons el nombre d'alumnes i els seus interessos  es poden fer distintes activitats: que podem incloure un o dos tallers i compaginar-los amb el recorregut per Sagunt amb la visita al museu, teatre, fòrum, Domus dels Peixos, Via Portici i Museu de l´escena grecollatina.

 

Els destinataris d’ aquest projecte educatiu són principalment els alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i F.P.A dels centres públics, concertats i privats. 

Nombre màxim d'alumnes a l'Aula: 50.

Els grups més nombrosos han de fer coincidir tallers i itinerari.

Preu per taller i alumne:  3 euros.

Preu itinerari : 2 euros, excepte la Domus dels Peixos i la Via Portici que costen 1 €.

INSCRIPCIONS I TERMINIS

La inscripció es realitzarà mitjançant la pàgina web:http://domusbaebia.blogspot.com 

Els terminis d' inscripció:

Els responsables de l'Aula comunicaran al centre sol·licitant si ha sigut acceptada la seua sol·licitud i concretaran nombre d'alumnes i professors, taller, data i hora de la seua visita.

Les activitats a realitzar a l'Aula i l' itinerari es negociaran  directament amb el centre educatiu a la inscripció.

TALLERS DIDÀCTICS DE CULTURA CLÀSSICA

Els tallers didàctics en què podran participar seran els següents:

1. TESSELLAE, taller de mosaics romans. Per mitjà d'un recorregut històric per aquest art decoratiu, s'explica el procés i les tècniques de la seva elaboració en l'antiguitat i s'oferixen instruccions per a la fabricació d'un mosaic a partir de fang per a manualitats. Es pot contemplar una gran varietat de mosaics i reproduccions de peces originals del món clàssic. App sobre mosaics en aquest enllaç.

2. INCIPIT TITIVILLUS, taller d'epigrafia i cal·ligrafia. Es tracta d'un viatge pels sistemes d'escriptura al llarg de la història i de l'escriptura al món romà. En aquest periple pels diferents sistemes d'escriptura es poden realitzar pràctiques d'epigrafia amb martell i cisell, elaborar tintes i instruments d'escriptura i escriure sobre diferents suports (papir, pergamí, cera, plom, fusta, argila).

3. ARCANA ANTIQUA,taller de màgia i endevinació. En ell es pot descobrir el paper tan important en l'antiguitat de la màgia i la bruixeria, els daimones i els fantasmes, per a això s'estudien els diferents tipus de màgia, les paraules màgiques, els eixarms curatius, amulets, les tables de maledicció, el vodú, oracles d'endevinació, astragalomància, les sorts i oniromància.

4.LUDI MYTHOLOGICI, Ludoteca mitològica. Mitjançant el joc se'ns introduïx en un món llegendari, en el que els protagonistes són els déus. Al seu torn, es pot aprendre el sistema solar, els planetes i els seus satèl·lits, les metamorfosis de Zeus, l'origen de l'univers, etc.

5.LUDI ROMANI,taller de jocs romans. Amb la realització de les diferents activitats d'aquest taller, s'acosta el món infantil romà als estudiants perquè descobrisquen que es troben molt pròxims a ells malgrat els molts segles que els distancien.

6.FIBULAE,taller d'indumentària grecorromana. Es mostra la simplicitat i complexitat, a l'una, de l'atrezzo dels antics grecs i romans. Al mateix temps es realitza un estudi, no només dels seus vestits sinó també dels pentinats, calçat, etc.

7.BALNEA ET UNGUENTA,taller d'higiene i cosmètica. Acostar-se a la vida quotidiana en l'antiguitat des de la perspectiva de la higiene i l'aspecte físic (cremes, perfums, pentinats), apreciant mitjançant imatges, objectes i textos clàssics la preocupació dels antics per l'aparença física i incidint en similituds i diferències amb el món actual.

8.TEMPORE CAPTO, taller del temps en l'antiguitat. S'il·lustra sobre la necessitat que des d'antic ha tingut l'ésser humà per mesurar i comprendre el temps i com aquest és un instrument per a conèixer l'antiguitat clàssica. Així mateix s'estudien les etapes de la vida humana i el seu llega ten l'actualitat.

9. KERAMIKÉ, taller de ceràmica. El seu objectiu és aprendre el procès de fabricació d´una peça de fang i la seua decoració. Activitats interactives a la xarxa.

10.DE RE COQUINARIA,taller de cuina romana antiga. La idea principal és submergir-se en un mercat romà i en una cuina de l'època, amb els seus utensilis, els seus aliments, les seves tècniques de conservació i cuinat per a reflexionar sobre costums alimentaris i higièniques de l'antiguitat clàssica.

11. AETATES HOMINIS, taller de les etapes de la vida.

El taller Tempore Capto afig a més de la mesura del temps, l'estudi del temps personal i privat, centrant-se en les diferents etapes que marquen la vida personal.

La gran família Baebia està formada per homes, dones i xiquets de totes les edats. Són ells els quals et van a contar les característiques pròpies de la seua edat i els ritus de passada per a seguir creixent i madurant, com són el naixement, la infància, la presa de la toga viril, el matrimoni, el carrera política, el treball i finalment, la vellesa.

 

12. MILITARIA, taller sobre la vida militar.

Amb Marcus Acilius Fontanus, el gran amic del nostre primogènit, ens endinsarem en el món militar. Als seus 17 anys està a punt d'abandonar la bulla com a símbol de la infantesa, prendre la toga viril i endinsar-se en el món adult. En el moment que prenga la toga viril, podrà allistar-se en l'exèrcit com el seu pare i avi (que va lluitar a la Legio X), amb ell aprendrem la vida quotidiana en un campament, l'equipament, els rangs militars, les armes defensives i ofensives, etc.

13. UN DIA AMB ELS BAEBII SAGUNTINS

En aquest taller es coneixeran tots els membres de la Família Baebia Saguntina, des del pater familias fins a l'esclau més fidel. Cada un dels alumnes es transformarà en un verdader romà, això sí, la Deessa Fortuna serà la que decidisca quin personatge Bèbi serà. Per a conéixer més als Baebiis saguntins ací uns enllaços d'interés:

LA GENS BAEBIA. ORIGENS

EL BAEBII SAGUNTINS

LÍNIA DEL TEMPS

ARBRE GENEALÒGIC

14. CVRSVS HONORVM: Taller didàctic al voltant de la cursa política a Roma. Lucius Baebius Fulvius, el fill major de la Domus, ens presenta com a candidat a les futures eleccions, com aedilis. El seu model a seguir és el seu oncle, Marcus Baebius Crispus, bon coneixedor del món de la política.

15. URBS: Taller sobre la fundació d’ una ciutat romana.

El nostre augur Marcus Tetianus ens explica els rituals necessaris per a la fundació d’ una ciutat i les seus infraestructures bàsiques: ponts, termes, clavegueres,...

16. ANTIQUA ORNAMENTA, taller sobre joyeria antiga

En aquest taller es podrà fer un recorregut per la botiga de l'orfebre Phoebus i descobrir els materials, eines, tècniques de treball i veure peces de joies precioses.

17.  MUNERA GLADIATORIA, taller sobre el món dels gladiadors.

Els participants en aquest taller podran descobrir el dia a dia d'un gladiador, la seua vida a l'escola de gladiadors, la seua armatura, la seua forma de combatre, el seu destí final, ...

Per a preparar adequadament la realització del taller didàctic escollit es recomana que es faça a classe amb antelació el quadern didàctic del mateix que es pot descarregar ací. També els exercicis on-line al següent enllaç.