ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 09-06-2011

1ο ΘΕΜΑ

Κείμενο σχετικά με την απεργία της 15ης και  16ης Ιουνίου 2011.

Ανάγνωση κειμένου που προέκυψε από την απογευματινή συνέλευση και τοποθετήσεις πάνω σε αυτό από το κοινό.

Διαφωνία ως προς τη φράση : «…την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι». Ζητήθηκε συγκεκριμενοποίηση του όρου «πλούσιοι» σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες όπως εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, ανώτερα κομματικά στελέχη, μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, εργολάβοι και στους υπογράφοντες το Μνημόνιο και σε όσους το στήριξαν με προπαγανδιστικούς όρους. Κάποιοι επέμειναν στον όρο «πλούσιοι», ως την ομάδα που καρπώθηκε τον πλούτο από τα μακροχρόνια μέτρα λιτότητας της Ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δε αποτελεί την ενωτική βάση που πρέπει να κινητοποιήσει συλλογικά τους πολίτες της χώρας μέσα από την οικιότερη  ομάδα οργάνωσης τους ώστε να ανατραπεί το Μνημόνιο και η πολιτική στάση που οδήγησε σε αυτό.

Επίσης έγινε λόγος για την Απεργία με αίτημα τη φύση της Εργασίας. Θα έπρεπε η εργασία να προβάλλει την συνείδηση του Ανθρώπου και να προστατεύονταν οι όροι που έχουν θεσπιστεί  για την εργασία βάσει Διαταγμάτων έτσι ώστε να μιλάμε για ποιοτικό προϊόν Εργασίας.

Ακόμη διατυπώθηκαν απόψεις ως προς τη Νομιμότητα του Χρέους αλλά και το Αδίκημα υπεξαίρεσης χρημάτων σε περίπτωση παύσης πληρωμών.

Τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ανθρώπινης αλυσίδας  για την προστασία των άπορων που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν στην πληρωμή υποχρεώσεών τους.

Ειπώθηκε ότι το κείμενο παραμένει διστακτικό όσο χρησιμοποιείται το  «ΝΑ» της Υποτακτικής και το μελλοντικό «ΘΑ» ως προς τις προαποφασισμένες δράσεις.

Προτάθηκε να απευθυνθούμε σε Α΄βάθμια εργατικά σωματεία ώστε να ενωθούν μαζί μας στην Πλατεία.

Αναδείχτηκε το θέμα της συσπείρωσης γύρω από τη φράση: «ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ» ομάδων που προσβλέπουν στην εξουσία ενώ περισσότερο πρέπει να μας ενοποιεί το ξεκάθαρο αίτημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ζητήθηκε συμπερίληψη στις ομάδες Απεργών και αυτής των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης ζητήθηκε να διορθωθεί η λέξη «δουλεία» στο κείμενο και να αντικατασταθεί από τον όρο «εργασία».

Τέλος ανακεφαλαιώθηκαν οι τοποθετήσεις και αποφασίστηκε η μελέτη του και η ανασύνταξή του από την απογευματινή συνέλευση της αυριανής μέρας.

2ο ΘΕΜΑ

Ανακοίνωση της ομάδας «ΑΥΤΟΜΕΙΩΣΗΣ» σχετικά:

α. με την άρνηση πληρωμής του εισιτηρίου των 5€ στα Νοσοκομεία.

β. με την άρνηση πληρωμής λογαριασμών σε Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

γ. με την σύσταση ομάδων επανασύνδεσης σε παροχές ρεύματος και νερού με τη συμμετοχή εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που βρίσκονται δίπλα μας εδώ στην Πλατεία.

3ο ΘΕΜΑ

Ενημέρωση από εκπρόσωπο των καθηγητών ξενόγλωσσων μαθημάτων σχετικά με τις διαμαρτυρίες που έχουν αποφασιστεί για τις 10-06-2011 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης για την Εκπαίδευση σε απάντηση της Εγκυκλίου του Υπουργείου που περιορίζει τις επιλογές των μαθητών σε γλώσσες πέραν των δύο επικρατέστερων καθώς και περιθωριοποίηση μαθημάτων γενικής παιδείας . Θεωρούν ότι η αποδοχή της Εγκυκλίου σημαίνει απολύσεις Εκπαιδευτικών, συρρίκνωση του γνωστικού αντικειμένου και δημιουργία μονομερών σε γνώση μαθητών, αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των Νοικοκυριών που θα επιμείνουν στην ποιοτικότερη γνώση για τα παιδιά τους.

4ο ΘΕΜΑ

Ψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα

5ο ΘΕΜΑ

Η συνολική αντιμετώπιση της Κρίσης και όχι η αντίσταση για τα προσωπικά κεκτημένα και μόνο. Η περιφρούρηση του Δημόσιου Συμφέροντος γενικότερα που θίγεται ξεκινώντας με τις αποκρατικοποιήσεις και θα συνεχιστεί με την απώλεια της κυριαρχίας στον Πλούτο της χώρας μας σύμφωνα με τη Δανειακή Σύμβαση.

6ο ΘΕΜΑ

Επισήμανση της δημιουργίας της λεγόμενης «κρίσιμης μάζας» στις Πλατείες, της μεταφοράς της πληροφορίας του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τον καθένα μας στον μικρόκοσμό του. Αντίσταση, συσπείρωση, οργάνωση μικρής κλίμακας, μόρφωση και επιστροφή στο Μέλλον.

Αναφορά στο παράδειγμα της κοινότητας Μαντραγκόν η οποία κατάφερε τεράστια πρόοδο σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους αντιστεκόμενη στην  Δικτατορία του Φράνγκο.

7ο ΘΕΜΑ

Ανάγνωση επιστολής-καλέσματος η οποία γράφτηκε βάσει της εμπειρίας ενός ταξιδιού από την Ισπανία, στην Αθήνα και στην Κρήτη. Μήνυμα στήριξης της Πλατείας, από παρευρισκομένους και μη,  με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.

8ο ΘΕΜΑ

Αναγκαιότητα κατανόησης της αντικρουόμενης πλέον σχέσης των εννοιών «Αίσθημα Δικαίου» - «Ηθικής» - «Νομιμότητας». Οι έννοιες αυτές δεν αλληλεπικαλύπτονται πια και υπάρχει ανάγκη πάλης αφού προηγηθεί η μεταξύ μας συνεννόηση.

9ο ΘΕΜΑ

Ανακοίνωση ομάδας Πρωτοβουλίας για την διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών από ειδικούς για τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που μας ενδιαφέρουν.

10ο ΘΕΜΑ

Συζήτηση για το κάλεσμα χωρικών συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.

11ο ΘΕΜΑ

Αναγκαιότητα Δράσεων και δυναμικών κινήσεων ώστε να γίνει αισθητή η κινητοποίησή μας.

12ο ΘΕΜΑ

Έκφραση της Αλληλεγγύης μας στου Ισπανούς που διώχθηκαν από την Πλατεία της Βαλένθια.

13ο ΘΕΜΑ

Συζήτηση για την αφίσα καλέσματος στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 15ης και 16ης Ιουνίου. Κατάληξη σε απόφαση για την αφίσα και αποστολή πρότασης στο Τυπογραφείο.