Επιτροπή αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής αιολικής ενέργειας στα Γεράνεια

Ποιοι είμαστε

Το αυτόνομο κίνημα ενάντια στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας στα Γεράνεια αποτελείται από Συλλόγους, οργανισμούς, συλλογικότητες και πολίτες ολόκληρου του Δήμου και έχει τη συμπαράσταση του Δήμου Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων. Ανησυχούμε σοβαρά από την εγκατάσταση αυτής της βιομηχανίας στα όμορφα Γεράνεια και την  επίπτωση που θα έχει στο μέλλον του τόπου μας.
Είμαστε οι πολίτες του τόπου αυτού, που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλουν τα συμφέροντά τους με αντιδημοκρατικές  διαδικασίες και αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς.  Είμαστε αυτοί που θα υποστούν τις καταστρεπτικές συνέπειες ενεργειών υπέρ των μεγάλων συμφερόντων της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, που έχει βάλει στο στόχαστρο την οροσειρά των Γερανείων.
Είμαστε αυτοί που αποφασίσαμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να χτίσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας.

Η θέση μας

Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά όχι υπέρ των βιομηχανικού τύπου αιολικών εγκαταστάσεων σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές.  Είμαστε, συνεπώς, ενάντια στην κατασκευή οποιασδήποτε τέτοιας εγκατάστασης στα Γεράνεια όρη (περιοχή προστατευμένη και χαρακτηρισμένη Natura 2000). Το βάπτισμά τους σαν «Αιολικά Πάρκα» είναι σκόπιμα παραπλανητικό.  Σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για ένα πάρκο, συμβατό με τη φύση. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Στην πραγματικότητα αυτά τα «Αιολικά Πάρκα» δεν είναι τίποτε άλλο από βιομηχανίες παραγωγής ρεύματος. Η φύση των Γερανείων και το μοναδικό ελατόδασος, ο τελευταίος πνεύμονας πράσινου γύρω από την Αθήνα, δεν είναι προς πώληση ή εκμετάλλευση για τους λίγους.  Είναι κοινό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί για να μπορούν να το χαρούν και τα παιδιά μας στο μέλλον.

Γιατί είμαστε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα

•        Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου χρειάζεται χιλιόμετρα δρόμων, έως και 10 μέτρων πλάτους, και τεράστια πλατώματα στις στροφές. Η αποψίλωση δέντρων, για να έχουν πρόσβαση οι τεράστιες νταλίκες, που μεταφέρουν εξαρτήματα 50 μέτρων μήκους, οι γερανοί και τα διάφορα συνεργεία για το στήσιμο των Α/Γ, θα αποτελέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή για το δασικό οικοσύστημα.
•        Η κάθε ανεμογεννήτρια (Α/Γ) ζυγίζει ως 380 τόνους. Για τη θεμελίωσή της μόνο χρειάζεται να σκαφτεί όρυγμα διαστάσεων ως και 20Χ20Χ3 μέτρων, να σιδερωθεί και να γεμίσει με 1200 κ.μ. τσιμέντο και αυτό μόνο για τη βάση.
•        Για την εγκατάσταση των Α/Γ, τις οδεύσεις των καλωδίων και την κατασκευή των υποσταθμών χρειάζεται να αποψιλωθούν πολλά στρέμματα γης.
•        Στύλοι με χιλιόμετρα καλωδίων, πολλές φορές και μεταλλικοί πυλώνες για γραμμές υψηλής τάσης, πρέπει να στηθούν για να μεταφέρουν το ρεύμα, μέσα από δασικές εκτάσεις με υπαρκτό τον κίνδυνο πυρκαγιών.
•        Η περιοχή Πραθίου, τα ρέματα της οποίας είναι οι κύριοι τροφοδότες του υδροφόρου ορίζοντα για το Λουτράκι και για τους Αγίους Θεοδώρους, θα υποστεί τεράστιες αλλοιώσεις.
•        Σε πολλές περιοχές οι πλημμύρες, που δημιουργούνται από τη διάβρωση του βουνού και από τους μεγάλους δρόμους που διανοίγονται και λειτουργούν σαν χείμαρροι,  μπορούν να επιφέρουν μεγάλες ζημιές σε δρόμους, άλλες υποδομές και εγκαταστάσεις.
•        Το περιβάλλον, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που αποτελεί ιδιαίτερο πλεονέκτημα για την περιοχή,  θα πληγεί και θα υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα. Σε μια τουριστική περιοχή, όπως ο Δήμος μας, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τον τουρισμό, μιας και όλες οι μελέτες και η εμπειρία μας δείχνουν ότι ο τουρισμός πέφτει ως και 40% σε περιοχές που στήνονται βιομηχανικά αιολικά πάρκα.
•        Οι τιμές των ακινήτων επίσης, πέφτουν ως 40% και αυτό αντικατοπτρίζει την, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό,  επιδείνωση της ποιότητας ζωής μιας περιοχής.
•        Η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 20-25 χρόνια και μετά την παρέλευσή τους, ή μετά από τυχόν διακοπή των παχυλών επιδοτήσεων, θα απομείνουν τεράστια κουφάρια σε ερημωμένο τοπίο.
•        Η αιολική ενέργεια είναι η λιγότερο αποδοτική όλων των ΑΠΕ.
•        Ο καταναλωτής αναγκάζεται να πληρώνει ακριβότερο ρεύμα, αφού οι ψηλές εγγυημένες τιμές αγοράς της ηλ. ενέργειας από ΑΠΕ και το τέλος ΑΠΕ, θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, οπότε ο μύθος για φθηνότερο ρεύμα καταρρίπτεται.  
•        Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες για τους ντόπιους.  Πέρα από ελάχιστες θέσεις φύλαξης, οι εργασίες γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό της.  
•        Δεν τηρείται η αυτονόητη δημοκρατική προϋπόθεση αποδοχής των συγκεκριμένων σχεδίων από τις τοπικές κοινωνίες.  Οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κρυφές διαδικασίες και χωρίς την δικιά μας συγκατάθεση.  Αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας.
•        Η μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως το CO2, είναι αμελητέα λόγω της ανάγκης της παράλληλης λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών, εξαιτίας της αστάθειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανεμογεννήτριες και της δυσκολίας αποθήκευσής της. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε τις εκπομπές ρύπων κατά την κατασκευή των αιολικών σταθμών (κατασκευή των Α/Γ, των θεμελίων από σκυρόδεμα, των φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων που θα δουλεύουν για πολλούς μήνες κλπ.).
•        Σε όλες τις χώρες, όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, υπάρχει πλέον έντονος σκεπτικισμός και οργανωμένη αντίδραση. Στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή είναι με την πλάτη στον τοίχο, ξένες εταιρίες εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις με μόνο σκοπό να θησαυρίσουν σε βάρος της ίδιας μας της ζωής.
   

Τι προτείνουμε

Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για την μείωση των εκπομπών αερίων και το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής.  Οι Α/Γ δεν είναι πανάκεια και δεν είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα.  Όταν υπάρχουν κτήρια που χάνουν μέχρι και το 85% της ενέργειάς τους, όταν έχουμε αναμμένα φώτα χωρίς λόγο και χρησιμοποιούμε ενέργεια αλόγιστα, τότε δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα.

Αντιπρόταση

Προτείνουμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου-Αγ. Θεόδωρων και τοπικούς Συλλόγους, φορείς και πολίτες, να γίνει αίτηση για χρηματοδότηση από την Ευρώπη μέσω ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές, για να στηθούν φωτοβολταϊκά σε όλες τις στέγες των σπιτιών, ταράτσες πολυκατοικιών, δημοσίων κτηρίων κλπ.  
Έτσι οι πολίτες θα έχουν άμεσο κέρδος, ο δήμος μας θα επωφεληθεί από την ενέργεια που θα παράγουμε εμείς οι ίδιοι και σε μία περίοδο κρίσης ο κόσμος θα μπορεί να έχει και ένα εισόδημα από το επιδοτούμενο ρεύμα.  Γιατί λοιπόν να επωφεληθούν 2-3 μεγάλες ξένες εταιρίες και τα κέρδη να φύγουν απ’ τη χώρα;
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τις μελέτες, την εγκατάσταση και τις πωλήσεις φωτοβολταϊκών στην εγχώρια αγορά και τις τοπικές κοινωνίες θα είναι εκατοντάδες.  Μήπως αυτό μπορεί να είναι και μια λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα αλλά και στην τωρινή οικονομική κρίση που περνάμε;