Hoofdluis op een basisschool is heel erg moeilijk uit te roeien. Er zijn echter nogal wat misverstanden rondom luizen en neten. Wij proberen zo goed als mogelijk te ondersteunen in samenwerking met de GGD en het RIVM.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per week. Begin de behandeling zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag.
Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels. Het is dus niet meer nodig om het hele huis schoon te maken, dat heeft weinig zin. Ook luizenzakken op school hebben geen effect op de verspreiding. Kinderen spelen met elkaar, sporten met elkaar en komen elke dag verschillende keren met elkaar in aanraking waarop de kans op het overlopen van hoofdluis groot is. Hoofdluis komt echter bij alle kinderen voor, dus ook bij kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten.
Op de Heilighartschool controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. na vakanties en als er hoofdluis is geconstateerd komen ze ook om de andere kinderen na te kijken. Mocht er hoofdluis geconstateerd zijn dan wordt er direct contact opgenomen met de betreffende ouders. Het kind moet dan direct naar huis om met speciale shampoo behandeld te worden. De kinderen kunnen dan weer naar school, maar het blijft zaak om gedurende een langere tijd intensief te behandelen en met name te kammen met een netenkam. Mocht u hoofdluis bij uw kind constateren, geef dit direct door aan de school!
Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten.
Het RIVM heeft een speciale pagina; http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoofdluis/