Published using Google Docs
Criteris d'avaluació - Lingüístic
Updated automatically every 5 minutes

logo_vil_bo2.png

Competències i Criteris d’avaluació Lingüístic

Criteris generals de l'àmbit

en el marc de  l’AVALUACIÓ

contínua, global i diferenciada


Índex


CRITERIS D’AVALUACIÓ ÀMBIT LINGÜÍSTIC        2

COMPETÈNCIES ÀMBIT LINGÜÍSTIC        3

Sessions:

25/06/2018

3/07/2019

28/9/20


CRITERIS D’AVALUACIÓ ÀMBIT LINGÜÍSTIC

En el marc de l’avaluació global, contínua i diferenciada, es considera que l’alumne/a ha d’assolir satisfactòriament (AS) les competències marcades de les diferents dimensions en finalitzar cada curs de l’ESO.

L’alumnat podrà anar millorant i consolidant aquelles competències que no hagi assolit al llarg de tot el curs escolar.  En el cas que un alumne no hagi aconseguit al llarg del curs, el nivell de satisfactori en  alguna de les 5 dimensions, l’alumnat haurà de realitzar tasques i/o presentar-se a l’avaluació extraordinària.

L’alumnat haurà de demostrar que ha llegit les lectures de cada trimestre i haurà de presentar el Quadern de Viatge amb els textos relacionats amb cada Situació. El dossier d’aprenentatge serà també avaluat com a indicador del nivell d’assoliment de les competències.

Per tenir Assoliment Satisfactori a final de curs l’alumnat haurà d’haver assolit 2 trimestres, un dels quals ha de ser el 3r.

OPTATIVES

Les optatives que no han estat assolides podran ser recuperades al llarg del curs. Cada trimestre es pot recuperar el trimestre anterior entregant les feines encomanades. A final de curs es calcularà el grau d’assoliment global de les optatives realitzades

Pendent del curs anterior

L’alumnat realitzarà les tasques que se li encomanin.

OPTATIVES

1r

2n

3r

 4t ESO

Radio and film makers

Escoles Sostenibles

Problemes a l’esprint

Moviment

Problemes Cangur

Robòtica

Fotografia

Esports d’arreu del món

Revista

Art i creativitat

Moviment

Problemes Cangur

Mediació

Cultura científica

Arts Escèniques i dansa

Ed. Visual i plàstica

 

1r CICLE

1r trimestre

2n trimestre

3r trimestres

Ordinària

Extraordinària

Pendents del Curs

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura/Prova competències

Si aprova algun trimestre del curs següent recupera el curs anterior.

Si un alumne ha suspès les tres llengües haurà de fer les tasques de les lectures que l’àmbit decideixi.

L’alumnat que tingui un PIa Individualizat serà avaluat en funció de l’establert al seu pla.

2n CICLE

1r trimestre

2n trimestre

3r trimestres

Ordinària

Extraordinària

Pendents del Curs

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura

Revisió de tasques

Quadern de viatge

Lectura/Prova competències

Si aprova algun trimestre del curs següent recupera el curs anterior.

 A 4t d’ESO.

Al mes de febrer es farà una convocatòria per presentar les tasques encomanades i/o prova per tal de recuperar qualsevol de les llengües pendents.

Si un alumne ha suspès les tres llengües haurà de fer les tasques de les lectures que l’àmbit decideixi.

L’alumnat que tingui un PIa Individualizat serà avaluat en funció de l’establert al seu pla.

COMPETÈNCIES ÀMBIT LINGÜÍSTIC

Dimensió comprensió lectora

Competència 1. Obtenir informació, interpretar i valorar el contingut de textos escrits de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics per comprendre’ls.

1.1. Obtenir informació literal i interpretar el propòsit principal dels textos escrits.

1.2. Interpretar informació explícita i implícita, i valorar el propòsit dels textos escrits.

1.3. Valorar de manera raonada i crítica els continguts i el propòsit dels textos escrits tot posant en funcionament coneixements externs del text i previs.

Competència 2. Reconèixer els gèneres de text, l’estructura i el seu format, i interpretar-ne els trets lèxics i morfosintàctics per comprendre’l.

2.1. Reconèixer els gèneres de text i format, i interpretar els trets lèxics i morfosintàctics senzills.

2.2. Reconèixer l’estructura del text i interpretar el significat dels mots segons el context i els trets morfosintàctics.

2.3. Reconèixer les estructures textuals complexes i interpretar el significat de paraules noves fent servir el context i els trets morfosintàctics complexos.

Competència 3. Desenvolupar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement.

3.1. Localitzar, seleccionar i organitzar la informació de fonts de caràcter general (diccionaris, enciclopèdies, cercadors, webs...) atenent el context comunicatiu i la intenció comunicativa.

3.2. Organitzar i valorar la informació de fonts diversificades (bibliografia especialitzada, cerca selectiva d’Internet, etc.) atenent el context comunicatiu i la intenció comunicativa.

3.3. Sintetitzar la informació de tot tipus de fonts i valorar-la amb sentit crític, atenent el context comunicatiu i la intenció comunicativa.

 Dimensió expressió escrita

Competència 4. Planificar l’escrit d’acord amb la situació comunicativa (receptor, intenció) i a partir de la generació d’idees i la seva organització.

4.1. Planificar l’escrit amb generació d’idees bàsiques i organització senzilla, tenint en compte la intenció i el receptor.

4.2. Planificar l’escrit amb generació d’idees, selecció de les més rellevants i organització clara d’acord amb la situació comunicativa.

4.3. Planificar l’escrit amb generació d’idees, selecció de les més adients a l’objectiu i el context, amb organització de les idees i conscienciació de tot el procés.

Competència 5. Escriure textos de tipologia diversa i en diferents formats i suports amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística

5.1. Escriure textos suficientment organitzats i enllaçats, amb un registre adequat, construccions morfosintàctiques simples i lèxic i ortografia bàsics.

5.2. Escriure textos ben organitzats i enllaçats, amb un registre i lèxic adequats, i amb morfosintaxi i ortografia correctes.

5.3. Escriure textos molt ben organitzats i enllaçats, en registre adequat i amb plena correcció lèxica, morfosintàctica o ortogràfica.

Competència 6. Revisar i corregir el text per millorar-lo, i tenir cura de la seva presentació formal

6.1. Revisar, corregir i reescriure aspectes formals i conceptuals bàsics del text, i presentar-lo amb claredat.

6.2. Revisar, corregir i reescriure significativament aspectes formals i conceptuals del text, i presentar-lo amb claredat i amb elements estètics.

6.3. Revisar, corregir i reescriure en profunditat aspectes formals i conceptuals del text, i presentar-lo amb claredat i amb elements estètics.

Dimensió comunicació oral

Competència 7. Obtenir informació, interpretar i valorar textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics, incloent-hi els elements prosòdics i no verbals

7.1. Obtenir informació literal i interpretar el propòsit principal dels textos orals.

7.2. Interpretar informació explícita i implícita, i valorar el propòsit dels textos orals.

7.3. Valorar de manera crítica i raonada els continguts i el propòsit dels textos orals.

Competència 8. Produir textos orals de tipologia diversa amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, emprant-hi els elements prosòdics i no verbals pertinents

8.1. Produir textos orals organitzats i enllaçats, amb registre, lèxic, morfosintaxi o prosòdia suficientment acceptables.

8.2. Produir textos orals ben organitzats i enllaçats, amb registre, lèxic, morfosintaxi, prosòdia i elements no verbals correctes.

8.3. Produir textos orals molt ben organitzats i enllaçats, amb registre adequat, amb correcció lèxica, morfosintàctica i prosòdica, i amb bon ús dels elements no verbals.

Competència 9. Emprar estratègies d’interacció oral d’acord amb la situació comunicativa per iniciar, mantenir i acabar el discurs

9.1. Iniciar, mantenir i acabar el discurs; saber escoltar i respectar el torn de paraula i les convencions establertes d’acord amb la situació comunicativa.

9.2. Iniciar, mantenir i acabar el discurs; saber escoltar i respectar el torn de paraula i les convencions establertes d’acord amb la situació comunicativa, i cooperar amb l’interlocutor/a per tal de facilitar el diàleg.

9.3. Iniciar, mantenir i acabar el discurs; saber escoltar i respectar el torn de paraula i les convencions establertes d’acord amb la situació comunicativa, cooperar amb l’interlocutor/a per tal de facilitar el diàleg, i oferir i demanar aclariments.

Dimensió literària

Competència 10. Llegir obres i conèixer els autors i les autores i els períodes més significatius de la literatura catalana, la castellana i la universal

10.1. Llegir obres literàries amb guiatge, i conèixer autors/ores i períodes literaris significatius.

10.2. Llegir obres amb guiatge o de manera autònoma i conèixer autors/ores tot relacionant-los amb el seu període literari i la seva època.

10.3. Llegir obres de manera autònoma i conèixer autors/es tot contextualitzant-los en el seu període històric, social, literari i estètic.

Competència 11. Expressar, oralment o per escrit, opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant gèneres, i interpretant i valorant els recursos literaris dels textos

11.1. Expressar opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant gèneres, tòpics i temes principals, i interpretant suficientment recursos literaris.

11.2. Expressar opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant alguns subgèneres, subtemes, tòpics, i trets estètics, i interpretant recursos literaris.

11.3. Expressar opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant subgèneres, eixos temàtics i tòpics i trets estètics en relació amb altres obres, temes i motius, i interpretant i valorant recursos literaris.

Competència 12. Escriure textos literaris per expressar realitats, ficcions i sentiments

12.1. Reescriure textos literaris i escriure versions literàries, a partir de models, fent ús de recursos estilístics bàsics.

12.2. Escriure textos i versions literàries, a partir de models, fent ús de recursos estilístics més complexos.

12.3. Escriure textos literaris de manera autònoma, amb models explícits o implícits, fent ple ús d’una àmplia gamma de recursos estilístics.

Dimensió actitudinal i plurilingüe

Actitud 1. Adquirir l’hàbit de la lectura com un mitjà per accedir a la informació i al coneixement, i per al gaudi personal; i valorar l’escriptura com un mitjà per estructurar el pensament i comunicar-se amb els altres

Actitud 2. Implicar-se activament i reflexiva en interaccions orals amb una actitud dialogant i d’escolta

Actitud 3. Manifestar una actitud de respecte i valoració positiva de la diversitat lingüística de l’entorn pròxim i d’arreu.

Llengües estrangeres

Dimensió comunicació oral

Competència 1. Obtenir informació i interpretar textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i de l’àmbit acadèmic

• Competència 2. Planificar i produir textos orals de tipologia diversa adequats a la situació comunicativa

Competència 3. Emprar estratègies d’interacció oral d’acord amb la situació comunicativa per iniciar, mantenir i acabar el discurs

Dimensió comprensió lectora

• Competència 4. Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació i interpretar el contingut de textos escrits d’estructura clara de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i de l’àmbit acadèmic

 • Competència 5. Interpretar els trets contextuals, discursius i lingüístics d’un text i reconèixer la seva tipologia per comprendre’l.

• Competència 6. Seleccionar i utilitzar eines de consulta per accedir a la comprensió de textos i per adquirir coneixement

Dimensió expressió escrita

• Competència 7. Planificar textos escrits de tipologia diversa utilitzant els elements de la situació comunicativa

• Competència 8. Produir textos escrits de diferents tipologies i formats aplicant estratègies de textualització

• Competència 9. Revisar el text per millorar-lo segons el propòsit comunicatiu amb l’ajut de suport

 Dimensió literària

• Competència 10. Reproduir oralment, recitar i dramatitzar textos literaris adaptats o autèntics

• Competència 11. Comprendre i valorar textos literaris adaptats o autèntics.


PRIMER ESO

SA 101

SA 102

SA 103

SA 104

SA 105

SA106

SA 107

SA 108

SA 109

Competència 1. Obtenir informació, interpretar i valorar el contingut de textos escrits de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics per comprendre’ls.

1

(english)

Competència 2. Reconèixer els gèneres de text, l’estructura i el seu format, i interpretar-ne els trets lèxics i morfosintàctics per comprendre’l.

1 (english)

Competència 3. Desenvolupar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement.

1 (English)

SA 101

SA 102

SA 103

SA 104

SA 105

SA106

SA 107

SA 108

SA 109

Competència 4. Planificar l’escrit d’acord amb la situació comunicativa (receptor, intenció) i a partir de la generació d’idees i la seva organització.

1 (cat/Cast)

Competència 5. Escriure textos de tipologia diversa i en diferents formats i suports amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística

1 (cat/Cast)

Competència 6. Revisar i corregir el text per millorar-lo, i tenir cura de la seva presentació formal

1 (Anglès)

SA 101

SA 102

SA 103

SA 104

SA 105

SA106

SA 107

SA 108

SA 109

Competència 7. Obtenir informació, interpretar i valorar textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics, incloent-hi els elements prosòdics i no verbals.

1 (Anglès)

Competència 8. Produir textos orals de tipologia diversa amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, emprant-hi els elements prosòdics i no verbals pertinents

1 (Cat/Cast)

Competència 9. Emprar estratègies d’interacció oral d’acord amb la situació comunicativa per iniciar, mantenir i acabar el discurs

SA 101

SA 102

SA 103

SA 104

SA 105

SA106

SA 107

Competència 10. Llegir obres i conèixer els autors i les autores i els períodes més significatius de la literatura catalana, la castellana i la universal

1 (Cast)

Competència 11. 

Expressar, oralment o per escrit, opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant gèneres, i interpretant i valorant els recursos literaris dels textos

Competència 12. Escriure textos literaris per expressar realitats, ficcions i sentiments

1 (cast)

SA 101

SA 102

SA 103

SA 104

SA 105

SA106

SA 107

SA 108

SA 109

Actitud 1. Adquirir l’hàbit de la lectura com un mitjà per accedir a la informació i al coneixement, i per al gaudi personal; i valorar l’escriptura com un mitjà per estructurar el pensament i comunicar-se amb els altres

Actitud 2. Implicar-se activament i reflexiva en interaccions orals amb una actitud dialogant i d’escolta

Actitud 3. Manifestar una actitud de respecte i valoració positiva de la diversitat lingüística de l’entorn pròxim i d’arreu.

SEGON ESO

SA 201

SA 202

SA 203

SA 204

SA 205

SA206

SA 207

Competència 1. Obtenir informació, interpretar i valorar el contingut de textos escrits de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics per comprendre’ls.

Competència 2. Reconèixer els gèneres de text, l’estructura i el seu format, i interpretar-ne els trets lèxics i morfosintàctics per comprendre’l.

Competència 3. Desenvolupar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement.

SA 201

SA 202

SA 203

SA 204

SA 205

SA 206

SA 207

Competència 4. Planificar l’escrit d’acord amb la situació comunicativa (receptor, intenció) i a partir de la generació d’idees i la seva organització.

Competència 5. Escriure textos de tipologia diversa i en diferents formats i suports amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística

Competència 6. Revisar i corregir el text per millorar-lo, i tenir cura de la seva presentació formal

SA 201

SA 202

SA 203

SA 204

SA 205

SA 206

SA 207

Competència 7. Obtenir informació, interpretar i valorar textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics, incloent-hi els elements prosòdics i no verbals.

Competència 8. Produir textos orals de tipologia diversa amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, emprant-hi els elements prosòdics i no verbals pertinents

Competència 9. Emprar estratègies d’interacció oral d’acord amb la situació comunicativa per iniciar, mantenir i acabar el discurs

SA 201

SA 202

SA 203

SA 204

SA 205

SA 206

SA 207

Competència 10. Llegir obres i conèixer els autors i les autores i els períodes més significatius de la literatura catalana, la castellana i la universal

Competència 11. 

Expressar, oralment o per escrit, opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant gèneres, i interpretant i valorant els recursos literaris dels textos

Competència 12. Escriure textos literaris per expressar realitats, ficcions i sentiments

SA 201

SA 202

SA 203

SA 204

SA 205

SA 206

SA 207

SA 208

SA 209

Actitud 1. Adquirir l’hàbit de la lectura com un mitjà per accedir a la informació i al coneixement, i per al gaudi personal; i valorar l’escriptura com un mitjà per estructurar el pensament i comunicar-se amb els altres

Actitud 2. Implicar-se activament i reflexiva en interaccions orals amb una actitud dialogant i d’escolta

Actitud 3. Manifestar una actitud de respecte i valoració positiva de la diversitat lingüística de l’entorn pròxim i d’arreu.

TERCER ESO

SA 301

SA 302

SA 303

SA 304

SA 305

SA 306

SA 307

SA 308

SA 309

Competència 1. Obtenir informació, interpretar i valorar el contingut de textos escrits de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics per comprendre’ls.

Competència 2. Reconèixer els gèneres de text, l’estructura i el seu format, i interpretar-ne els trets lèxics i morfosintàctics per comprendre’l.

Competència 3. Desenvolupar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement.

SA 301

SA 302

SA 303

SA 304

SA 305

SA 306

SA 307

SA 308

SA 309

Competència 4. Planificar l’escrit d’acord amb la situació comunicativa (receptor, intenció) i a partir de la generació d’idees i la seva organització.

Competència 5. Escriure textos de tipologia diversa i en diferents formats i suports amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística

Competència 6. Revisar i corregir el text per millorar-lo, i tenir cura de la seva presentació formal

SA 301

SA 302

SA 303

SA 304

SA 305

SA 306

SA 307

SA 308

SA 309

Competència 7. Obtenir informació, interpretar i valorar textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics, incloent-hi els elements prosòdics i no verbals.

Competència 8. Produir textos orals de tipologia diversa amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, emprant-hi els elements prosòdics i no verbals pertinents

Competència 9. Emprar estratègies d’interacció oral d’acord amb la situació comunicativa per iniciar, mantenir i acabar el discurs

SA 301

SA 302

SA 303

SA 304

SA 305

SA 306

SA 307

SA 308

SA 309

Competència 10. Llegir obres i conèixer els autors i les autores i els períodes més significatius de la literatura catalana, la castellana i la universal

Competència 11. 

Expressar, oralment o per escrit, opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant gèneres, i interpretant i valorant els recursos literaris dels textos

Competència 12. Escriure textos literaris per expressar realitats, ficcions i sentiments

SA 301

SA 302

SA 303

SA 304

SA 305

SA 306

SA 307

SA 308

SA 309

Actitud 1. Adquirir l’hàbit de la lectura com un mitjà per accedir a la informació i al coneixement, i per al gaudi personal; i valorar l’escriptura com un mitjà per estructurar el pensament i comunicar-se amb els altres

Actitud 2. Implicar-se activament i reflexiva en interaccions orals amb una actitud dialogant i d’escolta

Actitud 3. Manifestar una actitud de respecte i valoració positiva de la diversitat lingüística de l’entorn pròxim i d’arreu.

QUART ESO

SA 401

SA 402

SA 403

SA 404

SA 405

SA 406

SA 407

SA 408

SA 409

Competència 1. Obtenir informació, interpretar i valorar el contingut de textos escrits de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics per comprendre’ls.

Competència 2. Reconèixer els gèneres de text, l’estructura i el seu format, i interpretar-ne els trets lèxics i morfosintàctics per comprendre’l.

Competència 3. Desenvolupar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement.

SA 401

SA 402

SA 403

SA 404

SA 405

SA 406

SA 407

SA 408

SA 409

Competència 4. Planificar l’escrit d’acord amb la situació comunicativa (receptor, intenció) i a partir de la generació d’idees i la seva organització.

Competència 5. Escriure textos de tipologia diversa i en diferents formats i suports amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística

Competència 6. Revisar i corregir el text per millorar-lo, i tenir cura de la seva presentació formal

SA 401

SA 402

SA 403

SA 404

SA 405

SA 406

SA 407

SA 408

SA 409

Competència 7. Obtenir informació, interpretar i valorar textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i acadèmics, incloent-hi els elements prosòdics i no verbals.

Competència 8. Produir textos orals de tipologia diversa amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, emprant-hi els elements prosòdics i no verbals pertinents

Competència 9. Emprar estratègies d’interacció oral d’acord amb la situació comunicativa per iniciar, mantenir i acabar el discurs

SA 401

SA 402

SA 403

SA 404

SA 405

SA 406

SA 407

SA 408

SA 409

Competència 10. Llegir obres i conèixer els autors i les autores i els períodes més significatius de la literatura catalana, la castellana i la universal

Competència 11. 

Expressar, oralment o per escrit, opinions raonades sobre obres literàries, tot identificant gèneres, i interpretant i valorant els recursos literaris dels textos

Competència 12. Escriure textos literaris per expressar realitats, ficcions i sentiments

SA 401

SA 402

SA 403

SA 404

SA 405

SA 406

SA 407

SA 408

SA 409

Actitud 1. Adquirir l’hàbit de la lectura com un mitjà per accedir a la informació i al coneixement, i per al gaudi personal; i valorar l’escriptura com un mitjà per estructurar el pensament i comunicar-se amb els altres

Actitud 2. Implicar-se activament i reflexiva en interaccions orals amb una actitud dialogant i d’escolta

Actitud 3. Manifestar una actitud de respecte i valoració positiva de la diversitat lingüística de l’entorn pròxim i d’arreu.

Criteris d’Avaluació. [LINGÜÍSTIC] --