Εργαστήρι Πληροφορικής – Ρομποτικής

Ηλικίες: απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Εκτιμώμενος χρόνος: 40 λεπτά

Απαραίτητος εξοπλισμός: Η/Υ, σύνδεση με το διαδίκτυο

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Αθηνά – Πληροφορικός

Δραστηριότητα: Μαθαίνω το Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης

Όλοι μας έχουμε δει και ζηλέψει ανθρώπους που βλέπουμε να γράφουν με άνεση, γρήγορα στον υπολογιστή και πολλές φορές χωρίς να κοιτάνε καν το πληκτρολόγιο μπροστά τους. Αυτό δεν είναι κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα όμως, είναι μια ικανότητα που αποκτήθηκε με αρκετή εξάσκηση αλλά και ακολουθώντας κάποιους «κανόνες» στο πληκτρολόγιο προκειμένου να καταφέρουμε και εμείς να γράφουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο τρόπος αυτός πληκτρολόγησης λέγεται Τυφλό Σύστημα και πλέον μπορούμε όλου να καταφέρουμε να γράφουμε έτσι.

Τι είναι όμως το Τυφλό Σύστημα;

Το τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης (που ορισμένες φορές καλείται τυφλό σύστημα ή και απλώς τυφλό) είναι μια μέθοδος δακτυλογράφησης χωρίς τη χρήση της όρασης για τον εντοπισμό των πλήκτρων. Συγκεκριμένα, το άτομο που δακτυλογραφεί με τυφλό σύστημα γνωρίζει τη θέση των πλήκτρων στο πληκτρολόγιο μέσω της μυϊκής μνήμης. Το τυφλό σύστημα συνήθως προϋποθέτει την τοποθέτηση των δακτύλων των χεριών (όλων των δακτύλων εκτός από τους αντίχειρες, οι οποίοι τοποθετούνται στο πλήκτρο διαστήματος) στην ίδια σειρά πλήκτρων στο μέσο του πληκτρολογίου, την αποκαλούμενη σειρά βάσης και από εκεί την κίνησή τους για το πάτημα των υπόλοιπων πλήκτρων.

(Πηγή Βικιπαίδεια

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%85%CF%86%CE%BB%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82)

Εκμάθηση

Ένα από τα βασικότερα βήματα -και συνήθως το αρχικό- της εκμάθησης του τυφλού συστήματος είναι η απομνημόνευση των αρχικών θέσεων των δακτύλων στη σειρά βάσης. Στην επιφάνεια των πλήκτρων Φ και Ξ συχνά υπάρχει μια μικρή προεξοχή, έτσι ώστε να μπορούν να επαναφέρονται γρήγορα και εύκολα τα δάκτυλα στα πλήκτρα βάσης, αν το χέρι χρειαστεί να απομακρυνθεί από το πληκτρολόγιο (για παράδειγμα, για να εκτελεστεί κάποια κίνηση με το ποντίκι. Η δακτυλογράφηση ξεκινά τοποθετώντας τα δάκτυλα σε αυτές και κινώντας τα από εκεί προς τα υπόλοιπα πλήκτρα. Μέσω ασκήσεων επανάληψης, οικοδομείται η μυϊκή μνήμη που επιτρέπει την άνετη κίνηση μεταξύ των θέσεων εκκίνησης και των υπόλοιπων πλήκτρων, καθώς και των ειδικών πλήκτρων (Enter, Backspace κλπ.).

Πως θα μάθουμε όμως εμείς;

Πάμε να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη μέσω μια Online εφαρμογής που μας μαθαίνει το Τυφλό Σύστημα.

        Στην αρχική σελίδα θα βρω μια λίστα από Online μαθήματα τα οποία θα μου μάθουν πως να τοποθετήσω τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο και έχουν ασκήσεις εξάσκησης και απομνημόνευσης για τον κάθε κανόνα πληκτρολογίου.

        Τα παίρνω με τη σειρά ξεκινώντας από το πρώτο μάθημα και αφού το ολοκληρώσω συνεχίζω στο επόμενο.

        

        Στην αρχή κάθε μαθήματος μου δίνεται σε μια εικόνα το πως θα πρέπει να τοποθετήσω τα δάχτυλά μου στο πληκτρολόγιο.

Αφού το κάνω ακολουθεί μια εικόνα σαν την παρακάτω που μας δείχνει μια σειρά από χαρακτήρες, καθώς και τα πλήκτρα με τα οποία θα ασχοληθώ.

Επισημαίνουμε πως μετά την κάθε πληκτρολόγηση τα δάχτυλα πρέπει να επιστρέφουν στην αρχική τους θέση.

Κάθε γράμμα που πρέπει να πληκτρολογήσω εμφανίζεται με γαλάζιο χρώμα έτσι ώστε ο μαθητής να ξέρει που βρίσκεται.

Πιο συγκεκριμένα..

Σε κάθε άσκηση εξάσκησης εξετάζεται διαφορετική σειρά χαρακτήρων και στο τέλος υπάρχουν ασκήσεις με όλα όσο μάθαμε συγκεντρωμένα.

Στη δεξιά πλευρά της οθόνης μας εμφανίζεται ένα πλαίσιο που δείχνει πόσο χρόνο έχουμε καταναλώσει στη συγκεκριμένη άσκηση, τις σωστές προσπάθειές μας, τις λάθος, καθώς και το ποσοστό επιτυχίας μας.

Επίσης μπορούμε να πατήσουμε οποιαδήποτε στιγμή ΠΑΥΣΗ, εάν κουραστήκαμε και θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Ήρθε η ώρα για ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!

 Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ Solo Αγώνα (να παίζουμε μόνοι μας) ή με άλλους διαδικτυακούς παίκτες (πολλοί παίκτες).

Διαλέγουμε τον τύπο αγώνα που θέλουμε και ο αγώνας ξεκινά..

Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το κείμενο που πρέπει να γράψουμε και με κόκκινο χρώμα το γράμμα στο οποίο βρισκόμαστε.

Όσο πιο γρήγορα γράφουμε, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα αποκτά το αγωνιστικό αυτοκίνητο που έχει το όνομά μας.

Και εάν καμιά φορά ξεχαστούμε, μας συνεφέρνει στο αγώνα με μήνυμα το ίδιο το παιχνίδι.

Στο τέλος εμφανίζεται το σκορ και η θέση στην οποία τερματίσαμε!

Καλή διασκέδαση και καλούς αγώνες!!

URL

Sense Lang https://sense-lang.org/typing/tutor/keyboardingEL.php

Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%85%CF%86%CE%BB%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82