Published using Google Docs
Seurayhteisön toimintakäsikirja.docx
Updated automatically every 5 minutes

Toimintakäsikirja

Funky Team Seurayhteisö

Perustiedot

Kotisivu: www.funkyteam.fi

FT Helsinki: Funky Team ry

Kotipaikka: Helsinki

Virallinen lyhenne: FT/FTC

Seuran osoite: Funky Team ry, Energiakatu 3. 4 krs, 00180 Helsinki

FT Espoo: Funky Cheer Team Espoo ry

Kotipaikka: Espoo

Virallinen lyhenne: FTE

Seuran osoite: Funky Cheer Team Espoo ry,

Postiosoite: Funky Cheer Team Espoo ry, Taavinsuo 11 N 25, 02180 Espoo

Käyntiosoite: Funky Cheer Team Espoo ry, Läntinen Teollisuuskatu 11, 02940 Espoo

FT Vantaa: FT Cheer Vantaa ry

Kotipaikka: Vantaa

Virallinen lyhenne: FTV

Seuran osoite: FT Cheer Vantaa ry,

Postiosoite: FT Cheer Vantaa ry, Taavinsuo 11 N 25, 02180 Espoo

Seurayhteisön arvot

Visio

Tarjoamme kaiken tasoisille urheilijoille mahdollisuuden harrastaa tavoitteellisesti lähellä kotia tai luoda urheilu-uran kansainväliseen huipputasoon asti. Toteutamme toimintaamme vastuullisesti, tasavertaisesti ja laadukkaasti. Olemme Suomen suurin seurayhteisö, cheerleadingin kehittäjä ja suunnannäyttäjä, niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Seurayhteisö kasvattaa kansainvälisen tason urheilijoita, jotka urheilevat Funky Teamin joukkueissa. Funky Teamin joukkueet ovat Euroopan parhaimmistoa. Urheilijoita on kaikissa lajin cheermaajoukkueissa.

Toiminnan tavoite ja suunta

Funky Team on kaikille –ihan kaikille. Tarjoamme korkealaatuista harraste- ja kilpaurheilua kaikille ikä- ja taitotasoille, mukaan lukien erityistukea vaativien urheilijoiden joukkue, matalan kynnyksen ryhmä taloudellista tukea tarvitseville sekä vanhempien joukkue.

Hallinto

Seurojen puheenjohtajat ja hallituksien jäsenet valitsee vuosittain jäsenistön kokous. Myös hallituksen koko voidaan valita syyskokouksessa. Hallitukset pitävät  kokouksia keskimäärin kerran kuukaudessa ja muuten yhteydenpito ja päätöksenteko tapahtuu sähköpostitse sekä sosiaalisen median välityksellä. Hallitus tekee päätökset yhdessä ja mahdollisen äänestyksen tulos on koko hallituksen mielipide. Hyvän hallintotavan mukaisesti hallituksen jäsenen mahdollinen eriävä mielipide kirjataan pöytäkirjaan, mutta jokaisen jäsenen on seisottava yhteisen päätöksen takana julkisesti ja jäsenille asiasta keskusteltaessa.

Hallituksen työnjako

Hallitus jakaa sisäisesti  tehtävät jokaisen toimintavuoden alussa. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi sihteeri sekä 1-4 hallituksen jäsentä.

Hallituksen palkkiot

Yhdistyksen kokouksen niin päättäessä hallitukselle voidaan maksaa palkkioita luottamustoimesta.

Seuran toimijat

Seura koostuu urheilijoista ja harrastajista, valmentajista, joukkueenjohtajista, huoltajista, vapaaehtoistoimijoista, seuran työntekijöistä sekä seuran johdosta. Eri ryhmien eri roolit, vastuut, oikeudet ja velvoitteet on määritelty jokaiselle erikseen.

Viestintä

Seurojen viestinnän tärkeimmät kanavat ovat sosiaalinen media (Facebook, Instagram ja linkedIn), myClub, sähköposti ja internetsivut. Sosiaalisessa mediassa seuran julkisissa profiileissa käytetään aina tunnistetta #funkyteamfinland, lisäksi voidaan käyttää #bigbluefamily ja #havingfun.

Joukkueet voivat lisäksi käyttää omia joukkuekohtaisia ja/tai kausikohtaisia tunnisteita. Joukkueiden omista sosiaalisen median tileistä keskustellaan valmennuskoordinaattorien kanssa. Jokainen seuran ja/tai joukkueen sosiaaliseen mediaan materiaalia julkaiseva ymmärtää, minkälainen materiaali on seuran imagoon sopivaa.

Väärinkäytöksistä seuraa aina huomautus ja törkeissä tapauksissa tili suljetaan tai väärinkäytökseen syyllistyneeltä henkilöltä poistetaan päivitysoikeudet. Kaikki sosiaalisen median päivityksiä tekevät ymmärtävät myös tekijänoikeuksien merkityksen ja toisaalta sen, että sosiaaliseen mediaan julkaistut kuvat ovat ko. alustan omaisuutta.

Seurojen tärkeistä asioista tiedotetaan aina sosiaalisessa mediassa, internetsivuilla sekä jokaiselle jäsenelle ja huoltajalle tulevalla sähköpostilla. On jäsenten ja huoltajien vastuulla seurata näitä viestintäkanavia pysyäkseen perillä seuran asioista.

Yhteistyösopimukset ja media

Kaikki yhteistyösopimukset tehdään aina seuran, ei yksittäisen joukkueen tai joukkueen edustajan kanssa. Yhteistyösopimuksen voi allekirjoittaa ainoastaan nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö.

Virallisia lausuntoja seurasta antavat vain hallituksen jäsenet tai tähän hallituksen erikseen tapauskohtaisesti nimeämät henkilöt.

Seuran edustusasussa (harjoitus- ja kilpailuasut) esiintymisestä julkisuudessa, kuten lehdissä, tv:ssä, mainoksissa tai vastaavissa medioissa, on aina sovittava erikseen hallituksen edustajan kanssa. Yksittäinen urheilija, valmentaja tai huoltaja ei voi antaa julkaisulupaa seuran asussa otettuihin kuviin ilman seuran edustajan suostumusta. Haastattelutilanteisiin tulee olla valmistautunut ja apua saa tarvittaessa hallitukselta.

Seuran imago ja ulkoasu

Seuran värit ovat Royal Blue –sininen, musta ja valkoinen. Seuran virallisissa varusteissa, nettisivuilla, tiedotteissa, mainoksissa ja kilpailupuvuissa käytetään seuran värejä.

Joukkueet voivat halutessaan käyttää näiden lisäksi tehostevärinä jotain muuta väriä.

Mikäli joukkuevarusteita tilataan tulee niiden olla tunnistettavissa FT-varusteiksi värien ja ulkoasun perusteella. Kaikki joukkuevarusteiden designit tulee hyväksyttää hallituksen nimeämällä henkilöllä ennen tilaamista. Hallituksella on oikeus hylätä ehdotus tai ehdottaa muutosta, jos suunnitelma ei ole seuran imagon mukainen tai sille sopiva. Funky Teamin nimen tai logon sisältäviä tuotteita saa myydä vain seura ja seuran hallituksen hyväksymät yhteistyökumppanit.

Logot ja niiden käyttö

Seuran logoja ei saa käyttää ilman lupaa. Logoja käytetään niiden alkuperäisissä väreissä ja minkäänlainen muokkaus ilman hallituksen lupaa ei ole hyväksyttävää. Tarvittaessa viralliset logot saa hallitukselta, niiden käyttötarkoitus ja –kohde tulee aina hyväksyttää etukäteen.

Urheilijan polku

Toimintamme keskipisteessä on urheilija ja urheilijan edun ja kehittymisen tukeminen kaikessa toiminnassa. Kun urheilija voi hyvin, koko seurayhteisö voi hyvin. Urheilijan kehittymistä tukevat seuroissa luodut erilaiset polut, joiden mukaan voi edetä omien tavoitteiden ja edellytystensä mukaisesti, aina harrasteliikkujasta maajoukkueurheilijaksi. Urheilijan omat tavoitteet otetaan huomioon jokaisessa pisteessä polulla. Urheilija voi halutessaan edetä seuran tarjoamien lisäharjoitusten avulla omalla polullaan riippumatta joukkueen tasosta.

Pidämme erityisen tärkeänä, että lajitaidot opetellaan oikeassa järjestyksessä ja taidot ovat hyvin hallussa ennen kuin seuraavan tason taitoja voidaan opetella. Tätä ajatusta tukemaan olemme luoneet lajitaidoille etenemisjärjestykset, joita noudatetaan kaikissa seuran joukkueissa, lisäharjoituksissa sekä kursseilla ja leireillä.

Akrobatiatasot ja stunttitasot

Seurayhteisön kaikki joukkueet harjoittelevat heille määritellyn levelin akrobatia- ja stunttitaitoja. Etenemisjärjestystä noudatetaan urheilijoiden turvallisuuden vuoksi sekä urheilijan oikeanlaisen kehittymisen tukemiseksi.

Ikärajat

Seuraamme Suomen Cheerleadingliiton kilpailusääntöjen mukaisia ikärajoja. Seura voi kuitenkin linjata tietyn ikäryhmän ikärajoista ja joukkueisiin siirtymisistä seuran sisällä, jos kilpailusäännöissä on päällekkäisyyttä näissä ikärajoissa. Seurayhteisön valmennuskoordinaattorit määrittävät joukkueiden ikärajat ennen joukkuejakoja.

Joukkuejaot

Seurayhteisön kilpajoukkueet valitaan vuosittain joukkuejakotilaisuudessa.

Valmennuskoordinaattorit vastaavat kunkin seuran joukkuejaoista sekä viestinnästä hyvissä ajoin.

Joukkuejaot järjestetään treenien muodossa tyypillisesti kauden lopuksi tai uuden kauden alussa. Joukkuejakotreeneissä valmentajat arvioivat teknisiä taitoja kuten stuntti- ja akrobatiataitoja ja valitsevat joukkueeseen sopivimmat urheilijat. Valintaan vaikuttavat stunttipaikka, akrobatiaosaaminen ja näiden suorittaminen paikan päällä sekä mahdollisuus sitoutua joukkueen tapahtumiin ja maksuihin.

Joukkuejakojen tulokset ilmoitetaan urheilijalle tai huoltajalle riippuen ikätasosta. Joukkueeseen päästyä paikka pitää ilmoittaa vastaanotetuksi annettujen ohjeiden mukaisesti.

Joukkueiden kausi ja kustannusarvio

Kun urheilija ottaa paikan vastaan joukkueessa, hän sitoutuu ko. joukkueen toimintaan koko seuraavan kauden ajaksi. Urheilija ja alaikäisen urheilijan huoltaja sitoutuvat ennen joukkuejakoa esitetyn kustannusarvion noudattamiseen. Kustannusarvioon on laskettu mukaan harjoitusmaksujen lisäksi lisenssi, leirit, kilpailumaksut, kilpailumatkat ja varustehankinnat. Kilpailumaksut tulevat urheilijan maksettavaksi siitä huolimatta, onko urheilija kilpailukokoonpanossa vai varamiehenä, sillä lajiliitto laskuttaa kaikista kilpailupaikalle ilmoitettavista henkilöistä saman maksun. Kilpailumatkoille tai kilpailuihin ilmoittautumista ei ole mahdollista perua valmentajan ilmoittaman viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen ja kaikki kustannukset tulee maksaa. Valmentajat ilmoittavat kustannusarviossa, mitkä kilpailut ja matkat ovat pakollisia ja mitkä vapaaehtoisia. Kustannusarviossa pyritään mahdollisuuksien mukaan kertomaan ko. joukkueelle mahdollisista varainkeruukeinoista. Joukkueenjohtaja koordinoi joukkueen varainkeruuta ja tiedottaa siitä urheilijoille ja koteihin.

Kustannusarvion noudattamisesta voidaan luopua, jos

Maksuja ei hyvitetä

Seuralla on oikeus keskeyttää urheilijan harjoittelu, jos maksuja ei muistutusviesteistä huolimatta makseta. Harjoituskiellon voi purkaa vain seuran nimeämä yhteyshenkilö kun maksut on hoidettu tai maksusuunnitelmasta on sovittu.

Seuran yleiset käytännöt vanhemmille

On vanhemman vastuulla pysyä ajan tasalla asioista. Lue sähköpostisi, tarkista myClubin tiedotteet sekä seuran nettisivut säännöllisesti. Jos epäilet, että et saa kaikkia sähköposteja/infoja, ota yhteyttä seuran toimistoon. Harjoitusajat voivat muuttua kesken kauden ja näistä tiedotetaan niin pian kuin mahdollista.

Joukkueiden valmentajat tiedottavat, ovatko joukkueen harjoitukset avoimia vai suljettuja vanhemmille. Tätä valintaa tulee kunnioittaa. Valmentajilla on oikeus koska vain sulkea treenit joukkueen ulkopuolisilta henkilöiltä. Avoimissa harjoituksissa valmentajille tulee antaa työrauha. Valmentajat ja joukkueenjohtaja ovat tavoitettavissa ennen ja jälkeen harjoitusten, eivät niiden aikana.

Huoltajien tulee sitoutua noudattamaan seuran ja lajiliiton eettisiä ohjeita sekä sääntöjä. Seuran käytäntöjä, joukkueita ja jäseniä koskeva kielteinen kommentointi on ehdottomasti kielletty, myös sosiaalisessa mediassa. Valmentajien työskentelyä valvovat ja seuraavat hallitus sekä valmennuskoordinaattorit. Pyydämme kunnioittamaan valmentajien ammattitaitoa harjoitteluun ja kilpailuohjelmaan liittyvissä asioissa.

Yleisiä käytäntöjä urheilijoille

Kaikkien urheilijoiden tulee noudattaa seuran ja lajiliiton eettisiä ohjeita sekä sääntöjä. Seuran käytäntöjä, joukkueita ja jäseniä koskeva kielteinen kommentointi on ehdottomasti kielletty, myös sosiaalisessa mediassa. Loukkaava käytös tai kielenkäyttö on kielletty kaikissa seuran tapahtumissa, harjoitukset mukaan lukien. Urheilijan tulee käyttäytyä kunnioittavasti kaikkia seuran jäseniä, toimihenkilöitä, huoltajia sekä muiden seurojen jäseniä kohtaan. Sääntöjen rikkomisesta seuraa rangaistus, josta päättää seuran hallitus. Räikeä sääntöjen rikkominen johtaa aina puhutteluun ja voi johtaa urheilijan harjoitus- tai kilpailukieltoon tai äärimmillään seurasta erottamiseen. Seuran hallitus päättää rangaistuksista tapauskohtaisesti. Funky Team seurayhteisö on syrjinnästä ja kiusaamisesta vapaa alue, ja kaikkien jäsenien, toimihenkilöiden ja huoltajien odotetaan sitoutuvan tähän ja edistämään omalla käytöksellään suvaitsevaa ja hyväksyvää ilmapiiriä. Kaikenlaiseen kiusaamiseen suhtaudutaan vakavasti ja siihen tullaan puuttumaan seuran omien kurinpitotoimien mukaisesti.

Kilpajoukkueissa hyväksyttäviä poissaolon syitä

Kilpajoukkueissa ei-hyväksyttäviä syitä poissaololle

Poissaoloista tulee aina keskustella valmentajan kanssa.

Joukkueet sopivat omat pelisäännöt kauden alussa, jossa on myös sovittu poissaolojen ilmoittamistavasta.

Ennen kilpailuja harjoituksia voidaan lisätä tarpeen mukaan, näistä voi koitua lisäkustannuksia. Harjoituksia voidaan perua peruuntuneen tilavarauksen, loma-ajan, kilpailupäivien, sään tai muun force majour esteen vuoksi. Peruuntuneista harjoituksista ei voi saada maksujen hyvitystä.

Kunnioita toisten yksityisyyttä ja omaisuutta. Älä jätä missään harjoitustiloissa arvotavaroita pukuhuoneisiin tai muihin tiloihin, joissa niitä ei valvota. Puhelimet tulee harjoitusrauhan vuoksi pitää kassissa koko harjoitusten ajan.

Urheilijoiden turvallisuus harjoituksissa

Seuran harjoitukset on suunniteltu valmentajien toimesta turvallisuus edellä, harjoitukset suunnitellaan ikätason, taitotason sekä harjoitustilan varusteiden mukaisesti.

Urheilijoilla tulee olla voimassaoleva kilpacheerleadingin korvaava vakuutus heti harjoituskauden alusta alkaen. Starttiryhmien sekä starttileirien urheilijat on vakuutettu seuran puolesta. Joukkueiden harjoituksissa on aina vähintään yksi ensiapukoulutuksen käynyt henkilö (valmentaja tai joukkueenjohtaja). Jokaisella harjoituspaikalla on seuran ensiapulaukku tai –pakkaus. Kilpailumatkoilla on aina mukana seuran ensiapulaukku.

Loukkaantumistilanteissa paikalla olevat henkilöt antavat välittömän ensiavun ja hälyttävät tarvittaessa apua. Alaikäisen urheilijan huoltajaan otetaan aina yhteyttä joukkueen myClubiin ilmoitettuun huoltajan puhelinnumeroon.

Joukkueeseen ilmoittautuessa tulee ilmoittaa mahdolliset asiat, jotka täytyy ensiapu- tai hoitotilanteessa ottaa huomioon (lääkeallergiat, pitkäaikaissairaudet yms.). Jos urheilija voi tarvita lääkitystä harjoitusten tai kilpailumatkojen aikana, tästä tulee myös ilmoittaa joukkueeseen ilmoittautuessa sekä asiasta on hyvä mainita valmentajille ja joukkueenjohtajalle.  

Urheilijoiden asut

Harjoituksissa käytetään urheiluvaatteita ja cheerleadingiin sopivia kenkiä. Korut, avonaiset hiukset ja purukumi eivät kuulu harjoituksiin.

Kaikissa kilpailuissa, joissa urheilijat edustavat seuraa, on käytettävä seuran kilpailuasua.

Naisten ja tyttöjen kilpailuasu koostuu yläosasta, hameesta, alusshortseista ja hiuskoristeesta.

Miesten ja poikien kilpailuasu koostuu paidasta ja housuista, jotka voivat olla joko lyhyt- tai pitkälahkeiset ja –hihaiset.

Mikro- , mini- ja juniori-ikäisillä kilpailuasun yläosa peittää keskivartalon kokonaan. Ko. ikäryhmien ei tule kisapaikallakaan esiintyä missään tiloissa asussa, jossa keskivartalo on paljaana.  

Mikäli seurassa on lupa tilata joukkuekohtaisia varusteita, tulee kaikki joukkueille tilattavat Funky Teamin nimen, logon ja/tai joukkueen nimen sisältävät varusteet tai tuotteet hyväksyttää seuran nimeällä yhteyshenkilöllä . Funky Team-logon sisältäviä tuotteita saa myydä vain seura ja seuran hallituksen hyväksymät yhteistyökumppanit.

Kilpailut ja kilpailumatkat

Joukkueet ilmoitetaan lähtökohtaisesti kokonaisuudessaan joukkueen kilpailuihin. Kilpailumaksut tulevat jokaiselle urheilijalle maksettavaksi siitä huolimatta, onko urheilija alustavassa kilpailukokoonpanossa vai ei. Kilpailevasta kokoonpanosta varalla olevat urheilijat ovat tärkeä osa joukkuetta myös kilpailupaikalla.

Seuran edustajat ovat ainoita, jotka ovat yhteydessä kilpailujen järjestäjiin ennen kilpailuja ja kilpailupaikalla. Valmentajille tiedotetaan etukäteen yhteyshenkilöstä.

Kilpailumatkoille matkustetaan seuran valitsemalla ja varaamalla kulkuvälineellä ja yövytään seuran järjestämässä hotellimajoituksessa. Kaikkien urheilijoiden, valmentajien, joukkueenjohtajien ja joukkueiden huoltajien tulee matkustaa ryhmän mukana. Kaikki seuran tai joukkueiden nimellä tehtävät matkavaraukset tekee ensisijaisesti toimisto. Kaikki seuran varaamalla matkalla mukana olevat sitoutuvat noudattamaan seuran ja lajiliiton eettisiä ohjeita sekä sääntöjä koko matkan ajan.

Vain kilpailuun ilmoitetut henkilöt pääsevät liikkumaan pukuhuonetiloissa. Kilpailumatkalla kaikkien urheilijoiden, valmentajien ja joukkueenjohtajien tulee pukeutua seuran tai joukkueen edustusvaatteisiin tai muuten urheilulliseen ja /tai tilaisuuteen sopivaan asuun.

Kilpailuasussa ei mennä ruokailutilaan, vaan asun päälle on puettava esimerkiksi t-paita, college tai tuulitakki. Ulkona liikkuessa esimerkiksi ruokailuun tai lämmittelyalueelle liikuttaessa on otettava huomioon sääolosuhteet.

Kilpailumatkoilla joukkueenjohtajien ja joukkueiden huoltajien vastuulla on joukkueesta huolehtiminen muina aikoina kuin harjoitusten ja kilpailuesitysten ajan. Joukkueenjohtajien ja huoltajien tulee kunnioittaa valmentajien antamia ohjeita ja aikatauluja ja toimia niiden mukaisesti valmentajien apuna. Joukkueenjohtajien tai huoltajien ei tule puuttua valmennusasioihin. Valmentajalla on oikeus poistaa työtä häiritsevä henkilö harjoituspaikalta.

Sairastapauksissa korvauksia voi hakea oman vakuutusyhtiön ja/tai lisenssin vakuutuksen kautta. Seura ei korvaa sairaustapauksissa mitään maksuja edes lääkärintodistusta vastaan, sillä lajiliitto ei palauta mitään maksuja viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

Bussikuljetukset kilpailutetaan tarvittaessa vuosittain. Alustavat varaukset bussikuljetuksiin ja hotelleihin kotimaassa tehdään keskitetysti seuran toimesta.  

Antidoping

Seura noudattaa Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) säädöksiä.. Jokainen on vastuussa omasta toiminnastaan ja on velvollinen selvittämään epäselvissä tapauksissa lääkkeiden käytön etukäteen joukkueen valmentajan tai seuran valmennuskoordinaattorin kanssa. Kiellettyjen aineiden luettelot päivittyvät vuosittain ja voivat saada lisäyksiä vuoden mittaan, joten jokaisella on selvilläolovastuu asiasta. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata SUEK:n ja lajiliiton rangaistusten lisäksi seuran oma rangaistus, esimerkiksi kilpailu- tai edustuskielto. Jokainen tapaus käsitellään erikseen. Lisätietoja Suomen urheilun eettisen keskuksen  internetsivuilta www.suek.fi

Seurasiirrot

Seurasiirrosta vastaa jokainen urheilija itse. Seurasiirto tehdään Suomisportissa ja sen hyväksyy seurasiirtoja koskevien seurojen  edustajat. Seurasiirto maksu on urheilijan maksettava.

Varmistamme vanhalta seuralta, että vanhaan seuraan ei ole maksuja tai muita velvoitteita ennen kuin päästämme siirretyn urheilijan harjoittelemaan. Emme korvaa tai hyvitä seuran vaihtamisesta koituvia mahdollisia sakkomaksuja.

Toiseen seuraan siirtyville ei ole erillisiä sakkomaksuja, jos siirto tapahtuu kesken kauden. Kesken kauden siirtyville urheilijoille ei hyvitetä maksuja missään tapauksessa.

Liitteet

Yhdistyksen säännöt

Espoo 

Helsinki 

Vantaa

Talousohje

Espoo

Helsinki

Vantaa

Maksuehdot

Espoo

Helsinki

Vantaa

Varainkeruuohje

Espoo

Helsinki

Vantaa

Hallinnon perehdytysopas

Espoo

Helsinki

Vantaa

Valmentajan opas

Espoo

Vantaa

Matkustusohjesääntö

Espoo

Helsinki

Vantaa

Eettiset ohjeet

Valmennuslinja

Kilpailuohje perheille

Espoo

Vantaa

Helsinki

Jojo-opas

Antidoping-opas

Viestintä-opas

Kriisiviestintä-opas