CARTA DE COMPROMÍS EDUCATIU INTRODUCCIÓ: L’Escola Dovella, nascuda amb la intenció de ser una escola oberta al servei de la societat i les persones, entén que l’educació és una tasca on tots i totes hi tenim el nostre paper i responsabilitat (equip docent, famílies, monitors, personal de serveis...). Aquest document vol explicitar la voluntat per part de tothom de treballar de forma coordinada, respectuosa i responsable per aconseguir una educació i creixement global i harmònic dels infants. Treballem amb la convicció que aprenem per a tota la vida i que aprenem durant tota la vida. La reflexió contínua ens ha dut a treballar pedagògicament amb una proposta, la Perspectiva Educativa dels Projectes de Treball (PEPT), que recull preocupacions, reptes, interessos i investigacions amb sentit i significat per a les persones. Treballem per una escola que considera el coneixement i els reptes en l’aprenentatge, com una activitat complexa que no pot simplificar-se i aïllar-se en petites unitats inconnexes.

Amb aquesta intenció, i entenent que l’educació dels infants requereix la coordinació de totes les parts implicades, família i escola prenem els següents COMPROMISOS:

ÀMBIT DE L’ACOLLIMENT I CONVIVÈNCIA L’entesa, reconeixement i respecte entre tots els sectors de la comunitat educativa són valors pels quals cal vetllar de forma especial, ja que sobre ell s’estableixen les complicitats necessàries per una bona coordinació de l’acció educativa. En aquest sentit es prenen els següents compromisos:

Per part de les famílies i l’escola Respectar les persones, les seves conviccions, creences,... en el marc dels principis democràtics i valors educatius establerts a les lleis, protegir la intimitat de les persones, així com els drets específics dels infants.

Treballar i col·laborar per un bon clima de convivència al centre.

Per part de les famílies Per part de l’escola Garantir el dret d’assistència dels infants a l’escola. Les famílies avisaran i comunicaran les causes de les absències.

Fer un seguiment acurat de l’assistència dels infants, comunicant les possibles incidències que es puguin donar. Respectar, col·laborar i acceptar el projecte d’escola, d’aula i el seu desenvolupament.

Conèixer, respectar, treballar i col·laborar, en el desenvolupament del projecte d’escola. Facilitar l’assistència dels seus fills i filles a participar en les activitats que es fan dins i fora del centre aprovades a la Programació General Anual corresponent.

Defensar i treballar per tal que els nens i nenes realitzin les activitats que es fan dins i fora del centre i que han estat aprovades en el Pla General Anual corresponent.

Incorporar les mesures educatives per a l’alumnat amb necessitats educatives especials i informar-ne a les famílies. ÀMBIT DE LA COMUNICACIÓ Totes les persones de la comunitat educativa han de fer servir els canals establerts i dirigir-se directament al centre per coordinar actuacions en relació a les activitats educatives i la formació de l’alumnat. En aquesta línia l’equip docent i les famílies es comprometen a:

Per part de les famílies Per part de l’escola Participar en una reunió de grup/nivell de famílies i tutoria, on s’expliquen les línies bàsiques amb les quals es concreta el Projecte d’escola per al curs Convocar la reunió de grup/nivell de famílies explicant les línies bàsiques amb les quals es concreta el Projecte d’escola per al curs, i recull de les expectatives de les famílies. Assistir a l’entrevista ordinària amb la tutora durant el curs, i d’altres trobades que siguin considerades convenients i necessàries.

Convocar l’entrevista ordinària de curs amb la família i altres trobades que siguin considerades convenients i necessàries.

Comunicar a l’escola i altres serveis implicats, aquells a les famílies aquells fets de la vida a l’escola que fets i circumstàncies que són significatius en el procés són significatius en el procés educatiu i creixement dels seus educatiu de l’alumnat. fills i filles. Llegir i interpretar els informes com a elements de reflexió i de presa de decisions per a la millora de l’educació dels infants.

Elaborar els informes d’avaluació segons el que s’estableix en el Pla General aprovat, com a eina de reflexió i de millora de l’educació dels infants. Fer un seguiment del que fan els seus fills i filles a partir de: - la lectura dels documents informatius, - la participació, en la mesura del possible, en les activitats obertes de l’escola (jocs

matemàtics, tarda de famílies, portes obertes...) - la lectura dels comunicats d’escola, - i els objectes “viatgers” (àlbums, dossiers, llibretes...).

Elaborar eines i moments d’escola per facilitar el coneixement del què es fa a l’aula: - elaborar documents informatius de l’itinerari d’aula, - realitzar les activitats d’aula obertes a famílies segons el Pla General de centre i els Plans de Treball d’aula. - i elaborar els comunicats que faciliten el dia a dia de la vida d’escola.

ÀMBIT DE LA IMPLICACIÓ I PARTICIPACIÓ L’escola es defineix com una organització participativa que vetlla i promou els valors democràtics en tots els seus àmbits i actuacions. En aquest sentit la vida de l’escola requereix la implicació i el compromís de tots i totes pel desenvolupament ple de l’acció educativa. Per tant ens comprometem a:

Per part de les famílies i l’escola Donar suport als infants en el seu procés de formació al centre. Treballar per tal que tot l’alumnat disposi dels recursos necessaris per poder realitzar correctament les activitats escolars de dins i fora el centre.

Per part de les famílies Per part de l’escola Treballar per la continuïtat de les actuacions escolars en l’àmbit familiar.

Donar eines per a la continuïtat de les actuacions escolar en l’àmbit familiar. Treballar per tal que els infants tinguin el material individual i equipaments corresponents en les activitats concretes (equip d’educació física, bata...) Cercar recursos per tal que tots els infants tinguin el material individual i equipaments corresponents a les activitats concretes (equip d’educació física, bata...). Cobrir econòmicament les despeses corresponents al material escolar i fons documental. El seu cobrament és gestionat per l’AFA. D’aquesta manera es substitueixen els llibres de text com a eina habitual d’aprenentatge.

Gestionar l’adquisició i ús del material fungible d’aula globalitzat i compartit a partir de les aportacions a l’AFA. Gestionar l’adquisició i ús del fons documental i altres materials necessaris pels itineraris de cada grup a partir de les aportacions de l’AFA. Cobrir econòmicament els costos corresponents a sortides i colònies (gestionades directament per la Secretaria del centre).

Treballar per l’obtenció de recursos que facilitin a tots els infants la seva participació en les sortides i colònies aprovades en el Pla General Anual. Facilitar les dades i documents necessaris per l’obtenció d’ajudes i beques que garanteixin la participació dels seus fills i filles en tots els moments de la vida d’escola.

Treballar i col·laborar en els tràmits que poden ser necessaris en l’obtenció d’ajudes i beques que garanteixin la igualtat de drets dels infants.

SIGNATURA DE LA CARTA DE COMPROMÍS

En/na . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..pare/mare/tutor legal de en/na . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . alumne/a de l’escola Dovella , i na Raquel Oliva Latorre, directora de l’escola signen la present carta com a mostra del coneixement, reconeixement i compromís que aquest document implica.

Signat;                     Signat:

(pare, mare, tutor) (directora)

Barcelona, ........ de ............................. de 20....