AMPA CEIP JAUME I EL CONQUERIDOR

MEMÒRIA AMPA CURS 2020-2021

  1. INTRODUCCIÓ.

Aquest curs 2020-2021 ha sigut un curs diferent als altres, que s’ha hagut d'adaptar a les mesures sanitàries i educatives per fer front a la Covid-19. Un curs que ens ha tocat viure ple d’incerteses, intranquilitats, pors… però que hem afrontat amb fortalesa i més units que mai per fer del dia a dia de l'escola el més natural possible.

La direcció de l’escola amb els docents, l’AMPA... hem estat treballant fent de l’escola un espai segur, intentant no restar-li l’essència del que som, com a comunitat d’aprenentatge. Una comunitat d’aprenentatge a on les famílies juguem un paper molt important a l’escola col·laborant i participant en les activitats, enriquint la convivència. Malgrat això, aquest curs no hem pogut entrar a l’escola ni estar a les aules, com: fer grups interactius, reunions de comissions, tutories… no obstant això, a través de la tecnologia hem establert eixa comunicació i hem estat connectats.  

 

Al començament de curs, demanàvem la col·laboració de tota la comunitat educativa durant aquest curs, sent corresponsables amb les propostes i mesures que s’indicaven des del centre i les administracions, ja que depenia de cadascú actuar amb trellat per a no posar en risc als altres. També la de transmetre als nostres fills i filles la importància de les mesures d’higiene tant dins com fora de l’escola per prevenir la malaltia. I així és com amb l'esforç de tots i totes, hem aconseguit arribar al final del curs amb molt bona nota.

Un esforç que especialment ha fet l'alumnat dia rere dia a les classes i malgrat totes les restriccions han gaudit dels seus companys i companyes junt a les i els mestres.

I com no podia ser d'una altra manera, a eixe esforç s'ha de sumar el de les famílies. Un curs agredolç pel que fa a la participació dins l'escola. La seua mancança en aquest curs ens fa vore la importància que té per als nostres fills i filles però també per a nosaltres. Ja que amb aquesta participació ens obri les portes a formar part de la seua educació dins l'entorn escolar.

Les famílies  som una part important durant tots els anys d'escolarització a l'escola i per tant hem d'estar orgulloses, cadascuna des de les seues aportacions, del que anem construint totes juntes, fent tàndem amb les i els mestres.

Així mateix amb les noves mesures, les activitats de l’AMPA també s’han vist afectades.

En aquest curs hem tingut  per davant un gran repte però amb calma, diàleg, comunicació, respecte, hem aconseguit que els nostres fills i filles gaudeixen d’una educació, encara que diferent, siga igualitària i comprenga tots els seus àmbits, uns dels més importants com son l’aprenentatge i la socialització.

2. GESTIÓ JUNTA DIRECTIVA.

A principi de març del curs passat vam començar amb les eleccions per a la Junta Directiva de l'AMPA, però per motiu de la pandèmia s'hagueren d'aplaçar.

Aquest curs es tornen a convocar.

 

Reunida la Junta Directiva del AMPA el dlluns dia 2 a les 19h de forma online, es va acordar: que com que solament ha hagut una candidatura dels càrrecs de: President/a, Tresorer/a i com que s’han presentat 8 vocals, quan el màxim que poden haver son 10, no es farà cap votació, quedant constituida la Junta Directiva amb totes les persones que van presentar la seua candidatura dins del termini establert.

No obstant, per al càrrec de Secretari/a i de Vicepresident/a no hi ha hagut cap candidatura, per la qual cosa en la primera reunió de la nova Junta Directiva s’elegirà d’entre els seus membres, tal com marca l’estatut de l’associació.

Esperem que per a les pròximes renovacions de la Junta Directiva, hi haja més participació, ja que a mesura que els fills i filles dels membres de la junta acaben Primària, els seus càrrecs queden vacants. Així doncs, eixos càrrecs vacants s’aniran renovant en la assemblea que es realitzarà en el primer trimestre de principi de curs, quan siga necessari.

Per tant, la nova Junta Directiva estarà composta, a falta de Secretari/a per:

Presidenta: Yolanda Morales Millán. Curs filla: 3r A.

Tresorera: Carolina Casañ Lucas. Curs filla: 1r C.

Vocals:

Clara Camacho Segarra. Curs filla 6è B.

Raquel Moreno Ortiz.  Cursos fills: 1r B i 3 anys A.

Victoria Martínez García. Curs fill: 5è B.

María Jesús Oliva Martínez. Curs filla: 1r A.

Mónica Oliver Masia. Curs fills: 6è A i 1r C.

Juan Armenteros Garrido. Curs filla: 3 anys B

Marisol Aroca Castañeda. Curs filla: 5è C

Carmen Oliver Morcillo. Cursos fills: 6è A i 1r B.

Finalment la vacant de Secretaria és per a Raquel Moreno Ortiz i per a Vicepresidenta és per a Marisol Aroca Castañeda.

El dilluns 16 de novembre a les 19h, es va convocar a tots i totes els socis de l'Asossiació de Mares i Pares de l'Alumnat  del Jaume I el Conqueridor a la Assemblea General Ordinaria per google meet.

Ordre del dia:

- Memòria curs 2019/2020.

- Activitats curs 2020/2021.

- Comptes curs 2019/2020. Previsió curs 2020/2021.

- Nova Junta Directiva.

- Precs i preguntes.

En la assemblea es va aprovar tots els punts i no hagué cap pregunta.

3. REIVINDICACIONS AMPA.

Es va fer un escrit a Conselleria Educació i Sanitat referent a les mesures sanitàries de principio de curs.

Abans de començar el curs, des de l'AMPA es va reivindicar la presència de personal d'infermeria als centres escolars per la gran tasca que poden fer, tant de cures, com projectes d'hàbits saludables, control de xiquets i xiquetes amb malalties cròniques... Però sobretot especialment ara pels moments actuals de crisi sanitària per la COVID-19.

També ens sumarem a la iniciativa del  "Sindicat d'Infermeria SATSE", sota el lema “La seua salut, la teua tranquil·litat” per demanar la necessitat d'implantar personal d'infermeria en tots els centres educatius.

Enllaços:

https://enfermeraescolarya.es/una-enfermera-en-cada-centro-escolar/

Aquestos son els enllaços per a fer la tramitació telemàtica.

🔹 Per a Conselleria Educació:

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=18494&version=amp

🔹 Per a Conselleria Sanitat:

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=18495&version=amp

Ens hem sumat a l'AMPA de l' IES de la Sénia de Paiporta per signar una petició dirigida a la Conselleria d'Educació, per aconseguir més espais i recursos personals i materials.

Fa uns mesos es  va aprovar, en el Parlament Català, la legislació de la violència de segon ordre, un tema que es treballa des de l'escola, protegint a qui protegeix. Aquest tipus de violència comença en edats primerenques e impedix que els testimonis es posicionen del costat de les víctimes per por als atacs dificultant les xarxes de suport tan necessàries per a superar tot tipus de violència.

Per aquest motiu, considerem que és molt important que es reconega a nivel polític ja que ens ajudaria en aquest treball que ja estem realitzant des de les escoles. Celebrem que s'haja donat aquest pas en Catalunya i desitgem que més persones i institucions s'unisquen a aquest somni d'aconseguir aquesta regulació en el nostre territori per a acabar amb la violència de gènere.

És important que les lleis protegisquen a les persones que recolzen a víctimes de qualsevol tipus de violència, per possibles represesalies que puguen patir. L'ajuda d'estes persones servix per a acabar amb tot tipus de violències.

Des de l'AMPA, hem estat recollint signatures per reivindicar que hi haja un aula CiL Es va fer un escrit per part de Fampa Horta Sud. Finalment es van dir que segons el procediment no corresponia aula CiL a Catarroja.

Es van enviar telemàticament a la Conselleria d'Educació les 6.903 signatures per demanar que es cree una aula CiL a Catarroja.

https://www.hortanoticias.com/catarroja-presentada-6903-firmas-para-pedir-aula-cyl-proximo-curso-escolar/

4. ACTIVITATS.

4.1. ENTRE TOTES I TOTS FEM UNA ESCOLA SEGURA.

Des de l'AMPA s’ha dut a terme durant tot el curs un projecte anomenat "Entre totes i tots fem una escola segura". Dins d'aquest projecte i amb la col·laboració de l'escola s'han pres mesures de prevenció per a fer front a la covid-19, aportant materials i productes d'higiene per a l'alumnat. Així com un "kit d'higiene" que es va repartir a tot l'alumnat perquè el puguen portar a l'escola.

Per a primària es repartirà una ronyonera, una mascareta quirúrgica i un pot de 100ml d'hidrogel emplenable.

Per a infantil es repartirà una caixeta porta mascaretes fàcil d'obrir i tancar per als xiquets i xiquetes, una mascareta quirúrgica i un pot de 100ml d'hidrogel emplenable.

Relació de productes COVID19 que ha aportat l’AMPA:

Amb els purificadors d'aire Hepa i mesuradors de CO2, gràcies a la gestió de la Comissió Mixta COVID, amb la subvenció de l'AMPA (1.530€)  i l'aportació econòmica de les famílies (10€ per alumne/a dels 66€), ajudarà a tindre una millor qualitat de l'aire a l'interior de les aules reduint els riscos front al COVID-19. Cada aula tindrà 2 purificadors i els medidors aniran rotant per les aules.

També hem fet concienciació amb cartells i una xerrada per a transmetre les mesures sanitàries a les famílies.

Una vesprada a l’eixida de l’escola hem fet un aplaudiment a tot l’alumnat i docents per l’esforç d’aquest curs. Han sigut uns herois i heroïnes.

4.2. CONCURS CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ AMBIENTAL "BERTO SAMPAPILES".

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana ha iniciat un concurs dirigit als centres escolars durant el curs escolar 2020/2021, que té com objectiu arreplegar la màxima quantitat de piles i acumuladors portàtils. Els centres guanyadors rebran un premi de 2.500 euros.

Aquest concurs es va suspendre per la pandèmia i el vam posar en marxa a la nostra escola després de les festes de nadal. Finalment no varem aconseguir el premi.

4.3. TALLER NATURA.

A l'hort l'alumnat van començar a plantar les primeres faves.

Enguany el taller de Natura per la situació sanitària no pot comptar amb la presència de les famílies voluntaris.

L’objectiu és tenir cura del nostre jardí i pati, que el coneguen i l’estimen. A més a més quan fan l’activitat prenen conciència del que tenim i així ho valoren realment al nostre menut però bonic espai natural.

Al mes de novembre els cursos de 1r de primària vàren començar amb la replantació de margarides de la zona de la piràmide i xipresos a la zona de l’aparcament.

A més de les activitats de plantar en els espais que cal renovar, també arrepleguem fulles seques per a l’hort, que servixen tant com a adob com per a tapar i per tant eliminar les herbes silvestres que hi ha.

Fora d’horari escolar ens preparen els forats i ens deixen les plantetes i terra bona on els dimarts el grup bombolla que li toca ells sols amb la tutora fan la plantació.

Cada dimarts de vesprada hi ha un grup fent aquest taller autonomament.

 

S’han replantat amb espígol al voltant de la soca d'una de les oliveres i també s’han completat la tanca de Truanilles que hi ha a la zona vora la carretera junt al pati cobert. Com a novetat, s’han plantat 4 Bugambilles a la zona de l’aparcament darrere dels contenidors. S’han replantat de Murta, Pittosporum i Margarides les jardineres de la placeta d'Infantil.

30

4.4. FESTA HALLOWEEN.

Es va fer un vídeo amb totes les fotes que s’han rebut al correu de l’AMPA.

4.5. DECORACIÓ ARBRES DE NADAL I ESCOLA.

Enguany la decoració de Nadal de l'escola, va ser diferent per la situació de pandèmia, ja que no es podia passar als interiors dels edificis i posar els arbres de tots els anys.

Per això es va elegir per a decorar entre tots i totes arbres del pati:

- La garrofera, per als detalls de l'alumnat de primària. En el seu horari d'eixida amb l'ajuda del familiar que entra a la recollida.

- El xiprer, per l'alumnat d'infantil. En el seu horari d'entrada amb el familiar acompanyat.

Sempre informant de les mesures sanitàries per evitar aglomeracions, mantenir la distància de seguretat i no estar molt de temps a l’interior.

 

Cada xiquet i xiqueta  duia un detall lliure en forma de bola, estrela etc, d'una grandària màxima de 10X10cm aproximadament amb una cinta, corda... per a poder penjar-ho de l'arbre. Cada família es feia càrrec de posar-ho i llevar-ho directament a l'arbre corresponent.

A part dels arbres de nadal es va decorar el pati i  el hall de l’edifici de primària.

4.6. PROJECTE CAIXES NIU.

La Comissió Mixta d'Infraestructura junt a l’AMPA ha coordinat la instal·lació al pati de 8 caixes niu, amb la col·laboració de la Societat Ornitològica de València. A més a més, l'alumnat de primària ha tingut un breu taller per conèixer el projecte. L’AMPA ha fet una donació per l’activitat.

4.7. ESCOLA SOLIDÀRIA. DONACIÓ DE MANTES A CREU ROJA. eb

Des de l'AMPA hem arreplegat  mantes en bon estat o noves per a llits de 90 o més grans, per donar a Creu Roja.

4.8. FALLES.

Enguany per la pandèmia no s'ha organitzat  cap activitat presencial amb motiu de les festes de falles. Malgrat això, hem volgut que  la il·lusió per aquesta festa es mantinga i hem demanat que l’alumnat anara a l’escola amb brusó i/o mocador.

Ademés l'empresa del menjador, CAPS va convidar a un esmorzaret a tots el xiquets i xiquetes de l'escola, una ensaïmada i una xocolatina.

També es va fer un vídeo amb dibuixos, manualitats... d'una falla inventada,  que els agradara vore pels carrers o que tingueran a vore amb la ciència, que és el tema principal de l'escola d'aquest curs, que hem rebut al correu de l'AMPA.

March 13

4.9. FI DE CURS.

El dia 23 de juny es va decorar el pati. De part de l’AMPA es va contractar un grup per fer un circ per a tot l’alumnat. També es va fer un vídeo amb els esmorzars divertits, hi va haver molta participació i van ser molt originals.

5. OBSEQUI SISÉ.

Com tots els anys l'AMPA de l'escola a l'alumnat de sisé se li ha subvencionat una part de l'orla de fi de curs. I ademés aquest curs també se'ls va fer un obsequi d'un USB amb totes les grabacions que han tingut lloc al final d'aquest curs, per tindre un record del seu pas pel centre. Aquests detalls són per als associats de l'AMPA.

6. FORMACIONS AMPA SISÉ.

Des de l'AMPA hem organitzat la xerrada a càrrec de FAMPA "Canvi de primària a secundària", molt important per a les famílies de sisè pel canvi que implica en les vostres fills i filles. La xerrada es va fer per Google Meet. Hem fet un google forms, per saber quin dia i hora es podrien conectar les famílies per a seguir la xerrrada i poder fer preguntes. Finalment es va realitzar el dilluns 10 de maig a les 17.30h. Hi hagué molta participació.

7. COL·LABORACIONS AMPA.

L’AMPA col·labora aportant una quota amb: Guaix, UNICEF, GREENPEACE, CAMACUC i FAMPA.

8. JUBILACIÓ MESTRA ANNA BONO, BEGONYA BONO I ISABEL GALIANA.

Des de l’AMPA  se lis va fer una placa reconeixent el seu treball durant els anys a l’escola.