Published using Google Docs
3.3.RÈGIM DISCIPLINARI
Updated automatically every 5 minutes

RÈGIM DISCIPLINARI

NORMES DE CONVIVÈNCIA 

Entenem per disciplina el conjunt d'hàbits i accions que ens condueixen a  ajustar el nostre comportament, millorar-lo. També el conjunt de regles i  normes que regulen el comportament de l'individu dins la comunitat, cercant  el seu perfeccionament personal, així com un millor perfeccionament social; o  bé, el fer seves les regles que millorin les interrelacions personals dins el grup.

OBJECTIUS

Els objectius o fins, d'una manera implícita en les definicions precedents,  podríem resumir-les en:

PRINCIPIS GENERALS

Aquest règim disciplinari pretén regular la convivència de la comunitat  educativa que és funció i responsabilitat de tots els seus membres. L'esperit d'aquest document vol ser autocrític i participatiu i actuar amb un  sentit formatiu, de reposició a la col·lectivitat o sancionador.

Entenem per disciplina el conjunt d'hàbits i accions que ens condueixen a  ajustar el nostre comportament, millorant-lo.

També el conjunt de regles i normes que regulen el comportament de  l'individu dins la comunitat, creant hàbits que afavoreixin el desenvolupament  personal i millorin la relació social.

COMISSIÓ DE CONVIVÈNCIA  

1. Composició i periodicitat: 

Al Centre hi haurà una comissió de convivència formada pel director o directora , dos representants de les famílies i un/a mestre/a en el si del Consell Escolar.

Aquesta comissió es reunirà quan calgui per assumptes d'una certa gravetat. El  director o la directora convocarà la reunió quan ho cregui convenient, sigui per decisió  pròpia o per sol·licitud de qualsevol membre de la comunitat educativa. Aquesta Comissió decidirà si ha de convocar a les reunions altres membres de  la comunitat educativa relacionats amb el problema (tutor/a, psicòleg/a...).

2. Funcions: 

  1. Observar i analitzar la dinàmica diària de la convivència escolar.
  2. Atendre els problemes de convivència que sorgeixin dins la comunitat.
  3. Plantejar al Claustre temes per debatre, amb la intenció de reflexionar i  recollir-ne propostes.
  4. Informar el Claustre, segons es cregui convenient, de les incorreccions o faltes  que afectin altres membres de la comunitat o a la seva dinàmica general.
  5. Valorar la gravetat de les incorreccions o faltes importants i actuar en  conseqüència tenint en compte la intencionalitat dels fets, l'edat de l'alumne i  altres circumstàncies agreujants o atenuants.
  6. Comunicar al tutor la necessitat de l'obertura d'un expedient informatiu.
  7. Proposar al Consell la incoació d'un expedient disciplinari a un/a alumne/a.
  8. Guardar el registre de les comunicacions a les famílies de l’alumnat afectat i de  les sancions aplicades.
  9. Comunicar al Ministeri fiscal qualsevol fet que pugui ser motiu de delicte o  falta penal.

TIPUS D'INCORRECCIONS

Es consideren incorreccions les conductes que dificulten la convivència.

GRADUACIÓ DE LES SANCIONS

Les sancions que podran imposar-se per la comissió de les incorreccions  tipificades a l'apartat anterior són les següents:

Posteriorment el tutor o la tutora decidirà la durada d'aquesta exclusió, i si cal que  l'alumne/a faci algun treball especial, intentant que estigui relacionat amb la  falta comesa.  

El/a tutor/a decidirà la durada d'aquesta exclusió i, si cal que l'alumne/a faci algun  treball especial, a poder ser relacionat amb la falta comesa.

L'exclusió de l'activitat que s'està realitzant pot consistir en un canvi de grup  classe o en una privació de la feina que fan els companys i les companyes. Cal que l'alumne/a  sancionat/da estigui sota la responsabilitat d'algun/a mestre/a i amb una feina a fer. En cadascuna d'aquestes faltes la Comissió valorarà la gravetat i la  conveniència de portar-ho al Consell Escolar tenint en compte el grau de  consciència de qui ha comès la falta.

Aquestes sancions les aplicarà la Comissió de Convivència i s'informarà el  Consell Escolar.

En un primer moment, l'actuació serà la mateixa que en una incorrecció greu,  seguidament es convocarà la Comissió de Convivència que decidirà la sanció que pot consistir en:

a) privació temporal del dret d'assistència al grup classe no superior a cinc dies.

b) privació del dret d'assistència a activitats fora del Centre en horari lectiu.  

OBERTURA DE L'EXPEDIENT INFORMATIU

El/a mestre/a-tutor/a obrirà un expedient informatiu quan l'alumne/a no reaccioni  positivament davant les mesures que s'han anat prenent per tal de modificar la  seva conducta, quan hi ha reincidència d'incorreccions greus i en cas d'una  incorrecció molt greu.  

L'obertura d'un expedient informatiu comporta un seguiment estricte del  comportament de l'alumne/a, una recopilació per escrit de totes les  incorreccions que vagi fent l'alumne/a, així com de les notificacions a la família.  Aquestes mesures no alteraran les possibles sancions que cada incorrecció  pugui comportar.

L'objectiu d'aquest expedient informatiu serà aconseguir que l'alumne/a  reaccioni d'una manera positiva adaptant el seu comportament a les normes  de convivència de l'escola, tenint present que forma part del pla d'acció  tutorial.

EXPEDIENT DISCIPLINARI

En cas que la Comissió de Convivència valori que l'acumulació d'incorreccions  i/o la seva gravetat arribi a ser FALTA GREU o MOLT GREU, el Consell Escolar  decidirà la conveniència d'incoar un Expedient Disciplinari.

Per portar a terme un Expedient Disciplinari se seguiran estrictament les  pautes donades per la llei segons el Decret 266/1997.